Články (1 strana zpět) | Diskuze - Aragorn.cz



Diskuze

Články

Správci:Systém, Amthauer, hater, Nefrete, Yakaman
Popis:Diskuze, kde se mohou řešit problémy článků, ať už obecné, nebo konkrétní. Nápady na to, jak přitáhnout do této sekce nové lidi, jak ji vylepšit, zviditelnit ...
registrovaní uživatelé mají právo číst i zapisovat
neregistrovaní mohou jen číst
diskuze je odemčená
toto je systémová (oficiální) diskuze
Nástěnka:

Své texty si zálohujte, pokud Váš článek nebude schválen, bude současně vymazán z naší databáze.


Co můžete posílat do Článků?

Toto je prostor pro prezentaci Vašich beletristických či úvahových prací, které se alespoň okrajově dotýkají fantasy, sci-fi, hororu, historie, tajemna, absurdna či detektivky. Není-li již téma fantastické, nechť je fantaskní alespoň kompozice. Přijímáme povídky, básně, úvahy a postavy. Plánujete-li zpracovávat seriál nebo román po částech, nejprve uvažte, jak dlouho to skutečně vydržíte psát, budou-li se jednotlivé díly někam ubírat a vyvíjet (přinášet něco nového) a teprve odpovíte-li si kladně, zřetelně označený první díl (např. "1/12" nebo "I. díl") zašlete.


Co bude přijato a co ne?

Prosíme Vás, abyste si po sobě své dílo nejprve přečetli a rozvážili, má-li smysl jej posílat. Při prvním přečtení rovněž sami odhalíte většinu chyb a podstatně tím ulehčíte nám práci a sobě čekání na vyjití. Ani nezkoušejte posílat dílo cizí (epigonské však můžete). Vaše práce bude dále posouzena dle kvantitativních a kvalitativních hodnot. Co se prvého týče, přijímáme jen práce určitého rozsahu, v případě prózy tedy stanovuji dolní hranici na 400 slov a horní na 4000 slov. V případě poezie je 6 veršů minimum a 60 maximum, výjimku může tvořit hajku, bude-li ovšem dostatečně kvalitní, aby obstálo samo o sobě jako jediný článek. Nadpis a anotaci začněte velkým písmem, dodržte interpunkci a diakritiku. Vyvarujte se příliš rychle sesmolených a odfláklých počinů, provokací a přílišného chybování.


Za jak dlouho to vyjde?

Obvykle bude dílo vydáno do čtrnácti dnů, pouze ve výjimečných případech se může vydání zpozdit - přišlo-li by jich moc, příliš dlouhých nebo měli-li by redaktoři osobní starosti, které by jim nedovolovaly dost rychle vydávat. Chcete-li proces vydání Vašeho díla urychlit, můžete pro to udělat několik věcí: Vyškrtat zbytečné pasáže, posílat jen to lepší z tvorby, psát bez zbytečného chybování či si koupit bonus. Máte-li dojem, že není třeba Vaše díla kontrolovat, protože pravopis dostatečně (pozor, nemyslím na čtyřku) ovládáte, stačí se ozvat, proklepneme si Vás na základě některého z Vašich textů a uznáme-li, že kontrolu nepotřebujete, budete vycházet automaticky, respektive po zběžném přečtení.


Jak to je spisovně?


Nejste si zcela jisti kodifikací češtiny? Prohlédněte si následující desatero, jež by mohlo najít užitku nejen v rámci článků, ale třeba také na Rozcestí.

  1. Věta začíná velkým písmenem.
    Končí jedním z těchto způsobů: . ! ? …
    Král pozvedl svou válečnou sekeru.
  2. ! a ? užíváme vždy po jednom kousku.
    "Zhyň!" vykřikl král mocným hlasem.
  3. Za znaménky . , ! ? ; následuje vždy mezera. Nikdy není před nimi!
    Král, zvedaje svou sekeru, zařval. Nepřátelé poděšeně ustoupili.
  4. Ptáme-li se "koho", užíváme nebo mne.
    Ptáme-li se "komu", pak mně či mi.
    Ptáme-li se "o kom", užíváme mně.
    "Podej mně tu sekeru a následuj mne!" řekl mi král.
  5. Ptáme-li se "koho", píšeme ji (tu), ve všech ostatních případech (té).
    Sotva jsem ji spatřil, utíkal jsem naproti.
  6. Velké písmeno dáváme ustáleným názvům místním či osobním
    Také příslušníkům národnosti, ale ne ideologie.
    Ne přídavným jménům či příslovcím od toho odvozeným.
    Vysvětlil jsem tomu Rusovi česky, že nejsem muslim.
  7. Ypsilon píšeme po h ch k r d t n a ve vyjmenovaných slovech.
    Slova přejatá jsou výjimkou, předpona dys je ale někdy s tvrdým.
    Pilné víly vily plynule vínky a vlci zavile vyli.
  8. Měkké i přísluší v podstatných jménech mužským životným.
    Střední rod má v množném čísle koncovku -a.
    Koncovka podmětu a přísudku si většinou odpovídá (shoda).
    Děvčata sbírala chmel a otcové měli z toho radost.
  9. Podmět a přísudek jsou v každé větě; podmět smí být nevyjádřen.
    Věta bez přísudku je větným ekvivalentem.
    Přísudek může být i jmenný, se sponou být i bez ní.
    "Zhyňte!" křičí král a je [král] přitom hrozivý.
  10. V souvětí má každá věta jeden přísudek.
    Od druhé je oddělena čárkou či spojkou.
    Král statečně bojoval, aniž by se ohlížel na vlastní zranění.

