Cesta tam a zase zpátky do hospody 1 (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Cesta tam a zase zpátky do hospody 1

Autor : Bogina   15. července 2008   Povídky
Patnáctidílná povídka sepsaná v roce 2001. Fantasy a parodie.

Cesta tam a zase zpátky do hospody 1

Cesta tam a zase zpátky do hospody,
aneb
tři zlaté chlupy medvěda Vševěda

Martin Klátič Plánička & Jirka Brant Patoka
(už je to dlouho, co jsme to s Klátičem sepsali, byli jsme ještě mladí a hloupí :), ale nechávám to z nostalgie bez úprav)

--------------------------------------------------------------------------------

"Do Sklave je cesta jako žádná ze sta, roubená je krčmama..."

úryvek známé lidové písně

--------------------------------------------------------------------------------

Na břehu Zabitého moře leží město Sklave, v něm se nachází Úplavičné náměstí a na jeho jižním konci, tam jak stojí ten velký chrám se začíná odvíjet náš příběh.

Ten chrám není jen tak nějaký svatostánek silných ve víře, to je chrám vlčího boha Verevolfa. Verevolf je menší bůžek, který zasahuje většinou jen do osudů rozličných psovitých šelem a lidí si moc nevšímá. Ale když už si všimne, stojí to zato, neboť jeho průvodním atributem je velký stříbrný řemdih Utlučho.1 Jeho menší kopie mají Verevolfovi uctívači samozřejmě v každém svém chrámu.2

A právě na zdejší exemplář dostal zálusk Killerián Frost, zvaný Killy, člen neblaze proslulého klanu Killy Family Frost. Killerián je černou ovcí rodiny, protože jeho povoláním je temné řemeslo zlodějské, zatímco zbytek příbuzenstva se živí zpěvem, tancem a hraním na všechny možné hudební nástroje po poutích a jarmarcích. Killerián si ale na svou vyděděnost nestěžuje, protože on sám nebyl nikdy moc společenský typ a možnost vyhnout se oslavám narozenin a svátků, které při tak rozvětveném příbuzenstvu probíhaly takřka neustále, jedině vítal.

Takže ledva padla tma, vyrazil Killerián do ulic. Šibalsky se schovával ve stínech, ale protože za sebou táhl dvoukolák s nářadím, působil poněkud rozruch a nejeden4 noční obyvatel pátravě hleděl za vzdalující se malou postavičkou, která chaoticky přebíhala ulicí vyhledávaje ta nejtemnější zákoutí.5

Jak si tak Killy rachotil ulicí, v duchu si ještě jednou probíral svůj plán. "Vlezu tam, vezmu řemdih a uteču." Plán vskutku dokonalý, i když trochu jednoduchý.

K chrámovým zdem dorazil po schodišti, které ústilo na náměstí vedle budovy. Pravda, nebyl úplně nenápadný, protože neubrzdil na schodech dvoukolák, ten ho nabral a poněkud hlučně s ním shopsal dolů.

Když se vymotal ze speciální zlodějské vrhací sítě, hbitě se ukryl do stínu jednoho z chrámových pilířů. Po chvíli si dodal odvahy a přikradl se k těžkým vstupním vratům.

Ke klepadlu ve tvaru vlčí hlavy byla připevněna cedulka s otvírací dobou.6

"Vida," zaplesal zloděj. "To mám čas až do osmi do rána!"

Zámek byl klasický typ Bráboš 25A.7

"Dobře jsem udělal, že jsem si nekoupil od Bráboše paklíč. Tenhle zámek by otevřel snad i Angelo,"8 pomyslel si zloděj zatímco lomcoval klikou.

Po chvilce zápolení se ocitl uvnitř. Zabouchl vrata a rozkřesal pochodeň. Dobře věděl, že v boudě za vraty střeží Verevolfovu svatyni trojhlavý zmutovaný kojot, tzv. vlkouš, a tak si s sebou přinesl tři velké hovězí kosti.

Nicméně vlkouš tvrdě spal a zlodějovo šťouchání kostmi do čumáků ho nemohlo v žádném případě vyrušit.

Bezvýsledná snaha brzy Killeriána omrzela, takže nechal kosti kostmi a vydal se do temných útrob chrámu.

