Smutek (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Smutek

Autor : Mashiro   30. ledna 2007   Úvahy
Tohle je taková soukromá reakce na soutěž která probíhá. ( vice informací v diskuzi umění) Neberte to příliš vážně :D

Každý má právo na úsměv.

To byla myšlenka, které jsem se vždycky držel. Vždyť člověk který se směje, jako by ožil ve světě, který se snaží udusit jiskřičku jeho života od samého počátku. Už od malička nesnáším pohled na smutné obličeje, které člověk vídá každý den v autobusech a na ulicích, k těm lidem nemám příliš blízko, ale stejně je mi jich líto. A právě proto jsem si ze svého světa udělal jeviště. Jako blázen se pouštím do nesmyslných akcí, které občas končí tím, že si pořádně natluču, a nevynechám příležitost okořenit konverzaci nějakou poznámkou, více či méně vtipnou. Možná navenek působím jako blázen, ale dělám to z čirého rozhodnutí, protože lidé kolem mne se musejí alespoň sem tam usmát. A to, že se smějí mě nebo tomu co dělám je přece hezké. Jsem blázen, když na školní lavici předvádím žábu snažící se v podnapilém stavu zachytit vlastním jazykem? Mám něco z toho když na tréningu šermu neustále rozesmívám protivníka hloupými obličeji? A jsem snad šílenec, když vesele přeskakuji hroudy sněhu, abych v zápětí dopadl na sedínku vlivem kluzké přistávací plochy? Dá se říct že ano, a možná větší než bych si přiznal. Nemám smutek rád, a proto jsem radši šaškem než smutným vážným chlapíkem, který se na ostatní dívá z hora.

Ale to je jen jedna část věci. Možná to nedělám pro ostatní, možná jsem nejvědší sobec ze všech, snažím se udělat ze světa veselejší místo jen proto abych nebyl smutný já. Možná se tolik snažím proto, že v prázdném bytě na mě všechen smutek doléhá víc než je zdrávo, a já pak nemám sílu se na válendě před televizí ani pohnout. Budím se ze spaní a dlouze koukám na strop. A při pohledu na záchodovou mísu mě napadá, že by bylo moudré se spláchnout spolu s fekálním odpadem, protože člověk by si rozhodně ušetřil spoustu nepříjemností a malých smutků. Možná právě proto zírám z okna v domnění že uvidím něco co se vymyká stereotypu, který nás obklopuje a naruším tím běh času, který tak neúprosně míří ke svému cíli. Možná to je právě ten smutek, který se snažím celou dobu odstranit z tváří ostatních, můj vlastní smutek, moje vlastní samota.

Ať je to jak chce, na zjištění pravdy mám ještě docela hodně času a než se naposledy nadechnu, uvidím ještě hodně úsměvů, a pokud budu mít štěstí třeba se dožiju dne kdy smutek z mého okolí zmizí a všichni budou šťastní. To by bylo skvělé i za cenu toho, že já bych se dál utápěl ve svých myšlenkách a tonul ve vlastním žalu, protože nejhorší na tom je, že už sem si na to asi zvyknul, a rozesmívám lidi už jenom podvědomě.

Další články v kategorii Úvahy:

Kdo hodnotil článek Smutek?
hater, Im'oyn, jkaculik

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1

jkaculik - 4. září 2009 16:34
jkaculik

Je to velice pěkné ale ten odstavec mi tam nějak nesedí.......já bych ho odřízla,připadá mi tam strašně přebytečný.dávám *4..................hm.podle toho cos tam psal,chtšla bych tě mít ve škole:-D
Říká se,že nejvíce pravdy mluví blázni,děti a filozofové.Proto se blázní zavírají,děti bijí a filozofové nechápou. (Fr. Palacký)

hater - 31. ledna 2007 11:11
hater

Mashiro 30. ledna 2007 22:18
coze? ;-) no nazdar ;-))

Mashiro - 30. ledna 2007 22:18
Mashiro

Mydrim 30. ledna 2007 22:03
Ale kdybys mě viděl to bylo kouzelný, to byl nejem umělecká pantomyma ale zároverň odborný váklad na téma žáby a halucinogení látky v jejich kůžio a přímá návaznost na jejich blbý xichty a lovení much velmi poučné :D
hele lidi co si přečíst moje pseudodílka a napsat tam něco opovrženihodného!

Mydrim - 30. ledna 2007 22:03
Mydrim

A hej, je to dobré. A ešte je to aj k súťaži. Hurá!

Ale btw, boj proti smútku či nie, ak niekto na školskej lavici predvázda žabu, je to jasný magor:)
:)

hater - 30. ledna 2007 20:02
hater

Tento článeček se zaměřuje na představu smutku. Popisuje boj autora proti tomuto úkazu a zaměřuje se na důvody proč tak autor činí a způsoby jak činí.
V posledním odstavci však svůj postoj napadá a dokonce ztrácí své nadšení k boji.
Jako úvaha mi ti přijde příliš krátké a nejasné. Chtěl bych vidět více argumentů a chtěl bych vidět nějaký jasnější závěr. Přesto jsem tuto úvahu uveřejnil, protože téma je zajímavé. Je to vyjádření názoru a postoje.

Když bych se k němu měl vyjádřit, řekl bych že smutek je úzce propojen s veselím, stejně jako zlo s dobrem. Není smutku bez veselí a proto nemůžou být všichni šťastní. Nejvíce mně mrzí a zároveň nejvíce na mně působí poslední větička článku. Boj se stává stereotypním a autor ustupuje ze své úzce vyhraněné pozice. Je to smutné. ;-)

Mashiro - 30. ledna 2007 18:27
Mashiro

Jen takové upřesnění: Nemusíte brát vážně moje dílko, ale tu soutěž vážně berte :D
hele lidi co si přečíst moje pseudodílka a napsat tam něco opovrženihodného!

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)