Pragocon 2010 - pohled účastníka, vypravěče a přednášejícího (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Pragocon 2010 - pohled účastníka, vypravěče a přednášejícího

Autor : apophis   11. února 2010   Ostatní
Specifický pohled, značně osobně zabarvený. Kdo nesouhlasí, ať si. Kdo je na tom podobně, ať si. Mně je jedno, jak to máte s Pragoconem, já jsem Vám to sem sepsal z důvodů informačních.

Byl jsem tam. Ach ano. Na Pragoconu. Na TOM novém Pragoconu. Bohužel. Bohudík. Od čtvrtečního pozdního večera až do nedělního zamykání tříd. Tak dlouho jsem byl na Pragoconu a tak dlouho jsem jej mohl vnímat, vstřebávat, porovnávat a připravovat si dotazy a kritiku na nedělní "O conu po conu". Bylo toho opravdu hodně, co jsem chtěl vypovědět, ale zároveň toho zůstalo ještě víc, co by pro nezúčastněného čtenáře tohoto úryvku vyznělo jen jako přehnaně detailní románově laděný popis tří a půl dne a tří nocí. Co chci napsat a co bych zde chtěl zdůraznit a vystihnout, a na obyčejný příspěvek do diskuzí je toho poněkud hodně, je zůstalo v následujících řádcích.

Jednou velmi rozvětvenou větou: Již jsem byl na lepším conu, ale tento se řadil k těm lepším, řekněme k té mnohem lepší třetině, protože zábava byla vždy, když jsem ji hledal (a našel jsem ji), jídlo a pitivo bylo, když jsem měl hlad (a našel jsem jej), lidé a přátelé byli (když jsem chtěl s nimi být, vždy se někdo našel), program pro fantazáky (nemyšleno počítačová "divná" herna či Yukifest apod.) byl a když jsem chtěl, byl jsem schopný si najít zajímavý a záživný program i pro sebe - náročného návštěvníka Pragoconu.

Čtvrteční noc byla naplněna návštěvami kde se dalo, potřásáním rukama a jinak takřka prázdnou školou, protože (prostě) pátek tehdy začínal až za několik hodin. Nyní, když se ohlédnu zpět, to ale nebylo zas tak špatné, poněvadž každý návštěvník se alespoň stihl rozkoukat v oné nehektické atmosféře klidu a ticha prázdnější školy. Již tehdy jsem si všiml několika zásadních "viditelných" chybek - chybějící mapky, pozdní tisk aktuální verze programu, podivně organizovaná čajovna, totální chaos v rozmístění programu. Toto vše nebylo však nikterak závažné, aby člověk první půlden protrpěl. Noční one-shot přetáhnul náladu jistojistě do kladných hodnot.

Pátek začal již tradičně velmi brzy (usínáním v půl čtvrté ráno), konkrétně budíčkem v půl osmé. Rychlá snídaně stále ještě z vlastních zásob a probrání se nad umyvadlem pod tekoucí studenou z kohoutku byla nutnost. Program se rozjížděl pomalu, jistě a na plné obrátky, přednášelo se, diskutovalo, debatovalo v čajovně a jinde, ... hrálo na konzolích, deskovky na stolech jen svištěly. V pátek mi začala vadit počítačová herna přímo uprostřed schodiště. Místo srazů a záchytný bod a ideální flek pro přečtení čerstvě vytištěného velkoformátového programu - a celou pozornost zde strhávala na sebe jistá premiéra v Čechách. Nemám rád tyhle populistické akce, takže ne každý s tím musí nesouhlasit stejně jako já. Druhý den Pragoconu končil opět one-shotem. Jestli to nebylo proto, abych si aspoň malinko vrátil vstupné, abych měl za co jíst další dva dny a abych se necítil tak ždímán. Podařilo se. Opět jsem šel na kutě kdesi v brzkých ranních hodinách (bylo tuším něco po půl druhé). Pátek byl již na počty lidí bloumajících po neoznačených chodbách (s plánkem z "extra brožurky", kterou s sebou mimochodem takřka nikdo v ruce nenosil) bohatší. Jakožto ostřílený čtvrtečňák jsem je mohl navigovat, vyřvávat nadcházející program linie, pod kterou jsem byl zapsán, a nadále jsem srazoval, debatil, nechával se poučovat na přednáškách. A ano, občas jsem také něco málo pojedl v bufetu, neb teplý toast je teplý toast. Bufet fungoval rychle, bezpečně, cenově přijatelně (až na Kofolu - vydřiduši!). A abych nezapomněl - byla fireshow, byli první zajímaví "TOP" hosté. Už to v Modré škole začínalo vypadat jako na conu.

