Noční ulice (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Noční ulice

Autor : apophis   1. února 2007   Povídky
Štěstí a krása se zrcadlí v útrapách a zmaru.

Je to pár minut, co mi její teplá krev zaschla na rukou. Stále se ptám, zda se to muselo stát. Vědomí mě pomalu sžírá, když mi do očí zasvítí jasné bílé reflektory, kolem se mihne několikero stínů, jež zahlédnu jen koutkem oka. Nijak nereaguji. Ta postava, co stojí nad mým zhrouceným a klečícím já, se mě asi na něco ptá. Slyším ho jakoby z dálky, jsem zamyšlený nad tím chladnoucím tělem.

Příští hodinu již vnímám. Sedím v policejním voze, ruce spoutané a siréna pronikavě ječí do ticha deštivé noci. Červené a modré pruhy světla pobíhají po zdech okolních domů. Řítíme se, podle mé paměti, na stanici…

Objednal jsem ještě jednu láhev toho vína, co nám tak příjemně stouplo do hlavy. Sedím naproti Tobě, moje krásko, a pomalu mi dochází, jak se mi líbíš, jak Tě mám rád, jak moc Tě miluji a že ten rok strávený s Tebou, byl tím nejlepším v mém dosavadním životě…

„Jméno ?!?“ hrubě a bez okolnků na mě vychrlí tlustý zpocený policista za sklem. „Mark, Mark Berry,“ těměř šeptem a bez hnutí rtů opustí má ústa. „Datum nrození?“ a několik čísel zazní místností, která pamatuje mnohem novější nepopraskanou omítku a čistou podlahu bez skvrn. Sáhnu do kapsy pro krabičku cigaret, ale v želízkách to dost dobře nejde. „Prohledali jsme tě, nic u sebe nemáš,“ prohlásí osoba opírající se vestoje o bakelitové dveře. „Chtěl jsem si jen zapálit. A asi chci právníka,“ dožaduji se spravedlnosti při výslechu. „Hele, já jsem odteď tvůj právník a vyšetřovatel zároveň, takže mluv, jen když se na něco zeptám!“ Tak tohle má být ta pověstná americká demokracie a svoboda, pomyslím si. „Je ti to jasný?“ padne od něj první rozkaz formou otázky. „Ano,“ odpovím suše. „Ano co?“ „Ano, pane!“ „Správnej kluk, vidíš, že to půjde,“ a touto větou a mnoha dalšími dotazy začíná výslech...

„Účet, prosím,“ požádal jsem číšníka v červenobílém obleku o papírek s částkou k zaplacení. Po minutce byl zpět, předal jsem mu žádaný obnos a přidal větší spropitné…

„Můžeš nějak věrohodně vysvětlit, proč jsme tě našli se zkrvavenýma rukama objímat slečnu Claire Mainovou?“ táže se mě detektiv s přívětivější kolínskou, ale aniž by se předtím představil. „Já nevím. Nevím, proč jsem ji držel v náručí,“ hlesnu zoufale. Snad pochopí…

Vyšli jsme ze dveří restaurace a namířili si to ke mně domů. Měli jsme v plánu pokračovat v soukromí při svíčkách. Obloha byla přikrytá šedavými mračny, zahřmělo. Letní bouřka. „Chytnu nám taxíka,“ ujistil jsem sám sebe i Claire, že nakonec nepůjdeme pěšky. „Ale proč, Marku?“ začaly padat první velké slzy mraků. Vždyť je tak teplý večer a déšť není vůbec studený,“ zasmála se na mě a pustila mou ruku a rozeběhla se po noční ulici lehce osvětlené lampami a neony krámků.

Z dálky jsem uslyšel zvuk automobilu. Rozhodně nejelo předepsanou rychlostí a v tomhle počasí řidič kdovíproč riskoval. Claire tančila uprostřed křižovatky a mezi závoji dopadajících kapek vypadala úchvatně. Ten řidič musel být opilý, nebo přes ten liják neviděl její tmavě červené večerní koktejlky…

„Claire? Claire! Pozor!“ Pozdní skřípění brzd, smyk, trhnutí volantem a typý náraz kovu na lidské tělo. Pravým bokem ji automobil sice jen lehce srazil, ale týlem dopadla na tvrdou zem. Přestalo pršet tak, jak bývá pro letní bouřky typické.

