Nic víc (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Nic víc

Autor : rafaela   30. září 2008   Poezie
nesmyslné... brutální... povedené:-D

Město,
všude krev,
přesto,
vítězný zpěv,
nese
se plání,
když nad těly se sklání,
vrah,
co vyhrál,
v děsivých hrách.

Zakrátil dech,
zabíjel bez citu,
na mrtvých snech
opuštěn stojí tu,
pláče,
umírá sám,
podlehl,
vražedným hrám.

Nezná.
Už nic.
Nechce.
Nic víc.
Utopen,
v sobě
sám, na svém hrobě,
poklekne,
zhyne, větrem se line,
píseň, co hrál,
když smrti se smál,
tak odchází,
vrah,
co pokořil strach.

Další články v kategorii Poezie:

Kdo hodnotil článek Nic víc?
Amthauer, Asteria Vradica, Billie, Bogina, Kaveh (3.00*), kucik, La Carrie, LadyShade, Laethé, Sachmet (0.50*), Saia (5.00*), Systy, TheDave

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1

rafaela - 10. ledna 2011 20:01
rafaela

Kaveh 10. ledna 2011 19:22
je to jistá reakce na film V jako vendeta... ale spíš asi podvědomá:-)
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

Kaveh - 10. ledna 2011 19:22
Kaveh

Ať dělám co dělám, nemohu v té básni najít nějaký smysl. I když je to možná záměrně neboť k tomu dojmu přispívá i anotace. 3*
In war,victory in peace,vigilance, in death,sacrifice....

La Carrie - 10. října 2008 06:15
La Carrie

Přečetla jsem si to a pak jsem si to přečetla ještě jednou. A ani zdaleka nesouhlasím s názorem, že to o ničem není. Ta forma je prostě výborná. Ta poslední sloka je úžasná. Krátké řádky nutí číst rychle, ale to se k tomu prostě hodí. Nemyslím, že je to nesmyslné, ale rozhodně myslím, že je to povedené. :) A dost se divím současnému hodnocení... Nebo spíš - takhle rozdělení lidé na dva tábory, kdy jedněm to přijde skvělý a druhým se to nelíbí, jsem už dlouho neviděla. Prostě báseň, která vyvolává rozporuplné pocity. Ještě jednou ti vychválím poslední sloku, teď jsem jí přelouskala znova (a po odeslání se o to pokusím znova), protože zvláště první verše... Vím, že to nejsou zrovna originální slova, ale jak je to tam zasazený... No, trochu jsem se rozepsala, ale to jsi způsobila tou básní :) Není co řešit - *****
Carpe jugulum...

Systy - 5. října 2008 16:05
Systy

:D

Raf, máš i lepší díla :) 3*
"Peníze jsou sekera, která rozetne i dobrá přátelství." Malajské přísloví

TheDave - 5. října 2008 14:07
TheDave

<ironie>Hej! Jasný, nebo to může být třeba takhle! Vlastně nechápu, jak mi mohla uniknout úžasná hloubka té básně. Vždyť ten obraz týpka, co vykydlil celé město je přece skvělý. A jak potom sám umřel...úplně jsem se z toho orosil. A to originální formátování textu, mlask mlask...ta široká slovní zásoba a vyspělé vyjadřovací prostředky...no a pak hlavně ta myšlenka, že jo, tu tam málokdo objeví, ale ta fakt stojí za to.</ironie>
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

kucik - 5. října 2008 13:06
kucik

TheDave 4. října 2008 15:07
A nebo Ty nechces videt, co tam mozna je?
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

TheDave - 4. října 2008 15:07
TheDave

Tohle je epika jak rybí stehno...spíš bych řekl, že tam chcete vidět víc, než tam ve skutečnosti je.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

kucik - 1. října 2008 16:12
kucik

Asi se budete divit, ale musim s Amthem souhlasit. Myslim, že tahle básnička v hodnocení těžce dojela na to, že byla vydaná společně s těmi trapnými pokusy o poezii a zapadla mezi nimi.

