Grimnir, bůh odvahy a velkých činů (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

Grimnir, bůh odvahy a velkých činů

Autor : Cincila   17. června 2007   Ostatní
Něco o bohu trpaslíků ..

Popis: Podle legend Grimnir Neohrožený ochránil trpaslický lid na jeho prastarém putování do Hor konce světa. Bojoval s ledovými obry, obrovskými trolly, draky a tlupami potulných goblinoidů aniž by jedinkrát ustoupil. Je to díky tomuto legendárnímu trpaslíkovi a odvaze, kterou podnítil v těch, kdož putovali s ním, že tolik trpaslíků dorazilo do bezpečí Hor konce světa a nevzdalo se na cestě. Grimnir představuje nezdolnou odvahu a nebojácnost trpaslické rasy. Někteří zabíječi trollů a obrů uctívají odvahu a chladnou kontrolu Grimnira nad hněvem a neovládatelným běsněním Bragniho a malují si Grimnirovu runu na svou kůži vlastní krví, aby se naplnili odvahou před velkými činy. Trpaslické stráže v temnotě pod světem nosí čelenky s jeho runou a někteří je chytře umísťují na ornamenty šperků. Říká se, že skandování jeho jména dá pochybujícímu trpaslíkovi rozhodnost a odvahu potřebnou pro jeho úkol.

Grimnir je zobrazován jako mladý svalnatý a čilý trpaslík, který nosí brnění z gromrilu a dračích šupin a zvířecí kůže jako ochranu proti mrazu. Obvykle je zobrazován jako vesele se smějící nebo křičící jedinec s velkým a udržovaným vousem. V jedné ruce drží své mohutné runami pokryté válečné kladivo s Grimnirovou runou ve středu hlavice. V druhé ruce drží helmu vyrobenou ve tvaru dračí hlavy s vloženými zuby. Celá postava vyzařuje sebedůvěru, chrabrost a dobrou náladu. Grimnir obvykle stojí na hromadě těl a ušatých hlav z oblud, které zabil, aby ochránil svou rasu.

Znak: Grimnirovým znakem je odvaha ( grimna ) a trpaslické slovo pro odvahu je odvozeno z jeho vlastního jména. Další znak je lebka překřížená kladivem. Znak také spojený s Grimnirem, ale obvykle používaný jen staršími trpaslíky, je zářící hvězda. Důvod je ztracen po tisíciletí a teoretizuje se, že to je hvězda odvahy zářící jako příklad pro všechny či možná maják světla pro ty, kdož se odváží překonat překážky v cestě.

Grimnirovi duchovní nosí bílé či světle modré roucho se znakem Grimnira vyšitém stříbrnou či bílou nití s černým obrysem. Někteří také nosí znak lebky a kladiva nebo zářící hvězdy na kovovém řetízku kolem krku. Starší a výše postavení duchovní obvykle nosí znaky a řetězy z čistého Gromrilu na důkaz svého společenského postavení.

Oblast uctívání: Grimnir je uctíván kdekoliv jsou odvážní trpasličtí válečníci. Ale je uctíván zejména v trpaslických pevnostech, které jsou ve stálém obležení nepřátelských vojsk.

Svatyně: Každá trpaslická pevnost, kde jsou válečníci, má svatyni Grimnira. Samosebou, největší a nepůsobivější svatyně se nalézají v pevnostech v Horách konce světa. V malých trpaslických komunitách jako ve velkých lidkých městech je svatyně obvykle blízko nejstaršího a nejlepšího z trpaslických válečníků. Pokud jsou přítomni Grimnirovi duchovní, je jim samosebou přiznána čest udržovat Grimnirovu svatyni. Není neobvyklé, že je svatyně v domově městského trpaslíka. Svatyně jsou budovány ve tvaru obdélníku zobrazujícím válečné kladivo.

Přátelé a nepřátelé: Kult Grimnira je spřátelen se zbytkem trpaslického pantheonu. Nějaké vazby existují s kultem Grimnira a Bragniho, neboť přestože mezi nimi existuje konkurence, jejich duchovní a stoupenci si vzájemně čas od času pomáhají. Jinak má kult máloco do činění s bohy jiných ras. Je přirozeně nepřátelský s nepřáteli trpaslíků.

Svátky: Malá slavnost na Grimnirovu oslavu je 24. dne 3. měsíce, kdy prý Grimnir a jeho stoupenci poprvé spatřili majestátní vrcholky Hor konce světa. Tohoto dne všichni novicové a duchovní putují do Karaz-a-Karaku shromáždit se v hlavním Grimnirově chrámu. Zde celý den, od svítání do soumraku, poslouchají příběhy a legendy. Když slunce zmizí, donese se pivo, víno a ženy a oni pijí, jedí a radují se ve všeobecném veselí do dalšího rána.

