Rozhovor s Plummem (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Rozhovor s Plummem

Autor : Torreador   27. ledna 2011   Rozhovory
Rozhovor s velkým čmáralem o umění a nejen o něm.

Takže tě tady vítám, Stoupo, nebo vlastně spíš Plumme, pro čtenáře to bude asi daleko pohodlnější oslovení. Jenom si zapnu diktafon a můžeme začít.

Tak dříve než se rozpovídáme o tvých ostatních aktivitách, bych se rád dověděl něco o tom, jak jsi se dostal k malířské tvorbě? Něco málo jsem zaslechnul na serveru Dracidoupe.cz, avšak moje paměť je děravá a jistě bude lepší, když budu zpovídat tebe nežli svoje vzpomínky. :)

Ahoj, v první řadě bych chtěl poděkovat za zájem udělat rozhovor zrovna se mnou. Dá se říct, že jsem na aragornu jen chvilku, nijak zvlášť se tu v komunitě neangažuju a rozhodně se nepovažuju za "aragornskou osobnost", jak stojí v názvu tohohle seriálu, proto mám i tak trochu pocit viny, že zabírám místo vhodnějším kandidátům. Dík, vážim si toho.

K oslovení - Jo, spíš Plumme. Stoupu jsem používal do tý doby, než jsem zjistil, že si tak říká další polovina internetu:)

A jak jsem se dostal k tvorbě? Tak na tohle nevim, jak správně odpovědět. To dřív nebo později přijde samo, máš to v sobě. Cítíš, že to dělat musíš, tak to prostě děláš. Není to jen nějaká doplňková zábava, jak to spousta lidí chápe. Kreslíš, protože to potřebuješ. Ale jestli mám odpovědět fakt důsledně, tak k malování jsem se dostal už jako mimino:) Každý dítě v období, kdy objevuje svět kolem sebe, na čas propadne tomu opojnýmu pocitu čmárat vším a po všem. Otázkou je, jak dlouho mu to vydrží, žejo:) Někdo je tou možností zanechat svojí stopu na papíře fascinovanej týden, někdo tu fascinaci prožívá celej život.

Jinak teda někdy v předškolním věku jsem chodil i do ZUŠky, což jsem po pár měsících shledal jako ztrátu času, protože jsem musel dělat to, co chtěly paní učitelky, a ne to, co jsem chtěl já, tzn. kreslit indiány, supermana a potoky krve:) Nějak hlouběji, včetně rozvíjení teoretickejch znalostí s tím souvisejících, jsem se tomu začal věnovat až s příchodem na uměleckou vejšku. Tam jsem sice taky musel dělat to, "co chtěly paní učitelky", ale tentokrát už mi to konečně dávalo smysl a dost mě to nakoplo.

Takže jsi měl také tu neodbytnou touhu se všemožně vyjádřit, i když to tedy zrovna nebyl řev, avšak čmárání pastelkami po vybílených zdech. :) Co by také mohlo zajímat zdejší osazenstvo... kde bereš inspiraci, jde čistě o tvoji imaginaci, že si něco zamaneš a přeneseš to na papír, nebo zkoušíš přenést na malířské plátno i podněty ze svého okolí?

Konkrétně to čmárání po zdech přišlo až v pubertě;)

Inspirace je věčnej problém. Znám lidi, který jsou vyloženě studnicí nápadů a pořád z nich něco prýští, u mě to takhle bohužel nefunguje a pokud si pro nápad vyloženě nejdu, málokdy si mě najde on sám. Obecně ale platí, že podzimní a zimní měsíce a vůbec období, kdy je častěji hnusně, jsou mnohem plodnější - v dešti, sněhu a mrtvým listí na ulicích je něco kreativního:) 

Když se např. snažím designovat si do šuplíku nějaký stroje, příšerky, charactery, světy a podobně, často hledám inspiraci v přírodě a hlavně v říši hmyzu, to je svět sám pro sebe, bizarnost sama, která je ale člověku běžně skrytá, proto pořád ještě skrývá tolik neobjevených geniálních tvarů, jejich seskupení a podobně:) U jiných věcí se nedá nijak určit konkrétní prameny inspirace. Ovlivňuje mě obrovský množství věcí, ať už to je nepřeberný množství mých oblíbených i neoblíbených autorů, lidí v mojí blízkosti, samozřejmě moje vnitřní stavy a tak dále a tak dále. Jak už překlad toho slova (inspirace - nádech, vdechnutí) dává tušit, člověku je inspirací absolutně všechno, s čím přijde do styku. Nějak to v sobě vždycky přetaví, smíchá s vlastní osobností a dřív nebo později vyprdne výsledek toho procesu:) 

Když bych měl ale říct, co momentálně je pro mě největší pramen inspirace ve smyslu nějakýho nakopávače tvořivosti, tak jsou to jednoznačně současný concept artisti a jejich úžasný věci, který jim běžně vznikají pod rukama. Nutí mě to na sobě pracovat. Inspirace jak hovado.

Concept artisti? *zamyšlení* Mno, nejspíš nebudu jediný řádně neinformovaný, takže nebudu koukat na wikinu a poprosím tě o lehké osvětlení tohoto druhu umělců, pokud bys byl tak laskav. :)

Film se nezačne natáčet, hra se nezačne programovat, dokud nebude kompletně navržená vizuální podoba danýho projektu. A to jak konkrétní prvky jako postavy, předměty, prostředí, kde se postavy budou pohybovat, barevný ladění atd., tak i celková atmosféra. Concept art je design, navrhování neexistujících věcí. Když hraješ hru nebo se díváš na film, všechno, co vidíš, pochází z hlav concept artistů, podle jejichž návrhů pak týmy dalších grafiků a pod. vytvořily finální podobu daný věci. Nejlíp tuhle práci vystihuje věta, kterou mají na webu v headeru borci ze Steambot studia: "We Design Universes", protože přesně to dělají:)

Áh ták, takže až se příště budu rozplývat nad propracovaností světa v gamese, tak bych měl vzdát hold concept artistům, pochopeno. :)

Nelákala by tě podobná práce? Stvořit si svoji fantasy planetku plnou skřetů a noháčů, vdechnout jim život a možná i trochu víc?

