Pohádková noc (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Pohádková noc

Autor : Gart   30. dubna 2009   Povídky
Neco krátkého. Žádné další povídky do prázdnin nepíšu. Problémy s odevzdáváním scenářů. Užijte si tuhletu minipovídku. Nečekejte žádný mega nápad.

Zvuky vycházející zvenku ji probudily. Okno jejího pokoje bylo otevřené, protože měla ráda spánek v doprovodu čerstvého vzduchu. Zvuky považovala nejprve za rozhovor rozezleného páru, ale vzápětí zjistila, že tomu tak není. Promnula si oči a ve slabé noční košilce přešla k otevřenému oknu. Nebe bylo pokryto množstvím zářících hvězd, jejichž světlo se vpíjelo do vlasů mladé dívky.

Do nočního ticha prolétaly melodie známých písní. V širém okolí, kam jen dohlédla, nebyl vidět žádný pohyb. Jen škvírkou v garážových vratech prosvítalo slabé světlo. Třepotalo se, jako by se někdo v jejich zákrytu pohyboval.

Rozespalá si oblékla župan, navlékla ponožky a v pantoflích, které si za dveřmi nazula, vyšla z domu. Pomalými kroky se blížila ke garáži. Uvnitř se stále někdo hýbal. Hudba byla nyní o něco tlumenější, jakoby ji někdo zeslabil. Zvláštní.

Dívka se začala bát. Přestože byla krásná, teplá, letní noc, po celém těle jí přejížděl mráz a naskákala husí kůže. Co bude dělat? Někdo je uvnitř a možná se jim snaží vykrást garáž. Myšlenku ihned zahnala. Uvědomila si, že uvnitř není jediná hodnotná věc, která by stála za krádež. Bylo tam pouze staré auto, nikdy nefungující sekačka a nějaké zestárlé náčiní. A kdyby uvnitř přeci jen někdo loupil, určitě by si k tomu nepouštěl rádio.

Opatrně našlapovala, aby její krůčky nebyly slyšet. Přešla až ke garážovým vratům. Položila ruku na hliníkovou kliku. Na chvíli se zarazila a přemýšlela, zda je má opravdu otevřít. Kdyby je nechtěla otevřít, určitě by nešla až sem v tuhle noční dobu.

Udělala to. Vzala za kliku a otevřela dveře. Výjevu, který se jí naskytl, nevěřila. Ve vzduchu se vznášelo velké množství modrých, žlutých, zelených a červených vil, které se nádherně třpytily. Veselily se a bavily. Smály se a mávaly svými jemnými křídly. Všechny dveře auta byly otevřené a uvnitř něj tancovaly do rytmu hudby stovky malých skřítků v krásně barevných oblečcích.

Jakmile si uvědomili, že někdo otevřel vrata a pozoruje celé dění, zastavili se. Bylo to jako pohled do neznámé, krásné pohádky.
Někdo vypnul rádio. Všechny pohádkové bytosti uvnitř garáže soustředily své pohledy na mladou dívku. A nastolené ticho bylo náhle protnuto lusknutím prsty.

Dívce se zavřely oči. Nemohla se pohnout. Možná se zastavil čas. Nevěděla. Možná spadla na zem. Asi ne. Necítila žádný povrch. Ticho se prohlubovalo… Cítila, jak ztrácí vědomí. Však než se tak stalo, uslyšela jemný hlásek: „Příště si musíme dávat větší pozor.“

Stála před garážovými vraty. Dívala se na hliněnou kliku, kterou svírala v ruce a poslouchala známou píseň vycházející zevnitř.

Otevřela vrata a pohlédla dovnitř. Všechny dveře auta byly otevřené, rádio puštěné a žárovka visící u stropu se houpala ze strany na stranu. Byla to ta stará známá garáž.

Sebrala ze stolu malý ocelový klíček od vrat, vypnula rádio, pozavírala dveře auta, zhasla světlo a zvenku garáž zamkla. Vše bylo opět v naprostém pořádku a noční ticho bylo nyní přerušováno pouze šouravými kroky vracejícími se zpět do domu.

