Tom Lloyd: Pán Bouří (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Tom Lloyd: Pán Bouří

Autor : hater   28. listopadu 2009   Recenze
Hrdinská fantasy od britského autora

Tahle knížka mi už dlouho leží na stole. Dočetl jsem jí koncem září, ale do recenze pořád chyběla. Každý večer jsem se na ní podíval, ona mi můj pohled vrátila a já jsem se věnoval něčemu jinému Ale dnes přišel ten slavný den :-). Tak co tu máme? Tmavá hnědá obálka s bojovníkem v těžkém brnění na žluto modrém podkladu. Bojovník má krásný meč a velký štít, jeden by skoro nevěřil, že unese tolik železa, protože z něho vlastně kromě kovu není nic vidět. Nad ním se vznáší řvoucí drak s jezdcem na zádech. Zdá se, že drak a jezdec jakýmsi způsobem patří k sobě. Kromě toho je obraz okolo bojovníkových nohou nějaký rozmazaný a tak trochu to připomíná jiskřící magii. Celkově obrázek vyjadřuje pohyb a energii.
Co je na druhé straně obálky knihy? Píše se tam o talentu autora, jeho bohaté imaginaci a okouzlených čtenářích. Dílo je přirovnáváno k směsici temných a bizardních vizí Stevena Eriksona a epicky propracovaných příběhů George R. R. Martina. Druhého z jmenovaných znám, respektive jeho dílo a můžu říct, že přečíst jeho ságu je na dlouho. I když píše poutavě, i takové čtení může být velmi zdlouhavé.

Co se skrývá ve slovech napsaných uvnitř obálky? Je to hrdinská sága, tedy máme jednoho velkého hrdinu, máme proroctví a sledujeme jak ho náš hrdina postupně plní. To všichni známe a teď si samozřejmě kladete otázku, proč číst právě todle? Nejsem si jistý jestli na ní odpovím, ale zkusím to.

Nejdříve napíšu trochu o světě, ve kterém se děj odehrává. První věc je jeho historie a propracovanost. Mohu potvrdit to, co slibuje titulek. Ano, svět je vymakaný, má svou historii a dobře se o něm čte. Bohužel ne vždy jsem měl úplně jasno a některé věci mi zůstávaly utajeny (což možná bylo záměrem autora, možná ztraceno v překladu). V každém případě se jedná o svět plný různých magických tvorů, bohů a plný magie. To jest magie je pevnou součástí tohoto světa, každý jeho obyvatel jí zná a setkal se s ní. A je tu slabší magie a pak je tu silnější magie, které je vzácnější a o to zajímavější. Šlechtic, který chce být úspěšný, potřebuje magii. Jeho nejcennějším majetkem je kouzelné brnění a meč, které mu pomáhají udržet si svou pozici. Bez nich je jeho šlechtický stav silně ohrožen. Podobně na tom je boží přítomnost, silně jí pociťují kněží a častěji se s ní setkávají ti mocní, ale v menší míře jí cítí i ti bezvýznamní.

Do tohoto místa se vydáváme jako nezkušený mladík, který se držel stranou těchto velkých věcí a patřil mezi ty nejchudší. Díky rozhodnutí bohů se stal vyvoleným nástupcem trůnu jedné ze zdejších zemí a také dostal svůj kouzelný meč a brnčko (které má mimochodem celkem zajímavou historii). Spolu s ním poznáváme hlavní město této země a spolu s ním se dozvídáme jak to teda funguje. Viz předchozí odstavec o šlechtictví :-). Časem se z tohoto mladíka stává bitevní stroj nabitý magií, takže kromě toho, že umí sekat mečem, tak ještě smaží protivníky pohledem. Takříkajíc má šavle i v očích a musí dávat bacha na koho se škaredě podívá :-)

Autor střídá vyprávění z pohledu tohoto mladíka s vyprávěním z pohledu jiných důležitých postav. Otevírá konflikt, ve kterém jde o všechno a pomalu to říká vyvolenému i když čtenář toho ví o trochu víc a nebo se může domýšlet. Na konci knihy jsem znal vyvoleného, ale nevím jak se bude dál chovat a ani si nedokážu představit kam bude dál sága směrovat (kromě toho velkého konfliktu :-)). Také jsem poznal jeho přátele jejichž motivy jsou jasnější, ale tím, že svůj osud spojují s vyvoleným, tak jejich budoucnost je také nejistá. Kromě toho jsem poznal další zajímavé postavy na obou stranách konfliktu, o jejichž úlohách se mohu jen dohadovat. A samozřejmě jsem poznal některé nepřátele vyvoleného, se kterými si bude muset vyřídit účty a řeknu vám, že mu teda nezávidím :-)

Vlastně bych mu nezáviděl ani kdyby tito nepřátelé neexistovali a zbývalo mu pouze vyřešit neblahou situaci, kterou autor ke konci prvního dílu ságy nastínil. Věřím, že ho čekají ještě velmi krušné chvíle a to co bylo popsáno dosud je proti tomu je procházka růžovým sadem. A vůbec to nevypadalo, že to vyvoleného nebolí. Taky na konci zůstala pěkná hromádka mrtvých a hromadu zmatků v duši. To je další věc, kterou je třeba říct: Autor neváhá a vydává se na průzkum duší jednotlivých postav. Hlavní hrdina má své vlastní kostlivce ve skříni a nebojuje pouze na bitevním poli. Bojuje i vevnitř. Stejně tak jeho přátelé a nepřátelé.
V některých částech je dokonce lehký nástin romantických scén, ale je to především příprava na další děj a autor je řeší relativně rychle a jasně. Žádné zmatky.

