Anděl (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Anděl

Autor : Mashiro   27. dubna 2007   Povídky
No nevím co k tomu napsat, snad jen že pokud chcete říct jen špatné věci, a nenajdete prostor proto říct něco konstruktivního, tak radši neříkejte nic. Jo a moc a moc se omlouvám za chyby.

Prastará vrata se jen s velikým odporem otevřela. Muž v šedivém obleku vstoupil do kaple, kterou teď osvětlovaly paprsky pouličních světel, přicházejících zvenčí. Kamenné desky se rozezvučily ozvěnou pomalých kroků. Muž prošel mezi prachem pokrytými lavicemi až k oltáři. Mozaika východního okna už byla z větší části vypadaná a vymlácená, ale stále jakoby chtělo ozařovat prastarý kříž, ze kterého se na příchozího tiše díval židovský král oděn v rouchu z nejjemnějších pavučin. Muž chvíli stál a sledoval Ježíšovu oprýskanou tvář, a zubem času prohlodané hřeby, jež ho drželi na kříži. Pak, jakoby vytržen z opojného snu, otočil svůj zrak k dřeveným lavicím. V jedné z nich seděl shrbený, do pasu svlečený stařec a modrýma unavenýma očima si ho prohlížel. Za ním se jako přelud rýsovala dvě šedivá křídla, která si stařec opatrně protáhl.
„Přišel si si ze mě zase utahovat?“ otázal se kmet slabým hlasem.
„V podstatě jo.“ Usmál se muž v šedivém obleku. Bylo mu sotva třicet a když zamířil ke starci, nesl se jako král. Postavil se přímo před něj a z kapsy vytáhl bílou obálku.
„Ale když už sem v tom staříku, tak ti nesu tohle.“
„Co je to tentokrát? To si vážně ještě nepochopil, že tyhle tvé triky nemají žádný smysl?“ Hleděl starý anděl kamsi deset centimetrů za mužův obličej.
„Heleď dědo,“ rozhodil muž rukama, jakoby chtěl udělat prostor svému nadcházejícímu proslovu, „ docela tě obdivuju. Strávit třista let v nějakým zaprášeným kostele jenom proto, že čekáš na ty, jež si zaslouží jít do ráje, je vážně výkon. Můžeš na to být hrdej, ale vem to z druhý strany. Za těch posledních třista let, našel se alespoň jedinej takovej? No jasně že by se takovej našel a nebylo jich málo, ale proč nepřišli sem? Víš to? Protože sme je všechny dostali. Ani jediná z těch vašich čistejch duší neproklouzla. A ty tu jen tak sedíš a čučíš do stropu, místo toho abys pomohl alespoň jednomu z nich to dotáhnout až do konce. Já ti nabízím jedinou věc, pět a dvacet let reálnýho života a adresu jediné čisté duše nad deset let v okolí. Co ty na to? Splnil by sis svůj úkol a já bych nechtěl na oplátku vůbec nic. Vůbec. absolutně nic. Co ty na to plácneme si?“ Natáhl muž ruku s obálkou znovu před starcův obličej. Stařec na něj hledel a mlčel. Smrtelníkovi by mohlo připadat, že ticho, jež nastalo mezi těmi dvěma trvalo desítky let.
„ Dobře.“ Kývl nakonec starý anděl.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Anděl?
Griffík, INRI, jkaculik

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 13 z celkem 13 příspěvků1

Feyd Rautha - 30. května 2007 12:42
Feyd Rautha

dal jsem za 2 a kritizovat zacnu teprve az vam tam poslu nejaky svuj literarni pokus...paskvil
Nejlepší taktikou je upřímnost. -MIGUEL DE CERVANTES Lháři prosperují. -ANONYM

rafaela - 27. května 2007 08:02
rafaela

Skvělé. Ale možná tam bylo trochu moc rychlé vyvrcholení dějové zápletky
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

hater - 1. května 2007 15:41
hater

jako na prvni pohled to nevypada spatne, je tam naznak neceho pekneho, ale je mi lito, nepochopil jsem o cem to ma byt. Mozna, ze jsi mel dobrou myslenku, ale sem do tohoto textu se nedostala ... a pokud ano, nedostala se z toho textu pres monitor az ke mne.

