Netradiční prázdniny (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Netradiční prázdniny

Autor : apy   13. února 2007   Povídky
Sci-fi povídka o jedné dívce, která se náhodou dostala do jiného světa...

Zazvonil školní zvonek, vánoční prázdniny začaly.

Martina uchopila batoh a pospíšila si domů. Byla to krásná dívka se specifickým úsměvem. Tmavé středně dlouhé vlasy jí velice slušely. Ráda sportovala, ale nejvíce milovala gymnastiku.

Zaklepala na dveře. Bratr znuděně otevřel. Vešla domů a hned běžela do pokoje zapnout televizi. Dávali její oblíbený seriál. Jenže si vzpomněla, že, když jsou za pár dnů ty Vánoce a Nový rok, měla by všem kamarádkám poslat přání. Zapnula počítač, připojila se na internet. Odeslala přáníčka a už chtěla počítač vypnout, když v tom uviděla atraktivní reklamu s nápisem MĚSTO SNŮ. Klikla. V monitoru zahlédla text: ZAVŘI OČI. Udělala to, po chvilce je zase otevřela.

„Vítej v našem městě,“ oslovil ji podivný malý mužík s robotickou tváří. „ Ahoj,“ odpověděla rozrušeným tónem. „Chci tě seznámit s tímto malým světem, jenž je umělý-i já jím jsem!“ řekl mužík. „Neboj se, Martinko, tady budeš jenom deset hodin, pak tě vrátím domů,“ vysvětloval uklidňujícím hlasem.

Zcela šokovaná hleděla na krásné moderní město. Měla v hrdle tisíce otázek, ale mužík náhle zmizel. Po celém městě hrála zvláštní alternativní hudba. Martině se všechno líbilo. Příroda, moderní design staveb, létající auta a cesty. Slunce jí zářilo do očí, ale při-tom sněžilo. Nebylo však chladno, protože sníh byl umělý. Když dopadl na zem, zmizel. Všude byly plakáty s nápisem ZKUŠEBNÍ VERZE. Martina pochopila, že je v nějakém počítačovém programu. Ze vzduchu přiletělo jedno auto-letadlo přímo k Martině. Nebylo ale řízené žádnou bytostí. Nasedla, protože jí nic nezbývalo. Auto-letadlo se rozjelo a jistý hlas Martinu oslovil: „Dole ta řeka, kterou vidíš, je pouhá část tohoto softwaru.“ Auto-letadlo zrychlilo, najelo do velké budovy. „Na toto místo lidé, kteří nás naprogramovali chodí relaxovat. Jako první jsi klikla na reklamu, proto jsi zde,“ vysvětloval stroj po dlouhém naléhání. „A proč jsem tu sama? Spoustu lidí mohlo kliknout…nebo snad ne?“ Auto-letadlo odpovědělo: „Reklama po prvním kliknutí zmizela.“

„Co to je za svět? Připomíná mi to film matrix,“ zakřičela nervózně. „Malý pokrok pro programátory, ale velký pro lidstvo. Jsi svědkyní nové éry počítačových technologií. Zkrátka – umělé vytvoření světa. Vše lze osahat i cítit. Jediný problém je jídlo, to se ještě nedomyslelo. Dlouho bys tu bez zásob jídla nevydržela.“

Deset hodin pomalu uběhlo a Martina celým městem už proletěla. Otevřela víčka, povstala, byla opět doma. Zcela šokovaná běžela dolů. Napadlo jí, že si nemůže tuto záhadu ponechat sama sobě. Povzdychla si „To mi nikdo nebude věřit!“

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Netradiční prázdniny?
agarwaen, Ben, Gilthalion, hater, Nyna

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1

wampire - 13. března 2007 09:57
wampire

ten námět je dobrej,ale jen ten námět:-) myslim že (nevim jak to nzavat:D)takovýhle psaní se nedá vtěsnat do tak kratounlého příběžičičku,něco tam chybí ;-)
War does not determine who is right - only who is left. ~Bertrand Russell

Gilthalion - 15. února 2007 10:23
Gilthalion

pripadne mi to spis jako popis.. strucne..neni to zaobalene do spravnych frazi...chce to dos cist ..ale..jak seš divamm to uz tu bylo vsechno receno tak ja mlcim:D
"Hmmm ... Tak tady sem ještě nekalil."

