Nestor: "Kdo se směje naposled, zhebne jako první!" (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Nestor: "Kdo se směje naposled, zhebne jako první!"

Autor : Nazir   27. dubna 2011   Rozhovory
Rozhovor s Nestorem, vítězem turnaje AT 2010

Pohlédl jsem na metál v zasklené vitríně. Vítěz «AK 2009»; v oko se vloudila slza. Letos podobný titul nosit nebudu. Přišel mladší, lepší, a vyhrál. Není čas na sentiment, je třeba potřást rukou vítězi Aragornského turnaje 2010 - Nestorovi. 

Nazir: Nervózní?

Nestor: Ani ne. Jsem na rozhovory zvyklý. I když dneska to bude poprvé, co budu v roli tázaného. :)  

Nazir: Ajéje, tak to jsem nervózní já. Pán je profík. Můžeš mi to rozvést? Jsi novinář?  

Nestor: Profíkem bych to nenazval. :D Druhým rokem studuji ekonomickou žurnalistiku v Ostravě a zatím dělám eléva pro Moravskoslezský Deník. To v podstatě znamená, že jsem podržtaška, která má na starosti tiskové zprávy, ankety a podobně. Často to spočívá v opruzování náhodných kolemjdoucích vtíravýma otázkama a doufání, že mi nedají přes hubu. Teprve nedávno jsem se dostal ke své první větší reportáži.

Nazir: "... nedají přes hubu"? To zní na jednu stranu děsivě, na druhou stranu mi to nedá se nezeptat na "veselou historku z natáčení". Mohl bys nám říct nějakou veselou historku z Tvého podržtaškování?  

Nestor: Po dlouhém přemýšlení zjišťuju, že žádnou veselou nemám. Ta novinařina je spíš takový černý humor. Nedávno, když se nám v Ostravě narodilo první slůně, tak jsme dali hlavy dohromady a snažili se přijít na nějaký chytlavý titulek, kterým bychom ho uvítali v novém světě. Po chvíli z toho vylezl titulek ve smyslu - Zhluboka se nadechni, slůně, brzo umřeš, protože máme špatný vzduch. Což je spíš takové zoufalství než nějaký povedený vtip. Ale k tomu "přesdržkování". V deníku měl být rozhovor s členem zednářské lóže. Takže já jsem pobíhal po centru a hledal domy, které měly na fasádě zednářské symboly. Jeden takový jsem našel, tak jsem do něj vlezl, zaklepal na dveře v prvním patře a otevřel mi dost rozložitý, vousatý, potetovaný týpek. Začal jsem se ho vyptávat, jestli ví, v jakém významném domě to bydlí, co ví o historii atd. Chlapík nějak špatně pochopil můj veselý tón a myslel si, že se vychloubám, a navíc ho očividně uráželo, že jsem před ním machroval nějakými daty a historií, tak mě velice nevybíravě vyprovodil. Věty, kterými se loučil, měly dost specifickou stavbu. Jediná nevulgární slova byly spojky a zvratná slovesa. :)

Nazir: No nazdar. To aby člověk chodil po anketách s ochrankou. A Zednáře jste našli?

Nestor: Nebo si aspoň bral boty, ve kterých se dobře utíká. Zednáře jsme nenašli. Nejspíš se přestěhovali do něčeho luxusnějšího než oprýskaného domu z roku 1935.

Nazir: Tak jistě, Zednáři nejsou rozhodně z chudého kraje. Věříš v onu spikleneckou teorii, že tahají za mocenské nitky v politice, byznysu a společnosti?

Nestor: Myslím, že na tom trochu pravdy bude. Nejsem člověk, který by si liboval v konspiračních teoriích a nosil čepici z alobalu, aby mi vládní satelity nemohly číst myšlenky. Podle mě elita spíš, než aby vládla, poskytuje vládnoucí vrstvě informace, k efektivnímu vládnutí. Nakolik jsou ty informace zkreslené, to už je druhá věc. Ale rozhodně nemyslím, že v čelech států a společností jsou nějací závratní géniové. 

