Lesa pán (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Lesa pán

Autor : Vooder   27. dubna 2007   Poezie
Rád přijmu komentáře jak záporné, tak kladné.........

Na louce stříbrné,
vstoupila víla,
střevíce zlatem okuté,
aby si zatančila.

Přišel k ní lesa pán,
kabátek purpurový,
šel jenom sám a sám,
že jí dá pole lán.

Když se mnou zatančíš,
zvolal k ní,
získáš i lesní říš,
neb odejdi.

Víla po něm očkem hodila,
syna jeho ráda by hladila,
sama nikoho neměla,
v lese se slavná svata konala.

Další články v kategorii Poezie:

Kdo hodnotil článek Lesa pán?
Dramir, Frili, Griffík, Innos, kapitán Lebka, Klokánek

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 15 z celkem 15 příspěvků1

Klokánek - 6. května 2007 12:00
Klokánek

Allizea 2. května 2007 09:29
Nemáš čas číst si ostatní příspěvky, ale máš čas číst si tu básníčku dokola? To jsi u mě, beruško, významně klesla! :-D XD :-))
radši nic

Klaghler O´Pilley - 2. května 2007 12:49
Klaghler O´Pilley

Allizea 2. května 2007 09:29
Jo, že to jde z tebe je jedna věc, ale není to celé. A forma je druhá věc (i Máji je určitá forma pravidelnosti a stuktura n úrovni slok a výš je strukturována velice pečlivě) a taky to není celé. Když budeš prskat na papír něco "ze sebe" ve formě nesrozumitelné a neatraktivní, tak to nebude nikoho zajímat. Nikoho totiž nezajímá, co je v tobě, čtenář poezie hledá prožitek. A pokud mu chceš zprostředkovat svůj vlastní prožitek, musíš k tomu taky použít určitý promyšlený postup. Stejně tak, pokud budeš mít perfektní formu bez obsahu, tak to zas nebude nikoho bavit (teda když nepočítám posluchače české popové scény).
Holt umění je v tom najít si obsah, pro něj vhodnou formu a dohromady z toho udělat něco, co ještě nikdy nikdo neudělal.

(Mimochodem nevím, jak moc asi psal Mách Máj "ze sebe")
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Allizea - 2. května 2007 09:29
Allizea

Neměla jsem čas nato, abych si přečetla všechny komentáře, ale podle mě, kdyby se natom zapracovala nemuselo by to bejt nijak špatný.

Já osobně taky občas, kdžy píšu úplně vynechávám rytmus a na nějaký abab, abaa atd kašlu. Přeci jde to z vás a at už to z ní pro ostatní jakkoliv ten dotyčný ví jak si to poddat.
Už jednou jsem tam naznačovala něco vtom smyslu, že podle mě na těhle formách vůbec nezáleží, u tohohle preferuji třeba krásné dílo Máj. Žádná forma..abab atd tam defakt nikde nenaje. Až na náhodný rým nikde nic, ale když víte jak to přečíst a nejdete vtom tu pointu máte nad tím radost a uvidíte tu krásu, co v tom je.

I kyž když jsem si přečítala znovu a znovu tuhle " báseň" našla jsem tam jako vy mnoho chyb, nebudu se opakovat. Jen jsem tím chtěla říct, že poezie je velká věc a mnohdy by se nemělo dbát jen na nějakou formu :)
Dum Spiro, Spero.

Griffík - 2. května 2007 07:57
Griffík

u nás je to celá škála veteránů:D děděk vedle babky:D domov důchodců. mladých je tam tak 5:D a to mame na skole 5 oboru:D

Klaghler O´Pilley - 1. května 2007 13:30
Klaghler O´Pilley

Griffík 1. května 2007 11:21
No tak to tím tuplem... I když u nás na fakultě se najdou i šedesátníci kabrňáci. Ale je jich málo.
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Griffík - 1. května 2007 11:21
Griffík

co teprve když tvojí učitelce češtiny je 60:-!

Klaghler O´Pilley - 30. dubna 2007 19:32
Klaghler O´Pilley

Griffík 30. dubna 2007 16:24
Ono nejde ani tak o to poezii psát - to umí opravdu pořádně málokdo, spíš číst a pronikat do ní - to by měl zvládnout každý. Bohužel se často ještě ve škole kopírují sto let stará schémata. Pořád se učí nazpaměť "Pro trochu lásky šel bych světa kraj..." a "Znám křišťálovou studánku...", místo toho,a by se zaběhlá schémata nerušovala. Vždyť kdo byli nejlepší básníci? Ti, kteří se drželi tradičních měřítek a kritérií nabo ti, kdo je bořili a tvořili si kritéria vlastní? Nicméně školní masáží blbostí a konvenčností má skutečně málokdo chuť číst si poezii ve volném čase. A to nění chyba "mládeže", ale právě učitelů.
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Griffík - 30. dubna 2007 16:24
Griffík

ou tak klagher se projevil jako zkušený. ja poezii píšu spíš rekreačně a nějak zvlášt se tím nezabývám (cca jednu za měsíc a poslední dobou ani to ne)

no dík :)