No nejen:)

Lákala, jasně že jo:) Vidět tu svojí práci ve finálním zpracování v nějakým filmu/hře/knize musí bejt supr. Ale není to jen tak, žejo:) Nemam na to zkušenosti a rozhodně ani schopnosti. Třeba jednou...

Takže rozhodně by tě to lákalo. :) Když jsme u těch lákadel, rád bych vyhrabal jednu takovou stylovou šílenost, kterou jsme se svého času bavili a možná by nebylo od věci ji jednou uskutečnit...

... stále tě láká jet stopem na Woodstock? :)

Jo aha, teď jsem teprv pochopil, kdo vlastně seš:D

Sice toho občas o věcech jen dost nakecám, než abych je fakt uskutečnil, ale jako proč ne, jsem pro každou špatnost:)

Dobře, jsem rád, že jsme se konečně řádně představili a poznali. :) Fajn, takže jednoho krásného dne, až nebudeme mít co dělat, tak nastoupíme na stop a pojedem do Woodstocku, i kdybychom si tam měli udělat fesťák sami, že? A když už jsme se u toho blátivého festivalu pozastavili... určitě to trochu napovědělo, ale jakou hudbu posloucháš, tedy co je tvým šálkem čaje? :)

Mým šálkem čaje je ta přímá rodová linie, která začíná bluesem, pokračuje rockem a končí u metalu. Sám osm let hraju - spíš bych měl říct, snažím se hrát:) - na kytaru, takže k týhle muzice mam blízko. Btw. teď v létě jsem si i jednu vyrobil a hraje skvěle. Pokud se někdo zajímá o kytary, tady je průběh stavby zdokumentovanej v devíti článcích včetně fotek atd.: http://plumm.cz/tag/stavba-kytary/ (co bych se nepochlubil, když už se mnou děláš rozhovor, žejo:)) 

V muzice jsem dost takovej konzervativec, málokdy do svýho repertoáru přidám novou kapelu. Nějak na to asi nemam energii objevovat nový kvalitní současný muzikanty, takže porád zarytě posloucham starý osvědčený borce:) Štěstí, že spoustu z nich je pořád aktivních, takže dělaj na nových věcech a jak se oni neustále vyvíjí, i jejich hudba se pořád proměňuje, takže se zase nedá říct, že bych poslouchal furt to samý:) 

A tak nějak s tím i souvisí moje znechucení tím současným metalovým boomem mezi dnešníma začínajícíma kytaristama. Dneska si kluk koupí kytaru, natáhne struny tlustý jak moje předloktí, podladí o tolik, kolik mu jen struny dovolí, a začne kopírovat svoje oblíbence ze Slipknotu a podobně, ale o tom, jak metalová hudba vznikla a v čem má svoje kořeny, ví uplný prd, hlavně, že je to tvrdý, drsný, nemálo krutě temný a hustodémonský. Nemá rozhled, řekneš mu, ať zahraje něco od Stevieho Raye Vaughana, a on se zeptá: "Kdo to je?" A když pak vidí, jak Adrian Smith (Iron Maiden) před koncíkem hraje v zákulisí jeho bluesový pecky, tak nechápe a považuje to jen za nějakej jeho podařenej vtípek:)

Ty dokážeš kytaru vyrobit? Damn it, až budu při penězích, tak si nějakou objednám. :) Takže stylem jsme na tom vlastně podobně, avšak já jsem spíš tak trochu na střední cestě, zatímco ty to bereš od samotné cesty bez štěrku, prostě starou prašnou až lehce do současnosti. :) Takže kromě toho, že jsi zdatný umělecky, tak jsi i manuálně? Je tvoje kytara jediný takový výtvor, nebo takových kousků máš více? :) Jo a abych nezapomněl, přeji krásně strávené vánoční svátky. :)

No ověřil jsem si, že dokážu:) Dělal jsem to přes léto, celý prázdniny jsem strávil v garáži, ani jsem nikde nebyl. Ona na tom vlastně není moc žádná věda, prostě si to všechno musíš 100x změřit, potom znova ještě aspoň 50x, další den to samý a pak až teprve do toho dřeva říznout, páč druhej pokus není :) Stačí nemít totálně volšový ruce, bejt odhodlanej odvést precizní práci a neztrácet nervy, když se něco podělá - což je jediná věc, u který si můžeš bejt na 100 % jistej, že se fakt stane:D (Btw link přímo jenom na fotku výsledný podoby, kdyby se někomu nechtělo prolejzat ty články plný nudný okecávačky. Předek: http://farm5.static.flickr.com/4098/4872508491_6f9b6380f8_b.jpg Zadek: http://farm5.static.flickr.com/4134/4873116112_a5722fe250_b.jpg No a pro spoustu lidí je i hodně zajímavej způsob barvení, takže ještě video: http://vimeo.com/13498039)

No já nevim, co kromě kytary bych měl zmínit. Dělal jsem nějaký plastiky z polystyrenu, sádry, lukoprenu atd, ale to nestojí za řeč, taky mam už dost dlouhou dobu v plánu postavit si v životní velikosti Doga z Half-Life 2 (ten robot http://img23.imageshack.us/img23/617/halflife2dog.jpg), ale zatím jsem vůbec nezačal, jen mam zmapovaný okolní kovošroty, abych pak šel najisto, až budu potřebovat materiál. Takže kromě tý kytary vlastně nic. Jsem zaměřenej spíš na ty věci, co mají jen dva rozměry místo tří. Nuda, co?:)

Díky ti za přání, taky tak. I ostatním.