Gil - avardil - 15. února 2007 09:39
Gil - avardil

Konečně mi odpadla povinnost kontrolovat gramatiku, nechám jí tedy v klidu spát..

Děj je neskutečně plytký. Snad to mělo připomínat Alenku v říši divů nebo něco na ten způsob, ale jakkoliv je Alenka střelená, tak na tohle zkrátka nemá.
Tvůj styl psaní je - jak to správně říct - nevyzrálý, nedospělý, jednoduchý. I když jsi psal, že je to pohádka pro děti, není to omluva. Podívej se třeba na kocoura Mikeše, což je taky pro děti..
Tvoje slovní zásoba je naprosto nedostatečná a schopnost tvořit souvislé věty ti zatím taky chybí.
Abych se vyjádřila k obsahu příběhu...nevím, jestli jsi kdy četl Pevnost, v dobách, kdy jsem si ji kupovala tam vycházela taková hloupost o lidech, kteří se skrz mail dostali do jakéhosi počítačového světa..ale to mělo to aspoň nějaký styl...

Stejně jako ti tady radí jiní, řeknu ti to i já. Nepřestávej psát ani číst..
Ale cvik ti nepomůže v tom, abys nepsal povídky bez nějakého smyslu..

Chlodva - 13. února 2007 14:33
Chlodva

V tom případě dodám ještě jednu radu. Hodně piš. A ještě víc čti ;)
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

apy - 13. února 2007 14:29
apy

Děkuji za rady...jsem začátečník (velký)

Chlodva - 13. února 2007 14:24
Chlodva

No, tak v mnoha věcech musím souhlasit s Granem, ale zdrbnu ještě pár konkrétních míst, na které jsem při prvním (a pravděpodobně i posledním) čtení narazil. Za prvé je tam v mnoha případech špatně odlišená přímá řeč, takže skoro není poznat, co říká ta holka a co auto-letadlo.
Nasedla, protože jí nic nezbývalo
Protože jí nic JINÉHO nezbývalo, ne? Tak, jak jsi to napsal ty, to má trochu jiný význam...
Dole ta řeka, kterou vidíš, je pouhá část tohoto softwaru
To je hodně kostrbaté. Jestli to má být narážka na robotickou řeč, dalo by se to ještě více zkomolit, ale jinak bych doporučoval přestylizovat, třeba "Ta řeka, kterou vidíš dole..."
Auto-letadlo zrychlilo, najelo do velké budovy
To zní, jako by to napralo přímo do ní :D
Na toto místo lidé, kteří nás naprogramovali chodí relaxovat
Tam ti chybí čárka před chodí. Normálně bych to odpustil, ale v tomhle případě to dost rozbíjí celou větu.
Martina celým městem už proletěla
To je taky dost hloupě postavená věta, dost bijící do očí.
Napadlo jí, že si nemůže tuto záhadu ponechat sama sobě
Sama pro sebe, takhle jsem to ještě nidky neslyšel :D Možná tak národ sobě, ale tady...
Celkově je to dost... primitivní. A vymlouvat se na to, že je to pro malý děti není zrovna dobrý nápad. Protože pro děti se píše mnohem složitěji, než pro dospělé. Jsou strašně kritický, dyť se podívej na mě ;)
Dvě věci mi porád nejdou z hlavy --- Tak především ty její oči, krásný dravý... --- A pak taky ten hřebík.

apy - 13. února 2007 12:58
apy

Je to pro děti no...pod 7-14 let.

Gran - 13. února 2007 12:42
Gran

Dílo nic neříká... původně mě napadlo, že má i nápad, ale sotva byl v textu zmíněn film Matrix (který se má psát s velkým "M" .)), zmizelo i toto. Není to špatné, párkrát jsem měl pocit, že jsem zahlédl pěknou volbu slov, gramaticky je to také čisté (i když pár slunečním skvrnám jsi se nevyhnul), ale dílo jako celek je mizerné - nic neříká, nic se neděje. Je to jako první stránka dlouhé knihy - jen nemůžeme otočit a tak se nedozvíme, proč byl dobrý nápad si takovou knihu koupit .)

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)