Klaghler O´Pilley - 30. dubna 2007 11:40
Klaghler O´Pilley

Griffík 30. dubna 2007 07:23
Možná to, že ti to tvrdili v hodinách češtiny, je to trauma. A nejsi schopný se vyrovnat s tím, že to tak nemí. Ne, to je spíš nadsázka.
Rozdíl meti prózou a poezií je včeském školství podán úplně špatně. Každý, kdo u nás vyšel aspoň ZŠ má pocit, že když se to rýmuje, je to poezie, když se to nerýmuje, je to próza. To je ale rozdělení naprosto zcestné - vždyť největší epická díla jsou veršovaná - teď myslím eposy. A zase kolik skvělých básníků nerýmovalo... Ne, toto rozdělení je berlička češtinářů, kteří nedokážou podstatu poezie vysvětlit. Ať už proto, že jsou líní, nebo proto, že tomu nerozumí, nebo proto "že se to tak říká". Osobně doufám, že k něčemu takovému nikdy nesklouznu. A jestli mě při tom někdo nachytá, zabalím to a půjdu dělat něco jiného...

Je pravda, že existují určité útvary, které mají rýmovou strukturu pevně danou. Třeba sonety jsou tím to úplně typické. Tam má smysl dělat nějaké grafy rýmové struktury, ale ve většině případů to smysl nemá a je to zase jenom výplň hodin češtiny.
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Klokánek - 30. dubna 2007 10:26
Klokánek

Jinak, chvíli střídavý rým, chvíli zase něco úplně jiného, to fakt není nic pro mě.... Dávám 2*, protože to má alespoň smysl.
radši nic

Klokánek - 30. dubna 2007 10:25
Klokánek

Griffík 30. dubna 2007 07:23
Náhodou, já ho vychvaluji :X
radši nic

Griffík - 30. dubna 2007 07:23
Griffík

Klagher
Na abca apod bazíruju ale není to skryté trauma mě se to prostě nelíbí. Navíc v hodinách češtiny nám do hlavy netloukli že vždy to tak musí být jinak to není poezie. Bazíruju na tom proto že takové rými nelahodí mému jazyku. Žádné skryté trauma v tom nehledej. Je to jen otazka vkusu

Ano má tam abaa to jsem se spletl máš pravdu ale přecijen až tak to nevadí jak říkáš ale přecijen mě to vadí...

Agarwaena no pokud vím vychválen byl jen u jeho poslední tvorby kvuli značnému zlepšení do nebes ho nikdo nevychvlauje jsou to tuctový rýmy ale na jeho poměry to ujde. jestli si všimneš krom posledního díla ode mě nedostal víc jak 3* a to právě proto že je tuctový a průměrný...tak prosímtě na mě nehaž že ho vychvaluju do nebes.

Klaghler O´Pilley - 29. dubna 2007 02:23
Klaghler O´Pilley

Klaghler O´Pilley 29. dubna 2007 02:21
Ale jinak bych vytkl cose rýmů týče tu poslední sloku - to je fakt laciné.
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Klaghler O´Pilley - 29. dubna 2007 02:21
Klaghler O´Pilley

Griffík 27. dubna 2007 14:39
Já nevím, když si předstvím, za jaký tragédie vychvalujete agarwena do nebes... Nech ho žít. Tohle není veledílo, ale ani se to tak netváří. V lidovkách máš taky celou rozsáhlou tragédii na pár řádcích. I když je pravda, že ty lidovk yse zpívají, což by u tohohle asi nešlo, protže rytmus je skutčně místy kostrbatější...

ABCA - tady jsi vyloženě přestřelil. Zaprvé NEMUSÍŠ nic, zadruhé takovéhle rozkládání (na kterém, jak jsem si všiml, opravdu nepochopitelně bazíruješ - žeby skryté trauma?) je dobrý tak do hodin češtiny, zatřetí tady má abaa, což mi tu vůbec nevadí.
"Láska, chleba a knihy by měly být zadarmo." Arnošt Lustig

Griffík - 27. dubna 2007 14:39
Griffík

Mno popravdě nic moc. Je to pěkný ale o ničem. V pár řádcích vměsnat tolik věcí to je vážně vidět žes to odflák.

Celkem ti nesedí rýmy (počet slabik především), ale druhá sloka byla vážně hřebíkem do kolena. První vypadala ještě pěkně ale pak, nejen že se ti naprosto rozhodí rýmy, vyskytlo se tu abca jestli tomu rozumíš.

Zdá se mi že to je jakýsi nový trend utvářet nové slabikové možnosti. Jakási poezie moderní doby. At už je to jak chce, mě se to nelíbí.

Třetí sloka na mě působila ještě hůř. Nastal opět stejný problém a navíc ti slabiky nesedí ještě O HODNĚ víc.

Poslední sloka na mě působila tak, jako když povídka má uvod o 5 stranách a samotná povídka stranku pouze jednu. Člověk by čekal, že z toho rozvineš víc a ono jenom bum svatba, všichni byli štastní a konec...navíc psát svatba s d...

dávám 2 a to jen proto že se aspon pokusil.

Vypisuje se 15 z celkem 15 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)