Nazir: S tím lze jedině souhlasit, stačí se podívat na aktuální politické dění ohledně slečny Kočí, závratných géniů se na vrcholu, pravda, nedostává. Ještě se jednou otřu o tu žurnalistiku, když "veselá historka" byla málem tragická, tak se zeptám trošku jinak: Dělal jsi rozhovor s někým, koho obdivuješ nebo, vzhledem k tomu, že začínáš, nabízím i variantu, s kým by ses rád profesně takto setkal?

Nestor: Bohužel, zatím se mi taková příležitost nenaskytla. V plánu mám nejprve dostat do novin co nejvíce mých kamarádů, kteří jsou něčím zajímaví, a potom teprve zkusit nějakého idola. A nejradši bych někdy udělal rozhovor s Kamilem Střihavkou a s J. H. Krchovským. To jsou takové dvě moje oblíbené postavy české kultury. Od politiky se chci držet co nejdál a se sportovcema bych si asi moc co říct neměl.

Nazir: Tak hoď nějakou perlu od Krchovskýho, co bys touto cestou rád sdělil Aragornským z jeho úvah o životě.

Nestor: Jak kdybych měl v prdeli pálivou kapii// pospíchám na pivo, už ať se napiji!// týden jsem nechlastal (aspoň ne "přes míru")// což mohlo ohrozit běžný řád vesmíru//  Nevím, proč jsem si vzpomněl zrovna na tuhle. :D

Nazir: Amen. Snad to bude Aragornským k užitku. Ať již výzvou nebo mementem.

Nestor: Třeba pak vzniknou nějaké originální jeskyně a postavy.

Nazir: Tímhle obloukem jsme se dostali k jádru pudla, tedy Aragornu. Než začnu gratulovat k úspěchu v Aragornském Turnaji a dalším, zeptám se na jednu věc: Nestor, člověk nemusí mít průmyslovku na to, aby věděl, že to znamená někoho, kdo je v kolektivu starším, moudřejším atakdále. Jediná osobní otázka: Kolik Ti je let, Nestore?

Nestor: Jednadvacet. Jenže Nestor má původ někde úplně jinde. V knižní sérii Nekroskop. Kdo nečetl, napravit. Naprosto skvělá a brutální hororová upířina od Briana Lumleyho. Správní upíři, ne ti třpytící se hermafroditi, kteří oblbují teenagerky. :) No a právě jedna postava v Nekroskopu byl Lord Nestor z vampýrů, mučitel mrtvých. Myslím, že měl lepru nebo něco podobného. No a protože jsem Nekroskop četl zhruba v době, kdy byla potřeba si vymyslet nějaké alter-ego, usoudil jsem, že Nestor je stejně dobré jméno jako cokoliv jiného.

Nazir: "...hermafroditi, kteří oblbují teenagerky", slyším ten nespokojený pískot v řadách fanynek, které jsou oblbovány. Tak to vidíš, já celou dobu žil s představou, že ty skvělé povídky píše starý muž s dlouhým bílým vousem, který ve věku 135 let objevil internet, následně Aragorn, i počal se snažit zvednout místní literární úroveň svými dílky. No, další důkaz, že člověk nemá dát na první dojem. Jinak, nevím, jestli jsi historicky první, ale každopádně jsi hráč, který vyhrál turnaj a přitom nehraje v žádné jeskyni. Trénuješ někde, nebo si to vítězství hodil jen tak z voleje?

