Psíma očima (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Psíma očima

Autor : Luelle   8. června 2008   Povídky
Všichni jsme se báli fejetonu, mně se prý povedl :)

Dovolte, abych se Vám představil. Jmenuji se Alex a jsem střední knírač. V průkazu původu mám napsáno: Alexandr z Českého ráje. Patřím jedné české rodině z Prahy. Táhne mi na devátý psí rok, což je skoro 63 lidských, ale syn mého páníčka říká, že se chovám jako štěně. Sám je ještě štěně spratek jeden drzý.

Protože jsem hafan z lepší rodiny a mám rodokmen, jsem moudrý. A tak Vám lidem konečně povím, co si my psi myslíme o tom vašem škatulkování.
Nedávno jsem slyšel páníčka, jak vedl moudré řeči o týrání lidí v Tibetu a panička na to řekla: „To víš, to je ta asijská krutost.“ Potřásl jsem hlavou, až mi voda odletěla od mých pěstěných knírů a frkl. Jaká asijská krutost? Vám řeknu, že nic takového není, páč znám Čchinga. Čching je čau čau od vedle s modrým jazykem a srstí barvy přezrálých pomerančů. A povím Vám, většího troubu jsem ještě nevyčmuchal. Celé dny trčí sám na zahradě a už z toho cvokatí tak, že se honí za svým stočeným ocasem, ten by mouše neublížil, natož Tibeťanovi. Z toho by jeden dostal psinku. Ještě, že já mám ocas kupírovaný a jsem pravidelně třikrát venčen na nylonovém vodítku značky PESCO. Žádná asijský krutost není, stejně jako není nějaká česká nebo německá povaha. Panička říkala, že Němci jsou pracovití, pořádní a disciplejnovaní, ale já vím, že to tak není. Kdybyste jen znali Nera od naproti! V PP má napsáno německý ovčák, ale žádný komisař Rex to teda není. Ten je línej i štěkat. Celé dny leží na schodech před domem jeho rodiny a předstírá hlídání. Panička taky povídala, že Italové jsou národ hádavců, ale ani to jsem jí nesežral na rozdíl od tlačenky, co si chtěl dát páníček ke svačině. Protože u nás v ulici je Dafné, pudlice s růžovou mašlí kolem krku a rodokmenem dlouhým, jak účet pětičlenné rodiny za týdení nákup potravin a drogerie. A její páníčkové jsou Italové. Prý se vůbec nehádají a nechápe, proč se říká italská domácnost, když po sobě lidé házejí talíři. Její italská domácnost je prej klidná a útulná. O Anglánech se říká, že jsou studení psí čumáci, ale to je taky lidskej vejmysl. Můj nejlepší psí parťák je buldok Arnie, páč je sním legrace. A jen si vzpomeňte na Lasie! Jak statečně zachránila svého člověka, protože Vy lidi jste stvoření křehká a my Vás musíme furt zachraňovat. Ale nevíme, kde jste vzali to, že Francouzi jsou národ přátelský až usměvavý.
Nejnafrnější pes, co znám, je Jacques. On je porcelain, lovecký pes vysokých kvalit. Jeho páníček je myslivec a má doma bednu plnou pohárů a medailí, tak si myslí, že je nadpes. Není přátelský a zuby necení kvůli úsměvu.

Zkrátka a dobře, Vy lidi, se mejlíte. Není žádná česká nebo italská povaha, ani americká nebo evropská. I když každý jinak štěkáte – nejlíp to umí stará Kropáčková z mandlu, která štěká rychleji a hlasitěji, než její krátkonohý jezevčík Pajda, který ani trochu nepajdá.
Je jenom povaha hodná, laskavá, zákeřná, psí, kočičí, nebo hadí. To jen Vy si myslíte, že když má člověk tmavší pleť nebo velký nos, tak je hned jiný, protože mluví jinou řečí. Copak pes, který má stočený ocas je jiný než ten s nestočeným? Pes bude pořád pes a povahu má takovou, jak si ho vychováte. Takže Ital, kterýho vychováte v Praze bude mít stejnou povahu jako Čech vyrostlý v Bangladéši. Lidi si jen hledají výmluvy a viníky pro svou vlastní neschopnost a to mi přijde hloupé.

