Mistr Skarin (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Mistr Skarin

Autor : Dark Rider   4. června 2009   Povídky
Podkladem pro povídku byly tyto klíče – Běžet, červený, obyčejný, pstruh, popel, poslat, procházka, rázovitý, restaurace, špinavý, tužka, ubrus, ujistit, uklízečka, večer, vodník, vysvětlit, vzpomenout si, zaujmout, zkažený

Mistr Skarin

„Byl to vlastně obyčejný večer. Je to už pěkných pár let.“ Řekl uvolněně Skarin a zavrtěl se ve svém starém pohodlném křesle. Na chvíli se odmlčel, snad se zamyslel. Nastalé ticho přerušovalo jen harmonické a uklidňující praskání dřeva v krbu. Skarin byl starý muž s prošedivělými vlasy a vousy, s páskou přes oko. Jeho druhé oko ale zračilo vysokou inteligenci a větrem ošlehaná tvář zase bohatý život. „Pokračujte, mistře,“ prolomil tento řád Skarinův posluchač, nervózní mladík, který se očividně nemohl dočkat, až se vše dozví. A Skarin pokračoval.

Tehdy skutečně byl krásný letní večer. Skarin se rozhodl udělat si procházku po městě. Byl skoro na mizině a taky vypadal jako špinavý šupák. Jediné, čím mohl zvídavé oko zaujmout, byla zdobená rukojeť nového meče, jenž se mu houpal u pasu. Povzdechl si, když ho nohy zavedly před největší pajzl z celého města. Naposledy se podíval na západ slunce. Bylo rudé. Červená znamená krev. Ale on těm báchorkám nevěřil. Nikdy. Vstoupil.

„Jmenovalo se to tam U Prasečí hlavy. A za takový název se to nemuselo vůbec stydět. Správně. To. Říkat tomu restaurace nebo hostinec by bylo opravdu nadnesené. Stoly nikdy neviděly ubrusy, v krbu snad rok vyhaslý popel. Celý to tam smrdělo zkaženýma vajíčkama a bůhví čím ještě. Jediná uklízečka zametala všechno to svinstvo pod stůl, a když jsem se jí zeptal, kde je tady záchod, hleděla na mě, jako bych právě spadl z višně. Skoro jsem si až myslel, že tam bude vodník, co mě stáhne dolů.“ Skarin se zasmál a vzpomínaje na staré časy dál hleděl do plamene. „Nevím, jak mě to napadlo,“ pokračoval. „Pro klid na duši jsem se ujistil, že tam opravdu žádný není a posadil jsem se. Objednat pivo jsem si netroufl.“ Mladík se pousmál, ale namítl: „Ale mistře, zatím to nevypadá jako nejhorší hostinec.“

„To nejlepší jsem si nechal na konec. Už když jsem vcházel, překročil jsem někoho v bezvědomí. Na podlaze vedle jeho hlavy se vyjímal obsah jeho žaludku. Řekl bych, že mu nesednul ten pstruh.“

„Jak jste proboha poznal, že jedl pstruha?!“

„Jsem přece taky rybář. Hlavu pstruha poznám.“ Odpověděl Skarin suše. Mladík ztěžka vydechl a začal pomalu blednout. Tentokrát se usmál Skarin a pokýval hlavou.

A tak Skarin seděl v hospodě jako zlý sen, když se to stalo. Dovnitř vstoupily čtyři postavy rázovitým krokem zabijáků. Překročili opilce, podobně jako to nedávno udělal on sám a postavili se vedle sebe. Byl zahnán do kouta. Tušil, kdo je poslal, ale nevěděl to jistě. Byli zpocení, museli běžet, takže snad někdo odsud. Nebo taky ne. Konečně k nim obrátil pohled. Uklízečka dávno zmizela. Teď už tady byl jen on a vrazi. Ozval se charakteristický zvuk meče vytahovaného z pochvy. Už nemohl dál čekat. On nebo oni. Jednou rukou švihl levný stůl mezi ně a druhou bleskově tasil. Stejně jako snad už stokrát předtím. Uskočili na dvě strany a rozdělili se tak. Skarin se mezi ně vrhl a jen jediný stihl zareagovat. Zvedl ke krytu své ostří, ale zbytečně. Skarin už byl příliš blízko. Krátký sek vedený nahoru se zastavil o meč soupeře a rychlým trhnutím zpátky mu podřezal hrdlo. Pak si vzal jeho zbraň a točil se v piruetách, až druhý uklouzl na slizké podlaze a umřel také. Jak už to ale bývá ani poslední dva si nedali říct. Připomínal sekáček na maso. Naneštěstí pro ty dva byl i lepší šermíř. Během pár okamžiků bylo dobojováno. Skarin odešel. Tohle nebyl dobrý hostinec kde strávit noc.

