World of Darkness: Antagonists (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

World of Darkness: Antagonists

Autor : hater   30. července 2010   Recenze
Bestiář Světa temnoty

Nepřátelé. Z toho slova čiší nebezpečí a zášť. Nepřátelé jsou alfou a omegou dobré hry na hrdiny. Ovšemže, hráčské postavy jsou velmi důležité, ale co z toho, že jsou zajímavé a hráči je umí dobře zahrát, když jim PJ nenabídne dostatečně zajímavou výzvu, když nemají možnost překonat dostatečně obtížnou překážku? PJ musí stále znovu vymýšlet další nové příšery, bestie anebo problémy. Z tohoto důvodu vychází různé bestiáře a jeden z nich mám právě v ruce. Jedná se o bestiář pro WoD (World of Darkness), neboli česky Svět temnoty. Je to svět velmi podobný našemu, ale více pokřivený a zkažený (jako kdyby to ještě šlo). A také svět plný různých bytostí, o kterých si myslíme, že neexistují. Protože právě tyto různorodé bytosti mě velmi zajímají, stala se pro mě knížka velmi žádanou.

Nejdříve jsem si ji objednal u svojí manželky, která jela za moře, ale bohužel ji tam tehdy také nesehnala; u nás samozřejmě dostupná nebyla a tam pravděpodobně vyprodáno. Uplynulo pár let a nakonec jsem ji získal z eshopu Black Knight v akci. Kniha je formátu A4, má pevné desky a na nich velmi předvídatelně tmavý motiv. Přední straně vévodí deformovaná lidská postava, obličej ukrývá pod plynovou maskou a tělo pod světlé sako s bílou košilí. Z rukávů vyrůstají kořeny - anebo to jsou vlasy? Kromě oblečení z bytosti vlastně vidíme jenom tyto výrůstky, které pronikají ven i na různých místech saka - skládá se tedy bytost pouze z nich? A k čemu je jí potom to oblečení? Vznikla snad nějakým způsobem z člověka? Ale kdo v dnešní době nosí sako a plynovou masku? Kromě toho se bytost vznáší? Anebo možná deformuje svět kolem sebe. Na pozadí je tmavě zelený, pohybující se mrak, jehož optickým středem je ona bytost. Obraz, na který se díváme, má být cizí, neznámý, když o něm přemýšlíme, dospíváme spíše k rozporům a dalším otázkám. Vnitřní strana desek je také tmavá, s nahodile poskládanými ilustracemi a citáty vyjadřující pocit - většinou strach nebo nejistotu či neznámo. Krásným příkladem může být:

  • "...sledoval nedávno pohřbeného drápat se ze svého hrobu..."
  • nebo "A pak pro mě zemřel. Není to sladké?"
  • Pak ještě třeba pod jeptiškou s nemilosrdným výrazem ve tváři a krátkým mečem v ruce: "Modli se za svou duši, hříšníku. Přišel den zúčtování."

Stránky knihy jsou z kvalitního křídového papíru a jsou zkrášleny černobílými ilustracemi, text je pochopitelně anglicky - české překlady WoD jsou pouze amatérské.

Tolik ke vzhledu a teď k obsahu. Kniha na 132 stranách popisuje různé typy nepřátel vhodných ke konfrontaci hráčských postav ve Světě temnoty. Začíná krátkou voodoo povídkou, která mě potěšila a navnadila k dalšímu čtení - takto si představuji nepřítele ze Světa temnoty. Po ní následuje obsah dělící knihu do pěti částí. První je úvod - krátké pojednání o cílech knihy, komu je určena a co od ní očekávat. Další čtyři části popisují čtyři různé druhy nestvůr; kapitola vždy začne krátkou povídkou, která v průběhu pokračuje a její pointu se dozvíme až před přechodem k další kapitole. Kromě toho je text prošpikovaný vsuvkami, například vedle obecného pojednání k čarodějnictví je ještě konkrétní popis voodoo. Nebo kousek od popisu vzniku zombie je další odstavec rozvádějící možnosti oživení zvířat.

Všechny čtyři kapitoly popisují nestvůry velmi komplexně. První tři se zabývají určitým typem nepřátel - jsou to nemrtví, lovci, sekty - a poslední obsahuje různorodé druhy jiných monster. Jejich popis zahrnuje:

  • Poddruhy nestvůr (například sekty náboženské, ekonomické, kulty osobnosti nebo sebevražedné sekty),
  • vzhled,
  • motivaci,
  • nadpřirozené schopnosti,
  • jakým způsobem je lze zlikvidovat,
  • jakým způsobem se mohou dostat do křížku s hráčskými postavami,
  • jakým způsobem se organizují,
  • jak se brání proti jiným nepřátelům ve Světě temnoty,
  • jak je použít efektivně a mnoho dalších detailů.
  • Třešničkou na dortu jsou hotové postavy nepřátel připravené k použití.