Jo a kytaře na zakázku se samozřejmě v žádnym případě nebránim;) Že seš to ty, budeš mít pod lakem vlastnoruční věnování gratis:D

Btw... za chvíli je Silvestr, slušela by se nějaká PFka, takže... Vzhledem k tomu, že součet motivace ve Vesmíru je prej konstantní, tak si do novýho roku přeju, aby vám všem ostatním jí ubylo:) Díky.

To je tak pěkné a nesobecké PFko, že by ti ho každý mohl závidět. ;) Samosebou přeji hodně štěstí a zdraví do nového roku. A o té kytaře samosebou popřemýšlím. :)) Jak jsi strávil poslední dny svátků? Já musím bez obalu přiznat, že lepší jsem zatím neměl, takže i přes krizi jsem si je užil jako nikdy. ;)

Strávil jsem je celkem normálně. Vánoce u rodičů, Silvestr u kámoše, mezitím doma. Žádný vzrůšo:) Já tyhlety věci moc neprožívám, nedělám při nich nějaký zvláštnosti, který jindy nedělám. 

A když si to nakous, tak se zeptám já tebe, cos teda dělal ty?:)

Hele, tady zpovídám já tebe, víš o tom? :D No každopádně, já jsem si užil nejlepší svátky za poslední roky a snad asi vůbec (to bude tím předapokalyptickým rokem :)) ). Vánoce jsem strávil s rodinou, následně jsem si odcestoval na uvolněnou oslavu narozenin kamarádky, která se konala kousek od Prahy, a Silvestra jsem strávil s lidmi, co mám rád, v Brně. Takže to bylo ideální. Mimo jiné jsem zjistil, že když jsem v náladě, tak zpívám falešně. :) A když jsi se dověděl ty něco ode mě, tak bych na oplátku rád věděl, co si myslíš třeba o tom, že na konci roku 2012 končí mayský kalendář? ;)

Zpíváš falešně, jo? Já naopak teda, v náladě zpívám naprosto čistě a úžasně a skvěle, stejně jako najednou dokonale ovládám několik cizích jazyků, z kterých jinak umím jenom pár frází a kromě toho sem i silnější a rychlejší a ošklivý holky v mý přítomnosti vždycky vymizí a ty hezký se rozmnoží. Nevim, jak to dokážou, ale dělaj to pokaždý.

Eee... nevim:) Asi, že nějakej současnej Maya žijící ještě furt někde v pralese si bude muset vytvořit novej?:)

Jep, falešně, až jsem se párkrát leknul. Takže jsme vzhledem k tomu stejně skeptičtí jako Klaus k Evropské unii. :) Kolik bys tak tipnul do budoucna dalších konců světa? Co já se pamatuji, tak jsme měli skončit na přelomu tisíciletí a chvíli před tím (tedy rok) to prorokoval Nostradamus...

... na to, že lidstvo tuhle planetu vcelku slušně likviduje pár tisíciletí, tak jsme přežili víc konců světa než dinosauři. :)

Tak konců tipuju nepočítaně:) Ale tak není se čemu divit, žejo, pro lidi je smrt a vůbec jakejkoli konec všeobecně fascinující a hrozně je přitahuje (i když se tomu vědomě brání), takže si vždycky rádi nějakej novej konec vymyslí. Když někoho na ulici srazí auto nebo když je na hřbitově otevřenej hrob, lidi se rádi podívaj, nemůžou tomu odolat. Konec je totiž něco neuchopitelnýho, ohraničuje události jenom z jedný strany. Jediný, co to slovo obsahuje, je tvrzení, že to, co teď je, potom už nebude. Ale nijak neřeší, co bude, až to, co teď je, už nebude. :) Akorát to vždycky ztroskotá na tom, že nějakej blbec tomu konci světa dá jasný datum (čest výjimkám) :D

S tím, že lidstvo tuhle planetu pár tisíciletí likviduje, nesouhlasím.

Ale tak který prorok by tě zajímal víc... ten, co hlásá: Jednoho dne skončí svět! ... ale kterej... Co já sakra vím? Nebo ten, co hlásá... Konec světa nastane v novu příštího měsíce, z nebes poprší síra, vody se budou vařit a nastane apokalypsa! ... minimálně na toho druhýho musí bejt lepší pohled, což mi připomíná, že loni jsem na brněnským nádraží zahlédnul jednoho takového věštce, který ve jménu bible hlásal konec světa. Že lidi jsou hrozný mrchy a sami se o to založili největším dílem... kajte se a budete spaseni. Jo, docela vtipnej bezdomovec. :o) ... a dobře, nebude to pár tisíciletí, ale tak posledních tisíc let nebo půl-tisíciletí je jistě znát.

Jasně, že ten druhej:)

U nás na nádraží zase máme shaolinskýho mnicha:)

Jestli lidstvo planetu může nějak likvidovat, tak maximálně tak 3 století. Před průmyslovou revolucí ani nebyl způsob, jak ji likvidovat:) Tomu, že někdy předtím několik týpků se sekyrama šlo do lesa, aby postavili loďstvo, a tomu, že někdo jinej zas nechal zatopit pár luk, aby bylo kde pěstovat kapry, tomu se v žádným případě nedá říkat likvidace:)

Jestli něco likvidujem, tak především sami sebe, matičce Zemi je to, myslím, celý tak nějak jedno, ona si poradí vždycky.