Nestor: No nějak nebyl čas. Hrál jsem v několika jeskyních, pak dlouho nic a pak jsem objevil turnaj, tak jsem si řekl, že by bylo fajn to zkusit. Ovšem teď, když jsem vyhrál půlroční bonus, pokukuji po nějaké pořádné jeskyni. Vidíš, rovnou toho můžu využít a udělat si reklamu - Haló, všemocní skvělí Pjové, kdo mě chce do jeskyně? :)

Nazir: Takže, kdyby to bylo špatně slyšet: "Haló, všemocní skvělí Pjové, kdo chce Nestora do jeskyně?" Co jsem od Tebe ale četl, má do fantasy trošku daleko. Pohybuješ se hlavně v reáliích současnosti, takže se mi nabízí rouhačská otázka: Co, bohové, děláš na fantasy serveru?

Nestor: Já mám náhodou fantasy rád. A na fantasy povídkách jsem začínal. Jenže s postupem času jsem si na sebe kladl čím dál větší nároky a najednou mi přišlo, že cokoliv napíšu, je strašné klišé. Proto jsem asi od fantasy, jakožto autorského žánru, upustil. A abych zodpověděl tvoji otázku: Na tomhle servru jsem přece kvůli Dračímu doupěti a turnaj mě opět přesvědčil o tom, že se jej ještě nechci zbavit. :)

Nazir: Kurňa, chlape, když na sebe kladeš větší a větší nároky, co je větší výzva než psát fantasy bez klišé. Musím říct, že to je to, co mi chybí. Fantasy oproštěné od klišé. Napiš něco! Je osvěžující slyšet, že Tě turnaj přesvědčil o tom, že se DrD nechceš zbavit. Obecný pojem je takový, že to bylo náročné, konfliktní, nevyzpytatelné a podobně. Nechci rýpat do toho, co by se mělo dělat jinak, od toho jsou diskuze tématu věnované; tváříš se, že sis ho užil, je to tak?

Nestor: Určitě! Byla to pěkná škála dost rozličných dobrodružství. Když jsem si teď přehrával průběh turnaje, tak mi v podstatě nejvíc vadila malá akčnost. V kvalifikaci bylo na jednu jeskyni, tuším, 14 dní. A někdy se holt stalo, že se hra dějově posunula minimálně a spíš se zvrhla v takovou literární onanii. Ale jinak jsem si ho užil maximálně. Možná proto, že jsem i na konci hrál s nadšením a těšil se, jsem zvítězil. Škoda toho předčasného konce. :(

Nazir: Literární onanie je pojem, který by měl vejít do aragornských pouček a pravidel a některým uživatelům následně omlacován o hlavu. To je pravda. Ale naprosto souhlasím i s tím, že s nadšením se vyhrává snáze. Budiž já toho příkladem vloni. A stejně tak jsem v loňském ročníku Aragornského klání litoval, že už to končí a že dobrodružství je nedohráno. Budiž to univerzálním návodem, jak vyhrávat turnaje?

Nestor: Je to strategicky velmi výhodná pozice. Když jsou ostatní hráči rozhádaní, znudění a unavení, tak člověk, který je natěšený a bere to s nadhledem a hlavně nerezignoval, má dobrý základ. Každopádně spoléhat na to nejde. Musíte si vymyslet originální postavu, napsat rozumný životopis, soustředit se na nějakou konzistenci příspěvků a tak nějak originálně reagovat na to, co vám Pj předhodí. V žádném případě tady po jednom vítězství nechci mudrovat jako nějaký nestor. :) To jsou zásady, kterými se řídím já.

Nazir: Tohle bych snad ani za "mudrování" nepovažoval. Každopádně, vyřídíme formality, tedy já Ti blahopřeji, symbolicky předám žezlo Hráče roku. Ostatně ten originální podpis "Hráč roku - Vítěz AK 2009" jsem nosil až do té doby, co jsi vyhrál Ty, potom jsem ho smazal a mám zase obyčejný "občanský". Takže je to Tvoje. A do dalších ročníků půjdeš soupeřit?

