Vlčí hlad (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Vlčí hlad

Autor : Innos   28. dubna 2009   Poezie
Krátká báseň vypráví o útoku hladových vlků na lidský tábor. Zoufalí lidé se snaží ubránit útoku, vlků je však příliš moc... (historicky mé třetí dílko)

Hladový vlk mezi stromy běží,
na jeho kožichu chlupy se ježí.
Venku zima a hrozný chlad,
vlky z lesů žene hlad.

Z hájů ozývá se vytí vlčí,
lidé v táboře strachy se krčí.
Jídlo snědli, už chtějí spát,
dnes nemohou se s vlky rvát.

Muži z tábora chopí se vidlí,
nastal čas bránit svá obydlí.
Statečný Gerhard svou sekyru brousí,
pálivé jiskřičky po sněhu trousí.

Z lesa vybíhá silný vlk,
churavé ovci hned trhá krk.
Dalších deset vlků vrhá se na muže,
stanou se však jen oběťmi pro kuše.

Gerhard razí si cestu mezi šelmami
ve snaze ochránit děti s ženami.
Rozdává údery na všechny strany,
když vtom ozvou se staré rány.

Uklouzne a spadne do sněhu,
však zůstává pořád ve střehu.
Ve vlčích očích vidí chlad,
zuřivost, beznaděj a věčný hlad.

Hrdina sebere poslední síly
a pokračuje dál ke svému cíli.
Vidí však, že snaha je marná,
tato bitva s vlky nebude zdárná.

Desítky vlků z lesa se rojí,
Gerhardovi muži se o život bojí.
Bojují však statečně dále,
sil jim ubývá, stále a stále.

Mrtvý Gerhard k zemi padá,
statný vlk mu rozsekl záda.
Bojovníci pochopí, že nemají naději,
na zoufalý útěk obrací se raději.

Venku zima a hrozný chlad,
zbylí vlci už tiší hlad.
Ze stáda ovcí je masa dost,
nezbude po nich ani kost.

Nasycení vlci táhnou dále,
potravu musí shánět si stále.
Venku zima a hrozný chlad,
nekonečný je vlčí hlad.

Další články v kategorii Poezie:

Kdo hodnotil článek Vlčí hlad?
Amthauer, Bogina, Epi, LadyShade, lexus, Michi_Hrozi, Mirael

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 16 z celkem 16 příspěvků1

Mirael - 15. května 2009 02:34
Mirael

Na výtky jsou zde odborníci,mě se to zdálo podařené,místy i úsměvné,ač to asi mělo být spíš smutné,ale to už je moje paštika.
4*
Smutným údělem králů a krásných žen je, že v davu lichotníků, který je obklopuje, nemohou rozeznat přítele.

Innos - 14. května 2009 16:25
Innos

Díky ;)
Většina stínu v našem životě pochází z toho, že si sami stojíme na slunci.

rafaela - 14. května 2009 15:08
rafaela

hmm, místy verše kulhají, někdy úplně upadnou... ale nakonec se dopotácí k cíli a dílo má hlavu a patu. Líbí s emi to. A to s rozsekntými zády se mi líbí a ne že ne... ej to originální:-P
Víš, cos vlastně chtěl, kdyžs žádal po bozích za ženu z jezera Paní...?

Epi - 11. května 2009 22:09
Epi

Vidí však, že snaha je marná,
tato bitva s vlky nebude jasná.

-napdalo mě co takhle nahradit: nebude zdárná - slovem jasná? Jinak se mi tahle básně dost líbila. 4*
"Aby si zuřícímu trpaslíkovi uniknouti dokázal, hbitých nohou jest ti zapotřebí. Nest pomni: vždy rychlejsi byti musis, nez kterakoli sekyra jim vrzena letic. Jestlize unikl jsi mu, zevnejsek svůj pozměn. Paměť jejich jest smrtelně dobrá."

Amthauer - 5. května 2009 12:09
Amthauer

Mortred44 5. května 2009 11:25
Umberto Eco rád zdůrazňuje ve svých přednáškách, že čím víc informace autor čtenáři dává, tím víc se dílo blíží brakové zábavné tvorbě a naopak (např. čtenářka červených románů potřebuje vědět, jestli si hrdinka ráno oblékla šaty s krajkou nebo bez ní a jestli si do kafe dala mléko nebo cukr, protože se jí pak v hlavě ten obraz snáze a bez menšího přemýšlení tvoří, a cítí v tom důvěrnou známost jiných podobných próz; ale podívejme se třeba, kolik je v akčních sci-fi dlouhých popisů, jak funguje třeba útočná puška, nebo jak je hrdina detailně operován - to mají čtenáři brakové literatury rádi [a já taky, protože neberu brak za nic méně důležitého, nýbrž za něco jiného typu]).
- What is a life devoid of strife?