Když to teda shrnu, komu bych toto dílo doporučil? Prvně těm, kteří mají rádi mocné hrdiny, magické efekty a fantasy. Potom těm, kteří rádi čtou o cizích krajích. A také těm, kteří kromě sekání mečem a smažení bleskem chtějí číst o tom jak to je těžké být vyvolený. Autor píše uceleně a postupně se propracovává ke svému cíli. Nechává si záležet na každé scéně, přestože těm velmi náročným (jako jsem já :-) ) se může zdát, že některé scény by se daly ještě vylepšit. Jedná se mi především o scény popisující historii, která je zřejmá hlavnímu hrdinovi, ale nikoli čtenáři.

Další články v kategorii Recenze:

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1

hater - 2. prosince 2009 21:47
hater

Koho zajímá úryvek, tak následující část popisuje šílenství bitvy a jak moc mu hlavní hrdina knihy
(Isak) propadl. Tenhle typ popisů není příliš moje krevní skupina, ale jednoznačně k němu mám přiřazený výraz brnčko :-)

každý soubor má asi 500 kb

http://rekviem.wz.cz/aragorn/lloyd/157.JPG
http://rekviem.wz.cz/aragorn/lloyd/158.JPG

Další část je úryvek událostí několik dní po té, co se hlavní hrdina probudil a dávám ho sem, protože ukazuje lítost ze zkázy, kterou hrdina způsobil. A taky důsledky, teda, že ten vojcl to prostě nedal a prchl. Tuhle část oceňuji více :-)

http://rekviem.wz.cz/aragorn/lloyd/162a.JPG
http://rekviem.wz.cz/aragorn/lloyd/162b.JPG

Opičák - 2. prosince 2009 21:06
Opičák

hater 2. prosince 2009 21:00
Anp je to potřeba, ano chvi... ale pořád sjem tak adolescentně hloupí... doufám že z toho vyrostu, myslím to upřímně, stejně jako Stáňa Grossů :)

hater - 2. prosince 2009 21:00
hater

Opičák 30. listopadu 2009 21:15
koukni ke mne do profilu a dozvíš se co píšu jiné než recenze :-)
A když si necháš vyjet jenom recenze (http://www.aragorn.cz/clanky/?sekce=recenze) tak uvidíš, že je sem, tam píše i někdo jiný.

Jestli vyrosteš, to nevím :-) ale zeptal bych se spíše jestli z nich chceš vyrůst a jestli je to potřeba :-)

Opičák - 30. listopadu 2009 21:15
Opičák

Píšeš vůbec něco jinýho než recenze?
A píše tu vůbec někdo další recenze?
A vyrostu já jednou z těhle debilních otázek?... ne

hater - 30. listopadu 2009 10:14
hater

Saltzhornia 28. listopadu 2009 23:45
díky :-)

zajímalo by mně jestli je něco konkrétní, co tě přivedlo k rozhodnutí to nečíst.
Omlouvám se za brnčko :) ale musel jsem ho tam napsat. Ta knížka je v tomdle směru psaná vážně, hrdina si bere smrt nepřátel k srdci, ale já si z toho musím dělat legraci, protože tendle styl soubojů mi moc nesedí. Ale i přesto se to čte dobře.

Co se tyče děje, tak věřím, že o tom se dozví čtenář více až jestli si bude chtít knihu přečíst. Ale spíš máš pravdu v tom, že bych mohl uvést příklad toho jakým způsobem je kniha psaná :-)

Saltzhornia - 28. listopadu 2009 23:45
Saltzhornia

Recenze je napsaná lehkým žertovným tónem, to je příjemné. I když já mám pocit, že ten tón je kapku násilný. Hovorové výrazy bych přešla jako záměr, ale co autorovi nemůžu odpustit, je výraz "brnčko." Strašný češtinský patvar z kterého mám husí kůži. Nebyl by výraz "zbrojička" poněkud méně strašlivý? Trochu postrádám popsání děje, tedy vím že prostý človíček se změní v šlechtickou bitevní obludu. ale to je vážně všechno? Po přečtení recenze vím jedno, po téhle knížce nesáhnu. Ale od toho vlastně recenze jsou, aby nám pomohli se rozhodnout.

Takže po dlouhém váhání za 3*. Sorry, ale brnčko bylo příliš a stálo tě nejméně půl hvězdy :)
I pád na hubu je pohybem vpřed...

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)