Neskorá (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Neskorá

Autor : Todrias Falco   3. července 2011   Úvahy
Čo sa človeku víri v hlave, keď býva sám na nočnej.

    Sú dve hodiny po polnoci a ja sa snažím ostať pri vedomí. Hej. Sú aj takí, čo píšu v práci. Ako ja. Takí, ktorí si to môžu dovoliť. Ako ja. Takým, ktorým robia spoločnosť len muchy, ktoré sa dychtivo a naivne pokúšajú polapiť svetlo na mojej malej stolnej lampe. Jedinému zdroju svetla v tejto prevádzke. Mojou zbraňou je baterka do noci, nebojácnosť a dnes pre trochu kreativity opäť fotoaparát. Nie, nie som tajný agent, ktorý fotí po nociach firemné stroje a potom to predáva konkurencii. Čakám na jeden konkrétny moment. Na svitanie. Nielenže ohlasuje koniec mojej nočnej šichty, ale niekedy je dych vyrážajúce. Neviem, či ste sa niekedy potulovali po vonku o štvrtej ráno, ale vtedy je vzduch najčerstvejší. A ten východ slnka!

     No, ale aby som nepísal o ničom...

     Keď v mojej práci robím v noci, premýšľam, aby môj unavený mozog nezaspal. Premýšľam, čo bolo, čo mohlo byť a nebolo, čo môže byť a bude a čo môže byť a nebude...

    V posledných dňoch k týmto otázkam pridávam slová "v láske". Teraz si asi mnohí z vás určite znechutene odfrkli. Áno, bude to o tej láske. Veď napokon "All You Need Is Love", no nie? Tu si dovolím použiť výrok jedného z mojich obľúbených básnikov, Jacquesa Préverta: "Bez lásky je človek len mŕtvola na dovolenke." Ono keď sa nad tým zamyslíte, je to trefná poznámka. A pravdivá. Mnohí z nás lásku ani nepotrebujú k životu. Ale tí, čo ju potrebujú, sú bez nej ako zombie. Vytratil sa z nich všetok život. Všetko šťastie. Všetka radosť. Ale to, že si za ten stav môžu mnohokrát sami, to je ich vec...

    Čo bolo? Bolo úžasne. Určite každý z vás sa rád zamyslí nad nejakou spomienkou z minulosti. Bolo to krásne, že? Keď ste dostali svojho psa, mali prvý bozk, prvé dieťa... Bohužiaľ, život takto nefunguje. Nie je prehrávač. Nemá PLAY, PAUSE a STOP. Ide nemilosrdne ďalej. Pre nás beznádejných a naivných romantikov je to skaza. Láska je ako jedna z tých múch, čo mi tu lietajú okolo. Pocítite ju, že si na vás sadla, ale ste pre ňu proste priveľkí. Priveľmi ťažkopádni. A ani sa nenazdáte a je preč. Ale ak vás uštipne, môže z toho byť vírus svadba.

    Skoro vždy po slovách "bolo to skvelé" nasleduje nová veta "škoda, že..." Škoda, že sa to skončilo. Škoda, že sa to skončilo tak, ako sa to skončilo. Ostane len hlava plná spomienok.

    Čo mohlo byť a nebolo? Mohla byť svadba, ale nebola. Heh. Mohol som vyhrať športku, ale nevyšli mi čísla. Mohol som spraviť tú fotku krajšiu a ona je rozmazaná. Viním seba, viním šťastie na čísla, viním automatiku na zrkadlovke. Ak na tieto veci nezabudnete do vašej smrti, ste dobrí. Pretože väčšina z nás to prejde len mávnutím ruky a do týždňa zabudnete, že sa vám niečo také v minulosti stalo. Vždy sa treba pohnúť z miesta. Aj mlieko, ktoré ste rozliali na koberci, raz zaschne. Ostane len škvrna a kyslastý zápach. Tak neplačte nad rozliatym mliekom a radšej tú škvrnu vyčistite, alebo vymeňte samotný koberec. Veď tento bol aj tak starý...

     Čo môže byť a bude? Môže byť, že sa o chvíľu naraňajkujem. To bude. Môže byť, že spravím podarený záber východu slnka. To bude. Môže byť, že si na mňa raz opäť sadne láska. To bude takisto. Nad tým sa človek vlastne ani priveľmi zamýšľať nemusí. Je to istá vec.

