Pomsta (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Pomsta

Autor : Loxar   9. dubna 2009   Poezie
Moja posledná báseň, písaná pre oči smrtelných, tie ostatné, zostanú navždy skryté v dušiach ludí, Konečne sa môžem zahrať na padlého básnika, ktorým som nikdy nebol. Mám útechu v tom, že snáď som aspoň malou spomienkou. Ak niekto čakal veldielo,omyl

Venovaná bratovi, a tomu kto ma opäť prebudil zo zimného spánku.

Nebol som tam,
možno som mal,
bol tam môj brat,
vraj zabil ho kráľ,
no ja som len rád,
že ho tak uvítal.
Kvôli tej zrade,
kmene i národy povstali spolu,
aby kráľovskou krvou si pokropili rolu.

Bol som tam ja,
aby vzdal som mu česť,
nech vidí ma ten,
kto vlajku mal niesť.

Mal som ten pocit,
že stál tam aj on,
že on rozdával,
tie nežné rany na bubon.

Ale pravda je taká,
že srdce trhalo mi hruď,
preto som počul,
to čo som chcel počuť.

Samotný kráľ v tej úbohej zlatej zbroji,
so mnou samým sa vyjednávať bojí.
Múdry muž, lebo sťať mu mala hlavu moja ruka,
neprišiel, nuž idem tam sám keď sa mi nenúka.

Len šípov pár, pár tvrdých rán
a na pleci mi spočinlua môjho brata ruka.

Další články v kategorii Poezie:

Kdo hodnotil článek Pomsta?
cehlo, Laethé, Lothar, mapaf, Systy

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 5 z celkem 5 příspěvků1

Naty - 5. července 2009 20:41
Naty

Prečo tá forma? Nie som autor, ale ten človek píše svoje básne spontánne, a vtedy nerozoberá to, kde dá akú štruktúru rýmu. A skutočne si nemyslím, že by to bol zrovna ten typ človeka, ktorý chce niečo len rýchlo poslať von :)

kucik - 27. dubna 2009 13:35
kucik

Prislo mi tam docela dost nevhodnych, nebo pro me nepochopitelných slovních spojení. Děj nepovažuju za zrovna zázračný a o formě tu snad už bylo řečeno dost.

Chápu a znám to, když člověk něco napíše a honem to chce poslat ven, ale fakt to není nejlepší nápad.
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

Laethé - 25. dubna 2009 00:08
Laethé

Ne, panove, ja se k Vasemu opimismu nepripojim - ano, sice to ma zajimavy dej, nejaka ta metafora se take najde, ale versova struktura je podivna (cti: neexistujici) a celek pusobi odflaknute.

A pritom to mohlo byt o tolik lepsi, kdyby autor dodrzel ta jednoducha pravidla, ktera tu omilame porad dokola (a ktera zrejme vsichni preskakuji):
1. Precist si text nahlas.
2. Nechat odlezet, znovu si precist, procistit.
3. Pokud mozno nechat znovu odlezet.
... a az pak posilat.

Ode mne 2,5 hvezdy.
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

cehlo - 16. dubna 2009 19:55
cehlo

No äplne súhlasím. Báseň ma dobrý dej aj všetko ostatné. Sú tam myšlienky ale rým je čudný. Prvá strofa má deväť veršov a je tam verš abababcaa keď to rozoberiem do podrobna. A nedáva mi to žiadny rozumný verš prvé by mohol byť striedavý potom prerývaný neviem a takto je celá báseň. TO je menšia chyba. Takže 3,5.
Život stojí zato.!!!

Mortred44 - 12. dubna 2009 21:27
Mortred44

Tentokrát nevím, zda je to báseň natolik dobrá, že jsem ji nepochopil, nebo natolik špatná, že se mi tomu nechce uvěřit:-).
Děj se mi líbil a natolik, nakolik jsem slovenštině rozuměl (jaj, děcka, už i pro mě je to cizí jazyk), bych mu dal z místa čtyři hvězdičky. Hezké, pochopitelné a ten poslední motiv s bratrovou rukou je prostě úžasný.
Co mi však vrtá hlavou, je forma. První sloka osmiveršová, další čtyři čtyřveršové a poslední dvojveršová - proč? Kvalitu rýmů ve slovenštině hodnotit nemůžu, ale délky veršů jsou také dost pochybné. Ne, že by obsahovaly přesahy o jednu nebo dvě slabiky, ale prostě vůbec nepasují dohromady (srovnejte čtvrtou a pátou sloku!). A rytmus rýmů? Také je nestejný: někde ABAB, někde ABCB (třetí sloka), někde AABB (pátá sloka)...
Takže sečteno a podtrženo, nevím. Kdybych měl hodnotit za sebe a podle vlastního citu, dám 2,5 nebo 3*. Ale něco uvnitř mi říká, že ve skutečnosti je ta báseň lepší - takže jí dám ještě jeden pokus, než vynesu svůj finální verdikt.
"See Dick's game. See Dick's use of rules. See how Dick made Jane & Spot cry. See the game end. Don't be a Dick." (Phil Brucato: Deliria RPG)

Vypisuje se 5 z celkem 5 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)