Sobota, neboli velké finále, byla "nejvíc" "nejlepším" "nejdnem" celého Pragoconu. Proč? Protože prostě proto! Zajímaví hosté, hromada účastníků, spousta programu (tou dobou byli na PGC již všechny linie přítomny, proč asi?), spousta lidí, snědl jsem spoustu toastů. Se slaninou - energetický deficit již ťukal na padající oční víčka. Obzvláště pak ve chvílích, jako je vlastní přednáška a jen tak si zívnout. Jen tak, aby řeč nestála a aby se okysličila krev. Prý to byl rychloprůlet světem a pravidlovým Shadowrunem. No, a co jiného to mělo být? Dyť tak zněl název i anotace. Veskrze ohlasy dobré. Nikterak negativní, pár lidí se stavilo i pro materiály. Potěšující. Účast mizerná, možná proto, že jsem neměl ani jeden pěknej programovej grafickej letáček? Poučení pro příště - pokud jedete pod jinou než vlastní linií, zajistěte si propagaci sami - oni to za vás možná udělají, ale ne tak, jak si to představujete Vy sami. Většinu soboty jsem prochlastal - v čajovně. Nad šálkem čehokoliv louhovaného se totiž nejlépe kritizovala aktuální situace conu a to, co Vaškovi omlátíme večer a další den o hlavu. Je pravda (pravda jako faktická skutečnost), že jsem měl tendence vzít to s Maelströmem do hospody, ale odešli ve chvíli, kdy jsem zrovna rozjížděl stavbu obří věže z dřevěných kostek (Ach ty návraty do dětských let! Jen víc a houšť! :-D). Je vcelku zajímavé, že hromadu programu jsem nestihl ani vidět. Klasický problém "příliš rozsáhlého", "největšího", "nejlepšího" a s "nejvíc lidmi" conu. Zda je to dobrá cesta - uvidíme příští rok, zda těch lidí přijde ještě víc - mně osobně to příliš nevyhovuje, odzačátku prohlašovat, že kvůli sponzorům chceme být ti NEJVĚTŠÍ, protože na velikosti a rozsahu zas až tolik nezáleží.

Nakonec jsem byl v neděli mírnější a méně nepříjemný, než jsem prapůvodně zamýšlel, že budu. Jestli za to nemohl výtečný celonoční one-shot v koprodukci se Sargoldem (ano, tuto přezdívku si zapamatujte a přijďte každé úterý do čajovny Shangri-la v Praze, bude strašně moc (!) rád). Vystřídalo se šest hráčů, dva vypravěči, jeden hodný a druhý zlý, pokus o jakýsi pseudosystém mezi FATE, Střepy snů a Wushu. Gradace děje až k hranici splatitelnosti a líbivosti všem zúčastněným. Původní myšlenka krátkého hraní se protáhla až do otevírací doby bufetu a skončili jsme krásným finále, kdy jsme na sebe přes desku stolu pokřikovali co děláme, abychom dodali hutnější atmosféru a procítěnou šťávu tou dobou již značně ospalému a unavenému mozkovému nepřemýšlení. Jídelnový stůl byl tehdá pln talířů s toasty, chleby a snídaňovým menu bez plátkového sýra a vajíčka (chyba!) - největší devizou byla čerstvost pečiva a nulová (ano, pár metrů) vzdálenost herního území od okýnka výdeje. A pak ... jsem šel bojovat za svou pravdu s panem Pravdou.

Jen... kdyby nebylo tolik toho "předtím", těch neshod (sic!), měl bych z toho mnohem víc pozitivního, páč takhle to bylo takové - poznamenané. Jen kdyby byla konvice v přednáškové místnosti. Jen kdybych nebyl cizincem v pro mne neznámé linii. Jen kdybych otevřel ještě častěji hubu a ozval se vedení, že chceme tohle a tamto. Jen... Pro příště - jednat, okamžitě, střelhbitě, je to ve vlastním zájmu o přežití. Po conu je již pozdě vzlykat nad děravou sítí na rybičky.

