Cosa Nostra (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Cosa Nostra

Autor : Nestor   5. května 2010   Úvahy
Situace ve fantastické literatuře u nás.

Nedávno jsem se bavil se svým velice dobrým kamarádem, který si mi stěžoval na současný stav tuzemské fantastiky. Po pár pivech se konverzace zvrhla v neartikulované bláboly, ale kostru problému si více-méně pamatuji a pokusím se vám ji zrekonstruovat.

Onen kamarád se mi dušoval, že začal číst Tinu Salo - Past na medvědy od Petry Neomillnerové. Nechci si hrát na zasloužilého literárního kritika nebo něco podobného. Stále jde o můj subjektivní pohled na problematiku a rád si jakýkoliv jiný názor vyslechnu.

Petra Neomillnerová. Přední česká spisovatelka fantasy, Mistryně dialogů a já nevím jakých titulů se tato frustrovaná žena ještě dočkala. A takhle si ceníme "spisovatelky", jejíž příběhy jsou přežvýkané a vyplivnuté slepence vlasů a hlenu. Silná slova? Nepřijde mi, protože nikde nenajdete objektivní kritiku. A v tom je ten problém. Čeští spisovatelé fantastiky totiž vytvořili jakousi publicistickou kliku, ze které všichni prosperují a na psaní tak mají monopol. Jak to vypadá v praxi?

Např. takto:
Milá "Petruška" napíše po sté ten samý klišoidní příběh o silné, sexy hrdince, která všem chlapům sere na hlavu, souloží s každým komu se jí zachce, má nejlepší prsa a je to prostě dominantní, emancipovaná žena s velkým Ž (a pak, že autorka netrpí sexuální frustrací, když tohle omílá v téměř KAŽDÉ knize). Pak to pošle nějakému členovi své autorské kliky. Třeba Ďuro Červenákovi, který na to napíše oslavnou recenzi, jak je to skvělé a úžasné. Jak je hlavní hrdinka bezva, jak má dílo vypracované dialogy, jak jsou postavy propracované a plastické (asi jako kamenná deska) a dá tomu 80% v hodnocení. Přece nestrhá kamarádce knížku, když na ní pracovala tak dlouho (většinou podle kvality tipuju tak týden) a musíme přece podporovat tu tuzemskou literaturu.

Jenže tenhle přístup je děravý jak cedník. Tahle klika nedá možnost novým perspektivním autorům, kteří ve skutečnosti mohou být dost dobří a osvěžit zdejší zatuchlý vzduch. A samozřejmě mají strach, aby nepřišli o zdroj příjmů. Vznikla tady normální mafie autorů.

Mě osobně se stala tato věc:
Psal jsem recenzi na knihu Meč krále D'Sala od J.W.Procházky. Nebyl jsem nadšen, pár vtipných momentů, jako čtení do vlaku super. V podobném duchu jsem napsal i recenzi.... která mi byla po pár dnech vrácena se slovy - "Trochu tomu přidej a uhlaď to, jestli si to Procházka přečte, tak vyskočí z okna." KDE TO JSME?! Tohle je ta věhlasná svoboda slova? Když musíte měnit hodnocení jinak Vás prostě nepublikují? A stejně to určitě platí i v literatuře. "Ty nepíšeš stejný brak jako my, nechceš nám hnojit naši zahrádku, tak se postaráme o to, aby ti nikdy nic nevyšlo."

Skutečně to u nás vypadá jak v cirkuse. Možná, že zatuchlá bažina je lepší přirovnání. Nulová invence, béčkovitost a těžení z falešného patriotismu ("Hele, Žamboch vydal novou věc. Je to Čech, tak to má 30% hodnocení do startu. Známé jméno, to je dalších 20%. Takže na 50% většinou začíná samotné hodnocení knihy - praktika Pevnosti především).

Samozřejmě, že tenhle můj pohled se nevztahuje a priori na všechny autory. Kulhánek je bezva. Možná právě proto, že se těchhle "předních fantasy spisovatelů" straní a jede si vlastní cestou. Bohužel taky vydá jednu knihu za uherský rok. Žamboch má taky pár dobrých kusů a vůbec i ostatní občas napsali něco relativně čitelného, ale víte co se říká - Nechte sto opic mlátit sto let do psacího stroje a jedna vám napíše Shakespeara.