Ben - 28. dubna 2007 09:31
Ben

Podle mě to bylo super...
www.pistecesky.ic.cz |92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature

Mashiro - 28. dubna 2007 09:11
Mashiro

Chlodva 27. dubna 2007 19:54
No pokud bych něco tak obsáhlého psal :D tak by z toho fatalistického boje byl spíš boj o přežití :D přecejen se to dá líp zakonpomonat :D proč se poslední dobou zjevuje tolik ufo a duchů a jiných nevysvětlitelných jevů je to nějaké znamení že přichází konec světa? Nebo spíš poslední zoufalé volání nadpřirozena, aby neupadlo v zapomnění :d

ps.: pokud jde o lyriku snažil sem se jí dávat co nejmíň :D ( když sem napsal první větu přez tři řádky tak sem si řekl že by to bylo stejný jako obvykle a napsal jí poněkud normálněji jako pár větiček. :D
hele lidi co si přečíst moje pseudodílka a napsat tam něco opovrženihodného!

Chlodva - 27. dubna 2007 19:54
Chlodva

Mashiro 27. dubna 2007 18:07
zapomNěl ;) Ale mně se to líbilo... Upřímně, možná by to šlo trošku vypilovat, vytýhnout důležité nebo jen oku lahodící detaily... Ale tak to je všechno ovlivněný tím, v jaký náladě si to psal... Není to zbytečně patetický, v některejch dřívějších věcech jsi tu přehnanou lyričnost táhnul za sebou jak těžkou kouli, která zabraňovala příběhu, aby se rozběhl někam do nedozýrných obzorů zápletky ;) Ale v tomhle případě... Taková hezká momentka. Možná kdyby se udělala série momentek, postupně by byly delší a delší, začaly by se prolínat a nakonec by se t ovšechno strhlo v nikdynekončící fatalistický boj mystických mocností o nadvládu nad světem a lidstvem... Ale na druhou stranu, kdo by se s tím psal :D
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

Mashiro - 27. dubna 2007 18:07
Mashiro

Griffík 27. dubna 2007 16:44
Pokud jde o úsek z vědšího dílka možná máš pravdu :D ( a možná ne :D protože já nikdy nevím :D jako to bude)

já to psal ve wordu a norm,álně to opravovat dám ale tentokrát sem na to zapoměl XP
hele lidi co si přečíst moje pseudodílka a napsat tam něco opovrženihodného!

Mashiro - 27. dubna 2007 18:06
Mashiro

INRI 27. dubna 2007 17:04
No jo ale slohovky sou trochu o něčem jiným : D ale i tak díky za podporu, ikdyž jakej má spysl psát podle sebe když by to pak nikdo nečetl? :D
hele lidi co si přečíst moje pseudodílka a napsat tam něco opovrženihodného!

INRI - 27. dubna 2007 17:04
INRI

Mashiro ja te prosim, neposlouchej to! Me to prislo perfektni! A co se tyce hnoje: myslim ze tam za chvili budes, protoze se moc snazis psat tak, aby se to libilo ostatnim! Alespon mi to tak pripada! Lepsi kdyz se to bude libit tobe, je to tvoje dilo a taky cast tebe! Mimochodem Grifik ma pravdu, moc nedotahujes do konci, protoze si linej, no a ty chyby,hmmm...dyt vis! PS: cestinarka se nad tvyma slohvkama rozpliva a myslim, ze toho precetla vic nez vsichni na Aragornu dohromady! Ver si trochu!!! U me 4
Drž se každý své amfóry a nezbude čas na fóry!

Griffík - 27. dubna 2007 16:44
Griffík

tak zápletka byla prostě nedotažená. Celkově to na mě pusobí spíš jako výtažek situace z propracovanější zápletky než jako samotná povídka.