Je pravda, že matička Země tady bude tak dlouho, dokud ji "neschroustne" Sluníčko. :o) Ale áno, to už my tu dávno nebudeme. :) A samosebou pořádně to začalo průmyslovou revolucí, ale bez toho předtím by jistě žádná průmyslová revoluce nebyla, nebo ne? ;)

Ee... cože?:)

Er-hem, to radši nebudu vysvětlovat, jako malej jsem se trošku zabýval teoriemi ohledně Sluneční soustavy, no a podle jedné se Slunce bude zvětšovat, zvětšovat a zvětšovat tak, že nakonec pohltí Zemi. :o)

No já myslel spíš tu poslední otázku;)

Tak jasně, že k tý revoluci došlo nějakým přirozeným vývojem, ale nějak jsem ztratil nit, jestli se bavíme o likvidaci Země, lidí, o prům. revoluci, o shaolinech, nebo o čem vlastně. Ale to je jedno, asi popojedem:D

Dobře, na co bych se zeptal... třeba něco netradičního...
... hehe, jseš student, žejo, vaříš si sám, spoléháš na menzu nebo máte na kolejích živou lednici?
Aneb otázka ve stylu: Už jste vajíčka naučili chodit? :o)

Nejsem student:) Vařím si sám. Ale tou fází "živá lednice na koleji" jsem si taky prošel. Asi jako každej:) I když spíš to bylo tak, že jsme v tý lednici ani nic neměli, jak nad tím přemejšlim, možná to bylo právě tím, že všechno uteklo, nevim už:) Ale pěstovali jsme svojí vlastní civilizaci v zavařovací sklenici pod postelí. Kámoš v ní měl nějakou omáčku neboco, zapomněl na ní a když si vzpomněl, bytosti uvnitř právě oslavovaly vynález kola. Hýčkali jsme je pak až do konce roku, kdy nám to kolejbáby vyhodily. Jak snadný je zničit nějaký inteligentní společenství. Ani nevim, kam až to dotáhly (ty bytosti, ne kolejbáby):) Z koleje sem pak šel s kámoškou na byt, takže ta se tak nějak starala o to, aby ty věci mizely dřív, než se samy mohly rozutéct:) Teďka taky bydlím s více lidma, včetně jedný holky, nikdo z nich není žádnej extra dobytek, takže z lednice nic neutíká, index prasáckosti je v normálu :D

Jej, to je škoda, lituju zánik vaší rodící se civilizace. :o)
My jsme měli takovou věc na střední ve školní radě. Někdo si jednou udělal čaj, no a nechal v tom pytlík. Asi tak od začátku předešlého roku. :)
Když jsme na to přišli, tak byl hrnek úplně úžasně plesnivej, říkali jsme tomu Adélka. :)
No na konci roku, tedy vlastně po reprezentačním plese, skončila v záchodě a nejspíš se usadila někde v kanalizaci a straší lizardmany. ;)
A zná takový Plumm sport, nebo se mu vyhýbá jako čert kříži?

Jezdím dost na bajku. Pár let zpátky jsem to bral hodně vážně, teď už to nijak nehrotím, vyjedu tak jednou tejdně, no možná ani to ne. Pročistit hlavu. Nemohl bych se toho ale vzdát úplně. 

Jinak chodím běhat, když není nějak moc hnusně. Vytrvalostní běh jsem vždycky nenáviděl - ještě víc než mlíkovou polívku a topení v MHD a to už je co říct. Nejenom, že mě to nebavilo, mě to vyloženě sralo, navíc jsem astmatik, takže jsem to ani moc nedával. Na dlouhejch tratích jsem byl vždycky hroznej lůzr a na gymplu mě v běhu na x kiláků dávali i ti největší sportovní tragédi ze třídy:) Možná proto mě před dvěma rokama napadlo, že si zaběhnu maraton. Nebyl jsem v tý době schopnej běžet bez krátký přestávky ani 3/4 hodiny v kuse. Začal jsem pravidelně běhat a zjistil, že ten běh není takovej vopruz, jak se vždycky tvářil a dokonce mě to začlo i bavit:) Zaběh sem si pak půlmaraton, sice ve vyloženě trapným čase, ale pro mě to byl mega úspěch a měl sem z toho fakt hodně dobrej pocit. Můj první běžeckej závod vůbec a rovnou 21 kiláků:) Maraton jsem pak ale bohužel vynechal kvůli zranění nohy. Ale někdy na něj určitě taky dojde, co tě nezabije...:) No a od tý doby běhám tak nějak s přestávkama furt.

Středy mam vyhrazený pro fotbálek s kámošema v tělocvičně, v zimě občas s hokejkou na rybník, s lyžema na hory atd, prostě klasika jako každej. Doma se neválím, ale taky to nijak nepřeháním:) Koketoval jsem s lezením, ale bajk furt vede. Jízda na bajku a pohyb v terénu vůbec je pro mě čirá radost.

Fajn, aspoň nejsem sám, co se dobrovolně trýzní tím, že chodí běhat. :o)
Ale jak tě poslouchám, tak jsem na škole měl trochu víc štěstí, možná i proto, že jsem hrával fotbal už odmala. :)
Jinak s pohybem venku naprosto souhlasím, čerstvý vzduch je velká droga. :)
Což mne přivádí k takovému dotazu... zamýšlíš účast nebo jsi už někdy byl na Larpu? Přece jenom co já byl na akcích, tak je to z poloviny pěknej tělocvik. :)

Nebyl a nezamýšlím:) Neměl jsem a nemam ve svým okolí nikoho, kdo by měl stejný zájmy. Sám nejedu. Nerad sám chodím na místa, kde se jinak ostatní mezi sebou znaj.

Škoda, ale je pravda, že já nikdy nikam takhle sám nejezdil... má to riziko toho, že se budeš celou dobu nudit, když si s nikým nepadneš do noty.
Jenže někdy holt nezbývá než to prostě risknout. :)
Už jsi někdy něco jenom tak hodil za hlavu a řekl si... všechno nebo nic?

U mě to žádnej risk není, protože vím naprosto přesně, co se stane, když pojedu sám:) Já jsem sám i v davu lidí.

Všechno nebo nic? Hm, přinutil si mě k zamyšlení. Nejspíš ne, neměl jsem k tomu příležitost, nestál jsem ještě před takovým rozhodnutím. A nevim, jak bych se zachoval. Nechci jen tak plácat, takže se mě na tu samou otázku přiď zeptat třeba tak za 20 let a uvidíme:)

Jo, být sám v davu lidí to znám také. :o)
Fajn, dvacet let, píšu si a jestli zatím neskončíš pod autobusem, tak se tě zeptám. :P
Cha a vím, na co jsem se tě ještě nezeptal, Plumme... čteš... potažmo co čteš a kdo je tvůj oblíbený autor, pokud nějakého máš? :)

Pff... autobusy si dávám k snídani.

