Sci-fi román (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Sci-fi román

Autor : Thunder   17. září 2009   Povídky
Taková menší povídka od Thundera :)

Píše se rok 2012, podle Nostradame měla tento rok nastat zničující válka. Nic takového se však nestalo. Místo toho se však stala událost, která byla zlomová v našem chápaní vesmíru. Věc, o které se již desítky let píši knihy, a natáčí filmy. Je 10. srpna a je to již 14 dní, co se do televizního vysílání po celém světě promítl obraz "muže a ženy", kteří mluvili v každém přijímači takovým jazykem, aby jim každý rozuměl. Říkali toto: jsme průzkumníci z hvězdy, která je nejjasnější hvězdou na vaší obloze, z hvězdy, kterou jste pojmenovali Sírius B. Nemáme nepřátelské úmysly, tyto tváře jsou pouze hologramy, skrze které s Vámi promlouváme. Chystáme se navštívit vaši planetu a podrobit ji zkoumání. Prosíme, pošlete nám souřadnice, kde můžeme přistát a zahájit jednání se zemí. Ze začátku tomu to vysílání nikdo nevěřil, bylo podrobeno dlouhému zkoumání a po zjištění, že se nejedná o vysílání z nějaké tajné družice nebo o hackerskou skupinu, která ovládla vysílání po celém světě, nenastalo nic jako chaos. Lidé informace vstřebali a nic si z toho nedělali. Existovali však i lidé, kteří si z toho něco dělali. Vlády po celém světě se dohadovaly, co se bude dít. Na schůzi OSN, jejímiž členy byly všechny státy na planetě zemi, bylo velmi rušno. Díky velkému množství států, bylo odhlasováno, že hlavními zástupci planety Země budou Rusko, USA, Kanada, Francie, Japonsko a Čína. Čína byla přijata jen díky tomu, že již 6 let úspěšně prosazuje demokracii, a také díky tomu, že na jejím území žije více než jedna šestina populace planety země. Na schůzi také bylo vymezeno, kde že k setkání s mimozemskými cestovateli dojde. Bylo rozhodnuto, že k setkání bude využit poslední svobodný a neutrální kontinent Antarktida. Na Antarktidě bylo vymezeno nejvhodnější místo pro přistání, zhruba 1500 km od severního pólu, toto místo bylo vybráno pro obrovské rovné prérie na kterých bude možné s kosmickou lodí přistát. Samozřejmě během schůze se probírala i možnost napadení mimozemskými formami života, byla tedy odeslána nejen zpráva, která obsahovala informace o místě a datu přistání, ale také, že všechny pozemské zbraně budou zaměřeny na tyto souřadnice a v případě ohrožení budou jednat. Mimozemšťané na tuto zprávu odpověděli tentokrát již do centra mimozemské komunikace C. M. K., kterému také sdělili, že jim to nebude vadit, ale že je to zbytečné, protože jejich obranná technologie je daleko před naší a pravděpodobně bychom takovýmto útokem na ně pouze zničili svou vlastní planetu.
Také nás vyzvali k vybrání zástupců, kteří budou reprezentovat názory všech obyvatel planety, a také, že všichni obyvatelé budou toto jednání sledovat.
Datum setkání bylo naplánováno na 10. srpna. 12:00. Antarktida se již od rána plnila vojáky a politiky. Přesně v 10:30 měsíce začala zpomalovat v přesně v 11:58 se byla již viditelná na Arkt se objevil na radarech NASA v okolí Marsu objekt, který byl posléze identifikován jako kosmická loď velká zhruba 2 km, přesně tak, byla to obrovská krychle. Pohybovala se rychlosti asi 150 000 km/s. Když byla skoro ické obloze. Jedno se mimozemšťanům nedalo odepřít, měli opravdu smysl pro dochvilnost.
Po přistání ve 12 hodin se na gigantické lodi rozsvítila světla a pomalu začala ohraničovat prostor, který se stále zužoval, až byl velký asi 3x2 m. Poté se otevřely dveře kosmické lodi a z ní vystoupilo celkem pět osob. Měřily od 140 do 170 cm a vyvracely všechny předpoklady o tom, jak by lidé mohli vypadat. Obličeje měli ohnivě oranžové s černými skvrnami, měli na sobě bílé obleky a fyzicky vypadali skoro jako lidé, až na oči, oči měli velmi světle oranžové. Pomalu postupovali k vyslancům našim, kteří zastupovali naši planetu. První se jim představil vyslanec Jean Rychardo, Francouz věku 25 let. Byl to velmi emancipovaný mladík s nadprůměrnou inteligencí, širokými znalostmi ze všech možných oborů, ale především znalec jazyků a fyziky. Druhým představeným bylo Alexandr Oměgin, Rus, politik ve věku kolem 40 let, byl velmi diplomatický a urovnal mnoho válečních sporů na zemi. Třetím byla Japonka Hatsumi Také, byla to 29letá pohledná mladá žena, pracovala jako diplomat, ale měla doktorský titul a velmi rozsáhlé znalosti v oblasti neurologie. Čtvrtým byl představitel USA, byl to 38letý nezávislý muž, který vlastnil několik gigantických firem. Jmenoval se Jim Rose, byl vysoce inteligentní a prospěšný celému světu díky svým investicím do vlastních laboratoří, které sloužily doslova světu, všechny jeho výzkumu byly veřejné a dával je k dispozici vládám na požádání. Díky tomu se stal velmi oblíbeným v celém světě. Pátým byl Kanaďan Dr. John Brown Schrödinger, jeden z vnuků Ervína Schrödingera, světoznámého vědce, proslulého svou teorii o živé mrtvé kočce. Po svém dědovi zdědil talent pro astrofyziku a astronomii. Byl také objevitelem asteroidu, který v roce 2010 skoro zničil planetu, nebýt Pana Browna a jeho návrhu na obří galaktický laser, díky kterému se podařilo asteroid odklonit od kurzu k zemi a zachránit planetu. Posledním delegátem byl 23letý Číňan Rudi Asi-ma, který vystudoval chemii. A dostal se do vlády díky svým revolučním názorům na obnovení ekonomiky po dlouhých letech komunismu, díky kterým Čína velmi postoupila v rozvoji.
Po formálním uvítání se všech šest vyslanců planety doprovázenými mimozemšťany vydalo do připravené konferenční haly.
Dozvěděli se, že rasa mimozemšťanů se nazývá Espenati.

