Víc než sen? (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Víc než sen?

Autor : Gart   27. dubna 2007   Povídky
Tohle se mi před nedávnem zdálo... Připadalo mi to celkem zajímavy, tak jsem to napsal. No posuďte sami

Mé bosé nohy se dotýkaly vlhkého listí a jehličí spadaného v celém lese. Rychle se stmívalo. Byly vidět poslední paprsky lahodně teplého, zapadajícího slunka. Mé tělo se rychle hýbalo. Běžel jsem. Rukami jsem si chránil obličej před houštím a větvemi, které se míhaly kolem mne.
Běžel jsem dál. Cítil jsem bolest na hrudi, zhluboka jsem dýchal a nedokázal zastavit. NE! Nesměl jsem zastavit. Snad všechny svaly v mém těle pracovaly z posledních sil. Byl jsem zoufalý... Stále jsem se otáčel zpátky. Nic jsem neviděl, ale bál jsem se. Dotýkal se mne ohromný strach. Ještě nikdy jsem se tak nebál...
Zbytky světla se z lesa rychle vytrácely. Strach se zvětšoval. Zoufalství mne obklopovalo. Jediné na co jsem celou dobu myslel, bylo: 'Nezastavuj! Nesmíš se zastavit! Jestli se zastavíš je po tobě! Běž!'
Utíkal jsem dál a doufal, že se stane nějaký zázrak. Začal jsem zpomalovat. Nemohl jsem dál. Mé tělo bylo velmi vyčerpané. Nedokázal jsem uniknout. Rozhodl jsem se tomu poddat a smířit se se svým osudem, když se přede mnou objevilo průčelí temné jeskyně. 'Moje záchrana. Uvnitř se schovám... Nenajde mne.'
Nepřemýšlel jsem. Nevěděl jsem co jiného dělat. Vběhl jsem do velkého tmavého ústí jeskyně. Neviděl jsem ani na špičku vlastního nosu. Nahlas jsem dýchal a snažil se uklidnit. Rukama jsem šmátral po stěnách jeskyně. Byly vlhké. Vkročil jsem do nějaké osvěžující, chladné kapaliny- voda. Rychle jsem se otočil a vydal se více vpravo. Orientoval jsem se podél stěn. Byl jsem v nějaké úzké chodbě, protože jsem rukama dosáhl na obě její stěny. Na bosých nohách jsem začal cítit bahno.
Najednou jsem do něčeho narazil. Otesaný kámen. Nadzvedl jsem nohu a pokoušel se to překročit, ale byl tam další kámen. Začal jsem střídavě nadzvedávat nohy. 'Schody? Co dělají schody v téhle jeskyni?' obě myšlenky jsem rychle vyhnal z hlavy. Musel jsem pokračovat. Každou chvíli mne to mohlo dohonit. Pokračoval jsem dál po kamenných schodech, jak nejrychleji jsem mohl. Můj tep se pomalu uklidňoval.
Připadalo mi to jako věčnost. 'Copak ty schody neskončí?!' Stěny najednou někam ustoupily a já byl znovu na rovné ploše. Stále jsem nic neviděl, ale musel jsem dál. Nemohl jsem se orientovat podél stěn. Dal jsem ruce před sebe a mával jimi, abych do něčeho nevrazil. Ušel jsem asi dvacet kroků a opět pocítil pod svými prsty dotyk chladné, kamenné stěny.
Odněkud z dálky se ozval uši rvoucí řev. 'Ne! Dohání mne to... musím se odsud dostat!' Znovu mne obklopil strach a zoufalství. Cítil jsem, jak se mi třese celé tělo. Šel jsem více do leva. Někde za sebou jsem zaslechl hlasité funění.
'Musím se odsud dostat! Dělej! Pohni sebou!' křičel jsem na sebe v podvědomí.
Najednou se něco změnilo. Ruce se už nedotýkaly chladných stěn. Ta přede mnou nebyla studená, naopak. Vyzařovalo z ní teplo. Něco uvnitř mne mi říkalo, že tohle je cesta na svobodu. Přejížděl jsem rukama po celé ploše té stěny. Něco jsem našel. Rukama jsem přejel přes nějakou prohlubeň na oné stěně. Ohmatal jsem ji. Podle dotyků mi to připadalo jako otvor přesně na přiložení ruky. Neváhal jsem ani vteřinu. Okamžitě jsem tam přiložil tu svojí.
Začal jsem na ní cítit lehké chvění. Stěna se rozpálila... nedokázal jsem na ní udržet svou holou dlaň. Ucukl jsem a ustoupil o pár kroků zpět. Nevěděl jsem jistě co se děje. Najednou se místnost zaplnila jasným světlem. Nebylo nic vidět. Světlo mne na chvíli oslepilo. Pomalu se mi vrátil zrak a já nevěřil vlastním očím. Tam, kde doposud stála zvláštní stěna, byl nyní velký otvor. Měl v průměru tak deset metrů. Nerozmýšlel jsem se a rychle proběhl ven.
Vyběhl jsem na lesní palouk osvětlený pouze měsíčním světlem a zapálenými pochodněmi zabodanými v půl kruhu v zemi. Znovu mne zachvátil ohromný strach. Čtyřicet kroků přede mnou stálo s nataženými tětivami luků přes sto mužů v roztrhaných šatech.
"K zemi ty pitomče! K ZEMI!" ozval se jeden z nich. Najednou se za mými zády ozval onen děsivý řev. V posledním záchvěvu zdravého rozumu jsem skočil na stranu. Nohou mi projela příšerná bolest a já dopadl na zem. Na holeni jsem měl dlouhou tržnou ránu, ze které tekla krev. Nevšímal jsem si jí, otočil se na záda a viděl, jak muži vypouštějí poslední šípy do otvoru, ze kterého jsem právě vyběhl. Nelidský řev ustal a ke mě se přiřítil muž, který na mne před pár okamžiky křičel. "Udělal jsi něco strašlivého. Vypustil jsi něco nepředstavitelného. Proklínám tě cizinče."