Bezvládně leží u chodníku, já ji objímám a pohladím ve vlasech. Jsou protkané potůčky krve. „Sakra pomozte někdo!“, snažím se jakkoliv přivolat pomoc. Krev stéká až na její šaty, má trochu jiný odstín, ale to je teď je jedno. S tím nic neudělám. Má láska umírá.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Noční ulice?
Anarion, Chlodva, Drtikol, Melkor, Mr.Frost, Qasar, Raven, Raven009

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1

Mr.Frost - 9. června 2007 14:19
Mr.Frost

je to uplne super clanok davam 5
"Tak to teda nie, my pôjdeme do tankov a zrovnáme Budapešť!" J.Slota

Chlodva - 2. února 2007 13:31
Chlodva

Chlodva 2. února 2007 13:31
Bože, co jsem to stvořil? Dyť to je pomalu delší než ta povídka :D
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

Chlodva - 2. února 2007 13:31
Chlodva

Mashiro 2. února 2007 11:18
To je to co se mi tam líbilo! Dík! Já věděl, že to má svá plus :D Je to krátký :D
Ne, to bylo trochu cynický, ale nemohl jsem odolat tomu vtipu... No, vám to možná vtipný nepříjde, ale já se zasmál :) Ne, má to svoje klady, jak už jsem řekl. Třeba ten jednoduchý styl vyprávění, je to takový realistický. Mám kamaráda, který píše možná o trošku hůř než apophis (tzn. docela dobře), jenže ten k tomu používá strašný množství archaickejch výrazů, šroubovanejch slovních spojení a cizích slov, takže ve výsledku to působí jako... jako když vyrobíš neforemnou hroudu místo dortu a pak ho ozdobíš obrovskou hromadou šlehačky, jestli chápete, co myslím. Ľehačka sama o sobě není špatná a ta hrouda by taky neurazila, kdyby se ozdobila jakkoli jinak, ale prostě dohromady to nesedí. Nicméně, na tomhle dortě tý šlehačky není moc, i když někdy výrazy trochu bijí do očí, myslím teď třeba několikero, opustí má ústa .
A když už jsem to podruhý přečetl, vychytám ty chybky.
-Když tě sžírá vědomí, mám za to, že to většinou je vědomí nečeho. vědomí jako takový samo o sobě jsem zatím snad nikdy sžírat neviděl.
-řítíme se, podle mé paměti - tohle spojení mi taky nedává moc smysl, možná bych použil nějaký výraz, Asi vím, co máš na mysli, ale podle podle paměti... podle paměti můžeš třeba vytáčet číslo (i když bych asi spíš použil po) nebo tak...
-Hrozitánsky dlouhý věty. V těch spojeních se může nepozorný čtenář stratit a myslím, že tys taky vždycyk ty čárky nepsal najisto :D (viz ...rok strávený s tebou, byl tím nejlepším.. Tam ta čárka nemá co pohledávat)
-O opouštění úst už jsem mluvil, takže to přeskočím ;) Ten popis strážnice je dost výmluvnej, myslím jako informující, ale na druhou stranu by se dal taky popsat lépe... Třeba že "popraskaná omítka a fleky na podlaze dokazují, že strážnice pamatuje jistě i lepší časy" (tohle je taky trochu kostrbatý, ale což)
-ještě k tomu výslechu, a to už je opravdu jen detail, "Táže se detektiv, ale aniž by se představil" - to ale tam myslím taky nemá co dělat
-sem tam nějaká patálie s chybějící uvozovkou, to beru jako překlik, stejně jako několik pozměněných slov, takže to mi vůbec, ale vůbec nevadí, sá mto dělám snad ještě častěji.
-Ten kousek se sražením je víceméně dokonalej :) Líbí se mi asi nejvíc z celý povídky. Až na poslední větu předposledního odstavce. "Přestalo pršet tak, jak je pro letní bouřky typické" - Otázka: Jak teda? Odpověď: rychle, náhle. Ale takhle si to ai nechtěl. Já typuju, že tam mělo bejt napsaný něco jako: "Přestalo pršet. Tak, jak je pro letní bouřky typické" Zase, tečka vyřeší všechny spory, ale místo ní by se tam klidně dala dát i čárka, pokud nechceš kouskovat. Ten konec je zase hezkej.
Celkové shrnutí: Přítomnej čas z toho dělá docela slušný story :) Pokud by to bylo na mě, zkusil bych ještě trochu prohloubit tu emoci zničení a práznoty, která je naznačená u hlavního hrdiny a ten zvrat na konci (to, že Jí srazilo auto) bych trochu zdůraznil zvyšovováním napětí. Castěji bych ten poslední flešbek asi prolínal pocity hlavního hrdiny, jak je mu to strašně líto a že to nechtěl a tak, možná bych to trošku natáhl, ale to už je věc názoru, ovšem takhle to každopádně působí trošku odbytě.
Omlouvám se za délku příspěvku, snad to někomu (a možná i autorovi :D) pomůže. Děkuji za pozornost.
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