Nestor: Páni, to jsi nemusel. Nemyslím, že to je žezlo, které by se mělo předávat. Jednou jsi vyhrál zlato, tak je tvoje a má zasloužené místo na zaprášené polici v obýváku.:) Příště se určitě zúčastním. Tentokrát si brousím zuby na Pj, protože toho mě paradoxně bavilo dělat víc. Akorát tomu člověk musí věnovat o dost víc času. Když už jsme u toho, AT a AK je jedna a ta samá věc? Mám v těch zkratkách zmatek a divím se, že mi taková akce unikla. :D

Nazir: Jde o organizátory. Turnaj je Dartův, Klání bylo předloni Vojuovo, no snad to nemotám, aby se někdo neurazil. Však co? Já ten podpis doma ve vitrínce mám, nemysli si.

Nestor: Máš pro mne závěrečnou otázku, kterou si celou dobu šetříš? :)

Nazir: Jasně, celou dobu se tu klepu, až Ti položím něco, na co ty budeš moci odpovědět strašlivý a děsně ukrutný moudro, za kterým dodáš: "... and the world peace!" Ne, myslím, že mouder bylo dost, Krchovský stačil. Mně bude stačit poděkovat za rozhovor a hlavně za tu pozitivní vlnu, kterou jsi nahodil. Jsem rád, že DrD není mrtvé.  

Nestor: Eeh... jasně. Tak... Kdo se směje naposled, zhebne jako první.

Nazir: Takže dámy a pánové! To byl, je a bude Nestor!  

Další články v kategorii Rozhovory:

Kdo hodnotil článek Nestor: "Kdo se směje naposled, zhebne jako první!"?
Amunak (5.00*), Mack (4.50*), Under (4.00*), vockoo (5.00*), Ymir (4.00*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 20 z celkem 28 příspěvků1 2

hater - 6. května 2011 22:52
hater

hater 6. května 2011 22:50
Ještě takto:

Malkavián ve VtM je zajímavý tím, že antediluvián Malkav někde bojuje s dalšími a může to tak trošku ovlivnit dění.

Malkovián ve VtR je zajímavý tím, jak se projevuje jeho nemoc. Jak krutý je vůči svému okolí a jak to vnímá. Jak to prožívá.

hater - 6. května 2011 22:50
hater

MARK 4. května 2011 19:52
Borci na NYXu, většinou stará parta okolo www.vampire.cz, říkají, že největším rozdílem je, že V:tR nemá "setting". Tím chtějí říct prostředí, svět, ve kterém se příběhy odehrávají.

k V:tM existuje velké množství příruček a knih, které popisují velmi propracovaný a vzájemně propojený svět (do kterého se sem tam vloudila nějaká ta nesrovnalost :-)) )

V:tR naopak staví na tom, že veškeré informace jsou zkreslené. Nenamáhá se vytvořit celosvětovou zápletku s blížícím se koncem světa a vzájemným bojem upírů (nadpřirozených bytostí) s nezměřitelnou mocí na celosvětové úrovni.

Ne V:tR se zaměřuje na hráčské postavy a jejich příběh. Je to tak trochu obyčejnější, ale zároveň (si myslím), že se více zaměřuje na žánr: A to je osobní horror.

O tom je ten rozdíl Malkavián/Malkovián.

Malkaviána většinou hrají lidi jako šaška.

Malkovián je duševně chorý, postižený nějakou uchýlkou, která je horrorová. Jeho činům se nikdo nesměje a když, tak je to velmi, velmi černý humor.

