Paní Jámová a pan Kyvadlo (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Paní Jámová a pan Kyvadlo

Autor : pilipo   20. května 2011   Povídky
Vyprávění na téma "co tě nezabije, to tě posílí" napsané v rámci pilotních zkoušek státních maturit z češtiny během 15ti minut... použity prvky dadaismu.

Jednoho vlahého letního večera si pan Kyvadlo natahoval na zápraží svoje kukačkové hodiny. Pozoroval jsem ho ze své verandy, vysoko ve větvích stromů. Bylo asi půl dvanácté, když se panu Kyvadlovi, po mnoha marných pokusech, podařilo kukačkové hodiny natáhnout. I jal se natahovat si bačkory. Tu jsem uslyšel skrze zeď našeho činžáku mluvit paní Jámovou:

„To je k nevíře! Ten Kyvadlo má už za pět minut dvanáct a pořád ne a ne natáhnout bačkory!“

S pobavením jsem sledoval, jak pan Kyvadlo vždy natáhne jen jednu bačkoru, ale když se pokouší natáhnout si druhou, ta první se mu vyzuje a musí začít od znova. V okenní tabuli, vedle dveří vedoucích na moji verandu, se promítal stále vzteklejší a brunátnější obličej paní Jámové.

Když už bylo pět minut po dvanácté, paní Jámová si vzala šátek, chlebník se svačinou a dala se na dlouhou pouť přes řeku k rezidenci pana Kyvadla. Vztekle zacloumala zahradní brankou, a jen co pan Kyvadlo otevřel, počápla ho za nohu a jala se mu násilím natahovat bačkory. Když byly obě bačkory nataženy, ukázalo se, že pravá bačkora spočívá na levé noze a levá bačkora na noze pravé. I zbrunátněla paní Jámová ještě mohutněji a rozkřikla se:

„Krucinál! To je to tak těžký?“ A demonstrativně natáhla bačkory.

A pan Kyvadlo? - Ten od té doby nosil jen sandály...

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Paní Jámová a pan Kyvadlo?
MARK (5.00*), TheDave (1.50*), weerty (4.00*), Ymir (4.00*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1

weerty - 13. srpna 2011 21:16
weerty

Pekná prácička na tých 15 minút teda. :)
Ostatným, (tým čo hovorili že ak toto je dadaizmus, tak že sú královné Camelotu) by som len zopakoval, čo autor napísal:použity prvky dadaismu. Nikoli Dadaistická Povídka
Ale pekné dielko naozaj :)

pilipo - 23. května 2011 08:00
pilipo

TheDave 23. května 2011 00:20
Jo a proč vlastně uvádíš pána prstenů jako záporný příklad?
http://filafolio.webnode.cz/

pilipo - 23. května 2011 07:59
pilipo

Píšu že sou tam prvky dada, ne že je to čistě dada... Dadaismus je ještě předválečné hnutí a je dávno překonané... U mě je to ve smyslu tom že jsem do poslední chvíle nepřemýšlel nad tím co píšu. Na 15 minut to podle mě krátké není, není proč to psát delší... je to uzavřené, a bez nápadu a invence to taky tak docela není, je to holt taková slovní hříčka...
http://filafolio.webnode.cz/

TheDave - 23. května 2011 00:20
TheDave

:-D Tak jestli tohle je dada, tak já jsem královna Camelotu. Na patnáct minut je to strašně krátké a ke všemu bez nápadu, bez invence - ano, pokud je vám patnáct a jediné co jste kdy četli je Pán prstenů, jistě vás může zaujmout "iracionalita" v díle použitá, ale jinak...c'mon.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

Zarahel - 21. května 2011 17:10
Zarahel

Slovní hříčky a užití jazyka je moc pěkné. Jen s dadaismem to zas až tolik společného nemá. Ymir to řekl správně - na dadaistický směr ( pokus ) je v tom příliš mnoho poskládaného smyslu, který se jen jako nesmysl snaží tvářit.
Ale jinak je to velice dobrá patnáctiminutovka. Úsměvná.
Kryton: „Ježíši, unesli pana Rimmera!” Kocour: „Tak rychle pryč, nebo nám ho vrátí!”

Ymir - 20. května 2011 01:01
Ymir

Na dada je v tom až příliš mnoho smyslu, přesto mi to připadá vtipné a pokud autor dokázal takové trefné slovní hříčky sestavit za patnáct minut, zasluhuje obdiv.
‎"Půjdeme do Getsemanské zahrady - a ty se postaráš, aby mě tam našli."

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)