ELECTROWORLD (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

ELECTROWORLD

Autor : Zinna   29. října 2008   Úvahy
Možná za nějakých padesát let...

Největším problémem našeho světa je jeho přetechnizovanost. A co teprve přetechnizovanost, která přijde za nějakých padesát let! Pokud tedy vůbec to "za nějakých padesát let" bude… Nechci to vidět zbytečně černě, ale když se zamyslíme nad tím, jaké je to na Zemi teď, automaticky se zamyslíme i nad tím, jaké to bude na Zemi v blízké budoucnosti.
A přitom to všechno začalo tak nevinně… Člověk si chtěl usnadnit práci, tak vynalezl stroj. Zjistil, že tahle je všechno jednodušší, takže začal vynalézat další stroje. Dopadlo to tak, že máme stroje skoro na všechno.
Ale pořád nám to nestačí, chceme víc. Elektronika. Drobné stroje, ale i tak stroje. Vždy nám elektronické novinky připadají jako absolutně skvělé. Třeba mp3 přehrávače. Mít svojí oblíbenou hudbu vždy po ruce. Nebo elektronická knihovna. Na první pohled obyčejná tabulka, při bližším prozkoumání geniální stroječek, který do sebe pojme něco kolem deseti knih. Jak jinak, než v počítačové verzi.
To je právě to. Spousta téhle pověstně elektroniky nám je bez počítače k ničemu. Počítače jsou velmi pozoruhodné. Ne z hlediska techniky, ale z hlediska funkcí. Na malinkém čipu je uloženo nesčetně informací, a právě tento čip je nejdůležitější částí celého přístroje. Dá se ovládat.
Myslím, že tohle je naše zhouba. Čipy. Protože v daleké, ale možná i blízké budoucnosti (rozhodně bližší, než si všichni myslíme) se bude každému právě narozenému člověku vpravovat kamsi do mozku téměř, ale možná i úplně neviditelný mikročip, který bude tvořit jeho osobnost. Vzpomínky, vědomosti, pocity, všechno to, co z lidí činí lidi, bude uloženo na těchto mikročipech. Znamenalo by to spoustu dobrých věcí - proč chodit do škol, když si všechno, co budu v životě potřebovat, můžu uložit na svůj čip? Proč sepisovat zbytečné deníky a vzpomínky, když všechny své zážitky a myšlenky mám uloženy v čipu? Proč vlastně psát a vydávat knihy, když se může všechno, co by spisovatel napsal, prostě stáhnout z čipu do počítače? A není právě tohle konec lidstva? Tohle by z nás činilo pouhé stroje. Nic bychom neprožili, nezažili, byli bychom úplně stejně prázdní jako roboti. Tohle je mnohem pravděpodobnější, než se zdá. Zašli jsme ale už moc daleko, a lidem se nebude chtít zastavit, jakmile bude mít lidstvo možnost dalšího technického pokroku, plně ji využije.
Kdysi se možná někteří čtenáři pousmívali nad díly Karla Čapka, jako je třeba Válka s mloky, nebo Krakatus. Dnes už to ale není tak nemožné, jak se to kdysi zdálo…

Další články v kategorii Úvahy:

Kdo hodnotil článek ELECTROWORLD?
Amthauer, Amunak, Buri the Great, hater, kucik, Laethé, Saphira Lorrane (2.50*), Systy, trtrtr

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 20 z celkem 21 příspěvků1 2

Moon.rider - 29. října 2009 17:34
Moon.rider

Tak nevim no, tim čipem jsi myslel asi RAMku ale RAM je RAM a čip je čip ale to je jedno, pochopil jsem.

Já nevim, mě to připomíná projev někde na hide parku, asi jsi byl hodně naštvanej když jsi to psal bo co.

Jinak to máš hezky napsané to zase jo...to se mi líbilo.

Ale pokud děláš uvahu..tak se tam drž otevřených konců protože na začátku jsi vyjádřil rezolutní názor a to mě odradilo číst zbytek článku(neboj přemohl jsem se)

Já nesouhlasím z tohoto důvodu protože počítače a stroje za mne udělají spoustu práce (kombajny atd) a mě zbyde čas na věci které mne baví (psat na debilní internet ještě debilnější komentáře 8-D )

Zkoušel sis někdy vyrobit robůtka, slepit něco, nebo postavit z lega? Já jo a dokážu si představit jak krásné by bylo odhalit tajemství vesmíru, bytí atd atd.

prostě jsou věci kde nám věda nestačí a je třeba náboženství a filozofie....
a tady už to hraničí s existencionalismem...
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

Amthauer - 18. listopadu 2008 11:27
Amthauer

kucik 18. listopadu 2008 10:47
Mělo to tu zůstat jako reakce na Jirku Sirku, ale ten si asi ten svůj vymazal sám.
- What is a life devoid of strife?

kucik - 18. listopadu 2008 10:47
kucik

Amthauer 16. listopadu 2008 13:13
Skutečně? Ale já tu tvé příspěvky stále vidím.

