Kapitola I. "Hospoda" (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Kapitola I. "Hospoda"

Autor : dangoball   28. prosince 2008   Povídky
První kapitola mé fantasy povídky, která ještě nemá oficiální název (pokud někoho nějaký pěkný napadne, budu rád za výpomoc :-)). PS: určitě tam je spousta chyb, ale nevím kde ani je nejsem schopen najít (gramatika neni zrovna má silná stránka)...

“Rád bych věděl, proč se tu musim tahat s ňákym špicouchem a rádoby tajuplným pouťovým čáryfukem... V tomhle světě si pajzl prostě nevybere,“ postěžoval si Box na svou zoufalou situaci.
„A myslíš si snad, že já skáču radostí ze společnosti permanentně nachmeleného trpaslíka a pofidérní osoby, od které se nedočkáme rozumného slova? Podle mě jsme na tom stejně,“ přidal se k lamentaci elf Nox.
„Co by taky jeden čekal, když všichni haranti čtou věci jako Pán prstenů a Odkaz dračích jezdců... Fuj to je název,“ pokračoval trpaslík a nalil do sebe zbytek piva z korbelu.
„Hospodo! Další!“ zavelel si a opřel se lokty o stůl.
„To buď rád, že s námi není partička cvaklých hobitů, jakýsi ztracený král a drak nám nelítá za zadkem. Když se na to podíváš takhle, tak na tom nejsme až tak špatně,“ zhodnotil Nox a podíval se na svého souseda v šedém hábitu a se špičatým kloboukem na hlavě.
Kouzelník Hex soustředěně hypnotizoval svou sklenku s vodou a už se tak deset minut nepohnul. Najednou začal rudnout v obličeji, až dosáhl barvy zralého rajčete, vykřikl: „Změn se na víno!“ Se zvednutými pažemi a všemi deseti prsty namířenými na sklenku chvíli pozoroval vodu, ale když se nic nedělo, vrátil se do původní pozice a znovu začal nápoj hypnotizovat.
„Co mfelo togle znavenat?!“ Vysypal ze sebe trpaslík, kterého mágův výkřik do tmy nemile překvapil. Leknutím si na plnovous vychrstl část svého oblíbeného zlatavého moku a obsahem úst plně ohodil elfův obličej.
„To vyprsknutí muselo být nutně mým směrem?“ zeptal se zmáčený Nox a začal se osoušet spodním lemem mágova hábitu. „To měl nejspíš být pokus užít si vína za cenu vody. Očividně marná snaha, protože kdyby to šlo, tak vinárenský průmysl už dávno zkrachoval pod monopolem magického vína,“ konstatoval elf a už relativně suchý nechal lem hábitu svému osudu. Jemně přičichl ke svému ošacení a jeho nos zasáhlo silné aroma chmelu smíchaného s trpasličími slinami. „Eeuu. To je puch! Budu si muset sehnat nové oblečení. A rychle.“
Nox na nic nečekal a odběhl do pronajatého pokoje, kde skladuje své náhradní oblečení. Box mezitím vysává vylité pivo se svých rezavých vousů a na půl ucha poslouchá elfovo vysvětlování.
„Jak může někdo pít tu rudou břečku? Vždyť je to hnus. Jediný pořádný pití je pivo!“ Rozhodl trp, když Nox dokončil svůj proslov o vinárenství. Pak se chystal znovu zvlažit hrdlo, ale naštěstí stihl zpozorovat, že mág už zase nebezpečně brunátní. Bleskovou rychlostí zalehl pod stůl. Pivo samozřejmně bere sebou a svým vlastním tělem ho chrání před potenciální možností exploze.
„Change into wine!“ Vykřikne tentokrát kouzelník a pro změnu krouží dlaněmi nad sklenkou. Ani tento pokus nepřinesl požadovaný výsledek, tak se Hex vrátil k hypnotizování.
Zatímco Hex pokračoval v zírání na sklenku a Box se neodvažoval opustit kryt dubového stolu, se vrátil Nox, který vyměnil safírově modré oblečení za šat v barvě zelených smaragdů.
„Proč ležíš pod stolem?“ zeptal se trochu zaraženě elf a posadil se na své místo u stolu.
„Už je tam zas bezpečno?“ odpověděl na otázku otázkou a opatrně vykoukl zpod stolu. Vida, že mág znovu nepřítomně zírá na vodu, usoudil Box, že situace už se uklidnila a vrátil se na židli. „Tady kejklíř zase zkoušel ňákej hokus pokus s tou svojí vodou. Sem radši hodil rybu, pro případ, že by mu to bouchlo.“ Ospravedlnil se a na zklidnění do sebe nalil velkou část piva.
