Rozhovor s encou (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Rozhovor s encou

Autor : Mikymauz   15. března 2013   Rozhovory
Rozhovor s encou, novým administrátorem Rozcestí.

Projekt "Poznaj svojho admina" sa snaží prostredníctvom krátkych rozhovorov predstaviť nové tváre našej Aragornskej scény. Naším dnešným hosťom je Enca, človek, ktorého máme mnohí neomylne spojeného so známou scénou z filmu "Drž hubu". Dnes nám však okrem svojej tváre filosofa s Tourettovym syndrómom predstaví aj iné, zaujímavejšie facety.

Stal si sa administrátorom chatu. Prosím, priblíž nám prečo si sa na túto úlohu podujal a čo ako administrátor chatu plánujes robiť?

Administrátorem chatu jsem se stal z jednoho prostého důvodu. Měl jsem nápady, jak oživit a zatraktivnět věc, která už tak trochu šediví a dosluhuje. A jako administrátor chatu plánuju reformovat rozcestí, ne sám, s pomocí dalších odvážných a hrdinných vousáčů, tak, aby začalo být znovu tou špetkou koření, která měnila tvář Aragornu jako fantasy serveru.

Predpokladám, že Aragorn je jeden z tvojich koníčkov. Chodíš sem už pomerne dlhú dobu. Čo ta motivuje k zotrvávaniu na tomto mieste?

Na Aragorn jsem se dostal strašlivou náhodou. Bylo mi asi dvanáct, fíha, to už je sedm let, když jsem - jako každý, zblázněn do filmových počinů, hledal něco o Pánu prstenů. Ejhle, první, na co jsem kurzorem najel, byl tady strejda Aragorn, který mě okamžitě okouzlil - už dlouho před tím jsem si rád "hrál na hrdiny", a tak jsem neváhal a zaregistroval se. Moje první hra na Rozcestí byla strašně divná a tragická, hrál jsem za mocného čaroděje. Když mě ale hráči ujistili, že tak opravdu ne, napočítal jsem do deseti a zeptal se, jak tedy. No a od té doby jsem tu každý den. 
V minulosti jsem se pokoušel Aragornu zbavit. Považoval jsem jej za žrouta času a vlastně jsem ani nevěděl, proč tam jsem. Tehdy jsem si vyžádal měsíční ban, poněvadž jsem si myslel, že mi to bude stačit na to, abych na Aragorn zapomněl. Já bláhovej. Aragorn je pro mě nejen komunita lidí, ze kterých si rád utahuji, rád s nimi mluvím a hraji, ale také místo, kde se prostě cítím jako doma. 

Ano, Aragorn sa stal domovom pre mnohých ľudí. Pri tvojom rozprávaní ma napadlo mnoho príkladov, vrátane mňa, ktorí sa pokúsili neúspešne Aragorn opustiť. Ako si spomenul, Aragorn zaberá mnoho času, na ktorý by sme sa mohli pozerať ako premárnený, strávený v imaginárnom svete. Ako sa pozeráš ty na Aragorn a obecne na fantasy ako na spôsob trávenia voľného času? Myslíš, že sa jedná o stratovú záležitosť, či skôr nový životný štýl informatickej doby? Čo myslíš, že ľudí motivuje k prilnutiu k tomuto virtuálnemu svetu?

Já se na Aragorn, respektive na tuhle formu fantasy světa koukám v podstatě pozitivně. I když to byl důvod, proč jsem se rozešel s mou bývalkou, ale to je vedlejší :D ... Já sem chodím proto, protože mě to prostě baví. Jsou určitě i lidi, kteří sem utíkají od problémů, kteří se snaží zbavit špatných myšlenek. Inu, tak tomu určitě je, ale ne úplně u mě. O ztrátu času se tu může, ale i nemusí jednat. V minulých letech, vlastně úplně na začátku, co jsem sem přišel, jsem například netušil, že se jazyk nějak formuluje a formuje. Prostě jsem psal jako prase. Avšak díky vlivům starších uživatelů, kteří jazyk naopak ovládali, jsem se jej ovládat taktéž naučil. Což je fakt, který všude říkám. Aragorn mě naučil česky. Životní styl bych to úplně nenazval, možná... no, koníček, jak jsi předtím řekl. Jde prostě o druh zábavy, který hodně lidí naplňuje, hodně ale i nudí.

Často si tu spomenul češtinu. Je pravda, že jazyk zušľachťuje myslenie. Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Viem o tebe, že český jazyk nie je jediný, ku ktorému máš blízky vzťah.  Priblíž nám, ako je to s tebou, jazykmi a ich štúdiom?

