Black cat (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Black cat

Autor : Nortsar   22. ledna 2010   Povídky
Školní práce, úkolem bylo napsat hororovou povídku s názvem Black cat. Příběh se vyvýjí paralelně s textem písně Fear of the dark od Iron Maiden.

Šel jsem sám temným parkem. Každý krok byl těžší avšak kvapnější než předešlý. Za mnou nepozorovaně přeběhla kočka černá jako samo peklo. Křovím po stranách stezky hýbal jemný vánek. Vánek ledový jako smrt. Šustil v korunách stromů. Převaloval přes cestu chuchvalce mlhy. Pod nohama mi skřípěl štěrk.

I am a man who walks alone And when I'm walking a dark road At night or strolling through the park

Cestu mi osvětlovala matná záře pouličních lamp. Rychle jsem přešel místa, kde jsem včera v poklidu snídal, které mě naplňovaly pokojem. Nyní mi naháněly husí kůži. Vítr zesílil. Neustálý šum. Mračna mlhy. Slabé osvětlení. Hrůzný šum. Rychlé kroky. Pouliční lampa zablikala a potemněla. Zůstal jsem stát. Stát v temnotách.

When the light begins to change I sometimes feel a little strange A little anxious when it's dark

Náhle se roztřesu. Přes teplý plášť se mi zabodává smrtelný mráz do zátylku. Nemohu se pohnout. Někdo mě sleduje. Vím to. Cítím to. Cítím ten pohled na mých zádech. Cítím chladný pot stékat po mé tváři. Nemohu se hnout.

Fear of the dark, fear of the dark I have constant fear that something's always near Fear of the dark, fear of the dark I have a phobia that someone's always there

Má neschopnost mě děsí. Už nemohu dál. Nemohu zde stát. Musím pryč! Slepě běžím vpřed. Utíkám jak jsem ještě nikdy neběžel. Mé nohy se odlepily od země. Padám. Rukama cítím zmrzlou zem. Do dlaní se mi zarývá štěrk. Bolest. Šátrám rukou v kapsách.

Have you run your fingers down the wall And have you felt your neck skin crawl When you're searching for the light?

Mráz. Někdo mě sleduje. Nevidím. Vytáhnu zapalovač. Jiskra. Malá jiskřička naděje. Nic. Znovu. Nic. Ještě jednou. Mou tvář ozáří plamen. Něco je ale špatně. Tma kolem se jen prohloubila. Někdo v ní je.

Sometimes when you're scared to take a look At the corner of the room You've sensed that something's watching you

Postavím se. Snažím se nevnímat bolest v koleni. Pomalu, nejistě udělám první krok. Ve svitu plamene vidím sotva metr před sebe. Vítr zesílil. Koruny stromů se ohýbají. Přes cestičku víří stále rychleji kotouče mlhy a spadané listí. Strach mě neopouští. Už mi zbyl jen on. Za každým šramotem mezi neustálým šumem čekám zkázu. Zakryji oheň dlaněmi, aby neuhasl. Někde za mnou praskla větev. Neotáčím se, je se zděšeně vrhám do temnot.

Have you ever been alone at night Thought you heard footsteps behind And turned around and no one's there?

Běžím. Náhle se kolem mě mihne pár očí. Byl to jen záblesk, ale určitě to byly něčí oči. Zastavím a otočím se. Do uší mi bije tlukot mého srdce. Duní mi v hlavě. Rezonuje o lebku. U kraje cesty sedí černá kočka. Oddechnu si. Otočím se zpět. Kroky. Ne mé. Stále stojím. Nemohu se otočit. Bojím se toho, co je za mnou.

And as you quicken up your pace You find it hard to look again Because you're sure there's someone there

Mé myšlenky se vrací do časů jindy sotva přešlých. Ale dnes, teď, neskutečně vzdálených. Bezpečí domova. Teplo obětí. Klid spánku. Světlo lamp. To všechno jsem už skoro zapomněl. Další vzpomínky. Kniha. Kniha, kterou jsem kdysi dávno četl. Kniha plna smrti, hrůzy a utrpení.

Watching horror films the night before Debating witches and folklores The unknown troubles on your mind

Náhle jsem zaslechnul vzdálené vytí, a blízké kroky. Zaslechl? Nebo vymyslel? Strach mě sevřel v železném stisku. Vítr mi cuchá vlasy. Plamen vrhá hrůzné stíny. Úlekem upouštím zapalovač. Tma.

Maybe your mind is playing tricks You sense, and suddenly eyes fix On dancing shadows from behind

Konec. Děs. Smrt. Už nic nevnímám. Vůbec nic. Chlad. Mráz. Vítr. Šum. Nic. Nemohu se pohnout. Nemohu uniknout. Řízen nějakou jinou vůlí než mou, se pomalu otáčím. Temná skvrna v temnu. Kroky. Tichá a hrůzostrašné. Pocítím ledový dotyk na tváři. Poté teplo a ostrou bolest na krku. Řev.

Fear of the dark, fear of the dark I have constant fear that something's always near Fear of the dark, fear of the dark I have a phobia that someone's always there

Nebrečím. Nemám slzy. Potichu, pomalu a klidně kráčím ve stínu stromů nočním parkem. Vlevo ode mě se ozývají kroky. Usměji se. Chladný, ďábelský úsměv. Na rameni mi sedí černá kočka.