"Proč jste se rozhodli kontaktovat planetu zemi?" řekl Dr. Schrödinger?
"Jsme badatelé, stejně jako vy jste jistě objevovali své kontinenty, my hledáme planety s rozvinutou inteligencí," promluvil největší z badatelů.
"Dovolte, abychom se představili, já jsem Hildar a jsem velitelem naší expedice. Na naší domovské planetě máme nedostatek pro nás životně důležitých surovin, které se vyskytují na planetě Zemi poměrně běžně. Jde o mořskou vodu, která nám slouží jako hlavní energetický zdroj."
Fr. vyslanec Rychardo se na Hildara nevěřícně podíval: "Vy máte nedostatek mořské vody?"
Nyní promluvil jeden z dalších badatelů, věkem okolo našich 25 let, jmenoval se Sidan, byl to mladý vědec konfederace Espenti: "Víte, voda pro nás mnoho generací sloužila jen jako místo, kde žilo množství rozmanitých živočichů, kteří se lovili pro obživu, až po mnoha letech se objevil způsob, jak ji zužitkovat v energetickém průmyslu. Bohužel, naše zásoby vody byly asi 1/100 vody, která je na vaší planetě a podařilo se nám ji vyčerpat během asi 300 let, vzhledem k vašemu letopočtu se naše civilizace nachází asi v 300 let před vámi. Jste první planetou v dosahu 1000 světelných let od naší planety, která ma tak velkou zásobu vody a navíc relativně vyspělou kulturu. Můžeme Vás mnohému naučit a být si vzájemně ku prospěchu. Měli bychom zájem především o vaše vyspělé technologie, prohlásil pan Rose. Jsme plně obeznámeni, na jaké úrovni se nacházíte, řekl Hildar, můžeme Vám nabídnout mnohé a hodně urychlit vývoj vaši civilizaci, ale jsou věci, které Vám nabídnout nemůžeme, jak již jistě tušíte, jedná se hlavně o vojenské technologie."