Jo, čtu, ale nijak zvlášť to nepřeháním, všeho moc škodí:) 

V posledních letech ze všeho nejvíc čtu komiksy, jak zahraniční, tak český. Je fajn, že se domácí komiksová scéna konečně začíná probouzet k životu, ale skluz, kterej jsme za totáče vůči ostatním zemím nabrali, se bude dohánět jen stěží. Bohužel u nás je komiks pořád ještě považovanej za pokleslej žánr, lidi díky svý nevědomosti a předsudkům vesele poplivají komiksový dílo, kterýmu autor věnoval třeba tři roky svýho života a pak si jdou koupit knížku, kterou Viewegh napsal za dva víkendy na chatě u krbu (hyperbola). Jak řekl Lewis Trondheim na KomiksFestu před dvěma roky: "Komiks byl vždy považován za něco infantilního, jednoduchého. A když se objeví něco, co z toho vybočuje, např. Maus, Persepolis, lidé říkají: "Tohle přece není komiks." Slučují médium a kvalitu. Je to jako určovat kvality televize podle reality show. Vadí mi, že lidé vidí jen špatné komiksy a myslí si, že toto je komiks." 

Jinak mě baví literatura faktu, monografie některých autorů i obecnější knihy o výtvarným umění. Nějakou dobu mam rozečtenýho E. H. Gombricha a jeho "Příběh umění" - skvělá kniha, konečně to všechno dává smysl! Doporučuju všem, který se kdy pokoušeli dovědět se něco o dějinách umění, ale vybodli se na to kvůli nesmyslný změti jmen a letopočtů. To je totiž přesně to, co v týhle knize nenajdete (asi to mladýho Gombricha taky sr*alo, když to tenkrát studoval:)). K Vánocům jsem si mimojiné nadělil třeba "M. C. Escher a jeho magie", takže na to se vrhnu pak, i když tam toho čtení zas až tak moc neni:) 

Předevčírem jsem dočetl svýho prvního Pratchetta "Mort" a musím říct, že Zeměplocha mě nijak zvlášť nechytla, spíš vůbec, a další nejspíš už číst nebudu. Všem Pratchettovo uctívačům navzdory: je to spíchlý hrozně horkou jehlou a to mě fakt neba. Párkrát jsem se u toho zasmál, ale tak to si můžu na netu přečíst několik vtipů a bude to mít uplně stejnej efekt:) Čekal jsem něco ve stylu Stopařova průvodce po galaxii, ale tomu to nesahá ani po spodní stranu nehtu na palci u nohy:) 

Z těch známejch autorů jsem četl asi to samý jak každej kluk, kterej se někdy dostal do styku s knihou. Všechny Foglarovky, spoustu Verneovek, nějakýho toho Maye, Feista, Sapkowskiho, Asimova, Tolkiena, atd. žádná hitparáda. Taky mam rozečtenýho Orwella - Farmu zvířat i 1984. Ještě nikdy jsem to nečetl a stydím se za to:) Louskám to ale v angličtině, tak mi to jde dost pomalu, pár stránek a musím to odložit, protože mě to vždycky úplně vycucne:)

Rozhodně se nepovažuju za sečtělýho člověka, co se knih týká. Spíš naopak. Rád bych četl víc.

Tak tomuhle rozumím a chápu tě, já samotný tedy nemám takový přístup ke komiksům; co mám doma, tak pár knížek Garfieldových stripů. :o) Jinak se spíše oddávám manze.
A to, že by člověk rád četl víc, to znám také... ostatně už druhým rokem sháním Obraz Doriana Graye... snad se k němu někdy dostanu. :) Jinak Farma zvířat je moc dobrá knížka, sám jsem ji před maturitou četl a je na tom pěkně vidět ta tehdejší nadčasovost. :)
A co by mne ještě zajímalo... co že jsi se uchytil na fantasy serverech jakožto umělec? Přece jenom je spousta jiných možností, jak prezentovat svoji tvorbu, tak proč zrovna tady?

Jo, chtěl bych si časem odškrtnout, že jsem přečetl díla všech těhle literárních velikánů, Obraz D. Graye na seznam patří taky. Když sem tyhle věci měl jako povinnou četbu, tak jsem na to z vysoka víšco, jakože, proč bych jááá měl číst takový blbosti, když si obsah můžu stáhnout z netu, do čtenářskýho deníku jenom opsat a u matury pak mlžit. Teď bych si všechny ty věci naopak přečet moc rád. Asi sem dostal rozum neboco:D Možná naopak, nevim.

Tak on celej Orwell je nadčasovej, žejo. 

No tak já svý věci nehážu jenom na fantasy servery. Rozhazuju svoje sítě všude možně:) Na každým serveru je trochu jiná komunita a každej server tím pádem může znamenat trochu jinej druh přínosu, protože ho navštěvujou různý skupiny lidí. Ale tak kdysi dávno jsem kreslil jenom fantasy a úplně první místo na netu, kam jsem hodil nějakej svůj obrázek, bylo dracidoupe.cz. To bylo v roce 2002 a je to tenhle http://www.dracidoupe.cz/galerie/37.jpg - jsem si to kvůli tobě i vyhledal:D Je to, myslím, vobšlehnutý z knížky a je to hrozný:) Postupně jsem pak fantasy kreslil míň a míň, až jsem skoro přestal, tak nemam teď moc co na fantasy servery házet:) Jen čas od času něco přidám, abych se jako připomněl, že ještě žiju, vyslechl nějakej feedback a tak:) 

Navíc se mi na fantasy serverech líbí z toho důvodu, že galerie jsou na nich v podstatě jen jako okrajový sekce, takže se tam pohybuje jenom minimum opravdu výtvarně zdatnejch lidí (nikoho tím nechci urazit, to je prostě fakt) a když tam člověk přidá nějakou svojí věc, kterou vyloženě neodflákl, tak se to většinou líbí, lidi to chválej a to mě povzbuzuje. Taková záplata na duši potrhanou vším tím buzerováním na serverech, kde se naopak pohybujou spíš jen lidi, který se uměním zabývají nějak hlouběji, nezřídka i profesionálně. Je to honění ega, co si budem namlouvat:) Pro svůj vlastní vývoj potřebuju jak konstruktivní kritiku, tak i tu nekritickou chválu. Jedině oboje dohromady tvoří tu správnou substanci do mýho motoru:)

Kromě toho myslim, že tu můžu bejt užitečnej.