Neděle tedy byla zajímavě započata. Jejím pokračováním byl pohodový, klidný a hlavně táhlý dopolední program, jenž se kupodivu rychle a neobvykle přehoupl přes polední hodinu a pokračoval časným odpolednem, kdy se již balilo a vyhazovalo věci do šatny. Ta fungovala excelentně. Chválím. Vybrat peníze za program, za hraní, za co se ještě dalo. Zjistit nějaké ty nejasnosti pro přátele, pořešit je, vyřešit, "zaplakat nad neschopností" jistých konkrétních lidí (oni vědí) a pak už jen zmizet. Domů, odložit batoh, vyložit jeho obsah a obsah kapes, převlíknout se a šup do čajovny na poConový sraz, jenž kvalitu conu zvedl o 100%. Ostatně - tak už to bývá každoročně, že to nejlepší se dá zažít na akci po akci. Jestli za to ale nemohl ten steak s houbovou omáčkou a opečené brambory ve spojení s pořádným korbelem piva. Jen jestli...

Sečteno podtrženo: Pragocon žije dál. Určitě byl tenhle ročník jiný, víc "organizovaný" a "vnuceně organizovaný" (vlastní pracovní komp s dataprojektorem prý můžeme, ale P.Š.T.), jenže - za jakou cenu? Český fandom (fanouškovská komunita) je rozdělený na ty, co FF ano, a FF ne. A pak jsou tací, kterým je to jedno, hlavně že je nějaký ten con a že jsou tam lidi, kvůli kterým tam jedu.

Bylo to drahé? Jasně, říká se to. Kdo přijel až v pátek odpoledne, udělal nejlépe, protože od čtvrtka večer až pátku odpoledne nebylo příliš návštěvníků a možností poklábosit - tou dobou byly na conu převážně organizátoři, lidé od programu či lidé, kteří měli s programem co do činění. Zase na druhou stranu, kdyby víc lidí přijelo už na začátku, nemohl bych psát tu větu o výhodnosti pozdějšího příjezdu. Dvě strany mince.

Holt, byl to Pragocon podobný těm, jak je mám ještě v živé paměti z roku 2007 (Luka) a nebo jako PGC před 2 lety (gym. Buďánka za Smíchovem) - ikdyž už tam bylo znát, že někde někdo přestává mít čas položit základy pro orgnaizátory linií, potažmo pro individualisty a lidské chování a jednání. Pragocon bude v roce 2011 patrně o kus lepší, než ten z roku 2010. Byl na novém místě (které bylo sakra z ruky! Daleko! Konečná metra! Sakra práce proč až tam?!), které má však potenciál být dostatečně dobře oddělující různé sekce, které se vesměs navzájem nechtějí rušit, vidět, slyšet, cítit. Na další ročník Pragoconu pojedu s chutí. A opět to dám Vaškovi na "O conu po conu" sežrat i s tou snídaní, kterou od kohosi podřadně alpinisticky zaměřeného dostal. Zařvu si tak jako vždy a bude líp.

Další články v kategorii Ostatní:

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1

hater - 28. února 2010 21:17
hater

Moon.rider 26. února 2010 11:19
mno doplň sem a nebo napiš nový článek :-)

Moon.rider - 26. února 2010 11:19
Moon.rider

joo..relativně slušnej článek..akorád by to chtělo nějáké drby..co kde kdo atak..
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

