Kaluží krve se blíží (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Kaluží krve se blíží

Autor : apophis   3. května 2007   Poezie
Berte to jako jakousi abstraktní symfonii na téma "anděl". Název snad napoví.
Vědecky.

Točité schodiště, padací mosty, konečná stanice, slepá a hluchá – duše. Sevřená pěst, trhané pohyby, pravdivá zvěst, zralá a sladká – oknem. Radostný pláč, pátrací balóny, otevřená náruč, bílá a šedá – odletí.

Lidsky.

Náhodná ruleta, taneční tria, lahodná chuť, mého a tvého – oni. Kulatá vzpomínka, měkké rysy, pracovní tábor, hořký a sladký – dveřmi. Voňavá píseň, uřvané obrazy, bolavé přátelství, zvířecí a krásné – nechodí.

Božsky.

Blízká dálka, vzdušné přehrady, neznámý zítřek, chladná a křehká – smrt. Třináctý čtvrtek, nažloutlé půllitry, šumivý přípitek, smířený a svůj – je. Ztracený příběh, prachové peří, věčný spánek, klidný a tichý – konec.

Jinak.

Dočasný kalendář, barevné stonožky, vrácený dopis, prázdný a čirý – temná. Včerejší památka, pochybné dotazy, ďábelské objetí, hořící a děsivá – křídla. Stejný nápad, krachující životy, jasné světlo, poslední a první – andělů.

Další články v kategorii Poezie:

Kdo hodnotil článek Kaluží krve se blíží?
, Agarina (5.00*), Drtikol, Griffík, Qasar

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1

apophis - 12. prosince 2008 13:10
apophis

Laethé 12. prosince 2008 04:23
díky.

je to staré a dobré, prý povedené ...

šup s tím do sborníčku? :D
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

Laethé - 12. prosince 2008 04:23
Laethé

Kubi, tohle je bez diskuse to nejlepsi, co jsem od Tebe kdy cetla (a cetla jsem vse, co jsi mi dal precist i vse, co visi zde).

Klobouk dolu!
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

Cicero - 11. února 2008 06:57
Cicero

Musím souhlasit, báseň je těžká na první přečtení, leč má své kouzlo. Ač jsem mnoho stylově podobných básní ještě neviděl, tak se mi toto dílo velice zalíbilo.
www.jawamania.info

Griffík - 4. května 2007 23:06
Griffík

těžká ale pěkná...moc pěkná....ale právě že těžká proto sem dal jen 4* ale rozhodně na sebe mužeš byt pysny zes tohle napsal

apophis - 4. května 2007 09:22
apophis

Děkuji za komentáře a kritiku. To prvně :)

dále k básni: ano, je těžká, je složitá, rozhodně není taková ta jednoduchá, je v ní schovaná věc, velmi jednoduše (čtěte slova za pomlčkami) a pak je tam vlastně jeden velký obraz světa, chaosu, když člověk umírá a vidí kotel věcí, vzpomínek, odchází z tohoto světa, přicházejí si pro něj ONI a on odchází.

kotel myšlenek, snažil jsem se držet i styl, první verš jednotné číslo a tak trochu nesmyslný+množné číslo logické věci
další verš je opět jednotné - tentokrát logické + dvě přídavná jména, která ladí k oběma řádkům.
Toho jsem se snažil držet celou dobu :)

... je to těžká báseň, ano, je.
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

Griffík - 3. května 2007 20:36
Griffík

Inu tvůj styl Ape je zajisté umělecký. Moc mu nerozumím a hodně dlouho sem přemýšlel nad tím co tahle básen vyjadřuje. Očividně se jedná o názor na tenhle svět, na tvé pocity a vše kolem tebe...možná i kolem nás...nevím jestli to tak skutečně je ale tohle to ve mě zanechalo.

celkově je báseň spíše hrátka se slovy ale ty jsou tak dobře poskládány že to dokonce i dává smysl.

Moc se mi líbí jak je jeden námět podán 4 ruznými způsoby. Čtenáři to pomůže lépe procitnout do už tak dobře skrytého smyslu basne.

Na druhou stranu (abych furt jen nechválil) to na můj vkus bylo až moc chaotické a opravdu je škoda že sem nad smyslem téhle básně musel přemýšlet TAK dlouho...možná mi to jen tak nešroubuje ale stejne.

proto dávám za 4*

agarwaen - 3. května 2007 18:45
agarwaen

wow! Vydím článek od apophise.Super pořádě ho zkritizuju! A mě se to nepovede! seš zlej! Jak tohle můžu zkritizovat! Mě se to líbí ikdyž jsem asi 4 verše nepochopil :D.Líbí se mi ty pohledy na věc.
http://bandzone.cz/zixi

Klokánek - 3. května 2007 14:18
Klokánek

Jo, je to fakt zajímavé. Pořádně si nemohu srovnat v hlavě, o co vlastně jde, ale myslím, že je to jakási "charakteristika".
Nicméně těší mě to. Zanechává to pocit snad něčeho zvláštního. No prostě pěkné. :D
Ty různé pohledy mi taky docela sedí.
Přes to všechno si to, alespoň zatím, nedovoluji hodnotit. Časem si to přečtu znova, přidám komentář a rozhodnu se, ale teď na to vážně nemám hlavu! ;-) :-D X-D
radši nic

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)