Cesta tam a zase zpátky do hospody 2 (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Cesta tam a zase zpátky do hospody 2

Autor : Bogina   18. července 2008   Povídky
2. díl povídky

Cesta tam a zase zpátky do hospody 2


Výbuch! Dveře vypadly z pantů a pod stropem se z pokoje začal valit hustý tmavě modrý dým.

Experimentalista Adalbert Bonifác Brdečka se vypotácel z hořící místnosti, na ústa si tiskl šátek, kterým dusil kašel a v ruce držel baňku s fialovou bublající tekutinou.

"Heuréka!" vykřikl.

Z protějších dveří vyběhla postarší žena s válečkem v podpaží a utírala si ruce do zástěry. Podívala se na Adalberta, pak na zcela zdemolovaný pokoj a zase zpět na Adalberta.

"Heuréka," zopakoval Brdečka, když viděl, jak se žena nadechuje k dlouhému monologu. "Už to mám, teď už to bude zaručeně fungovat. Stačí mola donutit aby se toho napil a zaručuji vám, že se vašich svršků ani nedotkne."

Tekutina zatím naleptala dno nádobky a vytekla na podlahu, kde se jala ihned za tichého syčení vsakovat.

Objevitel ji zaraženě sledoval a nevěřícně kroutil hlavou.

"Asi jsem to s tou žíravinou přehnal," usoudil. "Teď už se mi to ale zaručeně povede." Otočil se a učinil pokus vrátit se do pokoje.

"To už je tenhle měsíc poosmé, pane Brdečko! Já už to nebudu dál snášet! Sousedi si stěžují, musela jsem platit pokutu za rušení nočního klidu a to mi dlužíte nájem za tři měsíce o opravách bytu ani nemluvě!"

"Ale paní domácí, až prorazím na trh s nějakým mým vynálezem, všechno vám splatím."1

"Taky za jídlo jste mi dlouho nezaplatil."

"Vždyť jsem vám dal zadarmo vzorek mého nového bezva octu."

"Jenže když jsem s ním pokropila salát, zvedl se a s nadávkami vyskočil z okna."

"No sem tam to mělo ještě nějaké mouchy..."

Z pokoje se ozval hlasitý sykot. Brdečka díky svým zkušenostem nezaváhal, popadl paní domácí a strhl ji na podlahu. Ozvala se další exploze a ze dveří vyletěly zbytky roztříštěné křivule. Tentokrát se vyvalil dým zelený.

"To bylo moje leštidlo na parkety (verze 1.8)."

"A dost! Já už kašlu na to, kolik mi dlužíte, ale vypadněte z mého domu!" Křičela paní domácí, když vstávala s podlahy, kam zatím molomor vyžral pěknou díru. V jejím hlase byl náznak nepříčetnosti.

"No, no, snad se tak moc nestalo..." zkusil to Adalbert.

"Ale stane se! Okamžitě opusťte tento dům, nebo použiji váleček!!!"

"Ale..."

"Vééén!!!"

Vida, že se situace vyhrotila, vyprostil Adalbert z trosek pokoje brašnu se svou nezničitelnou příruční laboratoří a vydal se ke dveřím. Na konci chodby se ještě otočil a chtěl pronést nějaká poslední slova, ale váleček, který mu prosvištěl kolem ucha a vylétl dveřmi ven na ulici, kde srazil nic netušícího prodavače zeleniny, ho přiměl ke spěšnému odchodu. Tak se ocitl experimentalista A. B. Brdečka na ulici.

--------------------------------------------------------------------------------

Adalbert chvíli pozoroval v agónii se svíjejícího zelináře, potom jen tak bezcílně bloumal ulicemi, dal si jeden trolldog2 a s blížící se nocí začal pomalu přemýšlet kde přespí.

Najednou ho něco napadlo. Vždyť to není ani tak dlouho, co četl v Lidovém výhřezu, že na radnici si mohou sociálně slabí zažádat o jistou podporu.3 A on teď bezpochyby takovým sociálně slabým případem je! Radostně zamířil k výše zmíněnému úřadu a vidina peněz ho hřála u srdce.

Když dorazil k radnici, začalo se již šeřit, ale přesto se ještě úřadovalo.

"Tak podpory se ti pacholku zachtělo, có?" šklebil se na Adalberta zpoza stolu šlachovitý úředník. "Jenže tu dostávaj jenom sociálně slabí, víme? A to v praxi znamená, že ti musí chybět aspoň jedna noha nebo ruka, jinak dostaneš prdlačku, jasný? Takže buďto ti Senorýma uťafne hnátu nebo si najdeš práci, vyber si sám."4

No co měl chudák Brdečka dělat. Vyšoural se ven na ulici a nešťastně se zadíval na vývěsku s nabízenými místy.