Organizator - 16. února 2010 18:19
Organizator

apophis 16. února 2010 16:53
Ve flaškách je Kofola o něco levnější než Coca Cola, ale v sudu je kupodivu dražší, přestože od distributora. Já mám ten 50 l sud za 780 Kč včetně DPH. Pokud je OK cena za Coca Colu 15 kč za 3 dcl, je o to lepší cena za Kofolu. V hospodách je obvykle 5-6 Kč za deci. Samozřejmě to znamená, že na nealku je slušný výdělek, ale reálně to zase taková sláva není. V buFFetu pracovalo 2x5 placených lidí, kolem se s nákupy motali další, plus doprava, pronájem chlazení, kelímky a jejich nákup a doprava, podíl na nákladech na odpadkové koše na kelímky a jejich vysýpání, náklady na podíl kuchyně na elektřině a vodě, fritovací olej, rozbité nádobí, mycí a čistící prostředky, podíl na ceně košťat, hadrů, utěrek a fritovacího hrnce (mimochodem jsme museli v průběhu PGC koupit nový), podíl na licenci ručiteli našeho živnostenského oprávnění, podíl na nákladech na účetní, odvod DPH, ... Ono je to opravdu něco jiného to dělat pořádně a legálně se širokým sortimentem a stihnout obsloužit hodně lidí, než ve 2-3 neplacených lidech u školní lavice nalévat z pár lahví a podávat pár chlebů s párkem (Luka) nebo o něco málo lepší (Buďánka a loni). Já vím, tohle je otrava číst :-). Ale tak to je a já s tím počítat musím.

apophis - 16. února 2010 16:53
apophis

Organizator 16. února 2010 14:44

tak potom je ovšem někde něco špatně.

ve velkoobchodě s nápoji jsem našel Kofolu 0,5hl (50 l = 25 x 2l flaška) za 750 Kč s DPH 10% (15 Kč / l). Přičemž se mi povedlo na internetu najít nejlevnější 2l láhev v akci 6 x 2l láhev / 150 Kč (12,5 Kč / l).

Vážně divné, ale uznávám, je to akce v obchodě, která je dočasná. Jinak je 2l Kofola za přibližně 30 Kč, což odpovídá.

Takže pak 5 Kč / 1 dl, mi přišlo poněkud tahající.
Neřekl bych ani slovo, kdyby to bylo 20 Kč / 1/2 litru... :-)
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

Organizator - 16. února 2010 14:44
Organizator

Ještě dodávám drobnost - po pohledu do faktur jsem zjistil, že je Kofola v sudu dražší, než Coca Cola či Pepsi Cola v dvoulitrové lahvi. Nepočítaje ještě pronájem chlazení a pípy.

Organizator - 15. února 2010 21:55
Organizator

apophis 13. února 2010 11:56
Nevím, jak to máš u ostatních, ale co se mě týká, tak "kecáním do všeho" tím způsobem, jak jsi to udělal, sis získal mé sympatie, ne naopak.

Věřím, že příště na tom budeme podstatně lépe s časem (pan ředitel už nabídl vyblokovat tělocvičnu dřív, už umíme lépe odhadnout potřebnou dobu a lépe naplánovat například nakládání, spoustu věcí máme hotových, známe školu a lépe se na ni připravíme, ... a můžeme se soustředit na vylepšování a další věci. A taky s lidmi - že potřebujeme pomoci vyhlásíme dřív, taky asi ubydou ze strany pár lidí obavy, naše získané zkušenosti se rovněž počítají. Popřemýšlím nad tím rozdáváním dobrovolnické práce, nápad to je pěkný. Pomoc potřebujeme hlavně při přípravě, abychom my vedoucí nemuseli vykládat a nosit, ale mohli naplno řídit. Při samotném conu už zase tolik lidi na neodbornou práci nechybělo, "jen" jsme trpěli skluzem, že jsme nestihli při přípravě některé věci vůbec a některé jen zčásti. Bojím se trochu, že zadávání práce někomu novému a neznalému (a neznámému) by mohlo znamenat podobný čas jako si to dělat sám. Což má smysl v zaměstnání, ale asi ne u jednorázových akcí s nejistotou, zda "vyškolený" bude i příště. Nicméně pořád asi zůstane práce, která se snadno zadá a kterou tedy může někdo udělat za poukázku na občerstvení, abychom nemuseli řešit oficiálně včetně DoPP a evidence a daní... Budeme využívat hotových věcí z minula a lepší přípravy před conem, bude-li lépe probíhat i příprava na místě, pak budu spokojený a většina věcí bude už v pohodě. Jsem optimista :-).

