Kam sa podeli Veľkonočné zvyky? (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Kam sa podeli Veľkonočné zvyky?

Autor : Srdce   7. května 2011   Ostatní
Snažte sa nad tým trocha zamyslieť...

Ako všetci veľmi dobre viete, pred nedávnom bol Veľkonočný Pondelok, alebo ak chcete Šibačka. Ruku na srdce a zamyslite sa nad týmito otázkami. Dievčatá, koľko bolo u vás šibačov, koľkokrát ste sa museli prezliekať do suchého oblečenia? Chalani, koľko dievčat ste vyšibali, koľko dievčat sa muselo po vašej návšteve prezliekať?

Dovoľte mi, aby som zaspomínala na tie časy, keď bola šibačka pravou šibačkou. Vyrastala som na ulici zo samými chalanmi. Takže nikdy nebol problém zo šibačmi. Ak som sa neprezliekala za ten deň aspoň desaťkrát, tak ani raz. Neraz som skončila s vedrom na hlave alebo pod studňou u nás na dvore. Aj keď podaktorí chalani boli krutý a zvyčajne ma držali pod studňou aj desať minút, nikdy som sa na nich nemohla hnevať. Veď je to jediný deň v roku, kedy im môže beztrestne šibať. A nakoniec bola aspoň zábava. Ale postupne títo chalani vyrástli a už ich to akosi prestalo baviť. Našťastie alebo nanešťastie ich vystriedali moji bratranci. Ale už ani tí akosi nechodia. Vraj sú na to už veľkí. Ale veď na to nie je nik veľký. Alebo áno?

Kde sú tie časy keď sme sa nestíhali prezliekať a chalani si u nás podávali kľučku od dverí. Je mi celkom jasné, že vo väčších mestách sa to už nedodržuje, ale čo na dedinách? Aj tam sa na tieto tradície akosi zabúda. Ak už aj príde šibač, vyšibe, povie básničku, sem tam vás postrieka voňavkou, vypije kalíšok z alkoholom a odíde. A to nie je ani 15 minút. Kam sa stratili tí šibači, ktorý sa zdržali aj hodinu? Kam sa stratili tie tradície, ktoré robili Veľkonočný Pondelok, Veľkonočným Pondelkom? Akosi sa na ne zabúda, v tejto modernej dobe. Všetko okolo nás sa inovuje a na to staré a často krát aj krásne zabúda. Postupne ich nahrádzajú moderné zvyky a veci. Ako napríklad: dievčatá namiesto toho, aby boli doma a čakali na "koledníkov", radšej utečú s kamarátkami niekam na chatu, kde sa "zabarikádujú". Chlapci neberú Veľkonočný pondelok, ako možnosť "zmlátiť" dievčatá, ale skôr ako rýchlo zarobiť peniaze a spiť sa pod obraz boží.

Ešte šťastie, že na východnom Slovensku, pod Tatrami a na Záhorí sa tieto tradície dodržujú. A ja dúfam, že tak skoro ani nevymrú.

Další články v kategorii Ostatní:

Kdo hodnotil článek Kam sa podeli Veľkonočné zvyky??
Anders (4.00*), Eiris (4.00*), hater (2.00*), rafaela (1.00*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1

hater - 12. května 2011 22:09
hater

rafaela 12. května 2011 22:04
A tak ano, jako plnohodnotný článek je to slabé :-) máš pravdu, že diskuze by zřejmě byla vhodnější.

rafaela - 12. května 2011 22:04
rafaela

hater 12. května 2011 21:57
Já si jen myslím, že spíš měla ten text použít jako popis diskuze než jako článek. Protože se mi prostě zdá, že to sem nepatří. Námět zajímavej a docela s ním souhlasím, ale umělecká hodnota nula nula nic... Navíc jeden čas tu bylo pravidlo, že prozaickej text nesmí být kratší než A4,ale třeba to tak už teď není. Byly to spíš otázky do větru, vyjádření mého názoru a nepochopení než námět k hádce :-)
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

hater - 12. května 2011 21:57
hater

rafaela 11. května 2011 23:11
to jsou řečnické otázky? :-)

Text napsala Srdce.
Schválil jsem ho já.
Co se ti na něm nezdá? :-) Mi to přijde jako celkem zajímavé téma k hovoru.

Eiris 12. května 2011 08:21
Je zvláštní, že tyto zvyky patří spíš na vesnici, kde se všichni vzájemně znají než na anonymní město kde se lidi vzájemně ignorují už protože časově vnímat všechno v okolí nelze?

Co je na těch zvyklostech tak zajímavé? Přátelské návštěvy a nebo vzájemné se škádlení mladých? :-) A co náboženský podtext?