„To je ta pověstná trpasličí odvaha? Překonáváš veškeré mé předpoklady o vás trpaslících,“ pronesl ironicky Nox a napil se ze svého do teď netknutého poháru medoviny.
„Há, há, há. Hlavně, že vy cvelfové ste tak úžasný, že nevydržíte ani pořádnej chlast,“ reagoval mírně uraženě Box a radši se zaměřil na svůj rezavě zbarvený mok.
Nastala nepříjemná chvilka ticha, kdy se trpaslík i elf věnovali jen svým nápojům a poněkud dětinsky se odmítali jeden na druhého podívat. Zhoustlou atmosféru ještě podtrhovalo Hexovo zamyšlené a zdlouhavé "Hmmmm“, které už začínalo zúčastněným lézt na nervy.
Schopnost snášet tak nemelodiké hučení dosáhla u obou vrcholu zároveň, což vyústilo v synchronní otočku a dvouhlasné okřiknutí kouzelníka slovy: „Musíš pořád hučet jak slon?“ V ten samý okamžik také vyprchala veškerá nevraživost mezi Noxem a Boxem. Vyměnili si pouze jeden rychlý, všeříkající pohled a okamžitě zaujali bezpečnou pozici pod deskou stolu.
Mág totiž už překonal veškeré odstíny červeně a mírný nádech modré zapříčinil zářivě fialový vzhled Hexova soustředěného výrazu. Kouzelná energie začala oblopovat mágovy dlaně, které nad sklenkou tvořily trojúhelník spojením ukazováčku a palců. Aura byla tak mocná, že upoutala pozornost celého osazenstva hospody a dokonce se uklidnila i menší potyčka v zadním rohu podniku. Všechny zraky se upnuly k mágovu snažení. Všechny, kromně Noxe a Boxe, kteří zaujali strategickou pozici pod stolem. Nikdo nevydal ani hlásku, jak se kouzlo blížilo k vyvrcholení. Sklenka najednou začala silně vibrovat, a zrovna když se Hex připravoval vyslovit ono osudové zaříkadlo, ji pohltil oslnivý záblesk ostrého světla. Veškerá pozornost se soustředila na stříbřitý dým, který záblesk zanechal. Dým se rozptýlil a na jeho místě zbylo naprosté prázdno. Sklenka se společně se svým obsahem doslova a do písmene vypařily. Dokonce jejich osud sdílel i kus dubového stolu, na kterém nádoba spočívala. Hluboké ticho narušil téměř hysterický hlas barmana, který, neznámo jak, dosáhl podobného zbarvení, jaké před malou chvílí zdobilo Hexe.
„A ven! Nebudete mi tu ničit vybavení podniku, to si nenecham líbit!“
„Ale já se pouze snažil změnit molekulární strukturu vody urychlením pohybu částit, kterým jsem chtěl dosáhnotu rozpadu vazeb a následně je restrukturovat na víno. Kdo mohl čekat, že urychlený pohyb kapaliny způsobí vysokorychlostní kmitání atomů nádoby a následně vaporizaci?“ snažil se ospravedlnit Hex, ale majitel podniku nevnímal nic jiného než díru ve stole a chybějící sklenici. Jakkoliv se to zdá neskutečné, tak se mu barva tváře ještě více rozjasnila a hlasem, na který by mohla být pyšná i operní pěvkyně, vykřikl „Ven!“ doplněné jasným gestem ukazujícím na východ.
Hex chtěl ještě něco namítnout, ale Box mu v tom stihl zabránit. Nechtěl riskovat permanentní vyhoštění z podniku, kde točí skvělý pivo. Společně s Noxem opustili kryt stolu a všichni tři se spěšným krokem vydali do ulic města.
„To se ti zas něco povedlo, ty inteligente. Doufam, že nás sem ještě pustí,“ obořil se na kouzelníka trpaslík.
„To já taky,“ přidal se Nox. „V pokoji mám ještě pět drahých obleků a nehodlám o ně přijít!“
Boxe napadlo pár nepříjemných poznámek ohledně elfova narcismu, které si radši nechal pro sebe a zkroušen nedostatkem chmelu v krevním oběhu opustil se svou družinou hospodu.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Kapitola I. "Hospoda"?
agarwaen, Astinas, Laethé, Lusst, Mett, Mirael