Tohle je pěkné vysvětlení a řekl bych, že dost i logické, ale spíš mě to zajímalo z krapet jiného hlediska, a to toho... jak jsi se semky dostal? :)
Přece jenom každý umělec si neřekne... rozhodím sítě a kde to zkusím... tak třeba tady, tuhle... dracidoupe.cz, aragorn.cz... jo, to taky nezní špatně. :)
Aneb co tě vedlo k těm fantasy serverům... byla to jenom prezentace tvojí tvorby, nebo i tvoje samotné zájmy? :)

Aha, tyve, mohl jsem si ušetřit tolik psaní:D

No to je prostý:) Hrával jsem DrD, šel jsem na net, googlil "dračí doupě", objevil server dracidoupe.cz, kterej běžel teprve pár měsíců, jestli vůbec to, registroval se, našel tam galerku a řekl si, že když už jí tam maj, něco nakreslím, přidám a uvidí se:) Navštěvoval jsem to tam pak furt, takže jsem se logicky musel i dovědět o existenci aragorn.cz, páč ty komunity se prolínaly. Registroval jsem se sem ale až po nějaký době a první věc do galerky jsem taky poslal až pozdějš. Konec. True story:D

Takže vlastně oboje - zájmy i prezentace.

A to slovo "umělec" bych asi nepoužíval. Ani v nějakym přenesenym slova smyslu. Umělec je Gogh, Beethoven, Hendrix, Myrón, Švankmajer... já si jen tak kreslim:) Takže asi "kreslíř", to je takový odpovídající:)

No vidíš, ani to nebolelo. :D
Fajn, už mě nic moc nenapadá... asi přistoupím k závěrečné přestřelce...
Kečup nebo majonéza?
Kola nebo kofola?
Skřet nebo elf?
Da Vinci nebo Michelangelo?
Tolkien nebo Pratchett?
No a nakonec... víno nebo pivo?

kečup

RC kola

skřet, hodně skřetů

Michelangelo, vždycky sem chtěl bejt Michelangelo. Leonardo v želvách vždycky dělal děsně důležitýho, Miky ho měl na háku:)

Tolkien

pivo, tahle otázka mě uráží:)

Něco takového jsem čekal. :o)
Jo, ještě jedna malá doplňující otázka... radši psi nebo kočky? :)

Kočky taky dělaj děsně důležitý, přitom jenom parazitujou, nic jinýho neuměj:) Jasně že psi. I když jsem ještě žádnýho neměl. Vždycky jsem chtěl mít psa a furt chci, nejsou pro to ale zatím vhodný podmínky.

Mám podobnej názor, jenom jednoho takovýho parazita bych teoreticky mohl snýst... ale musela by to bejt přesná kopie Garfielda, jenom se obávám, že jeden dům by byl pro naše ega moc velkej, takže asi zůstanu u zlatýho retrívra, no. :o)
Tak řekl bych, že jsem z tebe vymačkal, co se dalo, takže rád jsem tě zas jednou četl, no a snad se někdy uvidíme... třeba na tom Woodstocku. :)
Jo a kdybys chtěl, můžeš semka plácnout nějaké životní moudro nebo něco na konec od sebe, pokud se ti teda chce. :o)

Jo, Garfielda bych ti toleroval:D Sobě asi taky.

Jinak taky dík za pokec... popis. Třeba někdy někde:)

Já přes ty moudra moc nejsem, takže snad ani nechce;)

Btw. chtěl bych na závěr uvítat všechny ty, co čtou časopisy, noviny, rozhovory a vůbec všechno dlouhý od konce (stejně jako já) - máte moje sympatie:D Mějte se, čus a dík.


Podívejte se také na Plummovy stránky.

Další články v kategorii Rozhovory:

Kdo hodnotil článek Rozhovor s Plummem?
Amunak (5.00*), apophis (4.50*), Beluga (5.00*), Eiris (5.00*), INVICTUS (5.00*), John_x (5.00*), Killler (5.00*), MARK (5.00*), Nefrete (5.00*), Nestor (5.00*), XxxYyy (5.00*), Ymir (4.50*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 20 z celkem 42 příspěvků1 2 3

Torreador - 7. února 2011 12:13
Torreador

jilm 6. února 2011 22:19

http://www.aragorn.cz/galerie/vyjednavac/

http://www.dracidoupe.cz/index.php?rub=galerie_diskuze&id=522&skin=dark&relid=

Najdi sedm rozdílů ;)
Id agas, ut sis felix, non ut videaris.

jilm - 6. února 2011 22:19
jilm

Plumme, ty jsi Stoupa z Dracidoupe.cz? No to je odhaleni! Jsem rad, ze jsi se k nam dobloudil!
Shit happens.

MemphisV - 5. února 2011 22:29
MemphisV

Jediné, s čím bych nesouhlasil, je ono "věcné" z hlavní stránky, což však nejspíš nepatří ke komentářům přímo pod rozhovor. Nevím ale, kam jinam to mám napsat (zatím). :-)
The best decision of mine: living to intensify - and to give it more than just one try

Nestor - 1. února 2011 20:04
Nestor

Hodnotil jsem 5*. Zatím asi nejlepší rozhovor, který jsem tady četl.

