Dračí soud (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Dračí soud

Autor : Codex   12. března 2011   Povídky
Moje povídka, která byla vyřazena z literární soutěže na téma soudnictví pro 'nedodržení tématu', což je blbost, prostě se jim nelíbilo moje fantasy podání, alespoň to tak cítím.

„Ticho v soudní síni!“ zahřměl hluboký hlas a z dračích nozder stoupaly obláčky kouře. Drak seděl za soudní lavicí a nesmlouvavě vrtěl hlavou, až se mu tykadla, rostoucí od nozder, rozmáchala ve vzduchu.
Všeobecný hluk utichl a čekal, co drak odpoví.
„Stále čekáme na obhájce.“ dopověděl mytický tvor značně unaveně a rozmrzele. Nesnášel čekání. Čekání nebylo vlastní žádnému z draků.
Jeho dědeček třeba spálil půlku vesnice, protože mu včas nedodali jeho pravidelný příjem panen. Nebo otec, nepočkal si, až rytíř přijede na svém bujném oři blíže k němu, vychrlil oheň příliš brzy a tím vystavil svou zranitelnou tlamu ráně jeho šípu.
Tak, tak. Draci neradi čekají a starý soudní drak přemýšlel, zda obhájce samou nevrlostí nesežere, až přijde.
To už se ale otevřely velké dubové dveře a dovnitř cupital malý skřítek. Krátké nožičky předváděly něco, co se horko těžko dalo přirovnat k běhu. Na sobě měl zelenou vestičku a hnědé kraťasy. Velké špičaté uši mu trčely z dlouhých hnědých kadeří. V náruči držel stoh popsaných papírů, které mu odlétaly do všech stran, a skřítek tím za sebou nechával papírovou cestičku. Ozvalo se tlumené buchnutí, když hromádka papírů dopadla na pult stolu.
„O-o-omlouvám se.“ zakoktal zadýchaný skřítek a rychle pospíchal sesbírat spadlé listy. Skřítci nejsou nijak ohební a rychlí, ale tenhle skřítek dnes určitě překonal světový rekord ve sbírání papírů. Není se čemu divit, když starý drak vypadal, že ho vzteky sežere. Určitě by nebyl zrovna nejchutnější a ani by se jím nenasytil, ale vzteklému drakovy by to asi bylo kradené.
Konečně se všichni usadili a soudní řízení mohlo začít.
„Mohl by nám, prosím, někdo přesně říct, co se stalo?“ podíval se drak, představující soudce, na obžalované.
„Já!“ ozval se malý nazelenalý skřet s dlouhým špičatým vousem, kterému z uší trčely chomáče dlouhých chlupů, vypadajících jako nohy rodinky pavouků, kteří se mu tam zabydleli.
„Tenhle chuligán mi rozkopal celý domek pod zemí, aby mi ještě k tomu ukradl můj hrnec zlata!“ vrčel a kvičel jako vzteklá čivava na vodítku. Poskakoval na lavici a dlouhými prsty ukazoval na trpaslíka sedícího v opozici.
„Pche!“ praštil trpaslík pěstí o stůl, za kterým seděl. Malý, zavalitý mužík s plnovousem a hustým obočím.
„Copak sem mohl tušit, že ten blbej hrnec hlídá takovejhle vřískal?!“
„Nejsem vřískal, to si vyprošuju!“ odsekl vysokým vřískavým hlasem skřet a hněvivě máchal zaťatou pěstí.
„Jo, ty se chceš prát, ty malej skrčku! Tak pojď, dělej, ty rarachu! Rozmlátím ti obličej, ty holomku!“ trpaslík se postavil a začal si vyhrnovat rukávy své, po hospodě zavánějící, košile.
„A dost!“ zařval vztekle drak a praštil ocasem do kamenné země. Všichni přihlížející se polekaně schovali za opěradla lavic před sebou a nahoru vykukovaly jen vešky hlav s očima.
„Pánové! Uklidněte si své klienty!“ přísně se podíval na člověka sedícího vedle skřeta a skřítka, který hájil trpaslíka.
Za chvíli se otevřený oheň nešvarů uklidnil na žhavé uhlíky.
„Pokud dobře rozumím, tento pán rozkopal dům pana skřeta a pokusil se ukrást hrnec zlata. Rozhoduji proto, že to vyřeším dračím způsobem. Soud svolal skřet a ten vše nahradí, proto hrnec zlata připadne mně a rozkopaný domek není žádný problém. Ty, skřete, máš stejnak dům sestavující se jen z díry v zemi. Takže si vyhrab nový!“ rozhodl drak a bouchl ocasem.
„Námitka! Námitka!“ sborově vykřikli obhájci a vyskočili na nohy. Jeden přes druhého řvali na draka své protesty.
Starý drak ztratil trpělivost, hlasitě zařval, rozevřel tlamu, natáhl se přes soudní stolec a oba právníci skončili v dračím břiše.
V soudní síni nastalo hrobové ticho. Všichni se koukali jeden na druhého a nikdo nic neřekl. Až trpaslík prolomil toto ticho svým hlubokým hlasem.
„No do prdele!“

Další články v kategorii Povídky:

Kdo hodnotil článek Dračí soud?
Anders (1.00*), Kaveh (2.00*), Khonor (0.50*), MARK (3.50*), Padre557 (4.50*), Saia (3.00*), Tenny (3.50*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 15 z celkem 15 příspěvků1

Misa-chan - 18. června 2011 11:42
Misa-chan

Ano soudy bývají delší, ale to už by nebylo ono. Na pobavení je to dobré, nechápu to vřazení ze soutěže. Povedla se.
Vy se mi smějete, že jsem jiná. Já se vám směji, že jste všichni stejní! :D

uzumaki naruto - 7. června 2011 12:28
uzumaki naruto

Nádherný příběh a konec třešničkou na dortu :)

Anders - 22. března 2011 20:17
Anders

Saia 22. března 2011 18:51
To je možné... Jde jen o můj názor :) Mám prostě rád dlouhé texty. Co se týče zábavného prostředí, celkem mě to pobavilo...
Udělat cokoli blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.