Kdo si je stále nejistý, na internetu existuje tato fajnová stránka.

Jak se zobrazuje text psaný v článcích?

Každý enter se přepíše na html značku <br>. Jinak fungují veškeré html značky, tedy pokud chci tučné písmo, uzavřu jej mezi značky <strong>tučně</strong>, pokud chci kurzívou, uzavřu text mezi značky <em>kurzívou</em>.

Ideálně by měly být odstavce (anglicky paragraph) uzavřené mezi značkami <p>odstavec</p> a pak lze manipulovat s odstavci globálně. Tedy když bych na začátek dokumentu přidal <style>p{text-indent:15px}</style> bude odsazení prvního řádku odstavce 15 pixelů. V případě použití odstavců je však vhodné smazat entery (ve vstupu na aragornu), aby nevznikaly moc velké mezery. Nadpisy kapitol by měly být značeny jako <h4>nadpis 4</h4> (anglicky heading).

Vše se dá vyzkoušet velice snadno - vytvořením textového dokumentu (txt), do kterého text vložíme a uložíme jej jako .html pak jej můžeme prohlížet v internetovém prohlížeči jako kterýkoli jiný html dokument na webu. Na Aragornu navíc funguje převedení Enterů (nových řádků) na značku <br>.
Více o html například na Yuhůových stránkách. (Vyvarujte se ale, prosím, HTML tagů, pokud to jen bude možné. Stejně vám většinu z nich vymažu a jenom mi tím přidáváte práci. pozn. redaktora povídek)



Zvláštní diskuze na téma Poezie zde »
Zvláštní diskuze na téma Předměty zde »

Diskuze ⇓

Pro přidávání diskuzních příspěvků je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 20 z celkem 1569 příspěvků|⇐ 1 2 3 4 5 ... 79 ⇒|

Amthauer - 24. května 2014 21:23
Amthauer

Mimochodem, zde na nástěnce je už hodně dlouho docela přesně vymezené, jaký je zhruba minimální a maximální rozsah povídek. :D

Cituji ze záložky "Co bude přijato a co ne?":

Co se prvého týče, přijímáme jen práce určitého rozsahu, v případě prózy tedy stanovuji dolní hranici na 400 slov a horní na 4000 slov. V případě poezie je 6 veršů minimum a 60 maximum, výjimku může tvořit hajku, bude-li ovšem dostatečně kvalitní, aby obstálo samo o sobě jako jediný článek.

To jen tak, že nástěnku očividně nikdo nečte. :)
- What is a life devoid of strife?

Máhanaxar - 24. května 2014 20:47
Máhanaxar

V dávných dobách psacích strojů a textového zobrazení na monitorech byla jedna strana A4 asi 62 řádků krát 80 znaků.
Při průměrné délce slova 5 až 6 znaků + mezery mezi slovy bylo na řádku kolem 12 slov, na stránce 744 slov.
Hrubým odhadem je tvoje povídka na necelé dvě stránky A4 (zabere kolem 100 řádků).

Zde je řádka cca 60 znaků takže dalším hrubým odhadem to dá 133 řádků. Amunakův post má 14 řádků, z plné stránky (podle výšky na monitoru) je to tak 1/3.
Stranu odhadnu na 45 řádků, tak to vidím na 3 aragornské stránky.

Jak napsali Amthauer a Amunak, můžeš být bez obav.

Amunak - 22. května 2014 02:12
Amunak

Hansson 21. května 2014 21:16
Databázové pole snese 16.777.215 bytů. Všechno ostatní se ořízne. Průměrný* český text má z asi 13% dvoubajtové znaky. Když připočtu formátování a další všemožně vyplýtvané místo, dost možná se dostaneme někam na 15%. Tedy průměrný formátovaný český text který by se tam vešel má délku asi 14.260.632 znaků. To je pro představu asi 7923 stránek.