Škoda mluvit. Toto jsem rozhodně nenapsal pod pocitem křivdy, protože mi nebylo něco publikováno. Chtěl jsem jen poukázat na to, jak to u nás funguje. Přece jen jsme národ s mezinárodně uznávanou literaturou proč by tomu mělo být jinak ve fantastice?

Další články v kategorii Úvahy:

Kdo hodnotil článek Cosa Nostra?
Anders (4.00*), apophis (2.00*), Sheps (5.00*), TheDave (1.00*), vlkobýjec (3.00*), Ymir (4.00*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 11 z celkem 11 příspěvků1

petrastarkova - 18. května 2010 22:09
petrastarkova

Ne že bych se chtěla zastávat dotyčnýho autora/autorky, ani nestíhám diskuzi sledovat, ale ten pocit, že ve fantasy se hůř uplatňujou noví autoři, tak trochu chápu. Právě jsem dělala bilanci a zjistila, že ač moje věci jsou z 80procent fantasy a sci-fi, tak vydávají mě naopak z 80-90 procent mainstreamoví vydavatelé a nakladatelé. Nemá někdo nějakou odpověď, proč? Jako necítím se nijak odstrkovaná nebo tak něco, ani si nestěžuju, jen konstatování.

Organizator - 18. května 2010 10:36
Organizator

apophis 5. května 2010 17:33
Dovoluji si oponovat - mladší autoři mají dnes mnohem víc možností se prosadit a také se prosazují. Naopak vytlačují starší autory na okraj zájmu. Mohu uvést konkrétní jména a příklady.
Reklama na SF&F knihy v podstatě neexistuje, tedy se nemusí zaplatit.
To, že nejsou na conech debaty s mladými autory, není chyba organizátorů conů ani tlak kohokoliv. Je to prostě proto, že mladí autoři (a bohužel ani jejich nakladatelé) se vůbec nestarají o propagaci na conech. Já organizuji 1. Slet autorů fantastiky 8.-11.7. a všem autorům, kteří napsali alespoň jednu knihu, dávám volňásek na dva dny zdarma a možnost se ukázat v programu a dalšími způsoby propagovat. Propagace Sletu proběhla na několika webech, v Ikarii a Pevnosti, budou další články a další propagace, ale zatím je přihlášených pomálu. Autoři zřejmě čekají, až je jednotlivě budu prosit, aby se přihlásili. Nebo prostě nemají zájem. Pak to ale není chybou českého trhu či organizátorů, ale jen a jen autorů.

Organizator - 18. května 2010 10:26
Organizator

Nestore, obávám se, že o stavu v české fantastice víš velmi málo. Seznam nedávno vyšlých českých autorů a autorek (převážně mladých) zahrnuje přes STO jmen. Existuje hned několik soutěží, z nich vycházejí povídky v Pevnosti, Ikarii, sbírkách povídek. Je tedy nesmysl, co píšeš o tom, že mafie nedá možnost novým perspektivním autorům. Také nevíš evidentně nic o tom, jaké honoráře autoři za knihy dostávají a že se psaním (ale zdaleka nejen SF&F knih) živí jen pár z nich a to až poslední dobou. Takže oni nemají strach o zdroj příjmů. Znáš osobně nakladatele, vydavatele, knihkupce, autory, překladatele, organizátory conů? Jak dlouho sleduješ český trh s fantastikou? Tvoje úvaha sice po vystřízlivění přestala být úplně neartikulovanou, ale zůstává neinformovaným závistivým blábolem.

hater - 9. května 2010 15:58
hater

Pokud bych toto měl shrnout, tak je to jen o tom, že autor nadává na jednu knihu respektive jednoho autora. Tento zářný příklad potom vztahuje na celou skupinu autorů, o kterých bohužel nemám páru, takže mi to nic neřeklo :-)

Závěr: Souhlasím, že je to jen takové plkání u piva, které moc, respektive nic nemění. Změna by byla možná publikováním recenzí jinde než v pevnosti. Například na aragornu je možnost zveřejnit recenze, bohužel však chybí recenzenti, kteří čtou a byli by ochotní věnovat svůj čas psaní recenzí.