Nikdy nefungující sekačka stála pořád na svém místě v rohu garáže. A jen co se zvuky vzdalujících se kroků vytratily úplně, zpod sekačky se ozval jemný hlásek: „Příště si musíme opravdu dávat pozor.“

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Pohádková noc?
Amthauer, Anael, Bogina, Danae, eranior, hater, lexus, Mashaunix, Mirael

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1

Lusst - 12. června 2009 21:12
Lusst

Pekne sa to číta. Milé, také "na dobrú noc"...

Mashaunix - 29. května 2009 23:37
Mashaunix

Promiň člověče mně to nic neříká.. Je to pěkně napsané, to je tak všechno.
Mým životním cílem je podat si hajného, který krade sekery, hajzl.

lexus - 15. května 2009 14:45
lexus

Pěkný počteníčno mi přijde...Hezky se člověk uklidní
4.5*
Pohrajou Roling stones, dodávka bude na střeše v příkopu a my se budem tlemit až budem zvracet!

Danae - 14. května 2009 11:12
Danae

To je ale roztomile naivní dílko. Takové rychločtení a uklidněnou, líbí se mi.
Miluji všechny ty, kdož jsou jako těžké krůpěje, ojediněle padající z temného mračna, jež visí nad lidmi: zvěstují, že přijde blesk, a jakožto zvěstovatelé zahynou.

Bogina - 12. května 2009 13:06
Bogina

Amthauer 12. května 2009 09:54
Pálená být mohla, každopádně nejdřív byla hliníková :)
Ad bene vivendum, breve tempus satis est.
PJ roku 2008, vítěz Aragornského turnaje (AT´08 DrD)

Amthauer - 12. května 2009 09:54
Amthauer

Bogina 11. května 2009 21:40
Mohla být pálená. ;)
- What is a life devoid of strife?

Bogina - 11. května 2009 21:40
Bogina

Sice tam teče na můj vkus málo krve (ta sekačka mohla hrát dramatičtější roli), ale proč ne. Trošku mi to něčím připomíná Pratchettovo Divadlo krutosti. Nuže dávám 4,5.

PS: Podruhé zmíněná klika měla asi být aluminiová a ne hliněná, ne? :)
Ad bene vivendum, breve tempus satis est.
PJ roku 2008, vítěz Aragornského turnaje (AT´08 DrD)

Moon.rider - 10. května 2009 19:37
Moon.rider

No taková dobrá pohádka před spaním

Neni to špatné ale mě to připadá nadsazené..

No nevim no...
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

hater - 8. května 2009 19:36
hater

Tady to má ještě více špatně umístěných přídavných jmen než to předtím. :-) Respektive myslím si, že mnoho frází by se dalo nahradit jinými lepšími, ale to je asi věc názoru.

Mirael - 2. května 2009 23:27
Mirael

Velmi poeticky laděné čtení ,milé,příjemné a trochu se vymykající z toho co zde většinou čtu.
5*
Smutným údělem králů a krásných žen je, že v davu lichotníků, který je obklopuje, nemohou rozeznat přítele.

eranior - 2. května 2009 08:43
eranior

Clovek by ocakával niečo kvalitné niečo čo by vypobedalo merítkam dnešnej doby. A pritom jednoduché a krásne nom dielo podla mna tak od 4.5 az 5 ... Len tak dalej :) ...
Říkalo se, že vystoupil přímo z vln Severního moře a že jej zplodila jeho ledová, zuřivá nezměrnost a povalila mořem oplodněná utonulá žena. Říkalo se, že prišel z Pustin strachu, kde se zjevil jako plod něčích nečistých myšlenek, jiný než ostatní Stíny.

Amthauer - 30. dubna 2009 11:00
Amthauer

Zpočátku jsem skrytě doufal, že to bude slasherový horor typu "mladé děvče v kalhotkách a tričku v domě s vrahem", ale nakonec se z toho vyklubala taková kouzelná, velmi uvěřitelná jednohubka. Tak fajn.

*****
- What is a life devoid of strife?

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)