Ostraha banky, hrobník, pomocník řezníka, vyhazovač, úklidová četa, nic z toho se mu nezamlouvalo. Už chtěl odejít, když si všiml úplně dole malé cedulky, která slibovala velký výdělek za práci pro kouzelníka Čáryfucka.

"Hm, to nezní zas tak špatně, třeba bych se mohl dostat i do magické laboratoře. Nakonec, za zkoušku nic nedám, stejně mi nic jiného nezbývá. Nástup je zítra ráno po druhém zakokrhání u temné věže, tak si dám ještě někde večeři a vyrazím," rozhodl se Adalbert a vykročil vstříc novým zítřkům.5

--------------------------------------------------------------------------------


1 Tajemství Adalbertova neúspěchu tkvělo v tom, že on sám zřídkakdy opouštěl svou laboratoř a normální člověk s alespoň slabým pudem sebezáchovy sám dobrovolně do domu, odkud vycházejí různobarevné čmoudíky a občas se ozve exploze, nikdy nevkročí.
2 Je to něco jako párek v rohlíku, jen uzenina je nahrazena trollem upraveným psem.
3 Lidový výhřez je jedním ze sklavských deníků, který poskytuje objektivní a ničím nezkreslené zprávy (jak jinak?).
4 Senorýma je troll, toho času městský mistr katovský. Je zajímavé, že jen co se dostaly na veřejnost informace o jeho speciálních metodách, které zahrnují převážně tupé kamenné nástroje a hrubou sílu srovnatelnou s rozjetou lokomotivou, poklesla značně kriminalita a většina obyvatel začala platit daně.
5 Mimochodem, chtěl bych vidět někoho, kdo vykročí vstříc starým zítřkům.

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Cesta tam a zase zpátky do hospody 2?
Anael, AngryAndHated, Arte-Zherth, Darth jofry, Epi, kapitán Lebka, Kotel, Laethé, MARK, mirim, Morion, pikáč, Sidar, Swann, TheDave, Zlatovous

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1

Laethé - 30. prosince 2008 17:20
Laethé

Jsem rada, ze tohle salat nedela jen me... XD
Detinske ctyri hvezdicky.
Jsem anděl / co Tě dostal na povel / ale mám-li Tě vzít do nebe / chci z toho něco pro sebe / mám rád řeč těl / a v kapse lubrikační gel / tak mi namaž perutě / a já do nebe vemu Tě. (Xindl X - Anděl)

Darth jofry - 20. srpna 2008 08:43
Darth jofry

malý pokrok od 1. tam byl, i tak se to celkem povedlo, ikdyž smál jsem se málo čemu a jeen krátce 3
Útočná puška Kalašnikov se skládá ze čtyř částí. Jsou to tyto tři: pažba a hlaveň. Pažba nemusí být vždy přítomna.

Morion - 8. srpna 2008 22:03
Morion

No... o malinko vtipnější, než první díl, salátu vyskočivšímu z ona jsem se zasmál. Pak bod číslo pět se celkem povedl.. Ale stále tam je co vylepšovat. 3*

Zlatovous - 20. července 2008 02:13
Zlatovous

Nemůžu si pomoct, ale cítím v tom Zeměplochu, což by nebylo na škodu, ale tohle je jako přes zaneřáděný kopírák. "Vtipné" prvky ve skutečnosti neba... Nepsal jsem to už? Komentář k prvnímu dílu v bledě modrém. Snad jen... Závorka v přímé řeči? Uf.

Arte-Zherth - 19. července 2008 01:23
Arte-Zherth

Mno abych řekl pravdu, tak veškeré "povedené" fóry byly zřejmě vyčerpány v první části. A to ještě nebyly fóry jako takové, ale absudity a parodie. Nevím za jakým účelem jsi rozdělil povídku do tolika dílů, ale za tento dávám 1* protože to byla ale opravdu slabota.
Je sex nemravný? Jen dělá-li se pořádně.

TheDave - 18. července 2008 22:56
TheDave

Bez komentáře.
"Každej si holt dělá tu anarchii po svým." - Charlie

MARK - 18. července 2008 19:51
MARK

tak tuhle povídku si přečtu i stěma zbylejma 14 dílama za 5
*Nejasné klikyháky.*

Epi - 18. července 2008 15:10
Epi

Píšeš bezvadně a čze se to krásně na jeden nádech :o), "fakt super", už jsem to zmiňoval při první povídce. Nemůžu jinak než ti dát pět.
"Aby si zuřícímu trpaslíkovi uniknouti dokázal, hbitých nohou jest ti zapotřebí. Nest pomni: vždy rychlejsi byti musis, nez kterakoli sekyra jim vrzena letic. Jestlize unikl jsi mu, zevnejsek svůj pozměn. Paměť jejich jest smrtelně dobrá."

Vypisuje se 8 z celkem 8 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)