Buch (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Buch

Autor : Chlodva   15. listopadu 2006   Recenze
toto jsou pravidla deskové hry Buch - není to sice tak úplně recenze, ale kam s tím??

Buch


Buch je neobvyklý v tom, že každá hra se skládá ze dvou bitev – pokud při první bitvě velíte trpaslíkům, při druhé budete stát v čele trollů a naopak. Na konci každé bitvy získá vítězný hráč určitý počet bodů a celkový výsledek hry je dán kombinací výsledků obou bitev. Takže v případě, že vaše první bitva obrovskou porážkou, nic není ztraceno! V bitvě druhé se můžete pomstít ještě mnohem větším vítězstvím.


Tahy

TRPASLÍCI v každé bitvě táhnou jako první. Takový trpaslík může díky tomu, že je malý a rychlý, uběhnout jakoukoli vzdálenost v přímém směru (dopředu, dozadu, do stran i diagonálně). A protože trollové nevidí přes svoje křemenné čéšky, může trpaslík skončit svůj tah na poli hned vedle trolla, aniž by byl okamžitě sebrán. To může sice vypadat jako hloupý sebevražedný tah, ale často jde o vynikající taktiku, protože trollové se pak budou muset pohnout tak, aby sebrali trpaslíka, a to jim může zmařit veškeré předem připravené útočné plány.

TROLLOVÉ se pomalu sunou po p(P)loše, pohybuje se při každém tahu o jedno pole libovolným směrem (dopředu, dozadu, do stran a diagonálně). Jelikož jsou trpaslíci poctivě pancéřovaní a trollové z masivního kamene, žádná figurka nemůže táhnout na nebo přes pole již obsazené figurkou jinou. Stejně tak nemůže žádná figurka táhnout na pole obsazené centrálním kamenem nebo ho přeskakovat. Tímto kamenem se nesmí pohybovat ani nepatří žádnému hráči. Přesto může hrát velmi podstatnou roli v bitvě.


Vyhazování

Trollové můžou vyhazovat trpaslíky tak, že se postaví na vedlejší pole a třísknou je po přilbě svým kyjem. Vyhozený trpaslík je se zvoněním v uších vyvlečen z bojiště. Trpaslíci mohou svého mnohem většího nepřítele přemoci pouze tak, že vytvoří řadu a vrhnout předního trpaslíka přímo na trolla a třísknou ho s ním do břicha. Výsledkem této náročné (především na překlad) akce je to, že troll ztratí zájem o dění na bojišti a odbelhá se dát si šlofíka až do začátku další bitvy.

Vyhazování není povinné.

Vyhazovat je možné ve všech směrech, i diagonálně.

TROLLOVÉ mohou navíc vyhazovat tak, že utvoří souvislou řadu a přední troll je postrčen zbytkem řady, která zůstává na svém místě. Postrčený troll se pak může pohnout v přímém směru o tolik (nebo méně) polí, kolik bylo v řadě trollů. Strkání není součástí běžného tahu (nejdřív musíte dodělat lajnu a až příští kolo strkat, to je celkem logický). Pamatujte, že trollové vyhazují tak, že přistanou na poli vedle jednoho nebo více trpaslíků. Nepřistávají na polích obsazených trpaslíky. Nezapomeňte také, že strčení může být použito i k zajetí trpaslíka, který není v přímém směru řady. Stačí, když troll jednoduše přistane vedle trpaslíka, takže se tak může nenápadně dostat k jednomu nebo více trpaslíkům a pak už jen šťastně mávat kyjem…

TRPASLÍCI vyhazují tak, že utvoří přímou, souvislou řadu namířenou na trolla a vrhnou předního trpaslíka tak, aby ho trefil (toho trolla samozřejmě) . Troll je vyřazen a trpaslík zaujímá jeho místo. ALE útok může být proveden pouze v případě, že vzdálenost mezi předním trpaslíkem a trollem je menší než počet trpaslíků tvořící řadu. Takže například 4 trpaslíci mohou napadnou trolla, pokud je mezi řadou a ním vzdálenost 0, 1, 2 nebo 3 pole. Trpaslíci nemohou normálním způsobem táhnout a vyhazovat v jednom kole. Stejně jako trollové nemohou strkat bez možnosti vyhození trpaslíka, i trpaslíci mohou vrhnout předního maníka pouze s vyhlídkou na vyhození trolla (Vám by se taky nechtělo lítat sem a tam bez příčiny).

Poznámka č.1 Osamocený trpaslík tvoří řadu jednoho trpaslíka (nečekaně). Může se proto postavit hned vedle trolla, vrhnout se a tak vyhodit trolla. Protože ale nemůže táhnout a vyhodit v jednom kole, takže musí počkat až na něj znovu přijde řada a jen se modlit, že troll bude opravdu ukázkově tupý a během svého tahu ho nevyhodí.

Pamatujte! Strkání i vrhání může být prováděno v jakémkoli přímém směru včetně diagonály (což je šikmo, jen tak mimochodem :))


Konec bitvy

Když oba hráči souhlasí s tím, že je jasné, že už nelze docílit žádných vyhození, bitva končí. Pokud se neshodnou, boj pokračuje dokud není shody dosaženo. Rozhodnutí, zda bitva skončí nebo bude pokračovat, je podstatnou součástí hry. Jakmile se oba hráči shodnou na tom, že bitva skončila, určí se počet bodů každého hráče v závislosti na tom, kolik kamenů mu zůstalo na ploše.