Tady je nakročeno vážně dobrým směrem. Nevím, jestli si to autorka uvědomuje, ale tohle se dost vymyká její ostatní tvorbě. Je to vážně o stupínek výš a mohlo z toho být něco opravdu výborného. Je tam vcelku slušný nápad a zpracování k tomu sedlo ale... Všechno má své ale.

V tomhle případě je to několik malých nedokonalostí. Místa, která byla-li by odřádkovaná jinak, vyznělo by vše IMO o hvězdičku lépe. Když si to pro sebe takhle upravim, má to rozhodně přes ****
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

Amthauer - 1. října 2008 14:11
Amthauer

Nevím, jestli to komentátoři přede mnou nevidí, jsou-li snad úplně blbí oni nebo já, ale i když je kritika vesměs záležitostí subjektivní, tomuto může dát pod tři hvězdičky jedině slivoň (bez aluzí, prosím :D).

Tohle a většina dalších básní od autorky se naprosto vymyká poměrům zdejšího serveru. To už není křečovité básničkářství tak, aby se tam objevila slova krev-drak-meč a hlavně aby se to jakž takž rýmovalo (a když se nepovede rým, tak asonance, a když ani to, pořád tam kdesi je ten elf-smrt-meč), toto je vyspělé a profesionální vázání verše na verš, s naprosto očividnou lehkostí a perfektně zvládnutou prozódií. Černobílý kolega je úplně vejde, ani v epické básni, podotýkám fakt epické, nemusí jít o příběh, důležitý je zde obraz, vymalován v určitém rytmu. A asi takhle - tímto stylem píše více mladých básníků, které znám, ovšem pozor, ve volném verši. Dokázat tedy k tomuto navíc ještě plynule vázat slovosled a odslabikování, to už je opravdu kvalitativně daleko někde jinde.

*****
- What is a life devoid of strife?

LadyShade - 30. září 2008 17:43
LadyShade

Hm, tak to jsem se v minulém komentáři spletla..2,5*
Život je kurva a Smrt dá všem.

TheDave - 30. září 2008 14:28
TheDave

Nesmyslné? To by sis přála. Brutální? Nevíš nic o brutalitě. A povedené? Za to ubírám celý bod, tohle nesnáším. Tolik k anotaci.

Báseň je o ničem, ale aspoň není pornografická. Velké, bezvýznamné plus. Borec vyvraždil město a pak nakonec sám natáhnul brka. Hmm. Myšlenka vskutku nosná, ale co forma? Rozdělení textu, no, jak už řekla Laethé, docela to k tomu sedí, i když v tom asi opravdu nebyl vědomý úmysl. Verše spíš podprůměrné, možná trochu moc čárek...docela chudé vyjadřovací prostředky.

Hodíme tam 2*
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

Laethé - 30. září 2008 11:42
Laethé

Nesmyslné? Ano, v určitém smyslu. Brutální? Zcela jistě. Povedené? Tady již anotace lehce pokulhává (o zřejmé snaze ovlivnit čtenáře raději pomlčme).

Autorka zajímavě využila básníkova práva text rozdělit i jinak než po celých verších a celkem zdařile tak sugeruje umírajícího lapání po dechu (ačkoliv konec poslední sloky, kdy je dotyčný již mrtev a "lapání po dechu" pokračuje dává tušit, že tato sugesce je nezáměrná). Dokonce bych se odvážila tvrdit že pouhé toto rozdělení zvedne básni hodnocení o půl * (což ale neznamená, že bych si myslela, že každá nezvykle rozdělená báseň má automaticky vyšší hodnocení - zde rozdělení koresponduje s celkovou náladou, tématem, etc.).

Doporučila bych víc uvažovat nad volbou slov (protože to první, co člověku přijde na jazyk není vždy nutně to nejlepší).

3,5*
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)