Zlá doba (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Zlá doba

Autor : Systy   23. listopadu 2007   Poezie
...co sem napsat?... Je to sice krátký, ale... co se dá dělat... psala jsem to, když sem byla naštvaná na naší učitelku dějáku...

Řekni proč jsou lidi zlí?
Chtějí, abys trpěl…
Proč vyžívaj se v utrpení?
Ničí to, po čems tolik lpěl…
Touží po tvém smutku,
jsou šťastní, když tě srdce bolí…
Kde je doba dobrých skutků?
Proč si každý špatnou cestu volí?

Dnešní svět – nenávisti plný.
Proč jsou všichni tolik hříšní?
A proč své city v sobě tlumí
a pak jsou na to sami pyšní?
Rozdávají kolem sebe zlobu,
nenávist, maj ctižádost.
Ach, kdo změní tuto dobu,
kdo nám vrátí minulost?

Další články v kategorii Poezie:

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1

Klaghler O´Pilley - 12. ledna 2008 22:26
Klaghler O´Pilley

Systy 12. ledna 2008 18:20
Jak říkám, záleží na tom, kde. U nás je základ kolem 17.
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Systy - 12. ledna 2008 18:20
Systy

Klaghler O´Pilley 12. ledna 2008 17:01
Dvacku mají... To sem nečetla, to mi řikal ...teda nejen mně... náš třídní... No, ale spíš si stěžujou proto, že jim do školství nic moc nedá vláda a oni si pak učební pomůcky musí kupovat ze svýho... mno, to je jedno...
"Peníze jsou sekera, která rozetne i dobrá přátelství." Malajské přísloví

Klaghler O´Pilley - 12. ledna 2008 17:01
Klaghler O´Pilley

Systy 11. ledna 2008 20:08
Hm, mít dvacku, tak si žiju... Možná tak v Praze nebo na soukromých školách. Nevěř všemu, co čteš. V Olomouci má učitel na střední škole s dvacetiletou praxí takových 18, jestli dobře počítám. Prázniny se čerpají jako každá jiná dovolená. V každém zaměstnání máš nárok na dovolenou. Pokud máš dovolenou vyčerpanou, chodíš do práce i o prázdninách. Teda pokud mluvíme o letních. Ostatní prázdniny jsou ve škole všichni kromě žáků. Co tam dělají? Opravují, úředničí atd. Ne, pro peníze opravdu neučí nikdo.
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Systy - 11. ledna 2008 20:08
Systy

Klaghler O´Pilley 11. ledna 2008 18:17
Jsou lidi, který to kvůli těm penězům opravdu dělají... Třeba šli učit, protože mysleli, že je to bude bavit, třeba i chtěli naučit, ale pak je to třeba prostě bavit přestane... a co dělat jinýho za práci než to, čím jsou vyučení? A zase tak malý platy nemaj... kolem 20 000, tušim hrubýho, a k tomu mají i prázdniny... Furt lepší platy než třeba ve zdravotnictví... Tam je 20 000 rarita...

Ale jo, znam i učitele, který to baví... Třeba naše češtinářka, náš zeměpisář, naše bejvalá dějepisářka, náš bejvalej matikář, náš bejvalej češtinář, občakář... ale prostě sou lidi, který to nebaví a to je třeba taky naše matikářka... Nu... Ale co to budu rozebírat
"Peníze jsou sekera, která rozetne i dobrá přátelství." Malajské přísloví

Klaghler O´Pilley - 11. ledna 2008 18:17
Klaghler O´Pilley

Systy 11. ledna 2008 15:21
V dnešním světě? Ty myslíš, že to dřív bylo jinak? Přesně naopak. Naše kultura je naopak natolik empatická, že tím částečně ohrožuje sama sebe (koneckonců se to projevuje tím, že takových projevů, jako je ten tvůj, je opravdu strašně moc).
Co se týče učitelky, proč to teda dělá, když ne kvůli žákům? Pro peníze? - to je špatný vtip, Kvůli kariéře? - jaká kariéra ve školství? Proč se každý den nechá psychicky vyčerpat, obětuje spoustu volného času doma? Za to aby se poní vozili inspektoři, rodiče a veřejné mínění. Aby ji za to žáci nenáviděli? Zkoušela jsi někdy vůbec přemýšlet, proč to ti lidé dělají? Ono je lepší říct: "Učitelé jsou banda volů, kteří jsou tady jenom od toho, aby nás otravovali," že?
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Systy - 11. ledna 2008 15:21
Systy

Klaghler O´Pilley 11. ledna 2008 08:11

Díky... Ale mam takovej pocit, že v dnešním světě už nikomu nezáleží na těch druhých... Mam pocit, že každýmu záleží jen na sobě samém a to mě mrzí :( Proto bych si trofla nesouhlasit s tebou v tom, že ta učitelka to dělá jen pro naše dobro... Toť vše, jinak děkuju za komentář... (uznávam, že sem ten vztek asi docela přehnala... když se teď na to dívam zpětně, bylo to pěkně hloupý... ale prostě ve mně bylo nashromážděno plno emocí a tímhle to nejspíš vyvrcholilo...)
"Peníze jsou sekera, která rozetne i dobrá přátelství." Malajské přísloví

Klaghler O´Pilley - 11. ledna 2008 08:11
Klaghler O´Pilley

Annox 23. listopadu 2007 01:13
"Abys" je spisovný tvar. "Počems" sice není spisovné, ale stejně jako "maj´" (tam by měl být apostrof stejně jako třeba v "užívaj´") se to dá v takto naštvané básni pochopit. Minochodem to nejsou, žádná "eska z angličtiny", je to naopak směr, kterým se čeština už nějakou dobu ubírá (redukce "jsi" v přísudku). Já osobně si myslím, že nejpozději za pár desítek let už tyto tvary budou spisovné, tak jako je dnes "abys".