To dále odpovídá těmto zajímavým hodnotám http://www.wolframalpha.com/share/clip?f=d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427esu01ve7ie4

...takže když to shrnu, 1200 slov není nic (co se týče technického limitu). Jestli by někdo dvacetimegabajtový text četl? No, tím už si nejsem tak jistý.

*náhodný vzorek z blábot bota
🐺

Amthauer - 21. května 2014 21:50
Amthauer

1200 slov je kraťoučká povídka. :) Vážně se nemáš čeho bát. :)
- What is a life devoid of strife?

Hansson - 21. května 2014 21:16
Hansson

Je povídkao délce zhruba 1200 slov moc dlouhá na zveřejnění na Aragornu? Jaká je "maximální možná délka" povídky?
Jaká je vaše šance na přežití dne? 4+ na K6!

Moon.rider - 15. dubna 2014 06:36
Moon.rider

Zdravim, dlouho jsem tu nebyl, můžu dostat nějaké tipy na fakt ultra dobré články které bych si rozhodně neměl nechat ujít?
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

Opičák - 26. října 2013 20:26
Opičák

murthags 24. října 2013 10:03

Pokud bys bral i recenze indie her, tak mi do poštolky pošli mail, kam ti to můžu poslat, ať se koukneš, jestli o budeš chtít nebo ne.

murthags - 24. října 2013 10:03
murthags

Pro mě je inspirací získat přízeň (ne)hráčů jak na aragorn.cz tak možná v budoucnu i z jiných hráčských okruhů, oživit aragorn.cz a dát možnost mladým lidem zveřejnit svoje výtvory na nejmenovaném místě. Myšlenka vytvoření internetového časopisu přitom není nic originálního. Na internetovém poli již existují další dva: Nejstarší časopis Drakkar (inspirovaný sekcí Dech Draka v Pevnosti) a Daily Mirror od serveru Darkage.cz . Určitě se ptáte, proč jsem se rozhodl vytvořit další e-časopis na herním serverů, kde už to nežije jako dříve a komunita pomalu odumírá. Možná je to utopická myšlenka, protože podstata aragorn.cz je někde jinde. Na prvním místě je hraní RPG (DrD, ORP,…) a vyšperkované bonusy jako zveřejňovaní článků, obrázků, ajax chat je jen další důvod, jak sem nalákat lidi. V jednom nás to tady všechny spojuje, a to je Role-Playing Game, fantasy, sci-fi. A to, že jsem na aragorn.cz, vidím jako výhodu. Vidím tady spoustu potenciálu, který se dá použít. Povedené povídky v sekci článku dneska skoro nikdo nečte, a to bych ani nezačínal s poezií a recenzemi. V galerii jsou tuny ilustrací, s povolením od autora by se dalo výborně použít do celé grafické podoby časopisu. Dále rozhovory, jak tady vedla Nefrete, herní témata, rady pro nováčky, postavy, rasy, úryvky z jeskyní. Časopis možná zní trochu nobl, ale i taková brožurka, která bude vycházet jednou za tři měsíce a bude obsahovat různé kvalitní články od serveru, skvěle napsané postavy v herně, různé návody, recenze na nové deskovky, knihy už zní sakra dobře. Není ani od cesty také zveřejnit staré články z historie Aragornu, komunitní vývoj A4 či článek o nadcházející akcích, Pragocon, Festival Fantasy.

Jako inspiraci Vám doporučuji si přečíst první číslo Drakkara, kromě historie o založení aragornu, abarinu či andoru, uvidíte i základní schéma dnešního Drakkaru. Do dnešního Drakkaru už píše celkem dost lidí, články jsou celkem kvalitní a čtivé.

http://
http://drakkar.rpgplanet.cz/download/vydani/drakkar_2007_01_duben.pdf


Teď se dostáváme do části, jak to udělat. Já nejsem žádný spisovatel ani vášnivý hráč. Mám rád fantasy a aragorn.cz, jako každého z vás tady. Budu mít na starosti grafická podobu časopisu, pak koncept a obsah. Každý časopis však potřebuje šikovného redaktora, proto jsem vás také kontaktoval a nyní jsme tady. Chci od vás slyšet, jestli máte zájem o časopisu, popřípadě diskutovat o tom, jestli má cenu vůbec něco takového vytvořit. Vytvořit kvalitní časopis vyžaduje hodně času a bude to rozhodně nevděčná práce (z vlastní zkušenosti).