Po překonání několika propadel a šipkových pastí se ocitl u točitého schodiště a zaváhal zda pokračovat nahoru nebo do suterénu. Naštěstí byly na zdi směrovky WC, šatna, kuřárna a, ke zlodějově radosti, také Verevolfův posvátný stříbrný řemdih - tudy, takže sestoupil po šipce do sklepení. Díky fosforizujícím ukazatelům nalezl bez dalších obtíží kobku s řemdihem. Ten visel na stěně nad mísovitým obětním kamenem a tvářil se značně nepřístupně.10

Killerián neváhal ani chvíli a díky svému univerzálnímu lupičskému vytahovacímu žebříku vyšplhal čile až ke zbrani. Uchopil řemdih, ale jakmile jej sejmul z úchytů, rozeznělo se poplašné zařízení ve formě skřeta zavěšeného u stropu.

"A himbajs," zaklel zloděj, schoval řemdih do kapsy a rychlým krokem opustil budovu.

Nutno říci, že vlkouš nerušeně chrápal dál, i když mu na boudě blikal nápis Zagribni narušitele, nebo nedostaneš nažrat!

Když se Killerián ocitl venku, zhluboka si oddychl.

"Je to za mnou," pomyslel si. "Teď bude nejlepší na pár dní zmizet z města. Až přestanou volfáci zuřit a koupí si nový řemdih, vrátím se a střelím ten co mám v kapse."

Vtom mu padla do oka cedulka přibitá na dveřích jednoho domu. Nápis na ní hlásal: Chcete si vydělat velké peníze? Chcete zažít dobrodružství a pracovat s kolektivem mladých a perspektivních lidí? Pokud ano, tak se dostavte třetí pondělí po úplňku, po druhém kohoutím zakokrhání, k temné věži všemocného kouzelníka Čáryfucka.

"A ejhle," zamyslil se zloděj. "Byl bych pryč z města11 a ještě bych si mohl vydělat velké peníze. To nezní ale vůbec špatně. Začíná to zejtra ráno, tak to abych se pomalu vydal na cestu. Ty ksindlíci opeřený budou uprostřed hvozdu určitě kokrhat jak protržený."

Chopil se dvoukoláku a začal se plížit stínem k Severní bráně.12 Právě včas, protože na náměstí vběhla horda zakuklených postav a hnala si to ke chrámu, kde se poplašný skřet mohl uvřískat k smrti.


--------------------------------------------------------------------------------

1 Někdo by mohl namítnout, že stříbro je měkký kov, ale zkuste to vysvětlit někomu, komu dopadlo na hlavu všech 350 tun Utlučha.
2 Kněží a vyznavači vlčího boha, agresivní sekta pejskařů a ochránců zvířat zvaná volfáci,3 pomocí tohoto řemdihu provádí rituální obětiny. Je to záležitost velice náročná na úklid, protože místo tradičního nože je používán právě výše zmíněný řemdih. Proto se také obětní rituál většinou odehrává v kobkách s omyvatelnými stěnami. Také téměř všechny kultovní příspěvky končí ve fondu na financování uklízeček.
3 Je to takový ten druh lidí, který jde odehnat ode dveří jenom brokovnicí.
4 Tedy nejméně dva...
5 Je fakt, že ne ta úplně nejtemnější, jelikož ta už většinou navštívili trollové za účelem vykonání potřeby.
6 Jelikož Verevolf odmítl účast na nočních rituálech s tím, že v noci spí, rozhodli se kněží na noc zavírat.
7 Janko Bráboš je vyhlášený městský zámečník. Ke smůle poctivých měšťanů je ale vyhlášený i mezi zloději, protože jim dodává mistrně zhotovené kopie klíčů i s adresami.
8 Angelo Frost je Killeriánovi babičky bratrance nevlastní synovec, který uznává jedině hru na dum-dumy,9 ale jinak je naprosto neschopen jakékoliv technické činnosti.
9 Název dum-dum byl převzat od jistého kmene tmavších takyobčanů obývajících jeden ostrůvek v Jižním moři. Dum-dum označuje v domorodé řeči dunivý zvuk, který z tohoto nástroje při hře vychází. Dum-dum také znamená chcíplá koza s pěnou u huby, ale ta nemá s hudbou nejspíš nic společného.
10 Mísovitý kámen totiž daleko lépe než kvádr udržel oběť po zásahu Utlučha pohromadě.
11 Protože jak každý ve městě ví, stojí Čáryfuckova temná věž uprostřed hvozdu asi dvě míle od městských hradeb.
12 Možná tě, milý čtenáři, překvapilo, že zatímco byl Killy uvnitř chrámu, nikdo venku stojící dvoukolák neukradl. Pak tedy věz, že se o to jeden nezkušený lupič pokusil, ale ledva se přiblížil k vozíku, vystřelila z ojky naváděná šipka a pronásledovala zděšeného lumpa až o dvě ulice dál, kde ho dohnala a srazila k zemi.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Cesta tam a zase zpátky do hospody 1?
Anael, AngryAndHated, Arachnid, Arte-Zherth, Darth jofry, Diuk, Doškin, Epi, Fir36e, kapitán Lebka, Kotel, Laethé, Lessa, MARK, Mett, mirim, Morion, Sakutzik, Sidar, Swann, TheDave, Zlatovous