V tu chvíli jsem se probudil. Ležel jsem stále ve své posteli. Třásl jsem se strachy. Bál jsem se pohnout, ale pomalu jsem se začal uklidňovat. 'Byl to jen sen.'
Potřeboval jsem se napít. Zvedl jsem se z postele a postavil se, když v tu chvíli mi nohou projela děsná bolest. Rozsvítil jsem lampičku u postele. Zachvátil mne děs a hrůza. Na noze jsem měl dlouhou tržnou ránu, ze které tekla krev.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Víc než sen??
Epik, Griffík, hater, Kaena, Lilith, Necroslave, Saltzhornia, wampire

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1

Laethé - 10. srpna 2008 21:05
Laethé

Tato povídka byla nominována do Aragornského sborníku, http://www.aragorn.cz/diskuze/aragornsky-sbornik.
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

Gran - 8. června 2008 09:09
Gran

Pěkné, akorát pár chybiček a v prvním odstavci by místo "rukami" mělo být "rukama" ;)

- 22. července 2007 11:11

Čte se to hezky...:)ale líp se to posloucha:)

rafaela - 27. května 2007 07:58
rafaela

Příběhu téměř chyběl děj. Taky by asi mohla být lepší stylistika. A tem konec byl jako z dívčích časopisů. Ale jinak dobrý:)
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

Gart - 16. května 2007 21:20
Gart

HH... No tak to musím přiznat, že jsi mě dostala. A hned ti musím odporovat, protože konatakt s realitou zatím neztrácím, za což jsem vděčný svým přátelům:)
Jinak díky všem za kladné ohlasy...
Btw... Griffiku, k tomu závěru. Na své noze mám opravdu velou jizvu. Ale bohužel, tedy spíše díky Bohu se mi to určitě nepřihodilo v tomto, ani v žádném jiném snu:) Prostě jsem chtěl nějaké zajímavé zakončení, které se snad líbil:)
Docela se divim, že se t líbilo i tobě, hatere:)
Osud si najde cestu...

Aife - 16. května 2007 16:27
Aife

pro mě celkem fenomenální paměť, si takhle pamatovat sny... jsem někde četla, že sny si nejlépe pamatují osoby psychotické, které ztrácejí kontakt s realitou

Jinak opravdu skvělé:)
Nepouštějte banán!

hater - 1. května 2007 14:55
hater

Celkem pěkně napsané a konec mi přišel celkem klasický hororový, už jsem pár podobných četl. Také klasicky netušíme co hlavního hrdinu pronásleduje a nedovíme se to ani na konec, přestože autor mohl popsat aspoň odhad co mohlo způsobit ránu na noze, případně mohl ústy mužů s šípy něco o té potvoře říct, což by ale už znamenalo další děj a pokračovaní. Bohužel také netušíme jak příběh začíná, protože hlavní hrdina ze začátku jen utíká a neví proč.
Přijde mi to nedokončené, jako strana vytžená z deníku. Jako takové je to jistě uzavřené, ale je to prostě jen taková návnada. Přestože celkem fajn napsaná.

wampire - 28. dubna 2007 15:09
wampire

samo sebou ze se pridavam k "petkarum" :-)
War does not determine who is right - only who is left. ~Bertrand Russell

wampire - 28. dubna 2007 15:08
wampire

njn něco jako podvod požít sen:D
War does not determine who is right - only who is left. ~Bertrand Russell

Epik - 27. dubna 2007 23:43
Epik

Dal jsem za 5* protoze tohle bylo hodne dobry, az na gramaticky chyby a par preklapu, coz u me je taky, takze si z toho nic nedelej. Pribeh byl napinavy a takove jsou uz sny, moc se mi to libylo v tomhle duchu bys mohl pokracovat

Ben - 27. dubna 2007 21:43
Ben

Tak tohle byl konečně po dlouhé době článek, který stál za to pŕečítání. je to fakt super....
www.pistecesky.ic.cz |92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature

Griffík - 27. dubna 2007 14:59
Griffík

Zajímavé, zajímalo by mě, jestli ten poslední odstavec se opravdu stal. Každopádně to byla jedna z nejlepších třešniček na dortu, jakou sem kdy u povídek viděl. Dalo by se říct, že jsem se na konec těšil a nemohl se ho dočkat.

Příběh byl plný otázek ale takové sny bývají. Navíc ke každé otázce patří odpověd a at už ji autor čtenáčům prozradí nebo ne, čtenáře to žene dál.

Na druhou stranu poměrně dost gramaticky chyb, ale spíše překlepů než chyb. Mezi nejčastější patří jsme místo jsem apod.

ustal a ke mě se přiřítil muž

zde jsi použil mne (původně) avšak mne se ve třetím pádu použit NEDÁ. A nebylo by na škodu kdyby jsi to mě použil víckrát. V celém textu se vyskytuje pouze mne.

Jinak co se týče opakování slov se vytknout nedá nic. Naopak se dá pochválit bravurní popis situace. Stručný ale výstižný a zajímavý.

Příběh v podstatě neměl zápletku ale po celou dobu jsem čekal co přijde. Nenudil jsem se a ten konec.

No a gramatické chyby snad prominete. Dávám za 5

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)