Čajovna: To mě mrzí. Bohužel někteří pořadatelé nejsou úplně ideální (třeba já :-) ), ale lepší nemám. Dřív jsme tyhle věci řešit nemuseli - pořadatelé se automaticky snažili být příjemní, fanoušci brali automaticky pořadatele jako jiné fanoušky a taky se podle toho chovali. Teď jsme my pro některé fanoušky sluhové a pro některé z nás jsou fanoušci prudiči, co je honí do mizerně placené práce. Je méně pomoci a tolerance ze strany fanoušků, je méně snahy ze strany některých pořadatelů. Na obou stranách se to mění a tím se to vzájemně ještě podporuje ve zhoršování. Konkrétně obsluha v čajovně byla napůl nová, šéfová čajovny (co dávala dohromady ty návody a zaučovala se před 2-3 lety jak to vůbec dělat) přijela až prakticky na začátek a ještě do jedné směny dala obě nové holky. Což mi vůbec nedošlo, ačkoliv mělo.

U té herny fakt nevím - conaři jsou i ti, kdo tam seděli a pochvalovali si to. Mně osobně ty počítače vůbec nevadí ani na tom místě, naopak mi tam přijdou zajímavé. Původní záměr byl spát jinde a mít v jedné tělocvičně deskovky a v druhé konzole a PC. Jenže jak šel čas a přihlašování, zjišťovali jsme, že by to byla blbost a hernu jsme sloučili s tím, že jedna část bude tam co byla ta PC herna. Protože jsme ještě nevěděli, že by se byla bývala vešla s těmi ostatními. Nicméně ta firma si ten prostor vybrala a dost dobře nelze říct jedné z 5 firem, díky kterým PGC vůbec byl, že si to mají v pátek ráno spakovat a rozbalit na volných stolech v tělocvičně. Nemohu slíbit, že tam nebude příští rok, protože to už se do velké herny nevejde. A nelze je strčit někam dozadu. Co jsem slíbil, je úprava bufetu a vestibulu a vytvoření více zákoutí pro sezení a pokecání. Pokud bude lepší setkávací prostor dole, budou myslíš i tak ty počítače tam vadit?

No, kdybych nepsal a nevysvětloval, jak je to náročné a co to stojí a proč se některé věci dělají jak se dělají, tak bych byl za lempla, buzerujícího ouřadu a hrabivce, co si na tom natříská kapsy. Takhle pořád jsem, ale snad u méně lidí. No a u těch ostatních jsem snad už jen za prudiče a otravu s těmi kecy pořád dokola, to mi přijde lepší :-).

Všechny připomínky ze všech zdrojů mám nejen napsané, ale přímo vryté :-). Věřím, že drtivou většinu vyřešíme. Upřímně řečeno bych raději hned začal dělat další con v Modré, než se teď pouštět do FF. To se mi fakt nechce.

apophis - 13. února 2010 11:56
apophis

Sargold 13. února 2010 00:51

tak až dopíšeš diplomku, třeba se v čajovně budeš zjevovat častěji :-)

nestydím se za linii, pod kterou jsem byl psán. naopak jsem s tím, jak to dračí doupě zvládlo nadmíru spokojen, co se klasického odorganizování týká. jen tam nebylo takové to výrazné "wow", po které bych řekl - hustý, tohle je linie, pod kterou chci jet i příště. ale zas na druhou stranu - bylo to poprvé a bylo to skvělé. otázka je: "můžete se omlouvat na to, že to bylo poprvé? ano? ne? je to fér? je to vůbec správně položená otázka?" -- raději neřešit. pro příště vím, že se postarám o pár věcí, alias - zase se budu vměšovat do organizace někoho jiného a budu ten starý známý apophis, jenž není oblíben proto, že do všeho kecá.

jak jsem napsal v anotaci: je to můj a jen můj pohled na věc. takže se tu opravdu pokouším o sepsání toho, jak jsem PGC zažil. ne to, jaký byl všeobecně, protože - PROČ? Aby to pak bylo shrnutí, které si říká o zařazení do recenzí? kdybych chtěl, tak jsem to do recenzí zařadil, ale neudělal jsem tak schválně a s jasným úmyslem. není to recenze.

ano, mohl bych říct, že by bylo fajn tohle a tamto a tohlencto... ale proč bych to dělal, když to nebylo nezbytné (mnohdy nedoceněná snaha, které si všimne 1 člověk ze 100) a vše fungovalo na 95% skvěle? Myslím si, že 95% je velmi velmi povedený výsledek.

každopádně díky Ti za reakci. Již snad brzy pokecáme opět naživo.