MARK - 4. května 2011 19:52
MARK

hater 2. května 2011 07:20
To jo, ale co jsem tak pročítal pravidla V:TR (jen jsem zběžně nakouk), tak se to liší jen v systému a trochu jiných klanech, atmosféra by, myslím, měla být stejná.
*Nejasné klikyháky.*

hater - 2. května 2011 07:20
hater

MARK 1. května 2011 22:28
já zase ty podle V:tR a to je rozdíl, například v Malkaviánech a Malkoviánech :-)

MARK - 1. května 2011 22:28
MARK

hater 1. května 2011 20:48
Myslím ty podle V:TM.
*Nejasné klikyháky.*

hater - 1. května 2011 20:48
hater

MARK 1. května 2011 09:34
Ovšem různí lidé chápou WoD upíry jinak :)

MARK - 1. května 2011 09:34
MARK

Ymir 27. dubna 2011 21:32
Mě to taky zajímá. Měl jsem dojem, že ti "správní" jsou ti podle WoD...
*Nejasné klikyháky.*

hater - 29. dubna 2011 20:58
hater

LadyShade 28. dubna 2011 12:38
co hned po té? :-)

LadyShade - 28. dubna 2011 12:38
LadyShade

rafaela 27. dubna 2011 21:58
Napadlo mě to samé :D a hned potom, je to opravdu Nestor? :D A hned po té... xD
Život je kurva a Smrt dá všem.

Nestor - 27. dubna 2011 23:03
Nestor

Kašlat na mých 15 minut slávy, já chci taky upíry! :D
Hráč roku 2010 - Vítěz AT´10 (DrD)

Voju - 27. dubna 2011 22:05
Voju

Co se týče rozhovoru, je zajímavě napsán. Ani jeden neaplikoval Literární Onanii, takže dobrý :).
Akorát jedna poznámka. Vadí mi Nazirovo komprimovanej text, občas jakým stylem je psán křičí o nové řádky...

Mack 27. dubna 2011 17:29
To záleží jaký turnaj máš na mysli :)... Dart plánuje WoD ;)

Nazir - 27. dubna 2011 22:05
Nazir

rafaela 27. dubna 2011 21:58
Vidíš, měl jsem se ho zeptat na telefonní číslo, třebas... No nic :)
Oko za oko... a svět bude slepý.

rafaela - 27. dubna 2011 21:58
rafaela

Hmm, první co mě napadlo bylo "jůů, proč je v úvodnících fotka toho pěknýho týpka?" :-D
no nic, rozhovor je rozhodně povedenej:-)
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

Ymir - 27. dubna 2011 21:53
Ymir

vockoo 27. dubna 2011 21:50
Upíři jsou nejlepší, dělal jsem si legraci. Fakt. Já jsem taky upír.
‎"Půjdeme do Getsemanské zahrady - a ty se postaráš, aby mě tam našli."

vockoo - 27. dubna 2011 21:50
vockoo

Mě to také zajímá :D
Tadá!

Ymir - 27. dubna 2011 21:32
Ymir

Nazir 27. dubna 2011 21:31
Pošlu ti kopii řečené PM. Opravdu mi přijde nefér vůči tobě i Nestorovi, aby se tu žvanilo o upejrech. Nechme Nestorovi jeho 15 minut slávy:)
‎"Půjdeme do Getsemanské zahrady - a ty se postaráš, aby mě tam našli."

Nazir - 27. dubna 2011 21:31
Nazir

Ymir 27. dubna 2011 21:26
Ale mě by to třebas taky zajímalo. Já razím heslo: Dobrej upír, mrtvej upír a naopak. Rád si rozšířím obzory.
Oko za oko... a svět bude slepý.

Ymir - 27. dubna 2011 21:26
Ymir

hater 27. dubna 2011 15:55
Pošlu PM, ať neodvádím pozornost čtenářů od toho, čemu věnovat pozornost mají.
‎"Půjdeme do Getsemanské zahrady - a ty se postaráš, aby mě tam našli."

Nefrete - 27. dubna 2011 21:19
Nefrete

Nestorova vítězná postava: http://www.aragorn.cz/clanky/azzran/
Odpusť jim, neboť nevědí, co činí.

Mack - 27. dubna 2011 17:29
Mack

hater 27. dubna 2011 15:55
Další turnaj nemá mít jasně dané téma, pokud vím.
Would it help?

Vypisuje se 20 z celkem 28 příspěvků1 2


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)