Eiris - 12. května 2011 08:21
Eiris

Já si myslím, že tento příspěvek, nebo tedy článek, dle mého názoru, považují za nepovedený nebo snad nezajímavý právě ti, co celý nebo většinový čas děctví strávili v sterilitě betonového města, kde nikdy nic podobného nezažili. Ono se pak marně vzpomíná na dobu před 20 či 30 lety, když nemáte na co vzpomínat, protože jedinou Velikonoční akcí pro vás bylo vykoledované vajíčko a dvacetikoruna od sousedů z vchodu v činžáku. Ale pro ty z nás, kdo na vesnici vyrostl a to nemyslím tím, že by tam jednou za rok přijel k babičce, ale prostě tam ta léta prožil, znal jménem půlku vesnice a pamatuje podobné zvyky, které se dodržovaly, tak pro toho ten článek rozhodně má hodnotu...

Já s ním naprosto souhlasím, třebaže už skoro dvacet let bydlím v dvaceti tisícovém městě, pamatuji na prvá léta, kdy jsem žila na vednici s asi 200 obyvately. Tam se Velikonoce slevily, třebaže pokud se sešlo osm či deset hodovníků, bylo to až přespříliš. Nežli se obešly všechny domy bylo po poledni. Hodovaly klici i holky, polévalo se vodou, šlehalo se nám holkám přes zadek a užilo se spousty legrace. Přinášely se vařená vajíčka, ale třeba i bochánky sýra či koláčky, nikoho tehdy nenapadlo jít koledovat pro peníze, nebo alkohol - Ač dozajista ho ty starší dostývali - A právě proto, že dnes vás desetileté dítě řekne, že je na něco takového už staré a je to trapné. Mě to trapné nepřišlo nikdy, je, nebo spíše bohužel byl, to nádherný obyčej a nikdo v něm neřešil, jestli vám je šest, nebo o deset či dvacet více...

Se Srdcem naprosto souhlasím, nepopírám nedostatky textu, jako textu samotného, nebo stylické podání, které nemohu určit, zda to je úvaha, nebo jak někdo psal, zpráva do Novinek.seznam.cz od rádoby autorů, nad jejichž výkony člověk kroutí hlavou, ale to co chtěla vyjádřit, ať někdo snad tvrdí, že se jí to nepovedlo, je něco za čím jistě není sama, protože i kdybych jen já jediná, stojím za tím co píše...
***___Vymýšlím něco vtipného a inteligentního, co sem napíšu___***

rafaela - 11. května 2011 23:11
rafaela

Kde se tu tenhle text vzal? Kdo ho schválil a proč tu je? Vypadá to jako klasická školní úvaha nebo spíš jako delší příspěvek do internetové diskuze. Možná by se to dalo brát i jako nepříliš zajímavej fejeton nebo příliš citově zabarvenej novinovej článek na téma Velikonoce. Opravdu... nechápu.
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

Eiris - 10. května 2011 11:09
Eiris

hater
Po letošním, ale i loňském a předloňském, ohlédnutí za těmito svátky, bych tu hned první větu cos napsal mírně upravila. Jmenovitě, bych z ní asi vyjmula po­slední tři slova :( Protože taková je dle mě, minimálně v našem městě, krutá re­alita...

Pondělí jenž je dnem mezi víkendem a nástupem do práce a kol...
***___Vymýšlím něco vtipného a inteligentního, co sem napíšu___***

Mr.Frost - 8. května 2011 13:32
Mr.Frost

Nie je to najhoršie. Ako úvaha by to teda neprešlo,ale ako čísi retrospektívny návrat do minulosti, ktorá kontrastuje s prítomnosťou je to fajn. Osobne by som viac zapracoval, aby som to dostal na úroveň plnohodnotnej úvahy a nie len toho "povzdechnutí" ako už napísal hater. Myslím, že je jasné, že terajšia spoločnosť je čím ďalej, tým liberálnejšia a vďaka tomu sa zabúda na staré tradície a jednoducho sa s tým asi treba zmieriť. No a ďalšia vec je gramatika, i keď neviem či sa to vôbec oplatí hodnotiť, pretože tých chýb tam veľa nie je, ale predsa sú.

Ja sám sa už tiež nedržím týchto zvykov, taktiež som si povedal, že už som na to "veľký", takže som sa našiel v texte. Verím, že to ešte prepracuješ, keď budeš mať čas a vznikne z toho kvalitné zamyslenie. :)
"Tak to teda nie, my pôjdeme do tankov a zrovnáme Budapešť!" J.Slota

hater - 7. května 2011 22:11
hater

Je to takové krátké povzdechnutí o tom, že velikonoční svátky už nejsou to co bývali :)

také si vzpomínám na doby, kdy jsme vstávali o půl šesté ráno a vyráželi na koledu :-) potom si vzpomínám na dobu, kdy nám všichni začali strkat peníze, které mi bylo trapné brát :-)

abych se ale vrátil k textu - má ambici stát se zajímavou úvahou, kdyby do ní byly skutečně vložené věty uvažující o tom, proč tento "problém" vzniká, jak asi vzniká.

Zajímavé by i bylo nastínění nějakého řešení.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)