Zrcadlo (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Zrcadlo

Autor : ladyL   5. března 2012   Ostatní
Vír myšlenek vsunutý do 10 minut čmárání...

Kdo jsem? Otázka, na níž nedokážu odpovědět. Jediný problém, okolo kterého se točí celý můj život. Nedokážu říct, jaká je přesně moje osobnost, protože jsem jí ještě nevytvořila. Každý, kdo se se mnou baví, ať už dobrovolně, nebo z donucení se stává objektem mého počínání. Abych se nedočkala zklamání, chovám se přesně podle představ druhých. A právě zde vyvstává odpověď na první otázku. Já jsem vy. Vy jste zrcadla a já vaším odrazem. Žádné chmury, žádný vztek, žádná bolest. Jsem přesně to, co chcete vidět. Co by se ale stalo, kdyby zrcadlo prasklo? Zemřela bych, nebo by se ukázalo mé pravé já? Jestli ano, kdo by to byl? Hodný člověk, nebo naopak zrůda? Každý den je pohodlný, avšak černá mlha mě obklopuje každou chvílí čím dál víc. Našeptává mi strašná slova, předzvěst mého konce, který přijde, pokud se zrcadlům nevzepřu. Ta mlha! Zalézá mi do plic i pod kůži. Drtí mi všechny orgány, jen aby mě donutila jednat. Co si ale počnu? Co když to nezvládnu? Moje pravá osobnost bude odhalena, avšak zamítnuta. Bude ze mě vyvrhel na samém pokraji společnosti? Mlha mi našeptává, abych se odvrátila od strachu a bojovala. Ne za ostatní, jen za sebe samotnou. Stojím před obrovským zrcadlem, váhám. Pot mi stéká po tváři, celé tělo se mi třese. Obličeje všech mě napjatě pozorují. Čekají na mé rozhodnutí. Avšak nedokážu rozpoznat, jestli se těší nebo ne. Naposledy se nadechnu, zavřu oči a celou svojí silou proskakuji zrcadlem vstříc neznámému. Dle obrovské bolesti od střepů usuzuji, že se povedlo. V každém nervu mi pulzuje strach. Až otevřu oči, uvidím se. Bude tu stát člověk se svým vlastním vkusem, smýšlením, se vším naprosto originálním. Ještě chvíli čekám, načež otevřu oči. Stojím u jezera. Popojdu pár kroků. Nyní se opravdu vidím v odraze vody. 

Takže tohle jsem já?

Další články v kategorii Ostatní:

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 2 z celkem 2 příspěvků1

Nathaka - 24. března 2012 10:57
Nathaka

Souhlasím s Amthauerem. Meditace má většinou větší přínos pro autora než pro čtenáře. Aby dala něco čtenářům, musí jim, a to je trochu paradoxní, nastavit zrcadlo. Musí se v meditaci taky najít, musí se s něčím v ní ztotožnit, musí se s ní svézt a taky se zamyslet. A to se bohužel nepodaří, pokud bude tématika i forma toliko průměrná.

Ale s podobnou jazykovou výbavou, která není marná, by se dalo zapracovat i na dalších věcech, které by mohly něco nabídnout i nám ostatním. Takže nač čekáš? :-)
N.

Amthauer - 5. března 2012 13:44
Amthauer

Úvaha? Meditace? Na tom nesejde, tak či tak, beletristické se to nezdá a gramatika je vcelku dobrá, takže přejdu rovnou k obsahu Jen dvě věci: za prvé, opravdu mi chybělo rozdělení na odstavce, které by textu přidalo na jasnosti i čitelnosti; za druhé, po "nebo" se píše čárka tehdy, když může nastat pouze jedna z možností a nikoliv obě.

V první části shrnuješ takovou tu triviální klasiku o podřízení se okolí a hraní role. U věty "Vy jste zrcadla a já vaším odrazem." jsem se pak trochu zarazil. Může být totiž chápána ve více smyslech: buď jsi zrcadly, které se odráží v jiných zrcadlech, nebo tím, co se odráží v oněch zrcadlech. Může to být dokonce chápáno i tak, že jsi světelným "prasátkem" :).

Pak je rozváděno, jak v sobě utlačuješ a kumuluješ negativní emoce. Zmínka o zemření je trošku emo, ale budiž. Pak se náhle začne mluvit o mlze, aniž by však byla do textu jakkoliv uvedena. Prostě je náhle zmíněna mlha a působí tak jako pěst na oko. Naštěstí je tam pak několik vodítek, čeho metaforou by se mlha dala chápat.

Výsledek? Sdělení nakonec není nijak závratné. Dusíš to v sobě, podřizuješ se, pak revolta, svoboda, sebepoznání. Něco takového jsem četl na internetových literárních serverech mnohokrát a metaforika zrcadla rovněž není zrovna originální.

Není to špatné... Bohužel to ale ani nemá skoro nic dobrého. Nebudu tedy tentokrát hodnotit. Snad to někdo ocení víc.
- What is a life devoid of strife?

Vypisuje se 2 z celkem 2 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)