Možná mi to nebudete věřit (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Možná mi to nebudete věřit

Autor : Harrieta   29. dubna 2019   Povídky
jen takový malý příběh

Vím, že jsem dneska na řadě, tak vám něco budu vyprávět. Nebude to dlouhé a doufám, že se vám to bude líbit.“ Řekla, usmála se na ostatní a začala vyprávět.

„ Jednou jsem se šla projít za vesnici do lesa, byl krásný prázdninový den. Vánek si lehce pohrával s mými letními šaty, sluníčko svítilo jako o závod. Vůně vřesu, mateřídoušky a čerstvě posekané trávy, ptačí zpěv a všude klid. „ Nádhera“ pomyslím si.

Najednou zaslechnu nějaké hlasy a větřík mi zanese útržky hovoru „ ……jenže nám bude chybět……nešlo by to……..připravil jsem se……jaká škoda……“ Popošla jsem blíž a uviděla skupinku sedící ve stínu jednoho smrku a sklánějící se nad něčím, co jsem nerozeznala. O něčem se asi dohadovali. Pod mýma nohama zapraskala větvička a jejich pohledy se upřely na mě.

Jeden mladík vyskočil a šel ke mně „ Ahojky, kdepak se tu bereš? Vypadá to, jako by tě sem osud vedl. „ Koukám na něj, jak se hezky usmívá a rozpačitě řeknu „ Osud? To nevím, jdu se jen tak projít a náhodou jsem zaslechla hovor a zvědavost mě zavedla sem. Copak tu děláte? „ My jsme si šli zahrát dračák víš, ale jedna kamarádka se nedostavila a tak nám chybí do sestavy. „ Nevěřícně na něj zírám, „Dospělí lidé a hrají si tu?“ pomyslím si. Asi na mě bylo znát překvapení, tak mi jeden přes druhého začali vysvětlovat, co to je ten dračák. „ Tak co zkusíš to s námi? Uvidíš, bude to zábava. „ Lákali mě a tak jsem si řekla, že bych se mohla aspoň kouknout.

„ Dobře, ale asi to nebudu umět. „ řeknu opatrně. „Neboj se, pozorně poslouchej a uvidíš sama, že za chvíli ti to půjde. Já jsem Lukáš a jsem vypravěč. Ty budeš bojovnice Xara, máš meč, dýku, štít a brnění. Tady to máš ostatně napsané. Tak si sedni a začneme. „ Podával mi popsaný papírek. Sedla jsem si do tureckého sedu, na uvolněné místo tak, abychom seděli v kruhu.

Lukáš začal vyprávět, poslouchám a za chvilku se přistihnu, jak napjatě sleduju děj a začínám do něj být vtahována. Před námi na plátěném ubrousku leží kostky, se kterými si čas od času někdo, na Lukášův pokyn hodí. Systém jsem moc nepochopila, ale to snad nevadí. Pojednou jsem se přistihla, že už to nejsem já, ale bojovnice Xara, která se snaží bojovat po boku s ostatními, proti drakovi. Před očima se mi odvíjejí scény jako ve filmu, prodíráme se houštím, uhýbáme před šípy, sekáme do skřetů a pomaloučku se přibližujeme k černé věži, kde je ukrytý poklad. Bolí mě rameno, do kterého se trefil drápem nějaký skřet, pociťuji téměř fyzickou bolest. Snažíme se otevřít bránu a za chvíli už jásáme. Jsme na dosah pokladu, už vidíme truhlu, kde je ukrytý. Najednou se objeví strážci pokladu! Začíná poslední bitka, kdo zvítězí? Atmosféra je napnutá k prasknutí, kolem mě hvízdají šípy, vidím létat kouzelné koule, které metá kouzelnice, jiskry létají od mečů. Občas je slyšet zasténání, jinde nadávání…Konečně jsme vypukli ve vítězný křik! Poklad je náš a my jsme sice se šrámy, ale přeci jen zvítězili.