Mimo tento malý problém setkání probíhalo dobře, Země dostala od svých nových mimozemských přátel darem mnoho věcí, především to byly léky, ale hlavně nás naučili používat jejich energii z mořské vody. Lidé už vlastně tento zdroj energie znali dlouho, problém byl s vyřešením nestability vodíku. Na naši planetu přilétali každý měsíc s kosmickými loděmi a odčerpávali od nás vodu z moře, kterou jsme potřebovali. Největší problém byl v tom, že nám nechtěli dát žádné vojenské technologie, a to velmi vadilo vládám, nikoli však obyvatelstvu. A tak se vlády rozhodly, že za využití naučených technologii si obstarají technologie novým způsobem, rozhodli se, že se stanou badateli, jako naši mimozemští přátelé, a tak začali pracovat na pohonech pro vesmírné lodě, které by byly schopny dopravit nás mnohem dál, než se dostali naši přátelé. Vývoj byl dokončen v roce 2018. A byl představen Hildarovi a Sidanovi, kteří s námi celých 6 let udržovali kontakty. Hildar tím nebyl příliš potěšen: "Jestliže chcete používat takto upravenou naši technologii, nebudeme vám překážet, ale vezměte na vědomí, že jistě ne všechny světy jsou tak přátelské jako naše."
"Máme dostatečné prostředky na naši obranu," promluvil nyní již prezident Ros. "Dokážeme se ubránit komukoliv."
"A myslíte si, že byste se mohli ubránit např. nám?"
"To má být výhružka?"
"Ne, nikoliv, ale ačkoli jste udělali ohromný pokrok, vaše technologie stále nejsou tak účinné, jako naše."
"To vy jste nám odmítli vaši vyspělou zbraňovou technologii!"
"To ano, ale kdybychom to neudělali, vašimi válkami byste se sami zničili, to byste chtěli?"
"Dobrá, neposkytnete nám tedy vaše zbraně, takže nemáme na vybranou. Již je připravena naše kosmická loď i s posádkou. Chystáme se vyzkoušet náš nový pohon a poslat je vstříc ke hvězdám."
"Není to moudré, ale přesto Vám přejeme hodně úspěchu."

Tak byla připravena mise Maggelanic.
Bylo vybráno 10 lidí do velení lodi a 300 členů posádky, z nichž mnozí byli vědci, doktoři, ale především vojáci a několik archeologů.
"Vše je připraveno ke startu?" tázal se kapitán Nostro Volls.
"Všechny systémy připraveny a fungují, pane," odpověděl John Brown, jeden ze členů prvního mimozemského setkání, který nyní zodpovídal za klíčové prvky lodi.
"Nezbývá nám, než Vám popřát hodně štěstí, veliteli," pravil prezident Ros.
"Připravte se ke startu za 5… 4… 3… 2… 1…"
Loď se rozezněla tlumeným hlukem motorů pohaněných vodíkem, když byli na oběžné dráze Země, proběhlo poslední vysílání.
"Kapitáne Nostro, ne že nám tu naši vesmírnou skořápku někde nakřápnete," rravil s úsměvem na rtech president.
"Nebojte pane, do večera bude zpět," odpověděl s nemenším úsměvem Nostro.
"Hodně štěstí, kapitáne."
Kapitán Nostro aktivoval vnitřní komunikaci.
"Všemu personálu, připravujeme se aktivovat tachyonový pohon. Pane Browne, zahajte odpočet a připravte pohon ke spuštěni."
5… 4… 3… 2… 1…
"Loď na radarech zmizela, pane presidente," hlásil důstojník NASA.
Hodně štěstí, Nostromo.

Tachyonový pohon byl vynalezen roku 2014. Bylo však zjištěno, že může být aktivován pouze při rychlosti světla, s čímž však již nebyl problém díky vylepšenému mimozemskému vodíkovému pohonu.

"Pane Browne, jak jsme na tom?"
"Motory fungují na 100 %, kapitáne."
"Jaká je naše rychlost?"
"Naše rychlost, pane, je… můj bože, kapitáne, naše rychlost je 1000 světelných let za sekundu, předpokládaná rychlost byla 100 světelných let za hodinu!"
"Vypněte tachyonové motory! Co se to tady krucinál děje?"
Právě vstoupil na palubu profesor chemie Rudy Asima: "Dochází k přetížení motoru! Nějaká neznámá reakce."
"Kapitáne, musíme okamžitě zastavit!" křičel Dr. Brown.
"Všemu personálu," hlásil kapitán. "Připravte se na nouzové zastavení."
Loď zpomalila na 100 tisíc km/s a díky inerciálním tlumičům se nikomu nestalo nic vážného.
"Pane, nacházíme se na 300 světelných let od konce naši galaxie!"
"Takhle daleko jsme se neměli dostat!" hlásila astronavigační důstojnice major Kristýna Kochanska.
"Pane, zachycujeme signály z šesti planet."
"O jaké signály jde?" řekl kapitán.
"Jsou to signály různého druhu, asi něco jako vysílání kolem Země. Ty planety musí být vyspělé."
Náhle se loď zachvěla.
"Co, kruci, bylo tohle!?" křičel kapitán.
"Pane, útočí na nás neznámé plavidlo," hlásil další důstojník.
"Aktivujte štíty a zbraně," hlásil Brown.
"Odvysílejte zprávu, majore.
"Pane?"
"Nejsme nepřátelé, dostali jsme se sem vlivem selhání našich motorů, jsme lidé z planety Země a nemáme nepřátelské úmysly, přestaňte útočit nebo budeme nuceni opětovat palbu," hlásil kapitán.