Základní body/programy časopisu:

- Časopis bude ve formátu .pdf a je volně ke stažení/prohlížení
- Vyjde jednou za pár měsíců – občasník
- Obsahuje výběrové povídky/poezii/rozhovory/úryvek z jeskyně/postavy z serveru
- Různé články zaměřené na vývoj/historii aragornu. Dále RPG, Fantasy, Sci-fi.
- Recenze knihy, deskovky, filmy (není ale priorita časopisu).
- Do časopisu se může zapojit každý (články), musí ale však projít schválení
- Použití ilustrace v Galerie
- Počet stránek 30-50
- Do Vánoc vyjde první zimní číslo.

Věřím, že když dáme dohromady dobrou partu, určitě dokážeme vydat kvalitní časopis. Bude inspirativní, jak pro chod serveru, pro nové tak i staré uživatelé. Navíc v dnešní době má skoro každý třetí člověk smart phone nebo tablet, který umí číst formát .pdf.

Abychom nemuseli tady zbytečně spamovat diskuzi, svoje názory napište sem:

http://www.aragorn.cz/diskuze/darkmoon/#kom
http://4.bp.blogspot.com/-HrxSy0sjtFw/UYAKNLdvlwI/AAAAAAAAAeI/wIlghyI-IUs/s1600/double+fuck+off.gif

Kasparek - 18. října 2013 09:50
Kasparek

Zob 17. října 2013 20:50
Někdo ti to říct musel a kdyby jsi se tím řídil mohli jsme si odpustit, číst tento tvůj příspěvěk, kde defacto řikáš: "Nedělejte vlastní časopis! Je to zbytečné! Trh už takový časopis má! Přidejte se k němu, protože tu neni ani dost lidi co by psali a vlastně ani nikdo, kdo by to čet. JOIN TO BIG FUCKING MOTHER RUSSIA!"

Tydle vidle!

A co se týče potřeby Aragornských se vymezovat vůči defacto čemukoliv. Je to naprosto přirozené. Většinu zdejších uživatelů tvoří nespolečenští, introvertní, okolím zatracovaní kreatury, co hledají kousek vlastního klidného světa a je u nich narosto přirozené, že rebelují, protože to prostě dělaj celý život a nic jiného neznají... taky dost pomáhá zdejší anonymita.

Takže mlčet! A šoupat nohama! Jo a ještě se u toho usmívat! :P
NEBERTE DROGY!!! Nikdy! Nikomu! Neberte drogy!

Zob - 17. října 2013 20:50
Zob

murthags 16. října 2013 23:57
Ok, já myslel že chcete psát články někam, kde najdou své publikum. Jste šikovní a schopní tvořit zajimavý obsah a tak se mi zdá škoda, aby byly vaše síly a schopnosti investovány někam, kde to ocení hrstka lidí. Nechci moc rýt, ale podívej současnou čtenost/komentovanost článků na Aragornu. Lidé většinou nechodí na Aragorn aby četli, nedejbože komentovali.

Ale jestli chcete "rozhýbávát komunitu", tak to musím pochválit a popřát vám, aby se to povedlo.

Zároveň mě celkem mrzí ta potřeba Aragornské komunity se neustále vůči něčemu nebo někomu vymezovat, mnohdy i bezdůvodně, a zaujímat rebelské pózy.

Kasparek 16. října 2013 22:21
Ty nejsi někdo, kdo mi bude říkat, kdy mlčet a šoupat nohama. Promiň, kašpárku.
---

murthags - 16. října 2013 23:57
murthags

Kasparek 16. října 2013 22:21

přesně o to jde, aby se ta komunita trochu žila
http://4.bp.blogspot.com/-HrxSy0sjtFw/UYAKNLdvlwI/AAAAAAAAAeI/wIlghyI-IUs/s1600/double+fuck+off.gif

Kasparek - 16. října 2013 22:21
Kasparek

Zob 16. října 2013 22:07
mlčet šoupat nohama!

Nejde o časopis, ale o rozpohybování komunity.
NEBERTE DROGY!!! Nikdy! Nikomu! Neberte drogy!

Zob - 16. října 2013 22:07
Zob

A pokud jste psavci, nechcete se zapojit svými články do Drakkaru? (dole v zápatí je ikonka)

Je to už "zavedený" e-časopis specilizovaný na RPGčka, deskovky a možná larp, psali byste po boku skvělých autorů z československé RPG scény. Kromě toho to sežere méně času než vlastní časopis.
---

ixiik - 8. října 2013 14:18
ixiik

Dobrý nápad, když si na to seženeš lidi a bude to fungovat, tak to rád podpořím :)
Byl jsem na AraLARPu I, II, ... IX, AraPaintBallu I a II, , Castle LARPu II, III, PragoConu 2007, 2008, 2009, CONVENTIcONu 2009, účastnil se akce AraSponzoring Zoo, těším se na NAL :). Jo - Žiju Aragornem, no a?