Výsledky bitvy

Každý TRPASLÍK se počítá za jeden bod.

Každý TROLL se počítá za čtyři body.

Body získané vítězem bitvy se určí tak, že se od sebe body obou hráčů odečtou. (větší od menšího)

Příklad: Pokud bitva skončí a na hrací ploše zůstane pět trpaslíků a tři trollové, výsledné skóre je: Trpaslíci 5 – Trollové 8 (2×4)

Hráč velící trolům by tak vyhrál o tři body (8-5).

Pokud by bylo pět trpaslíků a jeden troll, hráč velící trpaslíkům by zvítězil o jeden bod.
Pokud mají oba hráči stejný počet bodů, končí bitva remízou a žádný z hráčů nezískává body.
Výsledky první bitvy jsou zaznamenány a přeneseny do druhé bitvy. V té si pak hráči musí prohodit role. Vůdce trpaslíků se stane vůdcem trollů a naopak.


Výsledky hry

Hráč s větším počtem bodů po skončení obou bitev se stává vítězem hry a rozdíl bodů obou hráčů je vítězným rozdílem. Pokud hráč, který hrál v první bitvě za trpaslíky vyhrál o tři body a v druhé bitvě (hrané za troly) prohrál o sedm bodů, pak tento hráč prohrává hru o 7-3 = 4 body. Hra může skončit remízou pouze tehdy, kdy mají oba hráči k jejímu konci naprosto stejný počet bodů.

Toto jsou základní pravidla hry. Na stránce www.thudgame.com můžete pod oddělením pravidel nalézt mnoho dalších triků a tipů na to, jak hru Buch hrát + návod na primitivnějšího sourozence Buchu hraného na stejné ploše stejnými figurkami, který může sloužit jako oddechovka mezi namáhavými partiemi. Hodně štěstí bavte se.

Další články v kategorii Recenze:

Kdo hodnotil článek Buch?
Bogina, Drtikol, Kaena, LBsmoke

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 10 z celkem 10 příspěvků1

Bogina - 11. srpna 2008 11:01
Bogina

A co ten centrální šutr? Ten jenom brání postavení figurky na střed? Nebo má ještě nějakou jinou funkci?
Ad bene vivendum, breve tempus satis est.
PJ roku 2008, vítěz Aragornského turnaje (AT´08 DrD)

Chlodva - 3. května 2008 14:30
Chlodva

Na Drtikolův šťouch jsem nucen uznat, že mám v článku chybu. V místě, kde příkaldem přibližuju závěrečné bodování, mám místo dvou trolů troly tři, takže:
Příklad: Pokud bitva skončí a na hrací ploše zůstane pět trpaslíků a tři trollové, výsledné skóre je: Trpaslíci 5 – Trollové 8 (2×4)

Hráč velící trolům by tak vyhrál o tři body (8-5).
má bejt
Příklad: Pokud bitva skončí a na hrací ploše zůstane pět trpaslíků a dva trollové, výsledné skóre je: Trpaslíci 5 – Trollové 8 (2×4)

Hráč velící trolům by tak vyhrál o tři body (8-5).
eventuelně:
Příklad: Pokud bitva skončí a na hrací ploše zůstane pět trpaslíků a tři trollové, výsledné skóre je: Trpaslíci 5 – Trollové 12 (3×4)

Hráč velící trolům by tak vyhrál o sedm bodů (8-5).
Děkuji za pozornost ;)
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

Chlodva - 3. května 2008 14:23
Chlodva

Jo a v poslední větě mi chybí čárka :D
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

Chlodva - 14. ledna 2008 19:29
Chlodva

Gilthalion 28. prosince 2007 11:04
8 trolů a zhruba 32 trpaslíků, obrázek začátečního rozestavění figurek máš na místním diskuzi na toto téma ;)
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

Denius - 2. ledna 2008 19:03
Denius

Návod, který jsem zminoval dole v komentářích byl přesunut na novou adresu: http://whitegate.wz.cz/clanky.php?id=33

Gilthalion - 28. prosince 2007 11:04
Gilthalion

Chlodva 13. února 2007 14:27
hmm kolik je trou a kolik trpasliku??
"Hmmm ... Tak tady sem ještě nekalil."

Chlodva - 13. února 2007 14:27
Chlodva

Tremorr 9. února 2007 12:44
Tohle jsou rpavidla oficiální deskové hry Buch, která byla vytvořena na základě Pretchettova díla s jeho pomocí a dokonce zrovna v Buchu hraje velmi pdostatnou roli. Takže to snad ani není inspirace, to je přímo ono :D
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

Tremorr - 9. února 2007 12:44
Tremorr

Nemůžu si pomoct,ale název Buch,trpaslíci a trolové-neispiroval ses Pratchettem?Já že zrovna tenhle díl dneska začal číst...
Sem rychlí a vytrvalí-rychle se unavim a dlouho mi to vydrží!

Chlodva - 30. ledna 2007 21:32
Chlodva

Denius 21. ledna 2007 15:25
Dík za ty obrázky, příště dám určitě vědět :)
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

Denius - 21. ledna 2007 15:25
Denius

Nechci se nějak vnucovat ale kdyby někdo chtěl nějaký obrázky tak se může kouknout sem. http://whitegate.wz.cz/ostatni.php?id=2
Dal jsem tam nějaké obrázky plánu hry atd.
Jinak pěkný článek, škoda že sem o něm nevěděl dřív bychom ho bývali nemuseli překládat sami. :)

Vypisuje se 10 z celkem 10 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)