Jazyky považuji za asi nejdůležitější věc, kterou by měl člověk ovládat. Ne jeden, to prostě nestačí. Svět je obrovskej, a pokud nechceme bejt zavřený na nějakym dvorku, měli bychom umět alespoň dva další. Angličtinu bez jakýchkoli pochybností. Já se učím ještě německy a francouzsky, kdy němčinu chci i studovat. Doufám, že se v mém názoru jen utvrdím... :)

Aby som uviedol ľudí, ktorí to náhodou ešte nevedia, do kontextu, práve sa chystáš maturovať a ďalej študovať kombináciu nemčina filozofia. Povedal si, že jazyky považujes za najdôležitejšiu vec. Aké miesto má v tvojom živote filozofia? Mnohým z nás sa spája vysoká škola s kariérou, prípravou na povolanie. Kde sa ty vidíš pri svojom súčasnom smerovaní tak o desať rokov?

No, to je věc, která mě štve nejvíc. Všichni, nebo alespoň většina lidí, vidí vejšku jako věc, která jim zajistí dobrou práci, tím pádem i dobrej plat. Já nechci, aby v mym životě hrály peníze tu nejhlavnější roli, a proto se taky dávám na obory, který velkej zisk rozhodně nezajišťujou. Filosofie je pro mě něco, čemu chci porozumět. Milovat moudrost, bejt moudrej. Chci bejt prostě bohatej, ne však materiálně, nybrž na duchu. 

Čo pre teba znamená duchovné bohatstvo? Pretože otázka materiálneho bohatstva je celkom jasná. Človek má drahý pekný dom, teší sa zmyslovým pôžitkom dobrého jedla, tabaku, alkoholu. Čo však v praxi obnáša duchovné bohatstvo? Si zástancom nejakej filosofie? Máš ľudí, ktorí ta inšpirujú?

Duševní bohatství pro mě představuje to, že je člověk schopen učit další, pomáhat jim, osvětlovat věci. Ne však nějakým zaběhnutým způsobem, který známe ze škola, avšak, jak Aristotelés hovoří o prvohybateli, svojí vlastní přítomností. Inspirovat lidi tím, že jsem. A filosofii asi nezastávám, řídím se spravedlností, tolerancí a snahou. A jsem inspirován mým otcem a mými dvěma učiteli :)

Myslím, že ako admin máš už teraz možnosť byť pre ľudí vzorom. Keď sme sa už dostali k svetonázorovým otázkam: Keby si mal moc zmeniť čokoľvek na tomto svete, čo by to bolo a prečo? 


Změnil bych výsledek finále mistrovství světa ve fotbale v roce 2006 :D
Dělám si srandu. Je to trochu složitá otázka, na kterou se velice těžce odpovídá. Kdybych měl tu moc, tak bych změnil to, abych nic měnit nemohl. Protože jinak bych se musel zbláznit.

Takže fotbalový fanúšik. Priznám sa, že neviem, kto vyhral, alebo vôbec hral na majstrovstvách v roku 2006. Takže to máme fotbal, Aragorn... ake ďalšie koníčky pestuješ?

Čtu, snažím se psát, hraju hry, chodím se opíjet, dělám bojové umění, hádám se s lidmi, provokuji je, peru se s nimi... Normální život :D

Nemohol som si nevšimnúť, že na to, že chces byť pre ľudí vzorom, ku ktorému budú inklinovať, si vymenoval veľa aktivít smerujúcich proti nim. Nebije sa to navzájom z tvojho pohľadu na život? Keď sa už točíme okolo tejto témy, je nejaká životná filozofia - nejaké motto, alebo výrok,  s ktorým sa stotožňuješ? Ktorý jednou vetou vystihuje tvoj pohľad a prístup? Môžeš si vymyslieť aj vlastný, pokiaľ chceš.

No, snažím se nepřetvařovat, což taky často vede k hádkám a konfliktům. Nikdo není svatej, já rozhodně ne, a tohle mi přijde jako přirozená cesta. Samozřejmě, že nejsem nějakej rváč, kterej na potkání někoho bije. Předem se všechno snažím diplomaticky dohodnout a vysvětlit. Pokud to ale nejde, tak volím ústup. Pokud ani to, pak mi nezbyde než zaútočit. Moje motto je to, které mám jako podpis na Aragornu. Věta, kterou řekl můj velice oblíbený filosof a ekonom, Karel Marx. "Použijeme-li k dobrému cíli špatných prostředků, cíl přestává být dobrý." 

Z tvojich odpovedí mám pocit, že si tento svet užívaš so všetkým, čo k tomu patrí. No aj tak by ma zaujímalo, keby si si mal vybrať storočie, alebo fantasy literárny svet, v ktorom by si chcel žiť, čo by si zvolil a prečo?

No právě. Zvolil bych si tenhle svět. Všichni prahneme po něčem, co nemáme, a nedokážeme si naplno užít toho, co nám bylo nabídnuto, co prožíváme. Vybral bych si tenhle svět proto, abych si mohl představovat světy jiné či dávno zmizelé.