Python - 6. října 2013 19:41
Python

Já nekalil, já dělal neslušné věci :D Pokud bude jak, klidně se zapojím. Něco málo snad nabídnout můžu.
Člověk není nikdy dost chytrý, dost bohatý a dost ozbrojený. I´ll Chuck you!

Yakaman - 5. října 2013 20:26
Yakaman

murthags 5. října 2013 19:53
nelam si s tím hlavu, nikdo to nečet - je víkend. všichni kalí a kdo nekalí, kalil včera.

líbí se mi ta grafika. já umím namalovat jenom domeček a prasátko, ale rád se na obrázky dívám.

murthags - 5. října 2013 19:53
murthags

Čekal jsem větší odezvu, nevadí. Přemyslel jsem, co by všechno vešlo do časáku, tady je další stránka:

http://www.humanart.cz/soubor/3094/stranka-1.pdf

Yakaman 5. října 2013 11:37

to mě těší :)
http://4.bp.blogspot.com/-HrxSy0sjtFw/UYAKNLdvlwI/AAAAAAAAAeI/wIlghyI-IUs/s1600/double+fuck+off.gif

Yakaman - 5. října 2013 11:37
Yakaman

murthags 5. října 2013 02:58
Zdar.
Bezva nápad. Klidně bych se účastnil.

murthags - 5. října 2013 02:58
murthags

Zdar

napadlo mě, že by aragorn.cz mohl mít svůj vlastní časopis.

A věřte mi, že já to myslím vážně :) Nějakou dobu jsem byl na darkage.cz a ti vlastní velmi kvalitní časopis/občasník, který vydají ve formátě .pdf. Pro předtavu tady je mají na issuu:
http://issuu.com/daily-mirror

Celý koncept časopisu je velmi jednoduchá. Bude zaměřený na aktuality serveru aragorn, témata ohledně fantasy/scifi. Co se týče obsahově a celý koncept časopisu tak ještě nemám celý promyšlený. Každopádně chci tam mít nějaké dobré články přímo ze stránky, nějaké ty tvorby v galerie. Úryvek z jeskyně. Interview jak dříve vedl nefrete. Pak možná i nějaké samotné povídky, recenze filmy/knihy/filmy. Srazy/soutěže/,...

Co si myslíte vy? Sám já bych vzal na starosti grafická stránka časopisu, včetně obsahového konceptu. Potřebuji vlastně jenom ty lidi, kteří by do toho zapojili se psaním a vývoj časopisu. Časopis by vyšel tak pár krát do roka a bude pouze ve formátě .pdf a je zdarma ke stažení.

Pro představu mám tady první obálka časopisu. Dal jsem pracovní jméno projekt "Dark Moon" veškeré texty jsou zatím čistě v alfa verze. Do konce letošního roku mohl vzniknout již první číslo :)

Ukázka:

http://www.humanart.cz/soubor/3094/Obalka-3.pdf
http://4.bp.blogspot.com/-HrxSy0sjtFw/UYAKNLdvlwI/AAAAAAAAAeI/wIlghyI-IUs/s1600/double+fuck+off.gif

Nefrete - 15. března 2013 18:35
Nefrete

Rozhovor s encou

http://www.aragorn.cz/clanky/rozhovor-s-encou/

„Naším dnešným hosťom je Enca, človek, ktorého máme mnohí neomylne spojeného so známou scénou z filmu "Drž hubu". Dnes nám však okrem svojej tváre filosofa s Tourettovym syndrómom predstaví aj iné, zaujímavejšie facety.“

Na pár okamžiků se vrátíme zpět do minulosti, do časů, kdy vcelku úspěšně běžel projekt řady rozhovorů se známými i méně známými tvářemi Aragornu.

Interview s encou, novým administrátorem Rozcestí, v podání Mikymauze bude první v řadě a doufejme, že ne poslední – proto neváhejte a čtěte v následujícím článku: Rozhovor s encou.

Dozvíte se nejen, „co je to ten enca vlastně zač“, ale i o jeho vztahu k Aragornu, plánech s Rozcestím či osobním životě a směřování. Nudit se rozhodně nebudete.:)
Odpusť jim, neboť nevědí, co činí.

Vypisuje se 20 z celkem 1569 příspěvků|⇐ 1 2 3 4 5 ... 79 ⇒|


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)