Mortred44 - 5. května 2009 11:25
Mortred44

Amthauer 4. května 2009 19:31
Nechci do toho zbytečně rýt, ale stejně si myslím, že přihodit tam jeden dva verše o tom, jak se do čela domobránců postavil Gerhard, veterán tuhle z nějaké války a vyrazil bránit svou mladou ženu a dvě děti (vymýšlím si) a nakonec nechat třeba Gerharda umřít, ale domobránce vyhrát nebo ho naopak nechat přijít s nějakým chytrým nápadem, který se ale zvrtne a všichni stejně umřou, tak už by to mělo příběh se zauzlením a překvapivým (no dobře... ne zas tak překvapivým...) zvratem a přitom by to nemuselo být o nic delší. Vzhledem k tomu, že v sedmé, deváté a desáté sloce (tedy čtvrté od konce, předposlední a poslední) není skoro žádný posun...

Mimochodem, tak mě napadlo že vlastně nevím, proč ti lidé s vlky bojují přímo... Pokud mají kuše, proč prostě nevylezou na komíny a střechy a všechny je nepostřílejí? No nic, to už jsem moc pragmatický...
"See Dick's game. See Dick's use of rules. See how Dick made Jane & Spot cry. See the game end. Don't be a Dick." (Phil Brucato: Deliria RPG)

Amthauer - 4. května 2009 19:31
Amthauer

Mortred44 4. května 2009 19:09
Obdobným způsobem, že "toho je málo", mohu argumentovat, že je tam toho málo na rozvinutí komplikovanějšího příběhu. Nemyslel jsem to tak, že se tam vůbec nic neděje, ale že to je spíše takový průlet nad bojištěm, než konkrétní sledování boje, spíše statická momentka - což konec konců je právě poezii příznačné, výpravnost je stále silněji v doméně prózy. Co se obrazů týče, nemyslím starší autory, kteří většinou (hlavně v předromantické éře) dělali obrazy na objednávku, takže jaksi měly být konkrétní, spíš jsem narážel na takové ty scenérie, které si lidé věší na zdi v bytech.
- What is a life devoid of strife?

Mortred44 - 4. května 2009 19:09
Mortred44

Amthauer 4. května 2009 12:56
Omlouvám se, ale tohle neberu. Na začátku lidi žijí a vlci jsou v lese. Na konci jsou vlci o kus dál a lidi už nežijí. Tedy se odehrála (minimálně pro lidi docela podstatná) epická změna - ergo, je to epika.
Navíc nevím, které obrazy z bitev máš na mysli, ale většina těch, které znám já, je poměrně jasně orientována pro tu či onu stranu (Davidův Únos Sabinek, Maroldova Bitva u Lipan, Muchovo Pobití Sasíků pod Hrubou Skalou, abych dal namátkou pár příkladů).
Ale uznávám, že u obrazu člověk může zapomenout na "příběh" a proniknout do světa vztahů, odkazů a skupin. Nejsem si ale jistý, jestli to jde u básně psané víceméně prozaickým jazykem se (zhruba) dvaceti slovy ve sloce. Takový útvar dle mého nedokáže vykreslit atmosféru tolik jako plátno 1,5 x 3 m nebo dvacetiminutová "válečná" sekvence ve filmu - prostě je tam toho moc málo. Možná že by to šlo, ale asi by to byla výzva i pro zkušeného básníka...
A navíc to, že si jen vychutnáváš atmosféru ještě neznamená, že obraz nemůže být zasazen do nějakého příběhu. Jako dynamické umění bych tedy báseň spíš než k obrazu přirovnal k filmu. A film (byť válečný či "atmosférický") je jen velmi zřídka bez příběhu.

Innos 3. května 2009 17:17
Jak s těmi zády, tak s bitvou to nebyly nijak významné výtky - myslím, že všichni pochopí, cos tím chtěl říct, otázka jen je, jak to bude znít. A u těhle dvou mi to v uších trošku zadrhlo. Samozřejmě nejsem žádný extrémní znalec českého jazyka, takže komentuju jen na základě osobního citu. A přiznávám, že při zpětném zamyšlení těžko hledat nějakou solidní náhradu. Přesto se mi zdá, že "zdařit" se může spíš útok, finta nebo nějaký manévr. Mluvit o tom, že se bitva "zdařila" (tedy něco jako povedla) můžou podle mě snad jen hodně cyničtí generálové, agresivní nájezdníci nebo skupiny historického šermu (když jim přijde hodně lidí, neprší, nikdo si nic nezlomí a vyberou dost peněz za vstupné :-D)
"See Dick's game. See Dick's use of rules. See how Dick made Jane & Spot cry. See the game end. Don't be a Dick." (Phil Brucato: Deliria RPG)

Amthauer - 4. května 2009 12:56
Amthauer

Mortred44 3. května 2009 11:24
Otázka je, jestli to mělo být laděno epicky, nebo jako obraz. Když máš namalovaný výjev z bitvy, taky se obvykle nezajímáš, kdo proti komu a proč bojuje (což neznamená, že bys třeba postavě, která vyniká, nemohl dát jméno), ale jen vnímáš tu atmosféru.
- What is a life devoid of strife?