Tvoja posledná veta ma zaujala. Myslíš si, že veci by si mali uchovávať nejaké tajomstvo nepoznaného, aby boli prítažlivejšie? Že keby si v tých svetoch žil, ich kúzlo by sa vytratilo? Platí toto aj obecne pre tvoj život?

Já si myslím, že tomu tak je. Podle mě je nejlepší příklad uvést to, že všichni hledají smysl života. Proč? Proto, aby jej našli, nebo proto, aby podstoupili cestu sebepoznání, cestu odhalení, ale zároveň cestu, o které si přejí, aby nikdy neskončila?


Z toho, čo si povedal, mi príde, že ty sám hľadáš múdrosť  a poznanie. Zbavuješ vecí tajomna tým, že im porozumies. Ako sa tvoj prístup líši od toho, čo si tu opísal?

Doufám, že se neliší. Snažím se porozumět věcem, snažím se je pochopit. To ale neznamená, že bych prahnul po polknutí veškeré moudrosti tohoto světa. Doufám, že pro mě něco bude navždy uzavřené, abych se snažil to odkrýt, abych v tom neustával, abych proto třeba i žil. Hlavně, abych žil. Abych tušil, co jsem, co je život, proč ho mám žít a že ho mám žít. 

Myslím, že toto je dobrá myšlienka na ukončenie rozhovoru. Ešte si predsalen neodpustím otázku na záver, ktorú sa určite v duchu pýta každá tvoja fanynka. Čo tvoja ideálna žena? Aká by mala byť?


:D Moje ideální žena je ta, která je pro mě ideální :P

Teraz si určite na svoju stranu získal všetky milovníčky tautológie. Ďakujem ti za čas a veľa štastia pri napĺňaní cieľov.

Díky ti za rozhovor. Měj se.

Další články v kategorii Rozhovory:

Kdo hodnotil článek Rozhovor s encou?
Ronkar (5.00*), Snaga (5.00*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 10 z celkem 10 příspěvků1

Anach - 11. prosince 2015 20:58
Anach

Enca =) Pamatuji si ho, když mu bylo těch 12 =D A potvrzuji každé jeho slovo! Aragorn je závislost! A naučil psát spoustu lidí. ;)
Dum spiro, spero

Marcela - 19. března 2013 18:49
Marcela

Prostě enca jak ho známe :D

Ale tedy dobře mířené Mikyho filozofické otázky a rozsáhlé odpovědi dotázaného. A s tím setrváváním na aragu plně souhlasím. Myslím, že se to týká nejednoho z nás :D

enca - 19. března 2013 10:54
enca

Sirriel 19. března 2013 10:27

Ty prece vis, ty prece moc dobre vis :-P :-D
"Použijeme-li k dobrému cíli špatných prostředků, přestává být cíl dobrý." - Karl Marx.

Sirriel - 19. března 2013 10:27
Sirriel

enca 19. března 2013 10:13
Co? Jsem jedna z tvych nejskalnejasich fanynek a ty na nas takhle!:-D:-D
Nikdo se mě neptal, jestli se chci narodit. Tak mi teď neříkejte, jak mám žít.

enca - 19. března 2013 10:13
enca

Sirriel 19. března 2013 08:42

Ale no tak, Sirrielko :-P
"Použijeme-li k dobrému cíli špatných prostředků, přestává být cíl dobrý." - Karl Marx.

Sirriel - 19. března 2013 08:42
Sirriel

Celej enca:D Jako bych ho slyšela a viděla, jak se u toho rozhovoru tvářil:D A takhle odbýt svoje fanynky? Styď se!:D
Nikdo se mě neptal, jestli se chci narodit. Tak mi teď neříkejte, jak mám žít.

TweeTy - 18. března 2013 12:31
TweeTy

další nadšený reformátor, uvidíme :)

pěkný rozhovor, pro mě ale nudný; autor se moc neptal na věci, které mě zajímají
Někdy si říkám, jestli bych jako PJ neměl ty příspěvky v jeskyni číst...

Amthauer - 18. března 2013 00:27
Amthauer

Nigga Please 17. března 2013 22:19
Copak jsme v Indočíně, že nám z rejže lezou negři?

Mimochodem, dobrý rozhovor, sice takový nijak nedráždivý a držící se při zemi, ale s intelektuálním nadhledem. :)
- What is a life devoid of strife?

enca - 17. března 2013 22:31
enca

Nigga, please ...
"Použijeme-li k dobrému cíli špatných prostředků, přestává být cíl dobrý." - Karl Marx.

Nigga Please - 17. března 2013 22:19
Nigga Please

Z textu jsem se nedozvedel nic, co me zajima: sexualni orientace dotazovaneho, oblibene praktiky, nazor na modu. Proste nic.

Vypisuje se 10 z celkem 10 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)