Tenny - 22. března 2011 19:08
Tenny

Má to dobrý nápad a pobavilo mě to. Co se týče argumentace, že soudy bývají delší - no, to bude asi tím, že nesoudcují draci. To by se všechno hned vyřešilo za chvilku. :D
No, možná by se tam tolik nemuseli opakovat slova (třeba papír a jeho slova příbuzná 3x ve dvou větách) a šlo by to více rozvést...

Dávám 3.50 * ;)
Taky vám občas přijde, že svět si z nás dělá legraci?

Saia - 22. března 2011 18:51
Saia

Anders 20. března 2011 23:51

Délku bych nesoudila, ne každá povídka musí být na x normostran.
Na světě neexistuje problém, který by nevyřešila vhodná ráže...

Anders - 20. března 2011 23:51
Anders

Stejně mi to na povídku přijde příliš krátké...
Udělat cokoli blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.

Codex - 20. března 2011 23:29
Codex

znám soudy, které trvaly jen půl hodiny a bylo rozhodnuto. Navíc nepíšu z reality ale z fantasy. Já nevím, ale fantasy se mi nejeví jako realismus, že bych se musela držet nějakých nalinkovaných skutečností. Kdyby musel být člověk vážný a furt se držet nějakého stereotypu, tohle není vtipné tohle se nesnaž zesměšnit, tak bych už dávno skočila z okna, jaký by to byl vopruz.

Anders - 20. března 2011 23:01
Anders

Mě osobně tento článek nijak neoslovil ani se mi nezalíbil. Jen co jsem to přečetl už jsem to zapoměl a tudíž bod dolů. Stylistika rovněž není nijak vytříbená. Zároveň bych rád vyjádřil rovněž tu skutečnost, že skutečný soud jakožto takový by měl trvat o mnoho déle. Obhajoba tohoto díla mi připomíná obhajobu dítěte, zcela jasně souhlasím s Markem.
Udělat cokoli blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.

Rainy - 20. března 2011 00:57
Rainy

Codex 13. března 2011 18:48
jevit, objevit

Saia - 13. března 2011 19:48
Saia

Codex 13. března 2011 18:48

Hlavně klid.
Mark pouze vyjádřil svůj názor. Nikdo ti neříká, co a jak máš psát a jestli vážně, nebo "vtipně".
Na světě neexistuje problém, který by nevyřešila vhodná ráže...

Codex - 13. března 2011 18:48
Codex

MARK 13. března 2011 16:41
že se vypálily vesnice Lidice a Ležáky taky není k smíchu a přesto se na tohle téma oběvují vtipy...a tos ještě neviděl ten obrázek japonska... až budu chtít psát naprosto trapná a nudná skrypta, pro nejhorší střední školu na celém světě jménem TRIVIS, tak budu psát vážně, do dé doby si myslím, že trocha vtipu a humoru nikdy neuškodí

MARK - 13. března 2011 16:41
MARK

Codex 12. března 2011 23:31
Za zrovna z tohohle bych si legraci nedělal, to je spíš k páči...
*Nejasné klikyháky.*

Codex - 12. března 2011 23:31
Codex

MARK 12. března 2011 23:27
má to být tak trošku narážka na dnešní soudy, ačkoiv se táhnou i roky, nakonec soudce zaklepe kladívkem, vycucne z čověka všechny finance, smete ze stolu všechny případné námitky a člověku nakonec zbyde jen říct 'do prdele'

MARK - 12. března 2011 23:27
MARK

Co se kreativity, kvality i vtipnosti týče je to na slušné úrovni, ač místy působí trochu naivně (Například pokud tohle dělají draci běžně, pak nechápu, proč jsou využívání coby soudci. Nechápu, proč je někdo chce za soudce, nebo alespoň nečeká, že to nakonec nějak takhle skončí. Ale jako vtip to není špatné.), hlavní problém vidím v délce. Je mi jasné, že pokud by to mělo být delší, muselo by se to psát déle a člověk by ztratil elán - tu kreativitu, ale...

Soudy většinou trvají ne pár minut, ale několi hodin a můžou se opakovat i několik let, aby konečně došlo k nějakému rozsudku - další naivní část této povídky. Proto mi to také dost nesedí.

Takže pro příště by to bylo lepší trochu delší. A... Styl je hezký, ačkoliv to není moje značka (přehnaně klišoidní svět), ale i tak si rád a s chutí přečtu další případná díla.
*Nejasné klikyháky.*

Slovanka - 12. března 2011 23:11
Slovanka

Super! Vážně skvělé. Závěr se mmi moc líbil :)
Mor na ty vaše rody! Teď už jen popřát červům dobrou chuť...

Vypisuje se 15 z celkem 15 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)