Sněhulák (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Sněhulák

Autor : hater   23. prosince 2007   Povídky
Věnováno všem...

Padá sníh. Malé, bílé vločky se pomalu snášejí k zemi, tu a tam je popostrčí studený, hravý vítr. Stojím na světlé sněhové pokrývce a dívám se na ně téměř celou věčnost. Dívám se na ně, ale můj zrak míří dál. K malému dřevěnému stavení, přikrytému nádherně třpytivou závěji. Tam kde mrazivou, zimní nocí proniká hřejivé, žluté světlo domova. Bráním se tomu, ale mé oči vidí až k tomu oknu a přes bledé kresby mrazu na něm i dovnitř.
Okolo stolu sedí všichni společně a ačkoli tabule není nijak bohatá, úsměv nechybí. Hospodyně je spokojená, protože dům je čistý a uklizený. Večeře se podařila a všichni spokojeně mlaskají. Hospodář se mírně usmívá při pohledu na svou hezkou ženu se vzpomínkou na hromadu dřeva, kterou naštípal a nyní sloužila jako potrava nenasytnému, horoucímu ohni v krbu. Děti rychle nabírají jídlo, jak jim velí bříško, opomíjené při celodenní hře na sněhu a zároveň vědomí překvapení čekajícího po večeři.
Dívám se z dáli a koupu se ve zlatavých odlescích jejich životů. Bílý závoj je stále hustější a postupně ukrývá jediné světlo v mém životě. Mrazivý vítr mi proniká pod kůži a mění ji na neproniknutelný pancíř. Vhání mi do očí hořké slzy lítosti, snad při vzpomínce na dětské ruce formující mé tělo. Snad protože se mě už nikdy nedotknou a už neuvidím jejich spokojenost, když mě dokončili. Možná také protože se nemohu hýbat, nemohu projít bílou stěnou a znova alespoň pozorovat teplo, které by mě zahubilo.
Stojím sám v bílé, mrazivé noci a poslouchám neutichající naříkání větru. Nemohu změnit svůj osud a tak jen čekám a doufám.

Možná zítra, než skončí krátká pouť ostrého, zimního slunce po obloze, možná pak tu nebudu stát sám.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Sněhulák?
Amthauer, Drtikol, Harald, Horny Goat, lexus, Mett, Voju

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 7 z celkem 7 příspěvků1

Allizea - 26. prosince 2007 20:41
Allizea

Mno..tak tady určitě nelze nic vytknout. Gramatika i stylistika je podle mě úplně v pořádku. Alespoň mě tam vše sedí.

Jinak je to taková příjemná a hlavně kraťoučká povídečka. Mě se to líbilo a hlavně je to něco úplně jiného než se tu čte denně. pohled z trochu jiné prespektivy :)
Hezké dílko ;)
Dum Spiro, Spero.

Voju - 25. prosince 2007 22:15
Voju

Tak celkově k dílu : Zaujalo mě to .. :)

Jinak .. http://amphora.forumup.net

dávám za 4* a sry za OTT ;)

Harald - 24. prosince 2007 10:43
Harald

Annox 23. prosince 2007 21:46
hater 24. prosince 2007 09:12
Dobrá, promiňte, ale už mě jeden ćas taky deptalo, když mi byla jeskyně schválena asi za tejden a půl... Takže občas je to na nervy...
No to sem z toho magor

hater - 24. prosince 2007 09:12
hater

Harald 23. prosince 2007 20:53
povinnosti jsou fajn vec, to jiste take znas, protoze mas urcite svoje. Radeji, ale delam veci, ktere chci a ne ty ktere musim. Snad to neni tak velky hrich ;-)

Annox - 23. prosince 2007 21:46
Annox

Harald 23. prosince 2007 20:53
No, možná, ale jsme také lidi...
A teď to šlo drobet pomaleji, protože jsem neměl na 14 dní net.
Takže... buď soudný :)
Moderní realista uznává pouze pesimistický optimismus.

Harald - 23. prosince 2007 20:53
Harald

Pěkné... a už vim, proč Aragorn funguje tak pomalu... protože admini píšou povídky a kreslej obrázky, a se*ou na svý povinosti... promiň, ale myslim, že mate jinací věci na práci, než vymejšlet blbosti... i když pěkný blbosti...
No to sem z toho magor

Amthauer - 23. prosince 2007 14:22
Amthauer

Pro mě taková pěkná idylka venkova, skoro až podle pí. Němcové, plus příběh sněhuláka, úsměvný právě svou tragičností, která mu byla personifikována.

Vím, že zas tak veselé ty Vánoce ve skutečnosti nebudou, ale proč si nějaké určitě Vánoce neudělat aspoň sami v sobě. A něco obdobného přeji i autorovi a všem ostatním, kteří si to přečtou.
- What is a life devoid of strife?

Vypisuje se 7 z celkem 7 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)