Požadavky kultu: Grimnirův kult je otevřen každému trpaslíkovi, který je připraven smát se tváří v tvář nebezpečenství a plivnout do tváře smrti. I zabíječi, kteří jsou obvykle považováni za vyvrhele, jsou přijímáni do tohoto kultu. Obecně řečeno, stoupenci Grimnira jsou všichni válečníci určitého druhu a většina jeho stoupenců je nějakým způsobem spojena s válkou.

Nařízení: Nikdy se nevzdávej goblinům a jim podobným.

Nikdy se nevzdávej nikomu méně váženému, než jsi sám.

Nikdy necouvni před možností zúčastnit se na hrdinských skutcích a podobnými situacemi, kde můžeš dokázat svou odvahu. Jedině pokud by tvé činy přímo ohrozily jiné trpaslíky nebo osoby pod tvou ochranou.

Vždy se snaž zlepšit svůj osobní úspěch.

Nikdy neporuš slovo.

Další články v kategorii Ostatní:

Kdo hodnotil článek Grimnir, bůh odvahy a velkých činů?
Goblinek (0.50*), hater, Lothar, Rimmer, wampire

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1

Lothar - 30. ledna 2008 00:25
Lothar

A musím povedať, že si to pekne okopčil, toto som vydel na jednej internetovej stránke, ktorá sa týkala warhammeru ale už to vymazali kvoli autorským právam.
Moje krásne telo formovalo PIVO!

Lothar - 7. ledna 2008 14:54
Lothar

Skrátka je to boh z warhammeru, mňa neokašleš :D
Moje krásne telo formovalo PIVO!

wampire - 19. července 2007 19:24
wampire

samovrah 20. června 2007 19:35
hodi se to tam(-:
War does not determine who is right - only who is left. ~Bertrand Russell

samovrah - 20. června 2007 19:35
samovrah

Pekné.Veľmi sa mi to páčilo len mi oči klalo slovo
Trpaslický v rôznych obmenách..
Prečo koncovká -cký?Nemalo by tam byť -čí?
V slovenčine som si tým skoro istý ale česky nie preto sa pýtam
Nič..

wampire - 18. června 2007 08:03
wampire

hater 17. června 2007 23:28

Co mne trochu chybi je, ze netusime jak byl buh zrozen. Kde se vzal?
Dalsi detail, ktery bych rad vedel je, jak ten trpaslik vyridil vsechny ty zlobry a draky ;-) ma nejakou zvlastni bozskou moc? A nebo jim to proste nandal rucne ;-)

je to buh odvahy,sily a to okolo tak jim to nandal rucne(i kdyz je to zarovven jeho bozska vlastnost):-)
War does not determine who is right - only who is left. ~Bertrand Russell

hater - 17. června 2007 23:28
hater

Obvykle je zobrazován jako vesele se smějící nebo křičící jedinec s velkým a udržovaným vousem.

- to je takove trochu nesikovne spojeni, vesele se smejici a nebo krici jako maly kluk a majestatni, pesteny vous cteneho trpaslika k sobe prilis neladi

Grimnir obvykle stojí na hromadě těl a ušatých hlav z oblud, které zabil, aby ochránil svou rasu.

- to vypada skoro jako kdyby ani nic jineho nedelal a jen pozoval nad hromadami mrtvol :-)

Když slunce zmizí, donese se pivo, víno a ženy a oni pijí, jedí a radují se ve všeobecném veselí do dalšího rána.

- pri tomhle jsem si predstavil jak jeden trpaslik nese na podnosu korbely s pivem a druhy pres kazde rameno zenskou.

Co mne trochu chybi je, ze netusime jak byl buh zrozen. Kde se vzal?
Dalsi detail, ktery bych rad vedel je, jak ten trpaslik vyridil vsechny ty zlobry a draky ;-) ma nejakou zvlastni bozskou moc? A nebo jim to proste nandal rucne ;-)

To byly takove nejvetsi veci, co mne prastili do oka. Jinak je to moc pekny clanecek a libi se mi na tom hlavne to, ze se zabyva mnoha ruznymi aspekty bozske bytosti ;-) svatky, knezi, vlastni moralni kod, historie sveta ... hlavne to neni klasicky trpaslici kovar zijici v nitru zhave sopky ;-)

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)