Innos - 3. května 2009 17:17
Innos

Hmm, to s těmi zády nebylo šikovné, to přiznávám. No a k té bitvě: podle mě není "zdárná bitva" není tak špatné spojení. Možná je to ale jenom můj názor :) Kdybych tam měl propašovat nějaké synonymum, napadá mě ještě "zdařilá", ale to by tam nesedělo. Jinak se všemi výtkami souhlasím. Vezmu si z nich ponaučení.
Většina stínu v našem životě pochází z toho, že si sami stojíme na slunci.

Mortred44 - 3. května 2009 11:24
Mortred44

Odpustím si, co vyčítám skoro každé básni tady (rytmus, laciné rýmy, znovu rytmus a čas od času nějaká ta asonance). Jinak je to na místní poměry dobrá báseň, která ukazuje, že máš slovní zásobu, která dokáže utáhnout víc než obligátní tři sloky. Délka je tedy rozhodně klad.
Co se příběhu týče, je fajn, že to alespoň NĚJAKÝ příběh má. Trochu problém ale je, že ten příběh neobsahuje žádný zvrat, nic nečekaného - prostě se tam stane to, co píšeš v anotaci a šlus, báseň skončí. Každý dobrý příběh by přitom měl obsahovat charakteristiku postav (aby čtenář věděl, proč mu má na nějakém Gerhardovi záležet a aby jeho smrt vnímal alespoň trochu jako smutnou /nebo veselou?/ událost). Taky nějakou expozici (kde řekneš co, kde a proč se děje), peripetii (kde se děj znenadání otočí a situace vypadá jinak než na začátku) a konkluzi (kde se dozvíme, jak to dopadlo).
Poslední výtka směřuje používání některých slov - konkrétně "zdárné bitvě" a vlku, který hrdinovi "rozsekl záda". Sousloví "zdárná bitva" mi přijde podezřelé a ještě nikdy jsem ho neslyšel (myslel jsem, že zdárné nebo nezdárné jsou hlavně děti, učedníci a vůbec bytosti, které něčemu učíš nebo k něčemu vychováváš). A nenapadá mě, čím by ten vlk mohl hrdinovi záda rozseknout - drápy se spíš drápe nebo škrábe, tesáky spíš trhá, kouše atd.

3,5*
"See Dick's game. See Dick's use of rules. See how Dick made Jane & Spot cry. See the game end. Don't be a Dick." (Phil Brucato: Deliria RPG)

lexus - 29. dubna 2009 21:20
lexus

Myslímže asi budu souhlasit s Michim...SKrytý smysly jsem ani nehledal, ale i tak se mi to mrťě líbí
Pohrajou Roling stones, dodávka bude na střeše v příkopu a my se budem tlemit až budem zvracet!

hepos - 29. dubna 2009 17:37
hepos

presne Amthauer 28. dubna 2009 15:25
Zmrzlinář: "Zmrrrrrrzlinaaaaaaa! Zmrrrrrrzlinaaaaaaa! Zmrrrrrrzlinaaaaaaa!" (děti vyběhnou na ulici) Zmrzlinář: "Zmrrrrrrzlinaaaaaaa! neni... došla..."

Bogina - 29. dubna 2009 10:37
Bogina

No já nevím, některá slova mi tam přijdou jen tak "do počtu". Jak by třeba i sebesnaživější vlk mohl někomu "rozseknout" záda? Takových věcí je tam víc. Ale jinak to není zas tak příšerné, stačilo by to trošku poladit.
Ad bene vivendum, breve tempus satis est.
PJ roku 2008, vítěz Aragornského turnaje (AT´08 DrD)

Michi_Hrozi - 28. dubna 2009 17:55
Michi_Hrozi

Báseň sa mi páčila. Podľa mňa má fakt niečo do seba. Škoda že v sebe nemá nejakú skrytú mšlienku a je to len taká obyčajná báseň i keď dobre napísaná.
4*
Laugh.. and the world laughs with you. Weep.. and you weep alone!

Amthauer - 28. dubna 2009 15:25
Amthauer

Některé rýmové dvojice jsou sice úsměvné, ale budiž. Jako miniatura, vykreslující vyvraždění vesnice to ujde. Líbilo se mi hlavně:

Z lesa vybíhá silný vlk,
churavé ovci hned trhá krk.


Kdyby tam bylo místo "silný" ještě "šedivý", tak už by to byl totální masakr. Akorát nevím, jestli to opravdu mělo působit tak srandovně. No, a pak:

Statečný Gerhard svou sekyru brousí,
pálivé jiskřičky po sněhu trousí.


To je dobře obrazomalebné dvouverší.

****
- What is a life devoid of strife?

Vypisuje se 16 z celkem 16 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)