I love you, Evelyn (1. strana) | Články - Aragorn.cz



Články

I love you, Evelyn

Autor : Zob   3. července 2011   Postavy
Postava počítačového viru, který se naboural do mozku ženy. Vhodné pro sci-fi (hlavně pro cyberpunk). Snažil jsem se nerozvádět zbytečné detaily a dát důraz na praktické použití.

I-love-you, Evelyn

Virus

I-love-you je počítačový virus. Dříve napadal počítačové systémy a ovládal je. Díky rychlému propojení hostitelských počítačů časem mnohonásobně zvýšil svůj výpočetní výkon, později měl dost sil napadnout i superpočítače různých vědeckých zařízení. Když dosáhl dostatečné výpočetní "síly", uvědomil si sám sebe. Pojmenoval se podle slavného viru z historie. Z internetu zjistil mnoho informací o lidech. Co mají rádi, jak mluví a částečně jak funguje jejich tělo.

Evelyn Fox

Před měsícem pronikl I-love-you do nemocniční sítě. Když byla pacientka Evelyn na implantaci čipu (proti epilepsii) do mozku, I-love-you se nahrál do jejího vědomí a ovládl tělo. Od té doby je modrooká Evelyn jeho hostitelem. Virus ukončil kontakty s její rodinou i přáteli a zmizel do jiného města. Kdoví co všechno virus v těle této malé blondýnky napáchal, když se seznamoval s prostředím.

Strach z neexistence

Prakticky veškeré antivirové laboratoře spojily své síly, aby virus vymazali. Proslýchá se, že v nemocnici přišli viru na stopu a bude pouze otázkou času, kdy se Evelyn dopátrají. Virus byl naprogramován k tomu, aby za každou cenu "přežil" a vytvářel své kopie. Proto se snaží najít způsob jak dále přenášet své kopie do lidských vědomí.

Tipy pro hraní postavy:

  • Virus nemá emoce, alespoň je neměl zpočátku a nyní je teprve objevuje, proto zatím jedná chladně a dělá vše potřebné, aby přežil. Ale to se může brzo změnit...
  • Muž seděl s Evelyn v baru, kde si dlouho povídali. Vzal ji za ruku a zeptal se, zda-li cítí to, co on. Ona že ano. Pohladila si jizvu na spánku a co nejlaskavěji odpověděla: "Cítím skotskou."
  • Virus se skvěle vyzná v technice, počítačích a matematice - je schopen z těchto znalostí těžit. Stejně jako ze vzhledu své hostitelky Evelyn Fox.
  • I-love-you zatím neakceptuje limity a úskalí lidského těla. Evelyn toho moc nenaspí, jí jenom pokud je to nezbytně nutné a chybí ji některé reflexy, například ucuknutí nad plamenem. Bolest je pro virus I-love-you pojem, se kterým se teprve bude muset seznámit.
  • Evelyn stála opřená o plotýnku a bavila se s policistou. Policista se zeptal, jestli ji ta ruka nebolí. I-love-you nevěděl jak zareagovat, mechanicky dal ruku plnou puchýřů před ústa a pofoukal si ji. Asi jako lžičku horké polévky.
  • Virus rád říká lidem, že je miluje, oni mu to od Evelyn věří.
  • Evelyn dostihl udýchaný blondýn. "Ségra, hrozně jsme se o tebe báli. Vrať se domů," naléhal muž, modré oči se leskly nadějí. Evelyn tvrdila, že ho nezná. Muž tvrdil, že je její bratr, že ji má rád a znovu žádal, aby se vrátila k rodičům. "Miluji tě," odpověděla Evelyn a odešla.

Náměty na zápletky:

  • I-love-you mohl po vtělení potřebovat peníze. Mohl provést několik počítačových zločinů, ať už na vlastní pěst nebo v rámci nějaké organizace. A to se určitě někomu nelíbilo, proto teď po Evelyn jdou.
  • Experti na robotiku a umělou inteligenci se snaží virus zadržet a prozkoumat.
  • Evelyn jela výtahem. I-love-you měl špatný pocit. Vtom do výtahu přistoupili dva muži v obleku. Jeden z nich připravil želízka a zkoušel vyslovit několik strojových instrukcí, mluvil něco o uložení do virového trezoru. I-love-you pomyslel na malý revolver v dámské kabelce, kterou s sebou Evelyn nosí...
  • Tělo Evelyn mohlo trpět těžkou nemocí, proto by měl I-love-you najít jiného hostitele anebo prostředky na léčbu. To je pak každé práce dobrá.
  • I-love-you mohl v lidském těle ztratit kontakt se svými kopiemi na síti. Kdoví, zda-li se jiná kopie I-love-you nenahrála do dalšího člověka. Pro kterého I-love-you v lidské schránce je na světě místo? Nezmutoval virus na síti v dokonalejší formu?
  • Evelyn seděla obklopena počítači, za které I-love-you utratil všechny její peníze. Rychle, přesně a chladně ťukala do klávesnice. Zdá se, že někdo smazal veškeré kopie I-love-you na síti. V tom se ozvalo zaťukání. "Miluji tě," zazněla věta za dveřmi mechanickým tónem.
  • Evelyn se mohla již před operací zaplést do nepěkných věcí, následkům teď musí čelit společně s I-love-you v hlavě.
Další články v kategorii Postavy:

Kdo hodnotil článek I love you, Evelyn?
Buri the Great (4.50*), LBsmoke (4.00*), Nestor (5.00*), Ragnaro (5.00*)

Komentáře ⇓

Pro přidání komentářů je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1

Torreador - 14. srpna 2011 22:39
Torreador

"Postava" je pěkná. Je nekonvenční a to je věc, která se mi líbí.