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 13 z celkem 13 příspěvků1

Laethé - 30. prosince 2008 17:15
Laethé

Je, to me potesilo! Jsem priserne detinska... XD
Ctyri hvezdicky.
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

Lessa - 22. srpna 2008 11:15
Lessa

a podľa mňa je to celkom haluz. nemá to žiadnu "umeleckú" hodnotu ani nič podobné, ale celkom mi to pozdvihlo náladu. dávam 3,5
... jej hudby obrátenej, prevrátených slov, zvrátených myslí, prekotených snov...

Darth jofry - 20. srpna 2008 08:25
Darth jofry

Inu, četl jsem již horší věci. nevylo to špatné, místy jsem se docela i zasmál. Řekl bych, že u tohodle tipu díla se s nějakým hlubším zaměřením ani počítat nedá. Zajímavé to bylo 3,5
Útočná puška Kalašnikov se skládá ze čtyř částí. Jsou to tyto tři: pažba a hlaveň. Pažba nemusí být vždy přítomna.

Morion - 8. srpna 2008 21:45
Morion

Zpět, ne 3*, ale 2,5* ...

Morion - 8. srpna 2008 21:44
Morion

Asi nemám smysl pro humor. Rádobyvtipné pasáže jsem asi identifikoval, ale jediný vtipný mi přišel, nevím proč, Utlučho. Šedě průměrné – 3*

Zlatovous - 18. července 2008 22:38
Zlatovous

Humor mi příjde příliš šroubovaný, jen proto, aby tam byl za každou cenu. Nečetlo se to nejhůř, ale každá část by se dala nějak vylepšit. Navíc se mi dost příčí přístup: z nostalgie jsme to nechtěli upravovat - publikovali jste to, i když jste věděli, že to úpravy potřebuje. Nestačí si to nostalgicky vytáhnout ze šuplíku a přečíst si to? Trochu zbytečné, házet to sem...

Gran - 18. července 2008 21:02
Gran

Nevím nevím, jediné, co mě opravdu dostalo, byla naváděná šipka úplně na konci ;)

Amthauer - 18. července 2008 14:48
Amthauer

TheDave 18. července 2008 13:58
Aragorn.cz taky není v první řadě umělecký web, ale skutečně web spíše pro děti. A dejme tomu na Alik.cz by tohle byl určitě vrchol ;)
- What is a life devoid of strife?

TheDave - 18. července 2008 13:58
TheDave

Tak. Je to nudná ptákoviná stavící na prvoplánové parodii, která se dá vymyslet nad pivem. Množství textu a jeho forma už na první pohled odrazuje schvalujícího admina od nějakého zásahu, takže formátování textu je taky divné. Hodilo by se to jako pohádka před spaním pro moje dva desítileté bratrance, vlastně tohle je ten druh "literatury", který bych byl schopen volnou asociací spíchnout na fleku. Někomu se může tenhle druh humoru líbit, ale...ale ano, je pravda, že snad jedině na aragu se může takováhle ptákovina chytnout, dětinské je to dost.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

TheDave - 18. července 2008 11:02
TheDave

Dal jsem 2*, okomentuju to později.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

Sidar - 17. července 2008 14:59
Sidar

Pěkně se to četlo! Zhltnul jsem to jedním dechem a nikde sem se nezasek, tedy až na chvíle, kdy jse se smál - bylo docela často :o) Šup sem s pokračováním 4,5

Arte-Zherth - 16. července 2008 18:15
Arte-Zherth

Celkem sranda. Tohle není dílo, ke kterému stojí za to psát nějakou konstruktivní kritiku. Měla by se tu zřídit nová sekce v Článích s názvem vystihujícím parodie a humor. Mno dávám 4* a počkám si na pokračování.
Je sex nemravný? Jen dělá-li se pořádně.

Epi - 15. července 2008 23:48
Epi

No pěkný příběh, aji jsem se zasmál. Dosti nápadité...líbilo se mi to a moc proto jsem udělil 5 .o)
"Aby si zuřícímu trpaslíkovi uniknouti dokázal, hbitých nohou jest ti zapotřebí. Nest pomni: vždy rychlejsi byti musis, nez kterakoli sekyra jim vrzena letic. Jestlize unikl jsi mu, zevnejsek svůj pozměn. Paměť jejich jest smrtelně dobrá."

Vypisuje se 13 z celkem 13 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)