"Tady je kapitán, kapitán lodi Descar, vstoupili jste na chráněnou oblast.
Deaktivujte své zbraně a následujte naši loď, na odpověď máte 2 minuty."

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Sci-fi román?
Amthauer, Deloran, kusanagi, Lusst

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 3 z celkem 3 příspěvků1

Lusst - 28. ledna 2010 21:55
Lusst

Duna to nieje, ale ak máš tak 10 - 12 rokov - vyslovujem chválu.

Moon.rider - 29. října 2009 17:24
Moon.rider

tak smajlík se dá vyslovit: "dojtečka pomlčka/zamezovka, konec závorky"
nebo" osm mínus velké déééé"

já jsem fanda sci-fi..ne opravdu. Já tím žiju, Orwell je pro mne velký bůh.

Něco tam je, ale ta myšlenka je taková neucelená...za rok to zkus znovu a uvidíme.
Češtinu nejsem kompetentní komentovat..
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

Amthauer - 17. září 2009 15:23
Amthauer

Buď sis ze mě dělal srandu nebo miluješ beatnický styl, ale ani nejbeatničtější beatnik nepsal takhle zvráceně. Tak si to vezměmě popořadě:

Na začátku textu se často vyskytuje slovo "však" - opakování podobných slov, zejména spojek, je na denním pořádku i později. Dále a to mi vadí po celou povídku, jsou číslice a to i tam, kde se to vůbec nehodí. Chápu, že úmyslná stylizace do protokolárního či publicistkého vyznění si o něco takového říká, ale sem se mi to jednak nehodí, jednak to je často špatně (je např. rozdíl mezi "2km" a "2 km" - první znamená "dvoukilometrový", druhý výraz je "dva kilometry"). Vrcholem bylo pak "100 tisíc", tak snad už "100 000" nebo "sto tisíc", ne? U výčtu států jsem pak nepochopil, proč napíšeš česky "Kanada", ale anglicky "China". U zeměpisu ještě chvíli zůstaneme, já jsem s ním sice vždy měl problémy, ale pár věcí bylo moc i na mě - "Na Antarktidě bylo vymezeno nejvhodnější místo pro přistání, zhruba 1500km od severního pólu." - 1500 kilometrů od severního pólu, to se bohužel rovná také asi 15 000 kilometrů daleko od Antarktidy. :D A totálně už mě pak odrovnaly antarktické "prérie"... "Přesně v 10:30 měsíce začala zpomalovat v přesně v 11:58 se byla již viditelná na Arkt se objevil na radarech NASA v okolí" - tady asi došlo k trochu zmatkům, o něco později je "ické obloze", asi to patřilo k tomu "Arkt", pokud ano, pak sis podruhé spletl Arktidu s Antarktidou a navíc, nechtělo se mi to řešit, která věta patří kam, protože je v nich chaos naprosto totální. "Shredinger" po zmínce se známou tezí opraven na "Schrödinger". Dále, proč občas ty zkratky - "Fr. důstojník" apod., v přímé řeči se objeví "např." a dokonce smajlík! Jak kapitán vyslovil smajlík? Vodíkový pohon pro dosažení rychlosti světla, to mi přijde jako fyzikální hovadina - většinou, překonává-li se rychlost světla, tak něčím, co deformuje prostor (warp, hyper, rift apod.) - a ne, není to jedno, sci-fi právě o vysvětlování vědeckých problémů je. Pak, proč se jim o motor staral zrovna chemik? Ještě tolik, že snad 95 % všech "i/y" bylo špatně - nauč se dobře shodu podmětu s přísudkem nebo ti už nic neschválím, to se prostě nedá! Ještě detaily - "Země" se píše ve smyslu jména planety s velkým "Z" a akademické nebo vojenské hodnosti, pokud nejsou zkratkami, s malým ("profesor", "major"). Jo, a jak civilizace z konce naší galaxie znala náš jazyk?

Ovšem to nejhrůznější jsem si nechal na konec. Žádné značení přímých promluv! Ani nový řádek, ani uvozovky! Normálně píšeš, občas mluví ten, občas ten, občas se něco děje, někdy tam dáš tečku, někdy čárku, někdy nic... Kdo to má, proboha, luštit?! Vždyť to píšeš jak Macha a Šebestovou!

No, jinak - z počátku to vypadalo jako celkem dobrý fiktivní report o kontaktu s mimozemskou civilizací, ve chvíli, kdy to však spadlo do dialogů, které připomínaly spíše diskuzi žáků základní školy o tom, čí otec by zbil čího otce, jsem vychladl, k čemuž bohužel příspěl i ten děsivý styl. Tak snad takto:

**
- What is a life devoid of strife?

Vypisuje se 3 z celkem 3 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)