Harald 23. listopadu 2007 06:01
Fascinuje mě, jak se do každého obouváš kvůli pravopisu a "prznění jazyka" a sám píšeš jako mongol.

Co se týče básně samotné:
Forma myslím celkem odpovídá obsahu - patetické zvolání rozhořčeného kritika doby - velmi pyšného. Já osobně zastávám spíš myšlenku ze Saroyanovy Lidské komedie - "Dobří lidé cíti bolest světa. Necítí ji jen pošetilí a zlí, ale ti zlí sami neví, že jsou zlí, proto se na ně nesmíš zlobit."

Taky si nemyslím, že by tím učitelka myslela něco vysloveně proti tobě. Sám vím, že je těžké často soudit. Je těžké mít zodpovědnost a rozhodnout, co z těch 20 různých věcí, které dělá současně 20 různých lidí, je správné a co porušuje pravidla. Tak někdy je učitel trochu nespravedlivý, ale jenom proto, že se snaží být co nejspravedlivější. Věř, že učitel není nelidská zrůda, která číká na každou záminku, aby ti mohl klást překážky. Naopak tě učí překážky překonávat a všechno dělá především proto, že mu jde o tebe. A připrav se na to, že až opustíš chráněné a bezpečné prostředí školy, budou se ti takovéto věci stávat každý den několikrát.
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Liwien - 7. prosince 2007 14:46
Liwien

mnoo téma fakt pěkný,zajímavý...ale je fakt že chyby tam sou...hodně těch slov se dá nahradit a místy je to dost neritmický ale vlastně je ot hodně zajímavý dílko :o) mě osobně se to líbí i přes ty chyby
Žvojt je boj.........tak se pozabíjejte a já bych s dovolením prošla :-P

Systy - 23. listopadu 2007 15:23
Systy

Harald 23. listopadu 2007 06:01
Ježiš, no jo :D Tohle mě fakt před tim nenapadlo, že by se to dalo takhle pěkně nahradit... Ale děkuju :)

rafaela 23. listopadu 2007 14:43
Ne, propadnout mě nenechala :D Ale naštvala mě po testu, když mi tam něco škrtla, páč sem ještě něco údajně dopisovala, což vůbec nebyla pravda... Prostě mě naštvalo, že mi křivdila... :) teď to sama nechápu :)
"Peníze jsou sekera, která rozetne i dobrá přátelství." Malajské přísloví

rafaela - 23. listopadu 2007 14:43
rafaela

Co ti ta učitelka udělala tak strašného? Ta tě musela nechat přinejměnším propadnout, ne?:))
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

Harald - 23. listopadu 2007 06:01
Harald

No, nesedí tam často slova, daly by se vypustit či nahradit...

Ničí to, po čems tolik lpěl…
Touží po tvém smutku,

Tady bych první verš napsal, aby seděl ke zbytku a dal se vyslovovat:

Ničí, na čem jsi tak lpěl...

V posledním řádku první sloky bych vypustil zvratné zájmeno SI. Když jsi to řekneš bez toho, vůbec to tomu neublíží, ba naopak, lépe tomu padnou slabiky.

Rozdávají kolem sebe zlobu,
nenávist, maj ctižádost.

V této části bych vypustil to "Sebe" a místo toho Annoxem zmíněného ošklivého "Maj" bych asi dal "A"... Jinak Téma pěkné, zajímavej nápad, ale nesedící slabiky atd... to je hrůza. Být to delší, tak bych Tě musel zabít za ničení českého jazyka... 3* ze slušnosti...
No to sem z toho magor

Annox - 23. listopadu 2007 01:13
Annox

Hmm... Takže začneme. :)
Začátek se mi moc líbí, protože jsem to zkusil recitovat a vyšlo mi, že druhý, čtvrtý a šestý verš je řečen se záští a odporem. A když jsem ještě změnil tón přednesu, znělo to jako ďáblův advokát. Takže pěkné moc.

Ale bohužel mi moc nesedí návaznost veršů.

Řekni proč jsou lidi zlí?
Proč vyžívaj se v utrpení?

Zdá se mi to jako pěst na oko. Ano, dá se to zamaskovat přednesem, ale stále to tam slyším. Dále jisté výrazy, které ubírají na kráse: Abys, počems, maj. První dva jsou "eska" z angličtiny a chápu, že to je rychlé a docela melodické zjednodušení slova. Jenže to hodně kazí vizuální stránku básně. A slovo maj... co na to říci? Je to příšerné slovo. Przní to psanou češtinu.

Takže... báseň pěkná, námět dobrý... je to psané pocitama... dobře. Ale to neomlouvá jisté nedostatky. Jsem si jistý, že tam teď ty chyby vidíš. Jsem si jistý, že kdyby jsi to nechala drobet uležet, určitě bys to dala do dobrého tvaru.

Pokus se zapracovat na "zvučnosti" veršů. Také se pokus stvořit nějaký pěkný námět. Protože citama je sice pěkné psát, ale to umí kde kdo. A na příště se vyvaruj "moderním" pojmům. :) A bude to krásné dílo.
Moderní realista uznává pouze pesimistický optimismus.

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)