Svět literárního škváru (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Svět literárního škváru

Autor : Drobek   16. dubna 2009   Povídky
Póvl, běžný škvár mezi tunami škváru.

"Pane předsedo, můžete mi vysvětlit váš požadavek na zvýšení nákladů pro FBI?"
"To je jednoduché, pane senátore. Jsme ta nejvýkonnější a nejúspěšnější výzvědná služba na světě. Naše práce je úspěšná z 97%."
"Tak proč, když jsem vás požádal o to, abyste mi našli koště, které se ztratilo při mém stěhování z Indiany do Washingtonu, jste neuspěli?"
"Pravděpodobně patřilo mezi ty tři košťata ze sta, která se nám nikdy nepodaří najít."
"A proč jste na to nenasadili agenta 217? Prý má opravdu skvělé výsledky."
"To kvůli rovnoprávnosti nasazení našich agentů do všech případů. Agent 217, nejen skvělý sportovec, vítěz vědomostních soutěží, ohromný romantik a spisovatel a mimo jiné i skvělý neurochirurg, tou dobou prováděl operaci mozkového laloku Šílenému doktoru Wan´D Klukovi rezavou lopatou, aby tento šílenec nezničil svět svým pětisetmetrovým iontovým kanónem, který ukrýval ve sklepě. Musím podotknout, že úspěšně. Doktor už učí v Portoriku rétorice a je zcela zdráv."
"Jak se tak na váš seznam dívám, je opravdu velmi důsledný. 376$ za nalezená košťata, 758$ za kočky přeběhlé přes hranice. Co tady ale dělá položka, která odpovídá dvaasedmdesátinásobku ceny Spojených Států Amerických?"
"Spojené státy byly za tento měsíc zachráněny před absolutním zničením dvaasedmdesátkrát, přičemž agent 217 při posledním případu, což byl útok fialových slimáků z vesmíru, vůbec nezasáhl a tento úkol byl svěřen agentovi přes košťata. Musím také podotknout, že jedno z košťat započítaných na seznamu bylo také ztraceno a znovunalezeno třikrát."
"No dobrá. Jsou ale veškeré postupy agenta 217 legální?"
"Co se posledních akcí týče, tak to vypadá, že ano. Strašlivého temného fantóma informoval o jeho právech a možnosti nevypovídat ve chvíli, kdy tento odnášel agenta 217 svázaného nad kotel s vařícím popkornem a přivazoval jej na provaz tak, aby přehořel přesně za pět minut. Proti doktoru Wan´D Klukovi byla sice použita hrubá síla, ale tento veškerá svá obvinění odvolal poté, co se agentu 217 zdařila ta operace jeho mozkových laloků. Ani proti likvidaci Fialových slimáků z vesmíru, které se ujal ten agent s košťaty nemůže nikdo nic namítat, protože jak je nám známo, tento druh žije několik miliard světelných let od naší planety a tudíž se pravděpodobně nebude obtěžovat vysílat k nám právníky. Jediným napadnutelným činem bylo zasypání Zubatce, známého padoucha, i s jeho bandou zelených aligátořích mutantů pod několika tunami kamení."
"A co by se stalo, kdyby jeho právníci vyhráli?"
"Agent 217 by jej i s jeho bandou musel vyhrabat a omluvit se mu."
"Tak tedy dobrá pane předsedo, přesvědčil jste mne, že FBI potřebuje více fondů a nechám na něj uvolnit nějákou tu miliardu navíc. Teď už ale běžte."
Předseda vyšel z budovy a hned v první telefonní budce si sundal škrabošku a odhalil tak tvář agenta 217. Nasedl do svého nového auta s antigravitačním pohonem, zesíleným pancířem a trojitým neprůstřelným sklem a spokojeně odjel domů. Tam si vzal fajfku a začal si číst svůj oblíbený časopis Neskutečné a bizarní povídky. Nové číslo vypadalo slibně. Hlavní román byl špionážní thriller Zločinci v Bílém domě. Jako profesionál dobře věděl, jak nesmyslé jsou takové příběhy, ale přesto je četl rád. Dalším článkem byla hrůzná sci-fi s názvem Energetická krize. Reklama na obálce hlásala "Amerika stojí tváří v tvář mrazivé zimě a nemá jiné palivo, než nekvalitní hnědé uhlí s vysokým obsahem síry." Následoval horror "Jsem černoch a mé děti byly vloženy do bělošské školy a vozeny tam autobusem, aby byla ve třídě správná rasová rovnováha." Agent 217 se pohodlně posadil do křesla a zabafal z dýmky. Bylo tak osvěžující číst o neskutečných lidech a zcela absurdních problémech.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Svět literárního škváru?
Amthauer, Danae, jambo.cz, Mik-Mik, Moon.rider, Thunderword