„Cos čekal? Že to bude nějaká historka plná úskoků a lsti? Něco ti asi budu muset vysvětlit. Tak je to jen v pohádkách.“ Mladík se celý červenal a hleděl Skarinovi do oka. „Eh, no… Dobře, ale co,“ ukázal prstem na pásku. „Pokud si vzpomínám, říkal jste, že to byl ten den.“

„Ano, vskutku. Byl to tvrdý boj. Málem mě měli.“

„Ale díky tomu oku na ten večer nikdy nezapomenete, že?“

„Ano. Večer jsem psal domů a únavou jsem usnul. Vypíchl jsem si ho tužkou.“

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Mistr Skarin?
ajinak, Arachnid, Arte-Zherth, Danae, Dharmi (3.00*), hater, Mashaunix, Rimmer

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 9 z celkem 9 příspěvků1

Arte-Zherth - 14. června 2009 19:03
Arte-Zherth

Dark Rider 14. června 2009 17:16

Pokud to sem budeš posílat, rád si to pro srovnání pečtu
Je sex nemravný? Jen dělá-li se pořádně.

Dark Rider - 14. června 2009 17:16
Dark Rider

Arte-Zherth 8. června 2009 09:58
Opravdu se jedná o slohovku v původní verzi. Klíče ve značné míře určovaly obsah. Hlavní smysl tohoto díla, byť dost skrytý, měl být navození atmosféry ironie života. Tedy se jedná hlavně o lyrickou povídku s epickým podkladem. Na ni by měly navazovat povídky další. A společně s nimy by výsledná sbírka měla vytvořit požadovaný dojem. Díky za tvůj názor, cením si ho.

P.S. Co se týče oněch klíčů, možná sepíšu ve volném čase další verzi bez omezení, odstraním drobné násilnosti v jejich používání a položím větší důraz na hlavní složku povídky - lyričnost.
Život není zlej...to MY jsme zlý!
Hráč roku 2008, vítěz Aragornského turnaje (AT´07, AT´08 DrD)

Arte-Zherth - 8. června 2009 09:58
Arte-Zherth

Zajímavé. Škoda jen, že to bylo definováno těmi slovy. Některá jsou použita až příliš násilně, jen aby tam byla. Předpokládám, že tohle je asi nějaká slohovka zadaná ve škole, kterou jsi od té doby nepozměnil. Vypíchnuté oko tužkou už byl v mém životě mnohokrát omýlaný fór, přesto to jako vtipné zakončení funguje. Myšlenku to ale žádnou moc nemá. Dokonce ani kromě vodníka v záchodě, který tam je opět násilně našroubován, to neobsahuje nic moc zajímavého. Na mě to působí jako hodně dlouhý vtip.
Je sex nemravný? Jen dělá-li se pořádně.

Danae - 6. června 2009 10:46
Danae

hater 6. června 2009 09:48
On ten podnik byl vylíčen tak, že bych pro něj slovo restaurace asi nepoužila :-)
Pár napadů bylo dobrých, ale chtělo by to si s tí ještě pohrát, aby to jako celek vypadalo líp.

Miluji všechny ty, kdož jsou jako těžké krůpěje, ojediněle padající z temného mračna, jež visí nad lidmi: zvěstují, že přijde blesk, a jakožto zvěstovatelé zahynou.

hater - 6. června 2009 09:48
hater

Mně teda zaujalo, respektive nedokázal jsem si představit vodníka v restauraci :-)

Danae - 5. června 2009 23:19
Danae

Až na ten závěr, který je povedený, mě to nijak zvlášť neoslovilo. Vyloženě chyby snad ani nevidím, ale prostě to na mě působí... asi jako když píšu příspěvek na Rozcestí - mám myšlenku, kterou chci vyjádřit, ale vím, že když budu moc dumat nad jazykovými prostředky, systém mě vykopne a já to budu psát znovu, takže příspěvek je takový neučesaný, nevychytaný a aby se dal použít někam jinam, než na Rozcestí, musel by si s ním někdo pohrát.
Miluji všechny ty, kdož jsou jako těžké krůpěje, ojediněle padající z temného mračna, jež visí nad lidmi: zvěstují, že přijde blesk, a jakožto zvěstovatelé zahynou.

Mashaunix - 5. června 2009 22:31
Mashaunix

Hmm.. Slušný... Prostě mě to nevzalo ale hezky napsaný. Jinak ten nápad s tím, že si oko vypíchl tužkuöu byl super D: (ironie asi tak napůl).
Mým životním cílem je podat si hajného, který krade sekery, hajzl.

Rimmer - 5. června 2009 12:42
Rimmer

Konec mě hodně pobavil....
2+2=1

hater - 4. června 2009 22:44
hater

Taková jednoduchá legrácka :-)
Výběr slov a frází mi přijde celkem zajímavý, pointa je krátká a suše naservírovaná.

Vypisuje se 9 z celkem 9 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)