Organizator 12. února 2010 20:11

Nejsem ani tak příznivce původních PGC, jako spíše o kousek menších conů, kde si zvládnu vybrat mezi 2 až 3 přednáškami, na které bych chtěl jít. Jenže když je jich 5 až 6, tak kolikrát zůstanu v čajovně nebo na baru, protože se tak dlouho nemůžu rozhodnout, až už je pozdě a sedím nad dalším čajem nebo kávou. (Tohle bylo zmíněno i v jiných Ohlédnutích za PGC, co jsem tak stihl zatím přečíst).

Ad chybky: doufám, že sis je všechny zapsal a pro příště na to budeš mít víc lidí. Ostatně - lidí, kteří byli ochotni pomoci je mnohem víc, než si asi myslíš, jen se nikomu nechce oficiálně hlásit atd. atd....
Možná by pomohl stánek s rozdáváním dobrovolnické práce. I kdyby to bylo jen za nějakou tu "jídelenku" nebo "bufetenku". Ha, nápad! A nezní takhle na první pohled úplně zle. Registrace pracujících by pak mohla být tzv. "on-the-fly". A bylo by to jedno centralizované místo, kam by "holky pro všechno" (i pánové) si mohli chodit pro aktuálně potřebnou práci... ty vado, to zní zajímavě tohle!

Ad Čajovna: když jsem si chtěl půjčit skleněnou konvici, abychom si do ní mohli z půjčené varné konvice v Improvizovaném Cirkuse uvařit čaj -- byl jsem poslán do věčných lovišŤ, že porušuji pravidla. Takže by se šiklo čajovníkům -- hlavně těm novým slečnám, které to třeba v životě nedělaly, vysvětlit, co znamená "lidský přístup" a "humání" jednání po slovíčku "prosím", které jsem mimojiné použil bez vyzvání.
A pak tedy jedna věc: zkušeného čajovníka aby člověk pohledal. Ještě že se v čajích jakž takž vyznám. A ještě štěstí, že tam byly návody. To částečně omlouvá (ne)kvalitu obsluhy. Není nutné na tohle reagovat, vím, že to byla nová neoexpovaná obsluha. To je "ale jen částečně" omlouvá.

Ad herna uprostřed: Vašku, sám bys možná mohl uznat, že to bylo trochu moc. Že tohle už bylo za hranicí příjemnosti pro většinu conařů. Sice v sobotu odpoledne ji již kdekdo zvládl vytěsnit z mysli, ale... proč k tomu ty lidi vůbec nutit, hm.

Ale jak tak jsem tvou reakci přečetl, tak za většinu chyb mohlo: Nestihli jsme, neměli jsme lidi, kteří by to udělali, nebo hlídali, neřekli jste si.

To beru jako lehounké selhání, protože po tom, co PGC prošel resuscitací, to byl obrovský rozdíl v tom, co zajištěno naopak bylo. Takže všechno v dobrém, jasné.

Jo a abych nezapomněl: Nebaví mne pořád poslouchat a číst, jak je organizace náročná, jak je to tolik a tolik aut naložených materiálem, tolik a tolik židlí, zásob, koberců a všeho...

Prostě hlavní sál měl mít A0 vytisklou s nápisem Hlavní sál. Takhle, jak byl "neoznačen" a polepen všelijakými jinými a pokreslený malbou z autorství školy, se ztratil v poznání "Hele, tady je ještě pořád recepce, tak jdeme dál.".

To nejlepší z conu si určitě zasloužilo víc... ale to už je jen součástí "mapky, informovanost, orientace" atd... a to už je repetice již napsaného.
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

Sargold - 13. února 2010 00:51
Sargold

Apophisi, děkuji za zmínku o mé osobě. Těším se na čajovnová setkání:-)