A teď už musím jít, protože bude deset hodin, a to chodí ranní počta.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Psíma očima?
Adien, Anael, apophis, Bogina, Elfish, Kaena, Krvemlík, kucik, Mett, Miar, Saltzhornia, sherridon, Silver, TheDave

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 10 z celkem 10 příspěvků1

Mik-Mik - 15. června 2009 16:02
Mik-Mik

Celé je to roztimilé a ten konec mě dostal :)
Njelepší činnost: Jíst BeBe, pít Kofolu, poslouchat offspring a psát SEM !

Gran - 14. června 2008 21:25
Gran

Takové úsměvné, to ano, ale u ničeho jsem se vyloženě nechechtal. Myšlenka - nic velkého, průkopnického, nového, odhalujícího... spíš připomenutí všeobecně známé skutečnosti. Jazyk? Beru slang, ale i hovorová čeština má určitá pravidla pravopisu... narážím na sérii hrubek.
Rozhodně to ale hodnotím pozitivně, ač to není nic světoborného =) (Plus některé příměry jsou docela fajn ;))

Krvemlík - 14. června 2008 20:29
Krvemlík

Vrrrrrrrrrrrrrr,haf,haf.Štěk štěk štěk grrrrrrrrrrrrrr vrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Divokekmeny-pozice: 72. místo

Miar - 11. června 2008 19:16
Miar

Adien 11. června 2008 16:56
já to chápu. třeba slovo "disciplejnovaní" mi připadá úplně geniální. ale slova končící na -ej mi prostě nahánějí husí kůži...
chrocht

Adien - 11. června 2008 16:56
Adien

Miar 9. června 2008 15:39
Jde o to, že ten pes má bejt tak trochu hloupej, jak na začátku píše: "jsem moudrý" tak to mi právě přišlo jako taková nadsázka, a pak na konci jak poučuje... nevim, nesedí mi to, to je vše.. ale stejně to je úžasný
Otevřete okno upírovi......

TheDave - 10. června 2008 12:50
TheDave

Nudné a mírně infantilní, těžce neobjevné. Možná je to tím, že psy nesnáším a proto je mi forma velmi nesymapatická, ale když odlédnu i od ní a podívám se čistě na myšlenku...Lidi jsou hloupí. Ano. Haf. Škoda že psi neumějí mluvit, jistě by nám přinesli mnoho moudrosti, kterou postrádáme...přinejlepším průměrné, takže 2,5*
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

kucik - 9. června 2008 17:08
kucik

Ta nespisovná slova tam sedí dobře. Takový milý, nenásilně mravokárný fejetonek. Škoda překlepů a drobných chybek. Jinak výborné.
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

Luelle - 9. června 2008 16:13
Luelle

Miar 9. června 2008 15:39
to byl taky důvo pro horší známku :(
ale je přeci jasný, že pes mluví tak, podle toho co slyší kolem sebe a je to pražský pes :D
Pokud si dal PJ tu práci, že pro padoucha vytvořil celý deník, nezabijete ho.

Miar - 9. června 2008 15:39
Miar

Adien 9. června 2008 15:32
o tom ale fejeton je ;-)

souhlasím, je to supr. co mi tam ale vadí, jsou slova typu "mejlíte". chápu, že takový pes asi nebude chodící slovník českého pravopisu, ale jakožto ostravákovi mi to příliš bije do očí. ale za chybu to nepovažuju.
btw nadpes mě dostal xD
chrocht

Adien - 9. června 2008 15:32
Adien

Úžasný, skvělý, vtipný, zajímavý..... Akorát mi tam trochu vadí na konci to poučování, to mi k tomu nesedí..... Ale jinak... vážně dobrý, skvělý, krásný. fakt se mi to líbí možná nejvíc co jsem tu zatim viděla.... Ale jestli to nebude tím, že psy miluju na světě ze všeho nejvíc....
Otevřete okno upírovi......

Vypisuje se 10 z celkem 10 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)