TheDave 5. května 2010 12:21
Takový malý postřeh: Pětiletí většinou neumí psát a věřím, že kdyby jsi uměl psát aspoň jako pan Kulhánek, tak tu nemusíme číst tvé výlevy plné emocí :-)

apophis - 5. května 2010 17:33
apophis

Hlavně - Kulhánek je po přečtení Cesty krve, Nočního klubu, Divokých a zlých, Stroncia... jaksi stejný. Pořád stejný. Stále spousta krve, hlavní hrdina je vydědencem a jde proti všem.
Uznávám, že to v hlavě občas má srovnané a pointa není vyzrazena již v polovině díla, jak se tomu mnohdy u fantasy literatury stane jen díky tomu, že víme, že hlavní hrdinka nesmí zemřít v první třetině knížky (pokud to nemá být chronologicky překopané do podoby termínového plánu na stavbu Temelínu).

Ale pokud bych měl říct něco k tomu, co napsal autor - ano, v českých vodách funguje to, co funguje jinde, i v průmyslu a službách. Vlastně i v zemědělství to taky tak maj... Prasata sežerou všechno.

Čtenář je masírován médii. A aby byl masírován o té konkrétní knize, musí se zaplatit reklama a další propagace = prachy. A prachy na to dá kdo? Jedině investor - a investor raději vsadí na známé jméno, než na nováčka.

Takže nové žáby se jen tak neobjeví. A pokud - ztrácí se rychle z rybníčku, protože jsou převálcovány zbytkem štik. Malé sardinky vs. žraloci. Kdo bohužel vyhraje je jasné.

Ikdyž - rád bych zažil podobnou renesanci, kterou byla J.K.Rowlingová pro dětskou literaturu, pokud to vezmeme jen z výsledného "děti opět začaly číst". Co se kvalit týká - i ona psala klišé. Zamotané, s hlavou a patou, asi jako Kulhánek. Jenže jí to vyšlo, protože to byla pohádka, o které si děcka povídají.

To bohužel o fantastice a nedejbože fantastice z české kotliny neplatí. Cožpak se kdykoliv na Conech a jiných akcích, kde se fantazáci vyskytují, vedou debaty s mladými a začínajícími autory a představují se jejich díla v "TOP z akce" místnostech či programu? Ne. Takové debatky se uskromní do malého programu konkrétních linií a vznikne pak jen malinkatá informovanost... nula od nuly pojde.

Fantastika českých autorů je občas unikátní. Občas. Děkuji Bohu za pár svých známých, kteří se v ní vyznají a nepíší jen recenze na "Nového Žambocha" podle nalinkovaného předpisu, ale mají i své blogy, kde recenzují na vlastním písečku. Tam se dá hledat zajímavé počtení.
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

Nestor - 5. května 2010 13:14
Nestor

TheDave 5. května 2010 12:27

No konečně námět do diskuze. Pokud správně z tvého příspěvku chápu, tak argumentuješ tím, že máme prostě blbce místo fantastických spisovatelů a já nejsem tím správným, který by měl kritizovat, protože jsem "očividně" nic jiného než brak nečetl a vůbec, že fantastika je dno literatury, kór ta naše.

Argument, že je je něco špatného, tak se s tím nedá nic dělat je hovadina sama o sobě. To je jako nejít k volbám a potom brečet a nadávat nad tím, jak je všechno k ničemu, jak máme ve vládě zloděje a vše je špatně.

K mému seznamu literatury se vyjadřovat nebudu. Vypisovat tady seznam knih, popř. se chvástat sečtělostí by byla obyčejná onanie.

