Strašlivé večerní pohádky (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Strašlivé večerní pohádky

Autor : Diuk   29. prosince 2012   Povídky
Kdysi dávno, ještě v dobách rytířů a králů, se po vesnicích objevil mezi dětmi takový zvyk, že si po nocích před spaním vykládaly pohádky. A protože byly děti malé, tak samozřejmě co nejvíce strašidelné. A tak vznikly podněty pro různé... hrdiny.

Strašlivé večerní pohádky, díl první, z úst Jarmilky

"Žil byl jednou jeden tlustý muž. Byl to zlosyn a vrah, který měl rád malé zvonečky. Jen co lidé v noci slyšeli ve vesnici cinkání, všichni se běželi schovat pod postel, do skříně nebo na půdu, protože věděli, že je přišel navštívit ON. (poděšené nadechnutí, zalapání po dechu) A když přišel, nikdy nebyl jeho nůž daleko, kterým vám vyříznul srdce a donutil vás ho sníst. A když jste opravdu zlobili, tak na vás vzal svůj... zvonek."

(chvíle přestávky, kdy byla odnesena malá Anička, protože se počůrala)

"Nikdo neznal jeho jméno a lidi se ho tak báli, že mu občas ve chvílích, kdy slyšeli zvuk zvonků, nosili i oběti. Malé, nehodné holčičky a chlapečky, kteří neposlouchali maminku a tatínka, kteří šli tam, kam měli zakázáno, nebo kteří si hráli s něčím, s čím neměli. (viď Martino... Hihihi... pšššt!) Až jednoho dne se sotva odrostlý chlapec rozhodl, že tomu učiní přítrž!
Když nikdo nebyl doma, vzal ze sklepa krumpáč, nejtěžší věc, kterou unesl, a vyrazil nahoru do jeskyně za NÍM. Jenže od té doby... o něm už nikdo neslyšel."

"Vydali se ho hledat, jestli se třeba někde neztratil, jestli nespadl někam do díry a nemůže odtud vylézt, ale ne, nenašli ho, a tolik se snažili, maminka pro něj plakala, tatínek měl strach a moc pil, ale nenašli ho. Už tušili, kdo za tím stojí... tlustý muž se zvonečky. A dnes, znovu se rozcinkala mosaz, ten zvuk, kterého se všichni báli, a v zasněžených ulicích procházel stín, který vám dokázal sežrat srdcééé (poděšené nadechnutí, tiché vypísknutí do polštáře), a když přišel tlustý muž k domu, kterému před nedávnem zavřel dveře kluk s krumpáčem, zastavil se u nich.

Něco se uvnitř ozývalo a tlustý muž byl zvědavý, vždy, když chodil, doprovázelo ho ticho rušené pouze cinkotem... ale teď... někdo tam zakopnul, a pak se dveře rozrazily a v nich stál opilý tatínek nebohého syna, naštvaný a vyděšený, svíral pěsti (ukázka sevřené drobné pěstičky) a prohlížel si tlustého muže, který byl oblečený jenom v černém. Tatínek na něj cosi zakřičel, ale tlusťoch to neposlouchal, šli proti sobě, ale tatínek neměl nůž, a tak se nemohl bránit (vyděšená atmosféra, ticho), a když na něj pán se zvonky zaútočil, neubránil se. Zemřel a po něm zemřela i jeho manželka, která se neměla jak uživit, a tak se musela prodávat na ulici, a po něm zemřel i jeho soused a další a další, každý, kdo něco z toho mohl vidět. 
Vždyť tlustého muže se zvonečky následuje... jenom... ticho. Konec." (Ticho, rušené jen přerývavým nadechováním a častým pozorováním oken, nikdo dlouho neusne, nejvíc asi Jarmilka.)



Strašlivé večerní pohádky, díl druhý, z úst Hynka

"Žil byl jednou jeden tlustý muž, který měl rád zvonečky (odpolední vzpomínka na prodejce zvonečků, to se napištěly a nasmály), nosil jenom černou, která měla bílé proužky (ukázka svislých proužků), aby nebyl tak tlustý, a zabíjel lidi!
Byl známý svým cinkáním zvonečků, ale také tím, že se strašně moc ve svém oblečení potil, a tak za sebou nechával mokrou stopu jako slimák (bléé... fůůj, pozn: Jarmilka), a tak vždycky poznali, kde byl dřív, než viděli mrtvá těla. A že jich bylo.