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 10 z celkem 10 příspěvků1

Laethé - 26. dubna 2009 04:30
Laethé

Dobre napsana parodie - neurazi, potesi.
Dokonce jsem se i zasmala. :D

Davam 4*.
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

Danae - 21. dubna 2009 11:49
Danae

Nemám co vytknout, lze jen chválit. Opravdu skvělé oddechové počteníčko, které dovede zahnat chmury.
Miluji všechny ty, kdož jsou jako těžké krůpěje, ojediněle padající z temného mračna, jež visí nad lidmi: zvěstují, že přijde blesk, a jakožto zvěstovatelé zahynou.

posel smrti - 20. dubna 2009 20:37
posel smrti

ja sem se slusne bavila :D

jambo.cz - 20. dubna 2009 09:36
jambo.cz

Tak konečně člověk našel příběh ze života :D, ale je to skvělá parodie
"Když do toho třísknu, a nic se nestane, co udělám??? Třisknu do toho ještě víc!!!"

Moon.rider - 19. dubna 2009 16:14
Moon.rider

jasne no vono je to jedno..
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

Drobek - 19. dubna 2009 12:03
Drobek

Moon.rider 19. dubna 2009 11:39
Je fakt, že v amerických službách se nevyznám, je to prostě známá vládní organizace. Co by se tam teda hodilo spíš? Je to věcná chyba a psal sjem to už dávno takže jsem to neměnil.
Nejvíc mám rád když se to sere, "plynutí" je tak podezřelé.

Moon.rider - 19. dubna 2009 11:39
Moon.rider

ja snad umřu tady:D:D

jako kdyz opomenu "FBI jako vyzvedna sluzba na svete"
ehm.:CIA je rozvedka, FBI to jsou federálové, to je spis kontrarozvedka policie vysetrovani a proste vnitrostatni (federalni) problémy.

Ale je to vyborne:D kostata..40metrovej paprskomet v garáži:D

ja ti dam 4
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

Drobek - 16. dubna 2009 21:18
Drobek

Amthauer 16. dubna 2009 12:24
Mno abych se přiznal, vlastně to původně vznikalo jako mírná parodie na akční filmy a ten konec, kdy si čte o reálných věcech a považuje je za neskutečné mělo hlavně podtrhnout samotnou absurditu oné akční části (tedy nejspíš je to blíže k variantě druhé)
Nejvíc mám rád když se to sere, "plynutí" je tak podezřelé.

Thunderword - 16. dubna 2009 19:14
Thunderword

Parádní nápad. Líbila se mi závěrečná pointa :)
If it bleeds, you can kill it. If it doesn't bleed, you can make it bleed. Then you can kill it. -Godhunter-

Amthauer - 16. dubna 2009 12:24
Amthauer

Vypadalo by to jako úsměvná parodie, ovšem závěr vede k dvojí různé interpretaci - 1) představa dvou světů, agent ze světa třpytivějšího a akčnějšího má za fikci a to "třpytivější a akčnější" naopak příhody z našeho světa; 2) umrtvujeme se dnes přehršlí akčního braku, zatímco odsouváme do pozadí řešení reálných problémů. Těžko říct, každopádně u některých pasáží jsem se i zasmál, konec nebral zas tak vážně - palec nahoru.

****
- What is a life devoid of strife?

Vypisuje se 10 z celkem 10 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)