When I'm walking a dark road I am a man who walks alone

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Black cat?
CatWomanka1 (5.00*), hater, Lessa, Lusst, Polárnice, Python, Ragar, Tairi

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 7 z celkem 7 příspěvků1

Tairi - 20. února 2010 19:38
Tairi

Není nad to přečíst si skvělý hororový příběh před spaním. A Maidni taky nejsou na škodu :)) Moc se mi to líbí. Pěkný závěr. :)

Nortsar - 19. února 2010 07:39
Nortsar

hater 25. ledna 2010 11:05
Díky, no text jsem tam hlavně psal, aby byla vidět inspirace. Ze začátku je pomalá, tajemná. Záhy to však rozpálí pořádně, takže je pravsa, že atmosférou hudba ujíždí... Téma je opravdu už ohrané, ale jak jsem uslyšel zadání, hned jsem věděl jak to bude vypadat. A tahle skladba mi hrála ve sluchátkách.

python 28. ledna 2010 20:41
Ano, máš pravdu. Je to v podstatě celé napsané podle té písně, to byl můj vzor a chtěl jsem se jí přiblížit. Je pravda, že v osmém odstavci jsem musel hodně zatáhnout, aby se povídka přiblížila textu písně a je to spíše na škodu.
Osobně je to má první povídka na hororové téma, tak jsem jen doufal, že to aspoň trochu vyzní dobře. Povídku od Poa jsem nečetl, i když další možnost zadání byla jinak interpretovat právě ji, ale do toho jsem se radši nepouštěl.

Lusst 7. února 2010 12:25
No může to trochu rušit, ale zadával jsem to tam hlavně, aby byla jasná inspirace, navíc jsem potřeboval něco delšího jako školní práci

Ragar 23. ledna 2010 10:57
Polárnice 18. února 2010 19:10
Díky
...Když mě v porodnici poprvé přivedli k matce, bylo rozhodnuto, že zde strávím ještě několik týdnů, než se najde někdo dostatečně trhlý na to, aby si mě vzal... A nyní začíná konec epilogu mého života...

Polárnice - 18. února 2010 19:10
Polárnice

Moooc krásně propracovný. Hezky napsaný, napínavý a skvěle zachycené pocity... krása
Já nejsem nemrava..vůbec neee....*vrtí hlavou* jsem jenom myšlenkami naladěna na vlně, která je přístupná oficiálně od 18-ti let...

Lusst - 7. února 2010 12:25
Lusst

Páčia sa mi krátke vety - dodávajú deju spád.
Naopak prelínanie s textom piesne je podľa mňa skôr na škodu.

Python - 28. ledna 2010 20:41
Python

Hekzy napsáno, příběh je lyrickoepický, zajimavě napsaný. Já se nikdy neodvažoval tak moc rozebírat myšlení, na papíře to často vyzní divně a ne každý to pochopí. Smýšlení hlavního hrdiny mě trochu udivuje. Ne proto, že bych nevěděl, jak lidé zženštili, spíš pro mou naivní víru, že v lidech ještě zbylo něco normálního. Hlavnímu hrdinovi prostě chybí pud sebezáchovy. Ale to není na škodu povídce.

Příjde mi to jako fajn námět na filmové spracování, dala by se z toho vytlouct moc pěkná tříminutovka. Jinak černý kocour je moje oblíbená od Poa, takže hodnotim kladně.

Nevim, nakolik jsi splnil hororovost, na druhé straně, protože sám píšu, vím, že napsat opravdu dobrý horor je z umění to nejvyšší. Tvoje práce se mu ale uspěšně blíží. Spojejí s písní je zajímavé, občas trochu ke škodě příběhu, který je ovlivňován cizí prací. Nicméně, vychází to poměrně hezky.

Sečteno podtrženo, solidní 3.5
Člověk není nikdy dost chytrý, dost bohatý a dost ozbrojený. I´ll Chuck you!

hater - 25. ledna 2010 11:05
hater

Nejdříve se pokusím popsat, co to tu vlastně máme. Je to krátký text střídající slova písně se slovy popisujícími myšlenky a pocity člověka procházejícího nočním parkem. Chodec má možná na uších sluchátka, ale to by asi neslyšel ty divné zvuky :-)

Cesta parkem se postupně stupňuje, z nejasného podezření se stává nereálná hrozba. Píseň končí a spolu s ní i život nočního chodce, který se stává něčím jiným, temným a děsivým, ...

Téma to je relativně známé a zpracovávané mnohokrát, takže záleží hodně na podání. To mi přijde celkem podařené, co se týče struktury i prolínání s písní. Bohužel neznám melodii, takže mi část díla uniká. Kromě toho mi některé fráze aspoň ze začátku přijdou příliš silné a možná bych zvážil, zda by neměly být jemnější. Zda nezačít pomaleji a postupně se dostat k těm silnějším, kterými na čtenáře útočit až na závěr. Ale to možná také říkám protože neznám melodii té písně :-)

Ragar - 23. ledna 2010 10:57
Ragar

Moc pěkný.
Alif is full impediment-ignore is. Život je plný překážek -ignorujte je Snad to je zprávně xD

Vypisuje se 7 z celkem 7 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)