Popis nepřátel je velmi důkladný, dokreslený příklady a ilustracemi. Po dočtení jsem si vybral jednu z příšer, kterou považuji za opravdu nádhernou, a chtěl bych ji okamžitě začlenit někam do vlastních příběhů. Je stvořena ze zloby a nenávisti ostatních, živí se strachem a zabíjí jen, když je dost silný (strach), takže se jej snaží vyvolat tím, že se nejdříve plíží okolo. Pomáhá tak navodit správnou hororovou atmosféru, protože PJ potřebuje některého z hráčů přesvědčit, aby začal hrát strach. Teprve potom příšera může zaútočit a objevit se v celé své kráse. Lze ji zabít obvyklým způsobem, například kulkou, ale ne na dlouho. Je psaná podle básně o konci světa. Kromě této nestvůrky jsem v knize našel i několik dalších zajímavých příšerek, u kterých předpokládám, že je nikdy nikde nepoužiji, ale líbily se mi a to včetně povídek k nim se vztahujících. Zároveň mě až tolik nezaujala "suchá" členění, jaké možné druhy nemrtvých jsou, možná proto, že tohle tak trochu znám, a příliš dlouhé pojednání o sektách - nevybral jsem si žádnou sektu, kterou bych byl ochoten zařadit do vlastních kronik, i když jsem získal povědomí, jak to v nich funguje, jaké jsou jejich cíle a hromadu dalších informací. Možná by však nebylo špatné, kdybych tam někde našel i tak šílenou potvoru, jako je nakreslená na obálce.

Přes to všechno mi ještě něco chybí. Možná si moc vymýšlím, představuji si, že dostanu vše naservírováno na stříbrném podnose, ale kniha by se mi ještě více líbila, kdyby obsahovala krátké pojednání o použití nepřátel všeobecně. Nápovědu, jak zvolit nepřítele, aby byl právě pro vaše hráče vhodný. Říct, kdy je nepřítel zajímavý, čím je odporný a čím přitažlivý. Kdy s ním bojovat, kdy ustoupit, kdy postavy podrazit, kdy by měl vítězit a kdy ho nechat zemřít. Popsat strukturu objevování dlouhodobého nepřítele v dobrodružství tak, že vznikne jistá kaskáda, která příběh přibližuje k zajímavému vyvrcholení. I když to možná není úplně v rozsahu této knihy, bylo by to pro mě to "něco navíc", lákadlo, které dělá značku a říká, že zakoupením dalšího díla z vydavatelství White Wolf rozhodně neprohloupím. A když nad tím ještě přemýšlím, tento bonus v knize vlastně je - rozkouskován do různých doprovodných textíků okolo, a to je to, co mi vadí. Chtěl bych, aby to bylo na jednom místě, zpracované do jediné teorie nepřítele.

Závěrem bych řekl, že kniha je tím, za co se vydává. Je to bestiář příšer a bytostí temnoty oblečený do hezkého, kvalitního šatu. Líbit se beze zbytku jistě bude příznivcům hororů, kterým nevadí rozsáhlé a komplexní rozbory nestvůr. A těm, komu to vadí, se budou líbit ilustrace a povídkové texty okolo - ale jenom kvůli nim si to nekupujeme, že ne? :-)

Autoři: Pamela Collins, Aaron Dembski-Bowden, Jonathan McFarland, Morgan A. McLaughlin
Rok vydání: 2004

Další články v kategorii Recenze:

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 4 z celkem 4 příspěvků1

hater - 31. července 2010 23:15
hater

hater 31. července 2010 23:14
pro upřesnění ten poslední odkaz je recenze kompletně rozebírající jednotlivé kapitoly knihy.

hater - 31. července 2010 23:14
hater

Nefrete 31. července 2010 23:09
Chceš více, stačí říct :-)

cituji nástěnku zdejší diskuze Elysium:
Základní otázky a odpovědi o Vampire - http://rekviem.wz.cz/faq.html
Zkuste ukázku hry - http://rekviem.wz.cz/intro/
Stránky klubu Prague by Night - http://www.vampire.cz
Ruthanovo doupě - http://ruthan.wz.cz
Svět temnoty u nás - http://wod.rpg.sk/svet
Amaterské překlady pravidel nWoD, VtM a WtF - http://wod.webzdarma.cz/

vyčerpávající "review" v angličtině http://www.rpg.net/reviews/archive/11/11124.phtml

Nefrete - 31. července 2010 23:09
Nefrete

hater 31. července 2010 22:00
Já bych chtěla poděkovat haterovi za přispění do poněkud málo zásobené sekce recenzí; myslím, že by se tu takových a jim podobných kousků mělo objevit více a především častěji.

Hater
má poměrně specifický způsob projevu, který se některým může zásadně příčit, jiným naopak připadat blízký a otevřený - důležité však je, že jej převratným manévrem nemůžete zkultivovat (a tedy změnit). Tím autor - možná bezděky - vtiskává svým článkům poněkud nedokonalý, za to však osobitý punc: "to je mé a nikoho jiného".
Recenzi rozhodně ocení výhradně znalci World of Darkness; ti Temnotou nepolíbení ji mohou alespoň poprvé nepřímo zakusit.

Můj verdikt:
Jakožto ta "nepolíbená" jsem poněkud slepě tápala v Temnotách a mnoho jsem se nedozvěděla ani o WoD - což nelze vytýkat, nebylo to záměrem recenze - avšak ani o Protivnících samotných. Malé ochutnávky se nám sice dostalo - což by zajisté někoho uspokojilo - já si však žádala víc.

A jak o tom smýšlíte vy?
Odpusť jim, neboť nevědí, co činí.

hater - 31. července 2010 23:05
hater

Chtěl bych poděkovat Nefrete za značný přínos tomuto článku. Bez její pomoci by nebyl tím, čím je nyní.

Vypisuje se 4 z celkem 4 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)