Mashiro - 2. února 2007 11:18
Mashiro

Musím říct že jsi v podstatě první u koho jsem přečetl celou prózu. Je to sice krátké, ale to mě jedině těší. Pokud jde o stylistiku nebho takov věci nemůžu sloužit :D ale:
Ty dvě časový osy do sebe mohly být poskládány mnohem lépe, a pokud jde o policejní výslech je to oprav du scéna z amerických filmů, což je možná škoda. Na druhou stranu, čte se to rychle a svižně, což je pro mě předpoklad abych něco dočetl, ale když jsem se dostal na konec byl jsem zklamán. "Srazilo jí auto? To je všechno? Celá pointa?" byl bych osobně radši kdyby jí zabil ten Mark Berry. Ale jinak musím uznat že je to celkově docela povedené.
hele lidi co si přečíst moje pseudodílka a napsat tam něco opovrženihodného!

Chlodva - 1. února 2007 16:05
Chlodva

apophis 1. února 2007 14:28
Musím říct, že jsem trochu šokován utrženou známkou :) Proti některejm článkům tohle sice není zas takový propadák, ale na druhou tsranu... mě to nenadchlo. Jsou tam až příliš znatelné chyby, myslím ve výběru slovní zásoby a stylizaci textu, navíc to ani nemá žádný výrazný zvrta, který by mě něco přinesl a nebo mě nad tím donutil zamyslet se... Ovšem na druhou stranu... na druhou stranu... není to nejhorší, jak už jsem řekl :)
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

apophis - 1. února 2007 14:28
apophis

Mno, souhlasím s Gil, že je to jedna ze slabších povídek ode mě, možná jsem ji ani neměl odesílat, ale... je to starší dílko (projevilo se to i ve slovní zásobě a kvalitě textu) a myslím, že ani ta myšlenka, která je napsaná v anotaci není zas až tak v tom textu zahozená...

ad policejní stanice: ano, mohl a měl jsem to vykreslit buď působivěji, nějakou třeba rvačkou nebo na té ulici, ale naznačení bezmoci i v "ideálním" (krásném, skvělém) světě se asi nejvíce projeví při diplomacii policistů a demokratickém vyšetřování, kdy má být presumce nevinny na prvním místě, což zde neplatilo...

odcházím nepochopen, ale tak což... píšu doma větší kousek, na pokračování, a prý je vcelku povedený, tak se těšte na něco hutnějšího, na barvitější atmosféru a nejen metaforické popisy situací. :)
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

Raven - 1. února 2007 14:21
Raven

pekne pekne dobre dobre super super vynikajuco vynikajuco......tot vse
http://s2.bitefight.cz/c.php?uid=23495 kliknite,je to sranda !

Gil - avardil - 1. února 2007 11:54
Gil - avardil

Dost dobře nevím, jak začít.

Začátek se mi líbil - respektive líbila se mi první věta. Zbytek úvodního odstavce nebyl zlý, ale nemůžu říct, že by mě nějak chytil - řekla jsem si: "potřebuje se rozjet, ok"
K mému velkému zklamání však další text nebyl o moc lepší. Obecně to sice patří k nadprůměru, ale v porovnání s tím, co jsem od tebe četla dřív je to spíše průměr, možná až lehký podprůměr.
Scéna na policejní stanici mi přišla...nevím, svým způsobem komická. působí tak, jakoby do celku ani nepatřila. Možná to je deformace americkými filmy, ale okamžitě jsem si vybavila jejich typické záběry. kdybych to psala já, asi bych to vynechala nebo přetransformovala do pouliční scény...bez prostředí policejní stanice.
Stylistika odpovídá tvému standardu, ne horší ne lepší.
Samotná pointa příběhu mi, přiznám se, stále uniká. tedy cítím v tom snad jakousi metaforu k něčemu, ale tenhle závan pro mě nepředstavuje dostatečné uspokojení.

Celkově vzato - četla jsem od tebe lepší věci. Konkrétního ti nic vyčíst nemůžu, ale jako celek to z mého pohledu prostě nefunguje úplně tak, jak by mohlo.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)