(Také offtopic)
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

Amthauer - 16. listopadu 2008 13:13
Amthauer

Off topic promazán.
- What is a life devoid of strife?

Amthauer - 14. listopadu 2008 23:27
Amthauer

Jirka Sirka 14. listopadu 2008 21:13
Viděl jsem kdysi takový dokumenťák o chování goril. Jedna gorila zjistila, že do jejich koutu pralesa vlezlo pár jiných goril a šla to naznačit ostatním, načež se domácí gorily sebraly, byly tuším čtyři, a cizí gorily, kterých bylo méně, utloukly. Tady asi už nešlo o takový ten Mauglího zákon džungle a o jídlo, nýbrž o obyčejnou válku. A že se vlci trhají kvůli šoustu nebo psi, protože si nevonní, to je snad také jasné.

Nejvíc mne dojme, když někdo tvrdí, že delfíni jsou chytřejší než lidé, protože neničí planetu - ne, oni jsou právě o to blbější, jak by asi takový delfín mohl zničit planetu, i kdyby sebevíc chtěl? Krom toho zrovna delfíni "z hravosti" zabíjejí jiné mořské živočichy, i menší žraloky. Také je pak nejí.
- What is a life devoid of strife?

TheDave - 14. listopadu 2008 19:36
TheDave

Nosíš dříví do lesa, tenhle server je přece osídlen převážně pseudointelektuálními populáry a demagogy, takovéhle "chytré" zažité fráze jsou jejich denním chlebem.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

Amthauer - 14. listopadu 2008 17:24
Amthauer

Jirka Sirka 14. listopadu 2008 09:29
Podstatné je "dokázal" - kdyby ostatní tvorové měli na to rozum, hned by planetu také zničili, jen si nedělej iluze. Tohle je prostě jen fráze.
- What is a life devoid of strife?

Laethé - 13. listopadu 2008 06:03
Laethé

Zinna 3. listopadu 2008 13:18

uááááááááááááááááááááááá!
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

hater - 5. listopadu 2008 18:48
hater

kucik 3. listopadu 2008 13:28
ale muze, ... je treba vsak byt pripraven na patricnou reakci. Prakticky priklad muzeme shlednout v teto diskuzi :-)

kucik - 3. listopadu 2008 13:28
kucik

Zinna 3. listopadu 2008 13:18
Malá rada. Budeš-li kdy něco psát, větu ,,Snad se tolik nestalo, všichni ví, co jsem tím myslela." si prostě nemůžeš dovolit.
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

Zinna - 3. listopadu 2008 13:18
Zinna

Jo, omlouvám se, místo Krakatit jsem napsala Krakatus. Snad se tolik nestalo, všichni ví, co jsem tím myslela.

kucik - 30. října 2008 18:51
kucik

hater 30. října 2008 18:12
Aktualne pry amici (armada) zacali pouzivat neco na zpusob bezhlase komunikace - nejake snimani mozkovych vln. Jednoduche prikazy ostatnim, aniz by museli v boji mluvit do mikrofonu.
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

hater - 30. října 2008 18:12
hater

Amthauer 30. října 2008 07:35
desne se stydim :-) opravoval jsem Valku s mloky a bohuzel jsem takovy kulturni barbar, ze mne nenapadlo opravit i to druhe :-) ....

kucik 30. října 2008 00:31
jojo, taky mam pocit, ze jeste poradne nevime jak presne mozek funguje, takze se tezko provadi jeho spojeni s cimkoli. I kdyz jsem videl video s experimentem, kdy opicak mozkem hybal kovovou pazi, tak presto je manipulace pazi neco diametralne odlisne od analyzy dat ulozenych na cipu a porozumeni informacim, ktere obsahuje.

Amthauer - 30. října 2008 07:35
Amthauer

Laethé 30. října 2008 07:05
Prý mu to tam zprznil hater, tak nevím, ať se stydí :)

hater 29. října 2008 20:27
kucik 30. října 2008 00:31
Máte vlastně pravdu, uznávám, jedničky a nuly, to je něco jiného, ale je to na delší povídání, s polovodičovými pamětmi má kucik pravdu, viz rozmach flash pamětí, kterým podle všeho bude patřit budoucnost... Pak věřím, že konečně dáme do kupy ty plasmové počítače, ale jestli si na tom už naši pravnuci něco zapaří, no, to asi ještě ne :)
- What is a life devoid of strife?

Laethé - 30. října 2008 07:05
Laethé

Proč, ach, proč autor tak spěchal? Nemyslím si, že stručnost a úsečnost této úvaze svědčí, spíš naopak. Argumentační struktura je osekaná až na kost a tím víc vyniká náhlý a nelogický skok k čipům v mozku.

Vzpomínám si na jednu povídku (autora již si nevybavím, kdysi jsem hltala tvorbu slavných autorů po tuctech, o něco poději jsem zase četla povídkové sborníky a výbory autorů v podstatě neznámých), ve které lidé opravdu takový čip měli a nahrávali si do něj vědomostní software - přesto ale musela existovat skupina lidí be čipu a bez softwaru, protože očipovaní nebyli schopní vytvářet nic nového.

