Krutá lest (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Krutá lest

Autor : Imwu   18. září 2008   Povídky
Anarien se rozhodl získat Clair zpátky i za cenu podvodu a lsti.

Na poušť se snesla noc. Náhle a nehlášeně. Všude zavládlo ticho. Božské ticho a klid. Sem tam zafoukal vítr a změnil tvar písečné duny. Nakonec už ticho noci a pouště nic nerušilo. Až na tichý běh pantera. Bylo to překrásné zvíře obrovských rozměrů. Na něm jela mladá žena. Přes tvář měla roušku, vlasy jí chránil plášť s kapucí. Byla oblečená téměř jako muž. Žádná róba ani šaty, žádné šperky nic. Kalhoty, tunika, na zádech dvojruční meč. Na prsou měla uzlíček. Malé novorozeně. Chlapec s řídkými, kaštanově hnědými vlasy. Jela dál pouští avšak najednou jakoby cítila, že není sama zastavila pantera. Ten už také zavětřil nebezpečí. Do cesty se jim zpoza písečné duny postavil muž. Mlčí a dívá se na ženu, kterou kdysi miloval. V očích měl něhu která se změnila v kámen jakmile uviděl malého chlapce. Pomyslel si : *Syn, chlapec. Alespoň tolik vím od zvědů. Měla dát dítě MĚ. Prvorozeného syna, následníka a pokračovatele rodu. Ale odešla. Vdala se a chlapec je synem jejího manžela.*

Žena mezitím hladila po hlavičce svého syna. I ona přemýšlela. *Je to krásné dítě. Silný chlapec už od narození. Vyvolený přežít. Zvolený pro boj a následování svého otce.* Jejího manžela. Překrásný syn s jejími vlasy a jeho očima. S úsměvem jich obou. Byl tak krásný. Bylo mu teprve pár měsíců a za jízdy jí usnul na hrudi. Proti ní stála její vlastní minulost. Muž, který byl kdysi dávno jejím milovaným snoubencem. Sliboval jí vše možné i nemožné a básnil o tom že jednoho dne budou mít syna přesně takového, jaký jí teď spal na prsou.

„Buď zdráva Clair.“ „Anariene“ odvětila chladně „proč jsi tady?“ „Abych tě odvedl domů.“ „ Můj domov je daleko odsud v sídle rodiny mého manžela Torase.“ „Ne já myslel abys šla se mnou do našeho domova.“ „Žádný NÁŠ domov nikdy nebyl a ani není. Ustup mi z cesty Anariene.“Jako odpověď vytáhl muž z její minulosti meč. Nepřekvapilo jí to. Anarien byl zbabělec s chováním rozmazleného dítěte. Co nedostal po dobrém, vzal si násilím. Sesedla, pomalu odvázala šátek s chlapcem a položila ho do písku. Kousek od něj si lehl její panter. Tasila svůj meč a čekala. Byla odhodlaná bránit svého syna a sebe. Nepatřila k těm ženám, které se vzdávaly bez boje. Stáli a čekali. Sledovali změny, které jim čas vepsal do tváří. Možná trochu nostalgicky vzpomínali na minulost. „Nemusí to skončit bojem. Umím odpouštět. Klidně ti odpustím že ses dala tomu bastardovi a tvého syna učiním svým nástupcem.“ „Můj manžel mě, na rozdíl od tebe Anariene, miluje.“ Poznamenala ironicky Clair. V očích se jí leskla výzva aby zaútočil první.

Ostří meče o sebe zazvonila. I přestože byla Clair dobrá v boji nevydržela boj dlouho. Udělala chybu a dala tím Anarienovi možnost jí zasypat ranami. Tím vyčerpala poslední síly. Zhroutila se vysílením do písku. Anarien schoval meč a jemně přistoupil k panterovi aby mu nedal možnost zaútočit. Vzal uzlíček s chlapcem do rukou. „Ne..to nesmíš.“ řekla Clair polohlasem. „Právě že můžu drahá.“ prohlásil a jeho hlasem projela ironie chladná jako ocel. Přišel až těsně k ní. „Já si tě najdu“ zašeptala vyčerpaně. Přesto v jejím hlase zněla výhružka. „Na to právě spoléhám. Postarám se o něj jakoby byl můj vlastní. Věřím že mi i bude říkat tati.“ Zasmál se té poznámce a písknul na svého temně černého pantera.

Rozednívalo se. Anarien za sebou nechal matku odhodlanou zabíjet jen proto, aby našla svého syna.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Krutá lest?
Buri the Great, Flipy, Morigan

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 7 z celkem 7 příspěvků1

Flipy - 26. září 2008 00:37
Flipy

Morigan 25. září 2008 23:16
Každopádně by ten rozhovor zkončil tak, že by sis myslela že sem uplnej magor a že máš opět finální pravdu... ani v jednom tě nemusim přesvědčovat, a dělat tady ze sebe vola... radši to nechám bejt, vzhledem k tomu, že to tak uš stejně dopadlo.
No nic, díky za rozhovor.
Pamatujte, že amatéři postavili Noemovu Archu, profesionálové Titanic.

Flipy - 26. září 2008 00:34
Flipy

Morigan 25. září 2008 23:16
Kupodivu mi asi nebudeš věřit, ale vym co tim myslíš.
Nehledě na to, že psát dobrý povídky neumim, ale rád je čtu. Tak bych skoro řekl, že mychom mohli nechat Imwu vydechnout...