Jenžéé, v jedné rodině, kterou právě syrově vyvraždil (chlapec neznal vhodnější slovo), nechal žít malého chlapce. Byl to kluk jak buk, samý sval a šlacha jako já a dokázal sníst celého vepře na posezení. Tlusťoch ho nezabil, protože... protože... protože se kluk schoval pod schody a tlusťoch ho neviděl. A když nad ránem odešel pryč zpátky do svého tajného sídla, vydal se kluk po jeho potní stopě a jeho sídlo našel. (nadechnutí)
Bylo to velké sídlo, palác, spousta zlata a zbraní a taky vojáků, kluk se mezi vším proplížil a těch pár, kteří ho chytili, tak ty zmlátil (chlapecké úsměvy a lesknoucí se oči představami), až se dostal do tlusťochovy laboratoře... eeh... jo, na výrobu zvonečků přece. Všechno to tam ovládala magie, nikdo nesměl mluvit... dokonce i stráže měli zašitá ústa, aby neřekli ani jedno slovo. Proč? To kluk zjistil, až tlusťoch přišel k zrcadlu a začal zpívat.
Tlusťoch byl totiž strašný koktal! (smích) Neměl rád žádný hovor, nic se mu nelíbilo, měl rád ticho, protože nechtěl slyšet svůj hlas, ale pořád a pořád to zkoušel, jestli koktat nepřestane. A chlapec díky tomu zjistil, že si tlusťoch povídá sám se sebou. A tak zjistil i jeho jméno!"

"Jenže co ledový démon nechtěl, klukovi uklouzla ruka a on spadl ze stropní trubky přímo před tlusťocha.
To měl strach, když vytáhne zvonek, protože byl velice ošklivý chlapec a hodně zlobil, a když se na něj tlusťoch podíval, oj jejej, to bylo nadělení. Ale kluk věděl, jak se jmenuje, ha, a dokonce mu to řekl, že jestli mu bude chtít něco udělat, poběží do vesnice a všem to řekne. A tlusťoch, poprvé za svůj život plný vražd... dostal strach..." ("Hynkůů, pojď dolů..." ženský hlas "musím jít" pokrčení ramen, Hynek odchází) "...strach, že by mohl vybuchnout smíchem (dokončila za něj Marcela, když už byl dostatečně daleko, a ujala se vyprávění), a chňapl kluka za flígr, nadzvedl si ho ke svému baňatému nosu, zkřivil tvář odporem a hodil ho do míchačky na zvonky (musí přece něco takového být, jak jinak by se rozdělovaly podle velikosti?).

Kluk řval a prosil, že to nikomu nepoví, že bude hodný, ale míchačka ho vtáhla a zmáčkla ho, až v něm nezůstala ani jediná celá kost. A tak se nikdo nedozvěděl, jak se pán zvonků jmenuje." (hihňání a posmívání Hynkovi, pokyny ke spánku, Anička musí jít čůrat)


Třetí díl? Až se děti zase sejdou a budou si vyprávět "Strašlivé večerní pohádky", což bude kdoví kdy brzo po práci. Dobrou noc... děti.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Strašlivé večerní pohádky?
Aenai (5.00*), Alden (4.50*), andro (4.50*), Annie (5.00*), Ariana (5.00*), Attenzione (4.00*), Chor Chorel (5.00*), Chrille (4.00*), Čorka (4.50*), Fraiser (4.50*), hokio (3.00*), LadyMorwen.II. (3.50*), Loira De Moon (5.00*), Lotya (4.50*), Marcela (5.00*), Melvin (4.50*), rafaela (5.00*), Sachmet (4.00*), SirMerkur (3.50*), Snaga (4.50*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 20 z celkem 28 příspěvků1 2

Diuk - 1. března 2013 01:49
Diuk

Áno, Sai už něco takového radila, bohužel změna u druhé pohádky nejde asi moc vidět, využiju tedy tuto radu v příštím psaní a vezmu si ji k srdci :)
Kdo se vleče neuteče.

argonCZ - 1. března 2013 00:17
argonCZ

Dobře napsané. Jen bych pro příště poradil, psát v kratších větách. Při dlouhých souvětí to ztrácí to vzrušení.
Teď a tady, žij přitomným okamžikem.

Diuk - 19. ledna 2013 14:24
Diuk

rafaela 19. ledna 2013 14:19
A sakr, tak toto jsem nečekal :D
Kdo se vleče neuteče.

rafaela - 19. ledna 2013 14:19
rafaela

No jo, seš prostě dobrej :)
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

Annie - 14. ledna 2013 14:22
Annie

Jůůůů, já se bojím. Ne, mě se to líbilo. Moc krásně to je napsané. Těším se na další díl pohádek :)

Lotya - 10. ledna 2013 19:48
Lotya

Pěkné, ale občas trochu drastické. Výborně zakomponované vsuvky typu: (chvíle přestávky, kdy byla odnesena malá Anička, protože se počůrala). Super nápad

Chor Chorel - 8. ledna 2013 23:50
Chor Chorel

Pro mě velmi dobře napsaná, mám rád takovýto morbidní humor... Doufám, že si již brzy budou děti vyprávět další příběh o koktavém tlusťochovi, jehož jméno znal jeden chlapec, jenž byl rozdrcen v míchačce na zvonečky... :-D

PS: Je nějaké spojení s Chlapečky a Zvonečky? :-D(však ty víš ;-) )

Diuk - 2. ledna 2013 14:53
Diuk

Saia 2. ledna 2013 14:44
Ale to není špatná připomínka :-) Dej mi minutku, než najdu zrcátko, abych si to mohl zapsat za ucho.
Kdo se vleče neuteče.