Pěkně se to četlo. Rozhovor v takové formě (neseriózní, žertovný, se smajlíky, psaný obecnou češtinou :D) se tady podle mě hodí mnohem víc, než nějaké strojené interview. Tohle působí mnohem více přátelsky a pohodově.

A dělat rozhovory tradičně, tzn. u někoho doma, v kavárně s diktafonem a blokem je v tomto kontextu hloupost. Proč? Jak už tady někdo říkal, zpovídány jsou internetové osobnosti. A navíc ve valné většině případů se tady lidé znají z internetových diskuzí, jeskyní a článků atd, takže online rozhovory jim dávají možnost svým charakteristickým stylem odpovídat na otázky. To kouzlo se ztratí v momentě, kdy mluvený rozhovor někdo přepíše do psané verze. Není to nic jednoduchého a pokud v tom člověk nemá praxi, tak nadělá více škody než užitku.
Hráč roku 2010 - Vítěz AT´10 (DrD)

Kasparek - 31. ledna 2011 22:58
Kasparek

Amunak 31. ledna 2011 22:54
Ještě štěstí že já píšu jak udělat dobrý rozhovor:)
NEBERTE DROGY!!! Nikdy! Nikomu! Neberte drogy!

Amunak - 31. ledna 2011 22:54
Amunak

Adien 31. ledna 2011 22:50
To už snad ne, myslím že nepotřebujeme stopadesátou diskuzi na téma jak (ne)dělat rozhovor...
🐺

Adien - 31. ledna 2011 22:50
Adien

Amunak 31. ledna 2011 22:39
Už to mam povolený, pokud bude souhlasit i zvolená celebrita a seženu diktafon, rozhovor bude! =)

Konečně uvidíte jak jsem to myslela - a hlavně (a já v to doufám) - budete moct zdrbnout na oplátku vy mě ;)
Otevřete okno upírovi......

Amunak - 31. ledna 2011 22:39
Amunak

Adien 31. ledna 2011 20:09
Myslím že tu není nikdo, kdo by tě nesnášel (alespoň doufám :)

Spíš bych řekl, že je ti dost lidí, kteří s tvým názorem nesouhlasí. Na druhou stranu pokud uděláš nějaký pěkný rozhovor, určitě to všichni oceníme.
🐺

Adien - 31. ledna 2011 20:09
Adien

Díky, Kašpe.

Já nevim, asi se blbě vyjadřuju nebo jsem moc blond na to, abyste mě brali vážně, každopádně jo, tohle jsem měla na mysli. A ten rozhovor udělam, abyste věděli, a hlavně abyste viděli, jak to má vypadat.

Torre, argumentu s koncem světa(nejsem si jistá proč to bereš jako argument, ale budiž) používam právě proto, že ptát se na konec světa někoho, o kom čtenáři a dokonce ani ty sám netuší jak se jmenuje, kolik je mu let atd. mi přijde prostě... nevim. šílený.

A konec debaty, já si počkam co na tohle všechno řekne Plumm, protože mě to zajímá a vy ostatní, co mě nesnášíte, si počkejte na můj rozhovor, jestli se mi dostane té možnosti nějaký vytvořit.
Otevřete okno upírovi......

Kasparek - 31. ledna 2011 19:29
Kasparek

Amunak 31. ledna 2011 15:41
A co by si čekal. Psal sem to ve dvě ráno po celém dnu ve virtuálním servru:D Se divim že sem něco napsal. A jestli to psala Adien... to nevim já ostatní nýzory nečtu protože je to zbytečné, mám můj a ten je správný.
NEBERTE DROGY!!! Nikdy! Nikomu! Neberte drogy!

Plumm - 31. ledna 2011 18:12
Plumm

murthags 31. ledna 2011 15:44
jj:D

Jen nemam čas teďka na to všechno odpovědět, později, sry.
http://plumm.cz/

Ronkar - 31. ledna 2011 17:14
Ronkar

Kasparek 31. ledna 2011 02:06
"Rozhovory po internetu: rychlé, pohodlné, dlouhodobě udržitelné.a taky jsou příliš dlouhé, plné hlušiny, neáživné. Měli by být údernější, svěžejší, mg podívejte se na rozhovory v Bravičku."

S tímhle souhlas :) Neříkám, že to musí být úplně okleštěné, ale také bych dal přednost kratším otázkám i odpovědím. Na druhou stranu já se do toho nebudu sr*t, protože sám bych to těžko udělal lépe :) A hlavně každý má na to svůj osobní pohled. Někomu vyhovuje to, jinému ono. Ať si to každý autor udělá po svém, alespoň je to pak různorodé...
Věř snům. Věř svému srdci a věř svému příběhu. (Neil Gaiman)

murthags - 31. ledna 2011 15:44
murthags

hele, Plumm nás tady ignoruje :P
http://4.bp.blogspot.com/-HrxSy0sjtFw/UYAKNLdvlwI/AAAAAAAAAeI/wIlghyI-IUs/s1600/double+fuck+off.gif

Amunak - 31. ledna 2011 15:41
Amunak

Kasparek 31. ledna 2011 02:06
Koukám ty seš taky dobrej kandidát na dalšího reportéra, když tak dobře víš, jak rozhovory dělat. Směle do toho! Ale prvně se češtin trošku pouč, protože projev tvůj nedá čýst se.

Nehledě na to že všechno co jsi zmínil napsala už i Adi.
🐺

Kasparek - 31. ledna 2011 02:10
Kasparek

Nijak jsem to neupravovat a dal jsme to do defultního nastavení formátování ve wordu a ten rozhovor je na 10 stránek a i tak si autor neby jist zda je Plumm z Plzně.
NEBERTE DROGY!!! Nikdy! Nikomu! Neberte drogy!

Kasparek - 31. ledna 2011 02:06
Kasparek

Nefrete 30. ledna 2011 22:37
Rozhovory po internetu: rychlé, pohodlné, dlouhodobě udržitelné.a taky jsou příliš dlouhé, plné hlušiny, neáživné. Měli by být údernější, svěžejší, mg podívejte se na rozhovory v Bravičku. Nepotřebuju odpoveď na otázku ve třech odstavcích a chci odpovědi jen od dotazovaného, co je mi do toho co dělal autor, až sním bude rozhovor ať si klidně kecá.