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 19 z celkem 19 příspěvků1

Lusst - 17. ledna 2009 16:01
Lusst

Zaujímavé (myslím) a určite by si to zaslúžilo pokračovanie.Len tak ďalej

kucik - 6. ledna 2009 10:45
kucik

Všechno snad už bylo řečeno, jen: Raději se nepouštěj hned v prvotině do tak dlouhých kusů. Musíš udržet čtenářovu pozornost a obecně čím rozvleklejší máš děj, tím spíš ho unudíš, neež se dostaneš k něčemu zajímavému.

Bogina 30. prosince 2008 16:11
To je snad nějaká luxsekunda, lumen, kandela, nebo tak něco.
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

Mirael - 5. ledna 2009 20:20
Mirael

I já se přikloním k tomu, že si počkám na pokračování.Vypadá to zatím nadějně,takže jen tak dál,pokud se poučíš z toho co ti řekli ti co tomu rozumí,bude to jen lepší.
Každopádně,není to rozhodně nejhorší.
Smutným údělem králů a krásných žen je, že v davu lichotníků, který je obklopuje, nemohou rozeznat přítele.

Astinas - 5. ledna 2009 01:43
Astinas

*Tlesk tlesk* mě nepřísluší hodnotit, neboť já sám jsem liný něco dodělat do konce. Tak to vezmu ve zkratce, je to dlouhý, má to děj a má to pokračování..co víc si přát?:-)
c'est la vie...

TheDave - 1. ledna 2009 11:15
TheDave

Co bysme si bez tebe počali.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

Miar - 31. prosince 2008 16:14
Miar

a ještě něco. NOx není oxid dusnatý. je to souhrané označení pro oxidy dusíku. taky se používá pro označení směsi oxidu dusnatého a oxidu dusičitého
chrocht

Miar - 31. prosince 2008 16:13
Miar

taková drobnost... řecká bohyně noci je Nyx (2. pád Nykty). Nox je římská bohyně noci. sice jde o jednu a tu samou, ale tohle jsem si prostě nemohl odpustit :))

povídku jsem nečetl, nechce se mi :))
chrocht

Arachnid - 31. prosince 2008 11:21
Arachnid

dobře Dango, chtěl jsi kritiku, víceméně platí, co napsala Laethé, jen budu benevolentnější, vzhledem k tomu že je to tvá (Aragornovská) prvotina, pak se přikláním k Boginovi, počkám si na pokračování, jako ůvod to není nejhorší (spíš lepší)
a k Noxovi - NOx je oxid dusnatý :)
I'am too fucking busy and vice versa.

TheDave - 30. prosince 2008 17:46
TheDave

Ono nic jinýho než "čti, piš a bav se o tom" říct nedá. Sice jsem to nečetl, ale dovedu si to představit, začátečnický díla mají svůj charakteristickej pach. Takže "čti, piš a přijímej kritiku", dude. Možná si to někdy taky přečtu a řeknu k tomu svoje.

Jinak, Nox...řecká bohyně noci, rasa v SG, diablovka od Westwoodu, maďarská brutal death metalová kapela a komix od Marvelu. Možnosti tu jsou, jak zpívá Načeva.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