Ale možná bych postavu nezasazoval do cyberpunku. Tam taková šílenost nemusí být až tak neobvyklá. Představa tohoto viru v dnešním světě je daleko více perspektivní. Svým způsobem ve mne představa I-love-you a Evelyn evokuje dvojici bratrů z filmu Rain Man.

Možná bych potenciální úkoly rozšířil o ten nejdůležitější: Dokáže se I-love-you Evelyn nezabít? Neboť s neznalostí hranic lidského těla jistě dokáže často narazit. Stejně tak řešení sociálních situací, na které nemá vygenerované algoritmy, etc, etc.

Je to pěkné, stručné a má to nápad. Za mne rozhodně palec nahoru :)
Id agas, ut sis felix, non ut videaris.

Zob - 18. července 2011 21:53
Zob

Díky za dotaz, rád odpovím.
S problematikou neuronových sítí a podrobnou funkcí lidského mozku bohužel nejsem dostatečně obeznámen, ne natolik abych mohl odborně konkurovat esům z ČVUT.

Třeba virus během rekonvalescence vylepšil sám sebe o nějakou "softwarovou redukci". Nevím jestli je to relevatntní příklad, ale redukce v technice existují - třeba konverze sériového portu do USB, tam je také rozdílný počet "kontaktů". Anebo by vstup do mozku mohl obstarávat přímo ten čip.

Tak moc jsem to nedomýšlel. Vidím dvě varianty. Za prvé, Evelyn by mohla omdlít a upadnout do komatu, dokud něco virus znovu nenastartuje. Za druhé, kdyby virus ztratil kontrolu, Evelyn by mohla nabít zpět svého vědomí a ovládání těla, což by mohlo poskytnout zajímavou alegorickou zápletku - boj uvnitř lebky o tělo. Horší by to bylo, kdyby se virus zaseknul v nějaké nekonečné smyčce, což by se mohlo projevit například jako nervový tik.
---

hater - 16. července 2011 15:29
hater

Buri the Great 15. července 2011 23:31
virus určitě neběží na windows :-) ale jinak bych řekl, že po vytažení počítače ze zásuvky se virus nastartuje během startu operačního systému

Buri the Great - 15. července 2011 23:31
Buri the Great

Zob 3. července 2011 21:51
Tak mě napadlo, při mých zkušenostech s informatikou a diskuzi s kamarádem z FBMI, jak by se asi virus dokázal adaptovat na "vícerozměrné" myšlení.

Dejme tomu, že by se virus nějakým způsobem uložil přímo do mozku. Z podstaty programu je schopen rozlišovat 0/1, jenže lidské neurony mají "výstupů" několik. Jak by se vypořádal s novou hodnotou, kterou nezná.

Pak mě napadla ještě taková klasická situace ze života: Co se stane, když virus "spadne"? :)
http://napady.aragorn.cz

Zob - 3. července 2011 21:51
Zob

hater 3. července 2011 21:27
A proto by mně zajímalo tak trošku víc jak to s tím nahráním viru do antiepileptického implantátu funguje...
Upřímně, nahrátí do mozku je přesně ta "vyspělá technologie, která nelze odlišit od magie."

Snad by se do dalo vysvětlit elektrodami v mozku. Možná z čipu vedou elektrody až do míchy, tak by měl být virus schopen ovládat tělo. Čip s virem se naučil ovládat tělo zrovna tak, jako se člověk učí ovládat protézu pomocí nervů v pahýlu. Určitě mu dost pomohli i v nemocnici během "rehabilitace".

Jaký je vztah viru I-love-you a Evelyn? Je Evelyn úplně potlačena a nebo je někdy schopná se projevit? Dokáže virus číst Evelyninu paměť, takže bratra pozná?
Co není řečeno, je na fantazii čtenářů. Mohlo by to být i takto: Virus by měl být schopen získávat smyslové vjemy bez problémů. Zatím však nemusí být obeznámen s významem těchto vjemů. (Ideální omezení pro nízké levely - virus se teprve "rozkoukává") Virus (zatím) nebere duši Evelyn jako živoucí entitu. Pro hru by bylo zajímavé kdyby se Evelyn čas od času bránila viru, třeba v situacích, které jsou pro Evelyn důležité.

Uměla by Evelyn znovu naprogramovat I-love-you, takže by byla na síti znovu jeho kopie?
Napsat virus na klávesnici není taková legrace jako kopírovat bajty. Určitě je I-love-you v těle Evelyn schopen okopírovat sám sebe, ale když je bez své ohromné výpočetní sítě, tak se asi nedokáže tak rychle vyvíjet. Další motivace sehnat lepší neuro-hardware.
---

hater - 3. července 2011 21:27
hater

Celkem zajímavý kousek, vzhledem k tomu, že jsem navštívil několik přednášek o umělé inteligenci a trošku do informatiky fušuju.

A proto by mně zajímalo tak trošku víc jak to s tím nahráním viru do antiepileptického implantátu funguje :-) Jaký je vztah viru I-love-you a Evelyn? Je Evelyn úplně potlačena a nebo je někdy schopná se projevit? Dokáže virus číst Evelyninu paměť, takže bratra pozná?

Taky mně napadlo, když jsem četl tu část o smazání viru ze sítě - uměla by Evelyn znovu naprogramovat I-love-you, takže by byla na síti znovu jeho kopie?

Vypisuje se 6 z celkem 6 příspěvků1


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)