Pojednou se rozhlédnu kolem sebe, celá ještě rozrušená, zadýchaná a jistě i červená z toho dobrodružství, vidím, že mě všichni pozorují a usmívají se. „ Vidíš, jak ti to šlo skvěle. „ řekl Lukáš „ Děkujeme, že jsi nám pomohla a snad se ti to taky líbilo.“ Koukám, jak si balí věci a teprve teď jsem si všimla, že už se stmívá. Nějak mi to odpoledne uteklo. Skupinka už odchází a tak jim ještě zamávám na pozdrav a pak se otočím na cestu k domovu. Blíží se krásný letní večer a já přemýšlím co všechno jsem dnes odpoledne zažila.


"Možná mi to nebudete věřit „ řekla jedna stařenka, která seděla na lavičce s ostatními důchodkyněmi z penzionu a snažila se zachytit ještě pár slunečních paprsků, než začne zima. „ ale je to pravda, já to zažila. „ A v jejím pohledu bylo možno zahlédnout záblesky zážitku, ztraceného v čase.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Možná mi to nebudete věřit?
rafaela (2.00*), Saia (0.50*), Urilis (0.50*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 2 z celkem 2 příspěvků1

Urilis - 27. května 2019 18:54
Urilis

Fabule podprůměrného střihu (prostě sloh základní školy). Kolegyně Rafaela řekla téměř vše, doplnil bych, že uvozovky ve většine případů končí větu. Vzor:

„Dobře, ale asi to nebudu umět." Řeknu opatrně.

nikoli:

„ Dobře, ale asi to nebudu umět. „ řeknu opatrně.

Troufám si tvrdit, že toto se nepovedlo.
Chytří lidé používají Google a nevolí komunisty

rafaela - 29. dubna 2019 13:10
rafaela

Nějakou dobu jsem přemýšlela, jestli a jak tohle dílko schválit. Nakonec jsem se rozhodla ho sem hodit tak, jak přišlo, úplně bez úprav. Hlavně proto, že se na něm dá dobře poukázat na chyby, které dělá na úplném začátku spousta z nás (zvlášť ti, kteří ve škole místo větných rozborů a diktátů radši hráli piškvorky). Zaměřím se na ty největší a zkusím to nějak shrnout.

1. Až budeš zase číst nějakou knížku, všimni si, že členění textu je trochu jiné, než u slohovek ve škole. Přímá řeč každého účastníka rozhovoru má vždycky svou vlastní novou řádku. Výrazně to pomáhá přehlednosti textu. Typicky:

„Čau kotě, jak to jde?“
Nejtrapnější balící hláška na světě, pomyslela jsem si.
„Ale jo, jde to.“
„Co ty tu tak sama? Dáš si pivo? Nebo něco ostřejšího?“
„Promiň kocourku, ale jsem tu s manželem. A těhotná,“ odpálkovala jsem ho zlomyslně.


2. Další důležitá věc u přímé řeči, u uvozovek na začátku a na konci věty neděláme mezeru. Word je chytrý, na začátku se automaticky objeví dole, na konci věty nahoře. Opět strašně důležitá věc pro orientaci v textu.

3. Nikdy nepiš víc, než tři tečky. Fakt ne. Nemá to význam, není to hezké a není to česky.

4. Nepřeskakuj nesmyslně z času do času. Píšeš vyprávění v čase minulém.

A tak mi jeden přes druhého začali vysvětlovat, co to je ten dračák.
„Tak co, zkusíš to s námi? Uvidíš, bude to zábava."
Lákali mě, a tak jsem si řekla, že bych se mohla aspoň kouknout.
„Dobře, ale asi to nebudu umět," řeknu opatrně.


Tady tedy ne řeknu, ale řekla jsem.

To je asi tak úplný základ, až zvládneš tohle, můžeme ladit dál. Co se týče příběhu, nabízí se otázka, proč s nima holka hrála jen jednou, když jí to tak bavilo. Ale budiž, může být.
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

Vypisuje se 2 z celkem 2 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)