A teď vážně. Ty se stydíš za linii, v níž jsi přednášel, že ji ani nemůžeš jmenovat?;-)
A teď už úplně vážně. Propagace byla maximální, jaká byla v našich silách. Tvůj letáček skončil zapomenut v poště, nikoliv úmyslně, ale prostě tím, že poslední dvě noci Kiki a já jsme neřešili nic než Pragocon, ani spánek, a jedna z mnoha zpráv zůstala nevyzvednuta. Za to ti patří omluva, ale na druhou stranu na "tenkrát poprvé" (organizovat linii) to je zanedbatelné, ne? Teď se ozveš, že to nebylo jediné, co nebylo dokonalé, a mně nezbude než pokývat hlavou. Poprvé, doufejme, neznamená naposled.
Jinak, tohle je první shrnutí, recenze, říkej tomu, jak chceš, Pragoconu, kde konečně poznávám akci, na níž jsem před čtrnácti dny byl. Všichni ostatní recenzenti zjevně navštěvovali špatné místnosti a přednášky (rozuměj ty, kde jsem se nevyskytoval;-)).
Takže, sumasumárum, díky za počtení.

P.S.: Na postapo hru jsem vzpomínal i dneska v čajovně. Ta se s námi bude táhnout ještě dlouho...

Organizator - 12. února 2010 20:11
Organizator

Děkuji za reportáž a za pohled ze strany příznivce původních PGC (jestli to je aspoň trochu odpovídající zjednodušení postoje).

Na vysvětlenou pro všechny - část věcí, které byly i jinými účastníky shledány jako nedostatky, jsme prostě nestihli. Umíme je lépe, když na ně máme více času a více lidí. Na přípravu obrovského PGC v nové cizí škole, včetně využití tří nákladních aut vlastního vybavení, jsme měli jen pár hodin. Školu jsme začali přebírat po poledni a ani dvouhodinové zpoždění otevření (v 18 hodin) nezměnilo nic na tom, že jsme některé věci nemohli udělat standardně. K tomu připočtěte, že jsme měli cca o 8 pořadatelů méně, než bylo třeba a to ještě poměrně značná část z těch, co byli, byli úplní nováčci, kteří dokonce ani neznali FF (přestože byli velmi velkou pomocí a v podstatě záchranou, zkušenosti roli hrají).

Máš pravdu v těch ve čtvrtek viděných (a později námi jen částečně napravených) chybek - mapky, pozdní tisk programu... Mimochodem, děkuji za tu zdrobnělinu, protože někteří z toho dělají hned CHYBY. Co mi není úplně jasné a co bych uvítal upřesnit, je "podivně organizovaná čajovna a totální chaos v rozmístění programu". Naše čajovna není profi čajovna, to je fakt, ale co konkrétně bylo špatně ? Chápu to tak, že nebudeš kritizovat nedostupný konkrétní druh čaje, ale máš asi připomínky důležitější. Rádi bychom vylepšovali. Totální chaos v rozmístění pokud vím nebyl - rozmístění programu se nelišilo od toho na webu, respektive lišilo jen u tuším dvou linií v rámci stejného patra a to kvůli rozdílu ve třídách, na který jsme přišli až na místě. Pochopil bych, kdyby bylo kritizováno nešťastně nazvané extra patro (příště to bude přesnější (a pro letošní účastníky srozumitelný) název 1. extra patro s čísly místností 101, 102, ...) apod., ale takhle tápu a prosím o objasnění. Díky.

Pátek: Neoznačené chodby - ano, chyba. Kofola - proč vydřiduši? K tomu vysvětlení: Kofola (5 Kč za točené chlazené deci, včetně kelímku) není o mnoho levnější, než cola. Zapůjčení a provoz chlazení a pípy něco stojí, sudy jsme vezli z Chotěboře (=práce a náklady), protože v Praze není dodavatel, co by nám dal na fakturu, když vzhledem k placení vstupného až na místě jsme neměli peníze na placení předem.

Počítačová herna na ploše mezi schodišti - reálně je to tak, že přítomnost těchto firem umožňuje vůbec conání. Jen nájem školy vzrostl několikanásobně. V Praze je už jen minimum (ne desítky, ale tak deset) škol ochotných vůbec diskutovat s pořadateli conů o pronájmu a nemají ani důvod dávat nízké ceny (dokonce jim za to hrozí problémy od městských úřadů). Pořádat PGC jak býval, je dnes nereálné, nelegální. Legální pořádání a vyhovění nárokům majitelů a účastníků na komfort stojí obrovské peníze (např. koupené, skladované, dopravované, udržované, … koberce ve vestibulu a hale nejsou zbytečný luxus, ale bez nich by nikdo školu nepůjčil nebo by bylo nutné se zouvat). Takže je logická potřeba vyšších počtů účastníků a podobných firem. To je pohled finanční. Druhý pohled je organizační - místem pro setkávání měl být dostatečně dimenzovaný bufet a vestibul. Bufet se ukázal jako nevhodný až v průběhu (akustika, příliš světla a nečleněný prostor - budeme řešit příště), ve vestibulu nakonec nezbylo dost místa a nebylo na čem sedět (přes cca 300 přivezených vlastních židlí). To ale pořešíme příště také, spolu s vytvořením dalších koutů pro sezení i na jiných místech.

