Problémy v FBI (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Problémy v FBI

Autor : rafaela   21. března 2009   Povídky
Nepříliš vážná povídka, psaná jako slohová práce. Chtěla jsem češtinářce dokázat, že holky nemusí psát jen romantické slátaniny. Stylem psaní jsem se inspirovala u geniálního autora, Jiřího Kulhánka.

"Byl pozdní večer, první Máj..."
"To je ale blbej námět pro film," zavrčela Petra nerudně, když jsme vycházely z kina. A měla pravdu, i já jsem byla po třech hodinách koncentrovaného utrpení silně otřesena. Venku už se šeřilo a drobně mrholilo, proto jsme se usadily k nerezovému stolku ve fastfoodu... stejně nebylo kam jít. Podívaly jsme se na sebe, necítily jsme nejmenší potřebu diskutovat vnadnou a slaboduchou Jarmilu nebo nuceně charismatického Viléma.
„Myslíš, že jsme ho setřásly?“
Chtěla jsem odpovědět, ale už nebyl čas. Narvaným nákupním centrem zazněla střelba, krátká ostrá dávka. Netuším, jak mě mohl minout, každopádně jsem se během pikosekundy zorientovala a ladným… i když, ladným… no, prostě přemetem jsem se přenesla za pult Mc Donaldu. Lidé začali, jak je jejich dobrým zvykem, prchat a panicky ječet. V cestě jim však stál On. Chytil utíkající holčičku, plavovlasého modrookého andílka a přiložil jí hlaveň zkrácené brokovnice pod krk.
„Aničko, okamžitě tu žádost podepiš nebo si to tady maličká šeredně odskáče…“
Děvčátko se rozplakalo.
Představila jsem si, jak by to vypadalo v akčním filmu. Vyskočila bych na pult, rozpuštěné havraní vlasy by mi vlály v neexistujícím větru, přiléhavá latexová kombinézka by obkreslovala dokonalé křivky… a pak bych podepsala, protože bych nemohla dovolit vraždění dětí.
Ještě více jsem se přikrčila za pultem. Bylo několik důvodů, proč si nehrát na akční film… v první řadě jsou mé vlasy krátké a zrzavé, tedy by nevlály ani ve vichřici, zadruhé na sobě nemám latexovou kombinézku, ale orvané džíny a růžový tričko s veselými králíčky. A i kdybych latexovou kombinézku měla, nedokážu si představit, že by dokázala nějak zamaskovat roztomilé faldíky, které se mi v poslední době nadělaly na břiše. Navíc jsem nikdy neměla moc ráda děti, což by ale po těch letech společného soužití mohl vědět. Petra, která se kryla za převráceným stolkem, na mě povzbudivě mrkla.
„Já to myslím vážně, Aničko…“
Tak hloupá, abych vystrčila hlavu nad pult jsem samozřejmě nebyla, ale oplzlé gesto vztyčeným prostředníkem jsem si prostě odpustit nemohla.
Brokovnice práskla.
„Kurva!“
Slovo mi uniklo spontánně, při pohledu na zkrvavený pahýl levé ruky. Tak přece jen mě zná… tohle mě opravdu vytočilo, dala jsme Petře znamení a odjistila zbraň.
Další minuty připomínaly western. Prach, nábojnice bušící o zem, krev stříkající dobrý metr do vzduchu, pronikavý jekot blonďatého děcka… no, vlastně to připomínalo spíše druhořadý horor než western.
Nakonec nastalo ticho. Dlouhé, přerušované jen klokotavým zvukem z místa, kde se děvčátko připletlo do cesty zbloudilé střele. Podívaly jsme se s Petrou na sebe, na něho… to zabralo trochu času, on totiž v tuhle chvíli rovnoměrně pokrýval stěny, strop i podlahu potaženou červeným kobercem. Trochu posmutněle jsem sjela pohledem na pahýl ruky. Ne, že bych na ní nějak zvlášť lpěla, ale stejně mě to trochu mrzelo.
Petra na mě vrhla dlouhý zamyšlený pohled a jedinou ranou dobila stále bublající a klokotající holčičku. V protokolu se to běžně označuje jako utracení z humanitárních důvodů.
„Myslíš, že s tím ten psycholog počítal, když říkal, že nemáš na rozvod přistoupit za žádných okolností?“
Mou odpověď už přehlušilo veselé houkání policejních majáčků.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Problémy v FBI?
Arte-Zherth, Bogina, buhaoraj, lapras, Mirael, Moon.rider, Polárnice, Proof (2.50*), Saia (5.00*), Thunderword

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1

Polárnice - 1. února 2010 15:21
Polárnice

Tak tohle je prostě nádhera:D
Já nejsem nemrava..vůbec neee....*vrtí hlavou* jsem jenom myšlenkami naladěna na vlně, která je přístupná oficiálně od 18-ti let...

kucik - 24. června 2009 15:23
kucik

Nebyl by to Kulhánek, kdyby v tom nebyla pikosekunda, že. Nakonec autorka hned na začátku přiznává, že se jím inspirovala, tak co?

Rozhodně to ale pobaví a je škoda, že je to tak krátké. To jim jako slohovka stačilo?
Moc pěkný.
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

Korny - 9. června 2009 22:27
Korny

Krása, prostě krása. Je pravda, že by to mohlo být trochu delší. Jiří Kulhánek z toho sice kouká, ale myslím že to ještě není ono.. Jen kousíček.

Moon.rider - 19. dubna 2009 11:51
Moon.rider

kulhanek Papí Smithovi..enbo jak se jmenoval tne film s Jolie a Bredem Pittem..

nevim...klasicka slohovka. Necim dobra necim spatna.
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

Liwien - 29. března 2009 12:24
Liwien

Mno vážená dámo.......takhle zkopírovat Kulhánka....je to moc dobrý:-) ale přesto ten kulhánek z toho kouká z každý řádky.mimochodem ta podobnost s Adien je čistě náhodná že? :-) vsadím se že ty jsi ten psycholog:-P i dkyž jak psala Mirael.mohlo to být delší,je fakt že tohle se moc portahnout nedalo ale nák aspon trochu to rozvést.mno nevim...
Žvojt je boj.........tak se pozabíjejte a já bych s dovolením prošla :-P

Adien - 24. března 2009 20:37
Adien

Objektivně: Hezké, celkem dobře napsané, jenom toho Kulhánka to dost hodně kopíruje... Ale na to že to je školní slohovka je to fajn.

Subjektivně: Jak sis vůbec mohla dovolit používat moje jméno ve svých ujetých povídkách..... a oni to chválí... né, rozhodně se mi to nelíbí... jak jsi jen mohla.. prej roztomilé faldíky... jen počkej, ty dostaneš... a ještě to zveřejňovat!!! :D
Otevřete okno upírovi......

Arte-Zherth - 23. března 2009 23:05
Arte-Zherth

To je ale volovina :-D Je to ale docela zábavná volovina. Myslím, že u takové povídky nemá smysl vytvářet nějakou vážnou a seriózní kritiku. :-)

To můžete mít takhle krátké slohovky? My na gymplu museli psát minimálně 3 A4.
Je sex nemravný? Jen dělá-li se pořádně.

Mirael - 23. března 2009 16:51
Mirael

Musím říct, že mě to pobavilo,škoda jen, že byl tak rychle konec, trošku bych to ještě natáhla a rozuzlení vygradovala,ale jinak musím říct, že je to povedené.Jiné,lehce kruté a morbidní,ale velmi povedené.4*
Smutným údělem králů a krásných žen je, že v davu lichotníků, který je obklopuje, nemohou rozeznat přítele.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)