Saia - 2. ledna 2013 14:44
Saia

Diuk 2. ledna 2013 14:33

Já ti nevím... Je to psané jen jako vyprávění příběhu, prakticky jde až na pár malých vsuvek v závorkách jen o přímou řeč, takže mě zrovna nenapadá, co by se tam dalo/změnit tak, aby to oslovilo každého... (Možná to i bude tím, že od 30. jsem toho naspala opravdu opravdu málo.)

Snad jen zkrátit věty v okamžiku, kdy má příběh gradovat? Vše je jen v dlouhých souvětích.
Na světě neexistuje problém, který by nevyřešila vhodná ráže...

Diuk - 2. ledna 2013 14:33
Diuk

Saia 2. ledna 2013 14:14
Čekal jsem, až to někdo řekne. Ano, je to o čtenáři, ale také o stylu povídky, něco se prostě jedním dechem dá přečist, ať už to čte kdokoliv, něco ne.
Pokud máš nějaké rady, co pro příští díla změnit, hrň to sem :-)
Pokud je to jen povídkou a jiné texty třeba čtou tvé oči smysluplněji, tak očekávej, že ta druhá bude úplně podobná :)
Však mně znáš XD
Kdo se vleče neuteče.

Saia - 2. ledna 2013 14:14
Saia

Já nevím, co se týče mého názoru, tak jsem trochu... Rozpačitá.

Námět zajímavý, o tom žádná, morbidní povídky/příběhy mám také ráda, ale nesedl mi styl, jakým to bylo napsané, takže jsem to četla asi tak na třikrát, než jsem se dostala ke konci. Tedy, že jsem to zkrátka nedokázala přečíst jedním dechem.

Ovšem to je spíše o čtenáři, a ne autorovi, každý máme svůj styl, jakým píšeme/jaký se nám líbí/zaujme nás.
Na světě neexistuje problém, který by nevyřešila vhodná ráže...

Attenzione - 1. ledna 2013 00:36
Attenzione

Zajímavý a rozhodně povedený příběh. Miluju morbidní povídky, obzvlášť co se dětí týče... :D
Řekni mi, jak Marsellus Wallace vypadá.

andro - 31. prosince 2012 14:59
andro

Great ! :)

Skvele vystihnutá "detskosť" rozprávania ... a navyše milujem takýdo druh rozprávania so "scénickými poznámkami" ("Hynkůů, pojď dolů..." ženský hlas "musím jít" pokrčení ramen, Hynek odchází)
:D
"To bola tvoja hlava ? ... tak sorry"

Loira De Moon - 30. prosince 2012 18:59
Loira De Moon

Líbí se mi to,pěkně napsané a doufám že bude ještě pokračování.Víc není třeba říct.

Melvin - 30. prosince 2012 16:43
Melvin

Hezká povídka, přesně něco takového bych od dětí očekával. Děvčata budou všechny vraždit a jejich hrdina nebude překonán. Chlapci budou překonávat sami sebe a budou vítězit nad zlem. Řekl bych výborně vystižené a hezky napsané. PS:Cítil jsem se jako bych poslouchal vyprávění s dětmi :-)

Diuk - 30. prosince 2012 15:27
Diuk

V tom případě dávám anketu, jak se bude jmenovat další dítě, které bude vykládat pohádku?
Kdo se vleče neuteče.

hokio - 30. prosince 2012 15:26
hokio

Diuk - 30. prosince 2012 15:18

už se těšim ;) :D
Salt, pepper or cyanide?

Diuk - 30. prosince 2012 15:18
Diuk

hokio 30. pro­sin­ce 2012 15:16
V tom není pro­blém, když je to pěkné, tak může být druhý díl dra­ma­tič­těj­ší a...​krvavější. Přece jen, dět­ské ná­tu­ry jsou různé.
Kdo se vleče neuteče.

hokio - 30. prosince 2012 15:16
hokio

pěkný, pěkný, jen co je pravda...ovšem čekala sem krapet více krve.. ;)
Salt, pepper or cyanide?

Diuk - 30. prosince 2012 14:59
Diuk

Marcela 29. prosince 2012 20:56
Snad jsi nebyla jako malá Anička XD
Kdo se vleče neuteče.

Vypisuje se 20 z celkem 28 příspěvků1 2


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)