Bezmyšlenkový pochod si klidne zachycuj ale aspon to pak hod do wordu jo?

Mashiro - 27. dubna 2007 15:59
Mashiro

Griffík 27. dubna 2007 15:42
Do sou těže to nepůjde to se neboj. Pokud jde o Samotného velkého Mashira tak dovol abych se zasmál :D já osobně se nepovažuji za velkého to tedy rozhodně ne, protože podle mého psát neumím :D
Pokud jde o zápletku s tím nic nenadělám jak sem t onapsal tak sem to napsal :D

pokud jde o chyby omlouvám se moc. Nebudu se vymlouvat na nemoce jako dislexie nebo tak, v podstatě jimi totiž netrpím ( v podstatě :D ) akorát píšu tím stylem že se mervomocí snažím zachytit myšlenkový ( bezmyšlenkový) pochod a vědšinou se to že nestíhám projevý na hrubkách. Možná bych si do sebe mohl ještě kopnout že ikdybych psal pomalu tak chyb tam bude stejně dost ( doteď se musím ptát na slova jako skrze ( zkze?) a další mnohem jednoduší) hold sem asi nedával ve škole dostatečný pozor ( čemuž se nedivím, protože se znám)

pokud jde o anotaci, tak neříkám že nemkůžou říkat něco špatnýho, jen aby uvedli důvod eventuelně kde co vylepšit. ( anotaci sem spal když sem se díval na galerii a zuřil sem při tom že každej nejdřív zvažuje jestli je to obkreslený a a pak ještě prohlásí že je to stejně hnusný, to je podle mě humus a né kritika. přecejen napsat je to obkreslenej humus umí každej ale být natolik taktní a říct jo detaily nejsou echtovní a sem tam je tam drobná chybka .. a Rád bych viděl některé práce které nejsou tak silně inspirovaný jistým obrázkem ( autorem) :D to je přecejen hezčí ne? ale to sem nepatří :D

jo k zápletce, do kostela příjde ďábel a přemlouvá starýho anděla, proč to dělá... přecejen je dobré mít šanci získat andělskou duši ne? a porč tam ten chudák starej anděl čeká? No to je těžký možná na nic možná na všechno :D myšlenku by možná bylo dobrý pojmout jinak ale co už jeto jaký to je a já nesnáším dlouhý texty vo ničem ( mám co říkat s tímhle přízpěvkem co? ( příspěvkem??:D )
hele lidi co si přečíst moje pseudodílka a napsat tam něco opovrženihodného!

Griffík - 27. dubna 2007 15:42
Griffík

a ještě něco. tuhle povídku chceš hlásit do soutěže nebo ne? jestli jo můžeš to rovnou zabalit.

ale můžeš se pokusit nikdo ti v tom bránit nebude možná se to lidem bude líbit co já vím.

můj názor znáš

Griffík - 27. dubna 2007 15:41
Griffík

I když bych možná podle anotace nic říkat neměl, sem admin a je to moje povinost.

A sorry, nebudu tě šetřit. Ty totiž nejsi žádný amatér a tímhle si děláš ostudu.

Nechce se mi věřit že sám velký Mashiro splácá takovou kravinu.

Prvním čím začnu je, že si češtinářské prase a to neskutečné. Ve 30 řádcích sem našel snad 20 chyb. Mezi největší patří například oblYčej nebo čárka před a. Buď si to psal když si byl náměsíčný nebo to fakt nechápu.

Samotná zápletka byla taky bezduchá a nudná. To že přijde anděl do kostela a udělá obchod s králem aby se zbavil svého bříměte...to by vymyslelo i malé děcko.

Bylo to nudné, nebavilo mě to a ty chyby mě akorát odváděly od textu. Je to podprůměrné a děláš si tím jenom ostudu. Měl bys se sebou něco dělat takhle tvůj talent půjde do hnoje.

Vypisuje se 13 z celkem 13 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)