A s někým se někde sejít na kafe neni přece tak těžký jak tady řiká Tori, nebo Nefrete, jen musíte vybrat vhodné autory a dotazované. Nikdo neřiká že každý rozhovor má být na živo, to samozřejmě nejde. Ale už tady byla pěkná řádka rozhovorů a ani jeden nebyl naživo popřípadě tak nebyl koncepčně pojat. A to je velká chyba! Však máte určitě pravdu vtom že většina rozhovorů pro časopisy probíhá přes internet, ale i tak je většina rozhovoru formátována do krátkých jednoduchých otázek a pokud příjde nějaké delší tak jsou kolem ní z každé strany dvě čiré a svižné jako horská bystřina. A né jak je tomu doposud. Přečtěte každý týden aspoň Tv-magazín určitě by ste se přiučili.

Nevim jestli sem appův názor pochopil dobře, ale mám pocit že kdyby místo 139smajlíků nebo kolik jich tam je, bylo 139usmívá se tak bych šel asi autora zastřelit a pak hned sebe že sem to čet. Ale jinak má pravdu párkrát za rozhovor uvedení emocí je velice příjemné a pomáhá to k lepšímu sblížení se s dotazovaným. Na to smajlíky nikdy stačit nebudou ač sou sebevíc výstižnější. V dnešní době je už očima z 95%ignorujem.

Ale byste si nemysleli že tady jen kydám špínu, což neni pravda se vám veskutečnosti snažím pomoct. A proto by ste si moje rady měli vzít k srdci a pěkně za ně strýčkovi kašpárkovi poděkovat.
NEBERTE DROGY!!! Nikdy! Nikomu! Neberte drogy!

Ymir - 31. ledna 2011 01:35
Ymir

Torreador 31. ledna 2011 00:48
+1

Adien 31. ledna 2011 00:22
Myslím, že Hauptoffizier Nefrete v úvodnících několikrát jasně řekla, že tázat se může kdokoli, že každá pomoc bude oceněna. Tak do toho. Nech si od cesty alibistické řečičky typu "ale nebylo by to hned a počítam že podobně by to měl i člověk kterýho bych měla vyslýchat" a dej se do díla. Ohrom nás. Ukaž, že zdejší přezdívky jsou ve skutečnosti živoucí duše plné vznešených citů. Jsem zvědavý a rád ocením dobrou práci. Zatím žádnému rozhovoru jsem nedal plné hodnocení, protože žádný nebyl dokonalý - zkus si zasloužit pět hvězd od Ymira.
‎"Půjdeme do Getsemanské zahrady - a ty se postaráš, aby mě tam našli."

Beluga - 31. ledna 2011 01:25
Beluga

Já si, prosím, ve sprše nezpívám.

Já raději vůbec nezpívám.

To by totiž ten konec Mayského kalendáře byl celkem zbytečný...
I wish for time travel. Not to change shit, but to have the opportunity to live some moments again.

Torreador - 31. ledna 2011 00:48
Torreador

Tak já vám lidi nevím.

Podejte mi prosímvás někdy ucelený pohled, jak by se vám to líbilo, protože tohle mně docela sejří. Během minulého rozhovoru, který vyšel na začátku měsíce jsem nic podobného nepostřehnul... výtek bylo dost no a ty jsem se pokusil tady eliminovat.

Jak bych to řekl, pokud přileze štoural a má chut se v něčem štourat a kritizovat, tak si to najde. (kdo chce psa bít hůl si najde nebo ne?)

Vážně netuším proč stále a pořád používáš argumentu s koncem světa. Příjde mi to dětinské. Imho no offence.

A já vážně nevím, protože všechno co tady píšeš mně lehce rozladuje. Protože ano podle mně si je člověk schopný udělat na někoho obrázek z toho jaké má záliby, co čte, čím se baví, co poslouchá za hudbu a jak přistupuje ke skupinovým akcím. Nepotřebuju být Freud abych si spojil pár věcí dohromady a nedej bože nepotřebuju gůgl k tomu, abych si zjistil že Plumm se jmenuje Milan Martinec, narodil se tehdy a tehdy, následně tehdy a tehdy, tam a tam studoval. Protože minimálně za sebe daleko více budu rád, když se dozvím, čím se Plumm inspiruje, jak dlouho kreslí a věnuje se svému koníčku, etc.

A nechci slyšet další blábol o tom, že to nevypovídá nic o tom, jaký člověk to je. To je s odpuštěním kravina.

V posledním rozhovoru mi bylo vyčítáno to, že jsem se na tyhle teoreticky dohledatelné informace dotazoval.

Omlouvám se, pokud jsem předchozím textem jakkoliv urazil nebo jakkoliv jinak negativně obvinil, nesnáším dohadování se o nesmrtelnosti brouka. O to mín mně baví poslouchat člověka, který mluví jak zaseklá gramofonová deska, i když mu bylo doneseno řešení.
Id agas, ut sis felix, non ut videaris.

Adien - 31. ledna 2011 00:22
Adien

Amunak 30. ledna 2011 23:57
amunaku,
za a) tyhle rozhovory snad dělá pokaždý někdo jinej, ne?

za b) torreador sám píše, že mu rozhovor s plummem zabral tři měsíce

a za c) do toho půlroku jich udělam klidně pět, samotnej rozhovor by mi zabral počítám tak jeden den + týden na přepsání, ten půlrok byl jenom proto že jsem celkem zaneprázdněnej člověk a vyšetřit si víkend na rozhovor by mě sice bavilo a lákalo, ale nebylo by to hned a počítam že podobně by to měl i člověk kterýho bych měla vyslýchat.
Otevřete okno upírovi......

Vypisuje se 20 z celkem 42 příspěvků1 2 3


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)