Laethé - 30. prosince 2008 17:04
Laethé

dangoball 30. prosince 2008 17:03

XD

Pis, chlapce, pis....
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

dangoball - 30. prosince 2008 17:03
dangoball

Laethé 30. prosince 2008 14:06
Uf.. :-)
Děkuju za tvojí kritiku a rady. Jsem rád, že mi někdo řekl co dělám špatně a čeho se do budoucna vyvarovat.
Abych taky napsal něco k věci:
S prvním a třetím bodem souhlasím. Střídání časů je blbost a budu si na to dávat bacha. To "laškovné pomrkávání" se tam taky moc nehodí a pokud mě napadne jak, tak to časem předělam.
K druhýmu bodu. Číst mě baví, čtu rád a čtu hodně, takže vím jak má vypadat dialog a vím, že ty moje tak nevypadají. Možná to je trochu tím, že čtu věci trochu odlišného rázu, než je tohle, ale hlavně je tohle první vec, co jsem napsal (kromě pár krátkých básniček), takže si ještě musim najít svůj styl a zjistit co a jak.
Chybami se člověk učí, takže bokud někdo najde další stylistické (nebo jákekoli jiné) chyby, rád se z nich poučím.
Carpe vita

Bogina - 30. prosince 2008 16:19
Bogina

A nox je taky jednotka osvitu nebo něčeho takového, ne?
Čili buď vazba na tmu nebo na světlo. Ideální jméno pro rozpolcenou osobnost :))
Ad bene vivendum, breve tempus satis est.
PJ roku 2008, vítěz Aragornského turnaje (AT´08 DrD)

Bogina - 30. prosince 2008 16:11
Bogina

Zatím těžko hodnotit, je to jen úvod. Počkám si na pokračování, a pak uvidím.

Jenom jedna věc - krčmářova tvář se ještě víc rozjasnila... to ale navozuje dojem zlepšení nálady a tady to mělo asi být naopak - čili spíš zbruntáněla, zachmuřila se, zakabonila se apod. Nebo ne?
Ad bene vivendum, breve tempus satis est.
PJ roku 2008, vítěz Aragornského turnaje (AT´08 DrD)

Laethé - 30. prosince 2008 14:06
Laethé

Celkem obycejny text, ktery plni svou funkci (uvest ctenare do deje delsiho pribehu a predstavit mu postavy) - a nic vic.

Jsem presvedcena, ze by to mohlo byt mnohem, mnohem lepsi... Treba takhle:

Za prve, vyber si jeden cas a v tom pak pis. Stridani pritomneho a minuleho casu je tu stejne nesmyslne jako bezucelne. A rusi to.

Za druhe, tomuhle rikas dialogy? Prosim, dej si tu praci a cti, cti, cti...

Za treti, to laskovne pomrkavani po ctenari fantastiky si skutecne muzes odpustit. Neni ani vtipne, ani zajimave.

Davam tri hvezdicky na znameni cireho prumeru a pevne doufam, ze pokracovani bude lepsi.
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

Ronald - 30. prosince 2008 12:23
Ronald

Když si o to tak stál , tak jsem byl tak hodný a dočetl to do konce. A musím říct, je to fajn, jako příběh je to vtipný a to se mi líbí. Gramatický chyby jsem tam ani nehledal, jelikož nejsem zrovna ten kdo na to má právo. :D Jinak pěkný pěkný :)
Četl jsem pár svých starých příspěvků, asi jsem byl divnej. :D :D :D

dangoball - 29. prosince 2008 15:56
dangoball

TheDave 29. prosince 2008 15:54
Dik. Teď už jen stačí vymyslet nějaký spojení noci a narcistickýho elfa :-)
Carpe vita

TheDave - 29. prosince 2008 15:54
TheDave

Nox - latinsky noc.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

dangoball - 29. prosince 2008 15:00
dangoball

agarwaen 29. prosince 2008 11:02
Děkuju za pěkné hodnocení :-) Co se týče těch jmen, tak Box a Hex mají odůvodnění a Nox.. tam prostě vyšel.
Box - trpaslika narveš do krabice (box) a navíc umí boxovat :-)
Hex - hexagram (zkráceně hex) je symbolem různých náboženství a okultizmu, tutíž nadpřirozena, což magie je.
To mě vedlo k vytvoření takových jmen :-)
Carpe vita

agarwaen - 29. prosince 2008 11:02
agarwaen

Nejsem žádnej dobrej kritik a hned po mě ti v tom lidi určitě najdou spoustu chyb ,ale tohle je vážně dobrý! Zasmál jsem se u toho jen nevím proč se musí všichni jmenovat souhláska-samohláska-x :) to je jediná vada. Dávam 4
http://bandzone.cz/zixi

Vypisuje se 19 z celkem 19 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)