Nechceme být největší kvůli sponzorům – ale pokud bychom nebyli, nebudou se o nás zajímat, přispívat ani na nájem ani programem, který pro část účastníků zajímavý je. Největší nechceme být jen tak pro nic za nic nebo pro rekordy. Musíme, protože enormní náklady na legální a komfortní pořádání nezaplatí nízký počet lidí, konec konců i tak bylo vstupné bráno jako příliš vysoké. Samozřejmě vysoké počty lidí a programu a všeho nemusejí každému vyhovovat, nicméně jak sám píšeš, v prostorách školy nějaká tlačenince nebude ani při větším počtu účastníků, který i vzhledem ke snížení vstupného (to je vynucené riziko, zvlášť při letošní znatelné finanční ztrátě) očekáváme příště.

Neděle - Pokud něco chybí v bufetu, je to záměr (nemůžeme si dovolit vyhazovat zásoby neprodaného a např. ani limonády nebo chipsy nemají trvanlivost do léta) nebo chyba (někdo nesledoval úbytek a včas nenakoupil). Bufet byl bez vedoucí občerstvení, která s námi PGC nedělala a při nedostatku organizátorů (obvykle míváme samostatného nákupčího úkolovaného vedoucí, která několikrát denně sleduje spotřebu) se nám vždy nepodařilo dokoupit všechno včas, to by se ale příště mělo také zlepšit.

Se mnou opravdu není potřeba bojovat. My nepořádáme tak, aby si u nás lidé museli to svoje vynucovat, vybojovávat, dělat přes naše pravidla. Stačilo například říct v pátek ráno a konvici jste mohli mít hned. I za cenu, že bych pro ni někoho poslal k sobě domů nebo někoho ji koupit. Stačilo připomenout, že škola je pro nově příchozího málo srozumitelná (nám to nepřišlo, protože jsme ji holt měli prochozenou skrz naskrz a já navíc dělal mapky) i podle mapky a programu a že by označení chodeb aspoň fixou na papír pomohlo. Já vždycky říkám, že con bude takový, jaký si ho uděláme - my (taky fanoušci) a fanoušci (účastníci). Některé věci jen prostě nestíháme, některé nevíme, na některé (i opakovaně) zapomeneme a jen některé se nedají domluvit jinak. A vždy nejlépe řešit hned a na místě. Věřím, že právě tohle poznání pomůže příští rok con o hodně vylepšit. A těším se na to.

Ještě jednou díky za Tvoji účast, pořady, připomínky a reportáž.

hater - 11. února 2010 22:34
hater

apophis 11. února 2010 22:31
:-) Já jsem si zase říkal, že ta možná zbytečná složitost tomu zas tolik neuškodí. Zůstane to osobitější a taky jsem za aktuálnost. :-)

apophis - 11. února 2010 22:31
apophis

hater 11. února 2010 22:28

Psáno "narychlo", byť s odstupem, abych se nemohl vymlouvat na to, že jsem byl při recenzování unavený. Měl a mohl jsem to nejspíše nechat ještě nějakou dobu uležet, pravda. Jenže pak by to postrádalo aktuálnost. A taky jsem lehce doufal, že to projde korekturou... třeba i stylistickou. Ale to byl jen zbožný výsměch mé maličkosti vůči redakci :-)
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

hater - 11. února 2010 22:28
hater

Správné téma na správném serveru :-)

Některé větné konstrukce mi přijdou zbytečně složité, ale myslím, že sem patří spíše diskuze: A mně se líbilo todle a mně se víc líbilo todle :-) bohužel jsem tam nebyl, takže budu mlčet.

Vypisuje se 12 z celkem 12 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)