Kulhánek. Ano, píše béčko. Ano, nemá to více než jednu vrstvu, žádné metafory, žádné umělečno, nic. To neznamená, že to je špatné. Má skvělý černý humor a jeho knihy spád a nadsázku. Dělá si prdel z toho co píše. Jsou to skvělé věci na odreagování a životnost mají asi tak jedno odpoledne. Jenže Kulhánek si na nic nehraje. Nesnaží se příběh oplácat bůh ví jakými prvoplánovými a zbytečnými kudrlinkami. A o to tady jde.

A fantastika dnem literární tvorby není. Má akorát tu nevýhodu, že je mladým žánrem a je považována za okrajovou záležitost.
Hráč roku 2010 - Vítěz AT´10 (DrD)

TheDave - 5. května 2010 12:27
TheDave

Tak vida. Máš tu kamarády, Nestore.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

Yakaman - 5. května 2010 12:26
Yakaman

Nestor 5. května 2010 09:26
TheDave 5. května 2010 12:21

Nedal jsem dokonce vůbec žádné body. Je to anketa pro čtenáře a rozhodl jsem se do ní nezasahovat, zůstat jen v pozici komentátora.

TheDave - 5. května 2010 12:21
TheDave

Redaktor ti dal bodů víc, to já ti dal jen jeden.

Tvoje "úvaha" postrádá konstruktivní zamyšlení, je to jen emotivně splácaný pseudointelektuální žvást, což je totéž co řekl Yakaman, který má ovšem narozdíl ode mě trochu slušnosti.

Tak v české fantastice funguje princip ruka ruku myje. No a co? Fantastika je, kór ta česká, z 80% brak, tak co komu zbývá? Říkáš že máš rád Kulhánka, který si "jede vlastní cestou". Očividně jsi v životě nic jiného než brak nečetl, jinak bys věděl, že zrovna tvůj milovaný Kulhánek píše jako pětiletý kluk po třech mozkových mrtvicích a těžké závislosti na toluenu. A většina českých fantastiků na tom není o mnoho lépe.

Možná jsme národ s uznávanou literaturou, ale to se nikdy nevztahovalo a ani vztahovat nebude na fantastiku, která vždycky tvořila a bude tvořit, v jakékoliv zemi na světě, dno literární tvorby. Tvůj výlev tak připomíná kloučka, který pláče, protože ho kluci na hřišti za školou nepustili do branky. Vystrč hlavu z prdele a začni číst skutečné knihy, nebo alespoň přestaň psát o tom jak čteš ty špatné.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

Nestor - 5. května 2010 09:26
Nestor

Díky, chtěl jsem to dát mezi úvahy, ale nějak jsem na to zapomněl. Ono spíš, než úvaha to je fejeton. Snaha zaujmout v této problematice extrémní stanovisko a vyargumentovat si jej.

Jen jedna otázka. Ne, že by mi o to šlo, ale zajímalo by mě, proč jeden bod? Je to snad proto, že se mnou nesouhlasíš nebo je to špatně napsané, či je to tím, jak jsi předeslal, že to tady podle tebe nepatří?

Jinak díky za schválení.
Hráč roku 2010 - Vítěz AT´10 (DrD)

Yakaman - 5. května 2010 01:15
Yakaman

Původně byl článek zaslán do sekce povídky, ale dovolil jsem si jej přesunout mezi úvahy.

Opravil jsem pár pravopisných chyb a překlepů. Nebylo jich mnoho.

Když používáš *Vám*, jakožto zdvořilostní oslovení s velkým *V*, musíš tím myslet jednu osobu. Domnívám se, že v tomto případě jsi nemluvil jenom ke mně, nebo ano? Opravil jsem na malé *v*.

Povídání u piva? Ano, opravdu to má ten nádech. Každý z nás řeší u piva podobné věci, ať se týkají politiky nebo čeho chtějí. Otázka zní – je to tak zajímavé, aby se to muselo vydávat písemně? Nechť posoudí ctěné aragornské publikum samo. Já bych sem něco podobného neposílal, raději bych zkusil zveřejnit kritiku té knihy, o níž jsi se zmiňoval.

Že jsi to nenapsal pod pocitem křivdy? No ale rozhodně to tak vypadá, čiší to z každého slova.

Vypisuje se 11 z celkem 11 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)