Ad Krakatus: to už jsi rovnou mohl autora nazvat Čepkem a první miňovaný text Válkou s čolky.
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

kucik - 30. října 2008 00:31
kucik

Hezky zacatek, ale opravdu to silne pripomina Bckove sci-fi napsane nekym, kdo obor videl jen z rychliku.
Nerad opakuju, co uz bylo receno, takze jen doplnim.
Ano, uz dlouho existuji v hojne mire polovodicove pameti, takze pamet ,,na cipu" neni nic noveho.
Priznam se, ze bionika neni muj obor, presto si troufam tvrdit, ze prime spojeni elektroniky s mozkem je stale v nedohlednu.
Ve skutecnosti je snaha jit opacnym smerem. Totiz priblizit pocitace chovanim a stavbou zivemu mozku.
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

hater - 29. října 2008 20:27
hater

Amthauer 29. října 2008 18:34
To nepotrebuje, muze menit nuly a jednicky...

mimochodem, urcite te potesi, ze ten preklep byl v nazvu te druhe knihy zminovane uplne na konci :-)

Amthauer - 29. října 2008 18:34
Amthauer

hater 29. října 2008 17:47
Hlavně neuronální síť se učí posuny vlastních vzruchových práhů, tedy chemickou změnou - je asi těžko představitelné, že by nějaké čip kdy dokázal s každým dalším vstupem změnit svou konstrukci (tj. tavit spoje a zase formovat, měnit vlastnosti tranzistorů apod.).
- What is a life devoid of strife?

hater - 29. října 2008 17:47
hater

Amthauer 29. října 2008 17:27
hater opravil jeden překlep

hater - 29. října 2008 17:47
hater

Rychlé a útočné. Bez váhání se pouští k jádru věci a hned rozpitvává co je všechno špatně a co se autorovi nelíbí. Spíše než ke způsobu psaní bych se však raději vyjádřil k samotné úvaze, také protože se mně týká celkem bezprostředně (jsem informatik).

Začátek trochu zjednodušuje situaci, říká někdo si chtěl ulehčit práci a vynalezl stroj. Ne, tak snadné to rozhodně nebylo :-) začalo to pomalu, ... takové nejdokonalejší stroje minulosti, kromě válečných samozřejmě, jsou třeba mlýny a troufl bych si tvrdit, že ta řečená "touha ulehčit si práci" není také tak jednoduchá. Proč si chce ulehčit člověk práci? Aby ji měl rychleji hotovou a mohl se věnovat příjemnějším věcem ... :-) ale tak to spíše jen tak na okraj.

Jako informatik se také musím zastat počítačů a říct, že nejen spousta pověstné elektroniky je nám úplně k ničemu. Úplně k ničemu je nám i spousta jiných, úplně běžných věcí. K čemu je mi například kámen v potoce? Dokud tam jen tak leží a valí se přes něj voda, tak k ničemu, ... ale jakmile jej vytáhnu a vložím do své nové hráze, kterou chci potok spoutat, abych mohl postavit mlýn a mlít mouku, ... :-) Hmmm, podívejme se jak se nám najednou ten kámen hodí. :-)

Mno a teď se dostáváme k té zajímavé části. Autor z ničeho nic udělá závěr, že každý bude mít v těle mikročip už od narození. S tím si dovolím nesouhlasit, protože to není vůbec jisté. Máme svobodnou vůli a pokud by se někdo nerozhodl ji tímto způsobem potlačit, tak to považuji za velice nepravděpodobné. Lidé se své svobody vzdávají jen velmi neradi, přestože toho není mnoho co s ní mohou udělat. Ale ten pocit, že oni sami se rozhodují je docela důležitý.

Dále si pak dovolím uvést, že z technického hlediska je také docela nepravděpodobné podobné spojení mysli a čipu. Opět si myslím, že je to přílišné zjednodušení problému. Čip neumí to co člověk, protože člověk získává svou inteligenci a své chování interakcí s okolním prostředím. Čip může být jako knížka, může obsahovat záznam toho, co se někde stalo a může ho i někomu přehrát (zatím to neumíme přímo do mozku, umíme to pouze přes prostředí - tedy nějaký displej). Přesto záznam i informaci neznamená, že je počítač umí pochopit, že by uměl zatelefonovat, i když má nahrávku přesného postupu telefonování. Nejdříve by si to musel vyzkoušet v reálném (virtuálním) světě.

A to je přesně to, na co naráží autor. Nějaký zážitek. V dnešní době ho můžeme získat nejen tak, že se sami vydáme do světa a prožijeme ho... můžeme si nechat vyprávět pohádku od dědečka, přečíst knihu, shlédnout film, zahrát počítačovou hru... prostě použít nějakého prostředníka. A co jiné než prostředník je naše tělo při komunikaci s okolním prostředím?

Uf. :-)

Vypisuje se 20 z celkem 21 příspěvků1 2


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)