    Čo môže byť a nebude? V láske je to skôr vždy zbožné prianie. Môže byť, že sa s ním rozíde a vráti sa ku mne. To nebude. Aspoň z polovice nie. K tomu si človek vždy dodá: "Ale mohlo by to tak byť. Prajem si to. Chcem, aby tomu tak bolo." Ale realita je kurva. Dáva len vyvoleným šťastlivcom. Pre nás nevyvolených: Soy, un perdedor, baby! Mimo lásky je tu takisto X príkladov. Môže byť, že zajtra zničí svet obrovský asteroid. To zatiaľ nehrozí. Môže byť, že moju samotársku šichtu prerušia chicks a budeme sa zabávať. To nebude. Hech...

     Ale aby som toto neskoré tápanie a táranie o láske nejako ukončil. Celú večnosť mi temnota trieskala do okien. Vonku som nevidel nič. Len svetlá elektrárne v diaľke. A asi tak nejak to bude aj v láske. Aj keď prechádzate cez tmavý tunel, na jeho konci v diaľke určite uvidíte nejaké to svetlo. Stratiť lásku je niekedy ako stratiť smer. Je ťažké nájsť ten správny smer. Ak sa vám to ale podarí, začne svitať. Tak ako tu.

    Ak ste si z tejto zmätenej úvahy nič neodniesli, nevadí. Aspoň mňa toto písanie udržalo čulého po celú noc. Takto som to dnes v noci/nad ránom v práci videl ja. Vy to možno vidíte inak. Ale to asi pretože to nečítate v temnote.

Další články v kategorii Úvahy:

Kdo hodnotil článek Neskorá?
Luminar (5.00*), Megan (4.50*), Saphira Lorrane (3.50*), vlkobýjec (4.50*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1

Todrias Falco - 19. srpna 2011 08:20
Todrias Falco

Luminar 19. srpna 2011 01:24

Děkuju, Lumi. :)
What is better - to be born good, or to overcome your evil nature through great effort?

Luminar - 19. srpna 2011 01:24
Luminar

Krásná úvaha, Todri! Moc krásná!

Víš jak Lásku vidím já?

"Predstav si lásku ako hosťa do domu. Tak ty toho hosťa nemôžeš násilím nútiť, aby k tebe domov prišiel, nemôžeš ho uniesť a zavrieť u teba doma, nemôžeš ho tahať za rukáv alebo ho oklamať. Čo môžeš urobiť, je upratať, začať variť niečo voňavé, nechať poodchýlené dvere a žiť svoj život. Ani sa nenazdáš a hosť príde sám od seba a bude sa u teba cítiť dobre."

Neznamý autor. :-)

Todrias Falco - 5. července 2011 19:50
Todrias Falco

Saphira Lorrane 5. července 2011 19:47

Díkes.
What is better - to be born good, or to overcome your evil nature through great effort?

Saphira Lorrane - 5. července 2011 19:47
Saphira Lorrane

Četlo se mi to dobře a donutilo mě to zamyslet se nad určitými věcmi... ačkoli se možná opakuješ v lecčems, líbí se mi to...
Safírka. :o)

EREBOS - 4. července 2011 02:50
EREBOS

Na mně to zapůsobilo dvěma absolutně neslučitelnými způsoby. Ale celkový dojem je, že je to "milá Hra s myšlenkou na Lásku".

1) hezká slovenština, kterou zde moc často nevídám. U autora o to překvapivější, že používá při chatování mnohem drzejší formu nespisovné češtiny.

2) ta opakující se hra se slovy a myšlenkami mi nekazila dojem ze samotné četby. To se cení!
____________
A jen taková OT poznámka: nevím proč, ale zaznamenal jsem v textu "jak blaze je prahnout po přešlém vtahu"... možná ano, ale je na to specifický citát, kterého význam jsem sám pochopil až po letech >
NEVSTOUPÍŠ DVAKRÁT DO TÉŽE ŘEKY. ;o)

hater - 3. července 2011 22:13
hater

Přestože po dočtení z toho moc moudřejší nejsem, tak se mi to četlo dobře. Vlastně se mi to celkem libí, koncepcí.

Charakterizoval bych to jako takové povídání o životě a o lásce. Chybí mi tomu trošku nějaká celková nosná myšlenka, něco, co by dávalo celému textu smysl a účel. Něco konkrétní, co chce autor čtenářům předat.

Ale,... život taky nemá jednu takovou nosnou myšlenku :)

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)