"Přeci jen bychom ho vyprovodit poněkud pietněji, chápeš? Musí to mít tu gradaci, a pak taky tu tečku na závěr!"
Pamatujte, že amatéři postavili Noemovu Archu, profesionálové Titanic.

Morigan - 25. září 2008 23:16
Morigan

Flipy 25. září 2008 23:06
Ano, četla jsem několik knih od Dumase a taky několik knih od Sapkowského a ne jednou. Ale stále opakuji, jde o to, aby scéna, která má být vrcholem povídky, měla napětí a spád a něco vypovídala. Tahle bohužel nevypovídá nic. Zde spolu bojují dva lidi, co se milovali a co se dobře znali. Mají spolu souboj. Něco by z toho mělo být cítit! Není.
V tu chvíli mě nezajímá ani Dumas, ani Sapkowski (mimochodem každý je asi trochu jiná špička ledovce). Zajímá mě tato povídka.
Dobrý spisovatel by měl umět popsat bojovou scénu tak, aby byla zajímavá, akční a srozumitelná každému čtenáři. Je jedno, jestli tam hrdinové "krouží piruety" nebo se "zasypávají ranami". Chci spád, pocity, akci. Proto si myslím, že by autor měl aspoň trochu vědět, o co v boji jde, jaké to je, aspoň trochu. Stačí se někoho zeptat, nemusí nutně sám umět s mečem. (I když i to psaní dost pomůže).

No, chudák autorka. Přes její povídku řešíme tvoji nechápavost:-))
"Fool me once - shame on you, fool me twice - shame on me..."

Flipy - 25. září 2008 23:06
Flipy

Morigan 25. září 2008 11:08
Četla si něco od Dumase? ten ti taky souboje popisuje na dvouch řádcích.
Na druhou stranu Sapkowski ti souboj napíše na dvě stránky klidně.
Oba dva spisovatelé patří mezi špičku ledovce.

(to s těma tréninkama děkuju, kdyby si mi to nepřipoměla tak bych na to mohl třeba i zapomenout. Nehledě na to, že mě to sere ještě mnohem víc než vás.)
Pamatujte, že amatéři postavili Noemovu Archu, profesionálové Titanic.

Morigan - 25. září 2008 11:08
Morigan

Flipy 24. září 2008 22:57
Od člověka, kterýmu padá halpartna z ruky a ohrožuje ostatní jenom když jí nese...a při tréninku rozsekne kamarádovi hlavu...tak to jistě máš do toho co mluvit:-))
Jinak si asi nerozumíme, mluvíš o něčem úplně jiném. Neřekla jsem, že povídka je nedokončená, naopak, konec se mi moc líbí. Použila jsem slova nedodělaná, polovičatá, cosi nepojmenovaného mi tam schází. To je můj názor. Nechápu, co myslíš tím, že je těžký napsat povídku, aby byla dokončená??? Pokud to myslíš sám na sebe, tak to ti nezávidím...
Bojová scéna měla být v této povídce vrcholem - a není. Je popsaná na dvou nic neříkajících řádcích a to je škoda. Ne přečíst něco o "bojových scénách", ale přečíst nebo se trochu poučit o boji. Kolik si, prosím tě, v životě popisoval soubojů v povídkách? Já neřekla ani slovo o popisování technik, proboha!! Ani o tom, že musí být na několik stránek! Prosím tě, přečti si to radši dvakrát, než na to zareaguješ.
Mám představu, jak se dá napsat důležitá bojová scéna tak, aby ji čtenář pochopil a byla zajímavá. Když píšu, dokážu svou představu splnit a když nevím a nechci psát nesmysly, tak se poradím. A v žádném případě nemusí být dlouhá.
"Fool me once - shame on you, fool me twice - shame on me..."

Flipy - 24. září 2008 22:57
Flipy

Morigan 21. září 2008 13:02
Je těžké psát nezaujatě což? :)
No, s tim obouručákem na zádech.... TY si nevyděla statečný srdce? :)
ono podle mého jde dost těžko napsat povídku tak, aby to bylo dokončený...
Navíc Morigan, ono když si o bojovejch scénách něco přečteš... netušim jak to myslíš... ale rozhodně sem si jistej, že kdyby někdo chtěl popisovat souboj, tak aby se to dalo číst, a zároveň v tom byly popsaný ty techniky, tak by ti jeden souboj vydal na několik stránek :), pokud by nešlo o něco jako je například povedenecj corn nebo krum do prvního útoku :)... napsat hezkou dlouhou bojovou zcénu tak aby to všichni pochopily je dost těžký i pro ty, kdo se tim zabejvaj v reálu, natož pro laika
Pamatujte, že amatéři postavili Noemovu Archu, profesionálové Titanic.

Morigan - 21. září 2008 13:02
Morigan

Zajímavý námět, když to čtu, mám u toho dost živé představy, dokážeš tvořit zajímavé obrazy. Ale přece jen mi to připadá napsané tak trochu nedodělaně, polovičatě, jako by v rychlosti. Nedokážu to asi přesně vyjádřit, ale něco mi tam chybí. Možná je způsobeno těmi drobnými chybami v přímé řeči.
Opakuji se, námět se mi moc líbí, i některé slovní obraty a popisy obrazů. Ale doporučuji, když píšeš bojové scény, něco si o tom přečíst, dá se to určitě napsat líp. (A ten dvojruční meč na zádech, ach jo!)
"Fool me once - shame on you, fool me twice - shame on me..."

Vypisuje se 7 z celkem 7 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)