Alkohol – přítel nebo nepřítel? (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Alkohol – přítel nebo nepřítel?

Autor : Deilen   7. července 2012   Úvahy
Alkohol, pivo, mládež...

Spousta z Vás si položí otázku, co to vůbec alkohol znamená? Ano, v některých případech je nejlepší si najít na Wikipedii či na Googlu odborné definice, ale my se dnes budeme zajímat, co znamená alkohol v dnešním světě, ale i ve všedním životě. Ona je to dost zapeklitá otázka, alespoň pro moji osobu, protože mám více zkušeností, než bych chtěl sám. Přesto si musím položit otázku: „Je to náš přítel nebo nepřítel?“ Dost těžké na odpověď a ještě těžší svůj názor napsat na papír – v našem případě do Wordu. Já si ovšem myslím, že není ani jedno. Alkohol může zabíjet, ale také může v malé míře pomoci. Jednou jsem seděl v lavici na základní škole a poslouchal výklad učitele, který se týkal právě alkoholu.

Pivo, které je už známo na naší zemi nějakou tu dobu, má kladné účinky, co se týče našeho trávicího traktu. Jestliže se dávkuje v malé míře, může mít „blahodárný“ pozitivní vliv na naše trávení. Ovšem spousta lidí toho právě zneužívá a chtějí dosáhnout pouze stavu, který se nazývá opilostí, a také z toho roste „pivní bancek“. V dnešní době už spousta dětí (nebo teenagerů) neví, že alkohol se stává silně návykovou látkou a pijí jej jen proto, aby byli „in“!

Většinou ho využívají jako nějaký prostředek k tomu, aby unikly ze svých problémů, a je to jejich jediný přítel v nesnázích. Problémy se dají přece řešit i nějak jinak než právě tímto způsobem. Alkohol hraje velmi významnou roli právě i v oblasti rodiny. Je to rozvraceč, jenž ubližuje i v dobře fungující rodině. Můj názor možná bude v tomto případě agresivní, ale přece jen: „Začne-li pít někdo z rodičů, můžeme čekat, že to začnou dělat i jejich děti.“ Nemusí to nutně být pravda, ale v dnešní době tomu tak bohužel je a vždy bude. Nezabráníme tomu, aby naše děti se občas opily. Stejně tak naši rodiče nezabrání tomu, abychom se opili my.

Co si budeme nalhávat. Každý z nás jednou „čichnul“ k alkoholu a zažil stav, který se nazývá opilostí a druhý den ráno nevěděl, kde mu hlava stojí. Ovšem tímto moje úvaha zdaleka ještě neskončí a mám tu poslední otázku, na kterou tu právě chci odpovědět. „Proč lidé toho zneužívají?“ Podle mého skromného názoru je to především dáno charakterem jednotlivé osoby. Někteří alkohol začnou zneužívat, někteří sice nechtějí začít, ale jsou tak zkažení dobou a společností, že to jinak vůbec nejde, a někteří se zase proti tomu ubrání.

Lidé jsou různí a ještě různější. Proto raději říkám, že je lepší si sednout jednou za čas s přáteli a dát si jedno pořádné pivo, jen z chuti, a popovídat si. Netvrdím, že jsem nejlepší a také nejčistější. Také mám své kostlivce ve skříni a nerad o nich občas mluvím, ale rozhodně vím, že jsou i lepší aktivity, kterým se lze věnovat, než je pouze konzumace „chlastu“.

Další články v kategorii Úvahy:

Kdo hodnotil článek Alkohol – přítel nebo nepřítel??
Amthauer (4.00*), Grandine (3.50*), Proof (0.50*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 7 z celkem 7 příspěvků1

pilipo - 16. října 2012 13:05
pilipo

oprava: dražší
http://filafolio.webnode.cz/

pilipo - 16. října 2012 13:04
pilipo

Amthauer 6. září 2012 10:07
kofola je podstatně draší než pivo... Alespoň v hospodách kam chodim já... :D
http://filafolio.webnode.cz/

Amthauer - 6. září 2012 10:07
Amthauer

Pokud fejetonem myslíme úvahu s nadhledem a prošpikováním osobními zážitky, pak je tato drobná úvaha příjemně fejetonovitá a za takovouto slohovku bych jistě udělil jedničku. :)

Jen pár poznámek k samotným myšlenkám.

Prvně, prý pivní pupek není způsoben dlouhodobým pitím piva. Tedy pokud je xman.idnes.cz věrohodným zdrojem informací. :)

Ohledně "řešení problémů". Myslím, že tohle se týká spíš starších lidí. Když se ohlédnu na střední, kde chlastalo hodně lidí, pochybuji, že by byť jeden z nich pil proto, aby řešil své problémy. Spíš jim to přišlo jako přirozeně náležející k přechodu do dospělosti a jako součást socializace s vrstevníky. V rámci letitého hesla "sex, drogy, rock'n'roll".

S těmi rodiči to tak může i nemusí být. Třeba já mám taky asi lásku k chlastu po otci. :) Ale např. od kamaráda rodiče jsou též nadšení alkáči a jej to spíš odradilo, takže nyní je z něj zapřísáhlý abstinent.

A ještě jednu, teď docela věcnou, obhajobu alkoholu. Položme si totiž otázku: "Co pít v hospodě?" Zjistíme totiž, že jediné, co je množstvím a cenou zhruba blízké pivu, je kofola, jenže po té se zase blbě spí. Takže i kdybych nakrásně chtěl abstinovat, nemám moc na výběr.

Nedám plný počet, protože to je "jen úvaha", navíc relativně krátká.

****
- What is a life devoid of strife?

Marcela - 4. srpna 2012 11:02
Marcela

Musím souhlasit v voocken,že to je dost "ohrané" téma,stále stejné informace.

To že když "začne pít jeden z rodičů,tak pijí i děti." není tak docela pravda.Záleží na tom,jak je dítě vychovávano a samozřejmě jak moc je důvěřivé a naivní k dnešnímu světu.Mám i pár příkladů ze života.Kamarádka mé mámy,která se narodila ožralým rodičům,nepije,protože se ji ujala babička.Nebo například můj táta pije,ale že bych byla tím ovliněna to ne.

Záleží hlavně na výchově a jak se potom člověk postaví k životu,jestli alkohol nechce pít nebo začne kvůli lidem,kteří jej k tomu navedou.

Deilen - 29. července 2012 21:52
Deilen

No, řekněme, že občas používám spojení slov, které překvapí i mě samotného, ale tak nevadí.. :)
Pravé přátelství nerozloučí ani naděje, ani strach, ani starost o vlastní prospěch. Přátelství umírá s člověkem a člověk umírá za přátelství.

vockoo - 28. července 2012 18:23
vockoo

Je mi líto, že tu máš jen ten můj hloupej komentář, tak přidám něco normálního :).

V té úvaze jsi udělal špatný krok hned ze začátku. A to při výběru tématu. Větší kýč by se totiž hledal už jen těžko a ty jsi do toho nepřinesl nic nového. Nic, co bychom už neslyšeli tak tisíckrát.

V pár větách máš zvláštní slovosled a divně mi to zní:
"-Nezabráníme tomu, aby naše děti se občas opily.-" -> aby se naše děti občas opily
"- „Proč lidé toho zneužívají?“" -> Proč toho lidé zneužívají?
Tadá!

vockoo - 8. července 2012 15:41
vockoo

Je to náš přítel,
má velkej pytel,
alkáč je nejlepší!
Oi Oi Oi
Tadá!

Vypisuje se 7 z celkem 7 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)